οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Αλήθεια, πώς περιέγραψε την κυβέρνηση ο Τσίπρας στον Σολτς; Του µίλησε για τον Βαρουφάκη; Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατός του την ίδια ηµέρα δεν απέκλεισε να ξανακλείσουν οι τράπεζες. Ή µήπως αναφέρθηκε στις εφεδρείες της προοδευτικής παράταξης; Γιατί δεν υπολογίζουµε τον Λαφαζάνη; Γιατί δεν υπολογίζουµε τον Κουβέλη; Σιωπούν σεµνοπρεπώς, όµως είναι έτοιµοι να χιµήξουν για να σώσουν τη χώρα από τον Μητσοτάκη.το θέµα των εκλογών είναι ο Μητσοτάκης. ∆εν είναι καν η Νέα ∆ηµοκρατία. Σε απλά ελληνικά, όλοι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη. Εκόντες άκοντες τον έχουν ανακηρύξει σε πρωταγωνιστή και χωρίς να είµαι εκλογολόγος ή προφήτης τους θυµίζω ότι ο πρωταγωνιστής εισπράττει το χειροκρότηµα στο τέλος....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

αντάξιο του τιτάνιου Εγώ του. Πηγαινοερχόταν κάθε µέρα στις Βρυξέλλες, σαν να κοιτάζεται στον καθρέφτη του, και εντέλει κατάφερε να κλείσει τις τράπεζες. Μετά από ένα δηµοψήφισµα, έναν έρπη και ακόµη ένα µνηµόνιο ξανάκανε εκλογές µε την ενισχυµένη. Τις κέρδισε και πάλι, όµως για να κυβερνήσει είχε ανάγκη από τον Καµµένο, και πάλι. Κι αφού είχε µπροστά του τρία χρόνια για να κυβερνήσει ψήφισε την απλή αναλογική.

Πολλοί τον υποτιµούν, όµως όπως λέει ο σοφός συνταγµατολόγος –ένας είναι– ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα. Σαν να είχε προβλέψει την αδυναµία του να ξανακερδίσει εκλογές, µε ή χωρίς Καµµένο, έριξε στα πόδια του εκλογικού σώµατος την απλή αναλογική για να το µπερδέψει. Σαν τον βασιλιά Υµπύ του Ζαρύ που οργανώνοντας το σχέδιο µάχης λέει ότι το πυροβολικό του θα βοµβαρδίζει τους δικούς του για να µπερδέψει τον αντίπαλο. Οι λεγόµενες προοδευτικές δυνάµεις δεν συµµετέχουν σε αυτές τις εκλογές παρά µόνο για να εµποδίσουν τον αντίπαλό τους να σχηµατίσει κυβέρνηση.

∆εν θα σας ρίξω στην παγίδα να αναζητήσετε τη σηµασία της λέξης «προοδευτικός». Η απάντηση έχει δοθεί προ πολλού. Απλώς, φίλε αναγνώστη, να µε βοηθήσεις να καταλάβω τη λέξη συνεννόηση. Σήµερα ξεκινά επισήµως η προεκλογική εκστρατεία και οι πολιτικές δυνάµεις που υποτίθεται θα συνεννοηθούν για να σχηµατίσουν κυβέρνηση συνεργασίας συµπεριφέρονται σαν παρέες στις πρώτες ώρες µετά το µεσονύχτιο που, βοηθούσης και της ευφορίας του αλκοόλ, αρπάζονται µε το παραµικρό.

Αλήθεια, πώς περιέγραψε την κυβέρνηση ο Τσίπρας στον Σολτς; Του µίλησε για τον Βαρουφάκη; Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατός του την ίδια ηµέρα δεν απέκλεισε να ξανακλείσουν οι τράπεζες. Ή µήπως αναφέρθηκε στις εφεδρείες της προοδευτικής παράταξης; Γιατί δεν υπολογίζουµε τον Λαφαζάνη; Γιατί δεν υπολογίζουµε τον Κουβέλη; Σιωπούν σεµνοπρεπώς, όµως είναι έτοιµοι να χιµήξουν για να σώσουν τη χώρα από τον Μητσοτάκη.το θέµα των εκλογών είναι ο Μητσοτάκης. ∆εν είναι καν η Νέα ∆ηµοκρατία. Σε απλά ελληνικά, όλοι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη. Εκόντες άκοντες τον έχουν ανακηρύξει σε πρωταγωνιστή και χωρίς να είµαι εκλογολόγος ή προφήτης τους θυµίζω ότι ο πρωταγωνιστής εισπράττει το χειροκρότηµα στο τέλος.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Η ναρκοθέτηση του πολιτικού τοπίου από τον ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αφού έκανε χρήση της ενισχυμένης, δεν ήταν μια τυχαία επιλογή ούτε μια πράξη ιδεολογικής συνέπειας. Αντιθέτως, υπήρξε μια συνειδητή πράξη η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Η διαλυτική αυτή ενέργεια είχε ξεκάθαρο στόχο την αποσταθεροποίηση, ώστε να μπορεί να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις ακόμη και από τη θέση του ηττημένου. 

Το 2015 δεν ενδιαφερόταν ούτε για «προοδευτική διακυβέρνηση» ούτε για συναινετικές διαδικασίες, καθώς είχε προσυμφωνήσει τη συμμαχία με την ψεκασμένη Ακροδεξιά για να εξασφαλίσει την αριθμητική υπεροχή που απαιτείτο. Το τι έγινε στην πορεία είναι γνωστό και πώς σώθηκε η χώρα από την απόλυτη καταστροφή ένας θεός το ξέρει. Εντυπωσιακή, αλλά όχι και απρόβλεπτη υπήρξε η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κυβερνητικού του εταίρου, τον οποίο ξεπουπούλιασε μεθοδικά, άλλοτε εν αγνοία του και άλλοτε ενδεχομένως και με τη συγκατάθεσή του.

Αυτή η αναδρομή στην πρόσφατη Ιστορία είναι χρήσιμη μόνο και μόνο για να μην υπάρχουν αυταπάτες ως προς τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του. Οι δήθεν ρητές ή άλλες δεσμεύσεις τους δεν έχουν καμιά απολύτως αξία, καθώς έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι απολύτως κυνικοί, ενίοτε και τυχοδιώκτες, όπως φρόντισαν τόσες φορές να μας το αποδείξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική απάτη του δημοψηφίσματος και όσων ακολούθησαν, ακόμη και η ψήφιση του μνημονίου από την τότε αντιπολίτευση. 
Οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει κυβέρνηση ηττημένων δεν έχουν καμιά σημασία. Αλλωστε φρόντισαν να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είπαν και οι δύο πως αν βγαίνουν τα «κουκιά», θα κάνουν κυβέρνηση ως ηττημένοι και θα το πανηγυρίσουν κιόλας. Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα φρόντισε να το εξηγήσει αναλυτικά, λέγοντας ότι για το θέμα θα συνεδριάσουν τα... όργανα του κόμματος και θα αποφανθούν αναλόγως. Αν χρειαστεί μάλιστα θα τους βάλουν να ψηφίσουν και να ξαναψηφίσουν, έως ότου προκύψει το «σωστό» αποτέλεσμα, όπως συνηθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει κυβέρνηση ηττημένων δεν έχουν καμιά σημασία. Αλλωστε φρόντισαν να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είπαν και οι δύο πως αν βγαίνουν τα «κουκιά», θα κάνουν κυβέρνηση ως ηττημένοι και θα το πανηγυρίσουν κιόλας. Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα φρόντισε να το εξηγήσει αναλυτικά, λέγοντας ότι για το θέμα θα συνεδριάσουν τα... όργανα του κόμματος και θα αποφανθούν αναλόγως. Αν χρειαστεί μάλιστα θα τους βάλουν να ψηφίσουν και να ξαναψηφίσουν, έως ότου προκύψει το «σωστό» αποτέλεσμα, όπως συνηθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να συμβεί αυτό, βεβαίως, δεν αρκούν οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, καθώς θα απαιτηθούν πρωτίστως οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι καθόλου εύκολο να τις δώσει η ηγεσία του, ακόμη κι αν το θελήσει. Δεν μπορεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση ηττημένων και αποτυχημένων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κρίνεται για πρώτη φορά ως αρχηγός σε εθνικές εκλογές, γνωρίζει πολύ καλά πως αν τολμήσει να συνεργαστεί με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κυβέρνηση «κουρελού» (όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας), δύσκολα θα καταφέρει να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Ασφαλώς και οι δεύτερες κάλπες θα είναι μια δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερή και ξεκάθαρη, τότε μπορεί να ελπίζει στη δική του διάσωση και σταδιακή επαναφορά σε θέση ισχύος. Η βέβαιη επιλογή καταστροφής για το ΠΑΣΟΚ είναι η συμμαχία με τους διώκτες του και τους «γενίτσαρους», που το εγκατέλειψαν και το πετροβολούσαν όταν έδινε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου