οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Με λίγα λόγια, ο νυν θέλει (και) τους πρώην επί ποδός με κλεισμένα, εκτός απροόπτου, τρία σχετικά «ραντεβού»: στο κάστρο του Σαμαρά, τη Μεσσηνία, στην έδρα του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα στις 17 Μαΐου και στο ουδέτερο έδαφος του Ζαππείου στις 9 Μαΐου. Ακόμα ένα δείγμα της ανάγκης του Μητσοτάκη να μην υπάρχουν… απουσίες από την προεκλογική δημόσια σφαίρα και από τις πλατείες των νεοδημοκρατικών συγκεντρώσεων, με προσκλητήρια προς όσους «πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας», είναι μια ειδική συνάντηση του Πρωθυπουργού με παλαιά στελέχη της ΝΔ το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, αφότου ο ίδιος θα έχει παρουσιάσει τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/04/23

























Στην πλατεία με τους πρώην

Στην προεκλογική παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μηνύματα ενότητας και κομματικής πανστρατιάς σήμερα από τη Μεσσηνία


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Την κινητοποίηση των νυν στελεχών αλλά και παλαιότερων γαλάζιων, οι οποίοι μπορεί να πήραν αποστάσεις από τη ΝΔ στην τετραετία της διακυβέρνησης, διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ' οδόν προς την 21η Μαΐου, προσδοκώντας να φτάσει στις κάλπες με στεγανοποιημένα τα δεξιά του και με ενισχυμένη διείσδυση στους κεντρώους. 

Ο δύσκολος στόχος της αυτοδυναμίας προϋποθέτει, όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, τη μέγιστη γαλάζια συσπείρωση ταυτόχρονα με διευρύνσεις, συνεπώς όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο για μη επιστράτευση όλων των νεοδημοκρατικών ρευμάτων, αλλά επιπλέον κρίνεται αναγκαία η επένδυση στις εικόνες και στη ρητορική ενότητας (όλων των «φυλών») της κεντροδεξιάς παράταξης. Αυτά πιστοποιεί η επιχείρηση «πανστρατιά» που κήρυξε ουσιαστικά από χθες ο Μητσοτάκης, με πρώτη κίνηση την τόνωση του γαλάζιου ηθικού κατά τη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής στην έδρα του κόμματος στην Πειραιώς.

Οι επόμενες φάσεις της «προσπάθειας της ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», όπως είπε ο (μέχρι και σήμερα) κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είναι «απολύτως φυσιολογικό» να φέρνουν στην πρώτη γραμμή και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Με λίγα λόγια, ο νυν θέλει (και) τους πρώην επί ποδός με κλεισμένα, εκτός απροόπτου, τρία σχετικά «ραντεβού»: στο κάστρο του Σαμαρά, τη Μεσσηνία, σήμερα, στην έδρα του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα στις 17 Μαΐου και στο ουδέτερο έδαφος του Ζαππείου στις 9 Μαΐου. Ακόμα ένα δείγμα της ανάγκης του Μητσοτάκη να μην υπάρχουν… απουσίες από την προεκλογική δημόσια σφαίρα και από τις πλατείες των νεοδημοκρατικών συγκεντρώσεων, με προσκλητήρια προς όσους «πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας», είναι μια ειδική συνάντηση του Πρωθυπουργού με παλαιά στελέχη της ΝΔ το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, αφότου ο ίδιος θα έχει παρουσιάσει τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.

Στην Καλαμάτα

Πρώτος σταθμός είναι πάντως η σημερινή (χθεσινή)περιοδεία του Μητσοτάκη στην Καλαμάτα, όπου θα υπάρξει κοινή εμφάνιση με τον Σαμαρά για πρώτη φορά μετά τα εγκαίνια του Ιδρύματος του μεσσήνιου πολιτικού, τα οποία είχαν τραβήξει το πολιτικό ενδιαφέρον... όλης της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς στο ακροατήριο ήταν και ο νυν και ο μακεδόνας έτερος πρώην πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι ισχυρό το ενδεχόμενο ο Σαμαράς να απευθύνει ομιλία σήμερα. Το πιθανότερο είναι να γίνει κάτι τέτοιο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου, θα υπογραφεί η σύμβαση για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Ο εν λόγω οδικός άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ταλανίζει για χρόνια τους Μεσσηνίους και έχει συνοδευτεί από καθυστερήσεις αλλά και ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση άπαντες οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου Μητσοτάκης και Σαμαράς θα συνομιλήσουν με πολίτες.

Ο Μητσοτάκης και οι δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί θα βρεθούν εκτός απροόπτου στην εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ στις 9 Μαΐου (Ημέρα της Ευρώπης) στο Ζάππειο Μέγαρο, απ' όπου αναμένονται τοποθετήσεις και από τους τρεις, ενώ στη συνέχεια μένει να φανεί πώς θα επιλέξει ο Καραμανλής να δώσει το «παρών» στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μερικά 24ωρα πριν από τις κάλπες. 

Είναι σαφές ότι καθ' οδόν προς την απλή αναλογική, ενόσω η ΝΔ θα παλεύει για κάλυψη του χαμένου εδάφους και για σινιάλα κατά της ψήφου προς μικρότερους σχηματισμούς ή και της δεξιάς αποχής, η παράταξη δεν έχει την πολυτέλεια για χαλαρότητα, ψιθύρους ή διαφοροποιήσεις - ζητήματα που στη διάρκεια της τετραετίας απαίτησαν… βαλβίδες αποσυμπίεσης προκειμένου να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.


Ο δρόμος, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, θα συνδέσει οικισμούς, παραγωγικές ζώνες και τουριστικά σημεία στη νοτιοδυτική απόληξη της Πελοποννήσου με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο «Μορέας», συμβάλλοντας στην ήδη δυναμική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.Παράλληλα, θα μειώσει τη διάρκεια των διαδρομών, βελτιώνοντας δραστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων.Ο προϋπολογισμός τού έργου αγγίζει τα 252 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας.Τον οδικό χάρτη του έργου παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο νέος δρόμος αναμένεται να μειώσει τα ατυχήματα κατά 75% στο τμήμα της νέας αρτηρίας με διαχωρισμένο οδόστρωμα και κατά 40% στο μη διαχωρισμένο τμήμα του.Κατά την περίοδο της κατασκευής του, ο οδικός άξονας θα δημιουργήσει ακόμα 625 θέσεις εργασίας και περίπου 100 θέσεις εργασίας κατά την 26ετή περίοδο λειτουργίας του, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας».




Σήμα για καμπάνια με διλήμματα και συγκρίσεις

Σε θέση εκλογικής μάχης με το βασικό αφήγημα «αυτοδύναμη ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα» απέναντι σε μια «πολιτική παραλυσία με τη μορφή μίας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας» έθεσε και επίσημα τους Νεοδημοκράτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαράσσοντας γραμμή συγκρίσεων για όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κομματική έδρα της Πειραιώς, όπου συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή, ο Μητσοτάκης επιχείρησε σινιάλα τόσο προς το δεξιό ακροατήριο όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και νέο μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου με την προειδοποίηση ότι «οι εύκολες διαμαρτυρίες μπορεί να μετατραπούν πολύ εύκολα σε οδυνηρές μαρτυρίες».

Η γαλάζια παράταξη πήρε σήμα για εκστρατεία «μίας καθοριστικής εθνικής εκλογής» στις 21 Μαΐου, καθώς ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποστροφή που είχε επιλέξει και από την Κέρκυρα ότι «όσο πιο ισχυρό» το μήνυμα της πρώτης κάλπης «τόσο πιο εύκολα στη δεύτερη εκλογή θα οπλίσουν οι πολίτες με δύναμη τον νικητή ώστε να μπορέσει να διοικήσει σωστά και αποτελεσματικά την πατρίδα».

Ο Μητσοτάκης συνδύασε τον απολογισμό διακυβέρνησης με σφοδρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα καθώς επέμεινε στον χαρακτηρισμό «εξαίρεση» («εθνική», «δημοκρατική», «ηθική», όπως είπε) για τον πολιτικό αντίπαλό του, χρεώνοντάς του τοξικότητα και fake news. «Πώς μας το έλεγε; Υπάρχουν, λέει, "δικασταί εις τα Αθήνας". Μόνο που τον δικό του συνεργάτη καταδίκασαν αμετάκλητα για παράβαση καθήκοντος. Και εξακολουθούν να έχουν το θράσος να επικαλούνται το ηθικό πλεονέκτημα αυτοί που δεν ήξεραν τι έκανε ο ευρωβουλευτής τους» σχολίασε.

Η εντολή του προς τα κομματικά στελέχη ήταν να αναδεικνύουν τη συνέπεια λόγων και πράξεων της κυβέρνησης, ζητώντας μια νέα «συμφωνία αλήθειας» με την κοινωνία, ενώ σκιαγράφησε τις πέντε προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, όπως θα αναλυθούν την προσεχή Τετάρτη: αύξηση στους μισθούς έως το τέλος του 2027 «εφόσον διατηρήσουμε ετήσια ανάπτυξη 3%», αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, «αποτελεσματικότερο Δημόσιο» με αξιολόγηση και «διετή δοκιμαστική θητεία», στήριξη της νέας γενιάς, «συνέχιση της πολιτικής μας στα θέματα εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης».





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου