οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΩΣΜΕΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑΜΑΛΗ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ "Ενας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, όπου και να πάει, στη Σίκινο ή στο Πέραμα ξεκινάει με 776 ευρώ. Μετά από όμως από τις αυξήσεις Δένδια, ένας ανθυπολοχαγός που βγαίνει από τη Σχολή Ευελπίδων στα 23 θα παίρνει 1700 ευρώ. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;» Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΙΤΣΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΥΜΙΖΕΙ: ο ανθυπολοχαγός: * Εκπαιδεύθηκε σκληρά επί 4ετία, ευρισκόμενος συνεχώς εντός της Στρατιωτικής Σχολής, διάστημα υπερπενταπλάσιο της απλής στρατιωτικής θητείας. * Μετατίθεται, όπως ήδη ανέφερα, υποχρεωτικά. * Θα υποστεί πολλές φορές στην διάρκεια της καριέρας του την «βάσανο» της μετάθεσης. * Δεν επιστρέφει στο σπίτι του το μεσημέρι. * Αξιολογείται συνεχώς και δεσμευτικά για την εξέλιξή του. * Δεν θα αποκτήσει μόνιμη οργανική θέση της επιλογής του μετά από λίγα χρόνια. * Διανυκτερεύει στη μονάδα του πολλές μέρες λόγω υπηρεσιών. * Δεν λαμβάνει άδεια 15 ημερών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. * Δεν λαμβάνει άδεια 2 ή 3 μηνών το καλοκαίρι και μάλιστα όταν οι υπόλοιποι συμμετέχουν στα θρυλικά «μπάνια του λαού» αυτός σβήνει φωτιές, βρίσκεται σε φυλάκια ή συμμετέχει σε πολυήμερες αναγνωρίσεις, ασκήσεις και εκπαιδεύσεις μακριά από το σπίτι του". ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΕΝΑ "ΜΠΕΤΟΝΑΡΙΣΜΕΝΟ" ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΦΟΔΡΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ....







Ρώτησε λοιπόν τον βουλευτή:
«Είπατε ότι είναι λογικό να γίνει αύξηση σε όλους τους ενστόλους. Θέλω να σας ρωτήσω όμως κάτι να μου πείτε πόσο δίκαιο το θεωρείτε: ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, όπου και να πάει, στη Σίκινο ή στο Πέραμα ξεκινάει με 776 ευρώ. Μετά από όμως από τις αυξήσεις Δένδια, ένας ανθυπολοχαγός που βγαίνει από τη Σχολή Ευελπίδων στα 23 θα παίρνει 1700 ευρώ. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;»

Ο βουλευτής απάντησε:
«…Ο στρατός είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία».

Μετά από την απάντηση του βουλευτή, η δημοσιογράφος συνέχισε:
«Ενώ να διδάσκεις παιδιά είναι εύκολο;»

Και συνεχίσθηκε η συνέντευξη και με άλλες πανομοιότυπες ερωτήσεις.

Σχόλια:

• Ξεκινάω με τον όρο «ένστολοι», που δυστυχώς χρησιμοποιείται και από τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι γραμματικά λανθασμένος, αλλά είναι γνωστό ότι ενοχλεί ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς. Δεν γνωρίζω εάν οι «βαθμοφόροι ένστολοι πρόσκοποι» θα λάβουν τελικά αύξηση.

• Δεν με ικανοποίησε η στάση του βουλευτή, τα επιχειρήματα του οποίου δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την κυβερνητική απόφαση. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει δώσει στους βουλευτές της ικανή επιχειρηματολογία.

• Οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου είχαν απλά στόχο να μειώσουν την κυβερνητική απόφαση, αλλά και το έργο των στρατιωτικών.

• Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά θέματα, αλλά πληροφορούμαι από τις σχετικές με το θέμα ιστοσελίδες, ότι η αλήθεια είναι ότι μετά τις αυξήσεις, εφόσον και όταν υλοποιηθούν, ο νέος ανθυπολοχαγός θα αμείβεται με περίπου 1.200 καθαρά (1.186 για την ακρίβεια). Τα 1.700 στα οποία αναφέρεται η δημοσιογράφος είναι τα ακαθάριστα.

• Η δημοσιογράφος επιχειρεί απλά να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό, με τη λογική «γιατί αυτοί και όχι οι άλλοι».

• Βεβαίως το δικαίωμα αυτό το λαμβάνει από τις ατυχείς δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίσθηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως».

• Η δημοσιογράφος στην ουσία αμφισβήτησε τον λόγο της αύξησης. Θα μπορούσε για παράδειγμα, αν μη τι άλλο για λόγους στοιχειώδους ευγένειας, να πει: «Δώσατε αυξήσεις στους στρατιωτικούς και σωστά τις δώσατε. Προσφέρουν πολλά κ.λπ. κ.λπ., αλλά θα ήθελα να επισημάνω ….»

• Είναι γεγονός ότι στους «αριστερόστροφους» πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.λπ., η λέξη στρατιωτικός προκαλεί αλλεργία. Λες και στην Ρωσία ή την Κίνα ή την πρώην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε στρατός.

• Στην ερώτησή της «1.700 ευρώ όμως για να πάρει πρέπει να πάει 55 χρονών και να γίνει Λυκειάρχης ή Γυμνασιάρχης» θα απαντήσω ότι και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στα 60 του, και με απεριόριστες ευθύνες και έργο που δεν περιορίζεται στην υποβολή στοχευμένων ερωτήσεων, πιθανώς λαμβάνει λιγότερα χρήματα από την ίδια, αλλά δεν το κάνουμε θέμα!

• Θα επισημάνω ότι η «δημοκρατική» δημοσιογράφος, καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» και στην ερώτηση «Με δεξιό θα έκανες ποτέ σχέση;» απάντησε «Εγώ δεν πιστεύω πως τα ετερώνυμα έλκονται. Θέλω ηρεμία στο σπίτι μου. Αν ήταν δημοκράτης, δε θα έλεγα όχι, αλλά δε θα ήταν πρώτη επιλογή», λες και οι δεξιοί δεν είναι δημοκράτες. Αυτό για να αντιληφθούμε πώς ακριβώς σκέφτεται και γιατί υποβάλλει τέτοιες ερωτήσεις.

• Επί της ουσίας της ερώτησής της, ερώτησης παγίδα, δεν υπάρχει απάντηση της μορφής «Σωστό – Λάθος». Δεν συγκρίνονται τα επαγγέλματα – λειτουργήματα μεταξύ τους και δεν θα μπω στον πειρασμό να το πράξω. Κάθε ένα παρουσιάζει τις δικές του δυσκολίες, ιδιαιτερότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι όλα απαραίτητα και γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχουν. Αν δεν χρειάζονταν, θα είχαν καταργηθεί στην πράξη. Άλλωστε είναι πολλά τα επαγγέλματα που σταδιακά καταργούνται.

• Θα επισημάνω ότι ο ανθυπολοχαγός μετατίθεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και χωρίς επιλογή, όπου διαταχθεί. Οι υπόλοιποι «νεοδιόριστοι» έχουν τη δυνατότητα να μην αποδεχθούν την μετάθεση, περιμένοντας «ευνοϊκότερες συνθήκες». Και θα θέσω εδώ για παράδειγμα το γνωστό θέμα των ιατρών, οι οποίοι δεν συμμετέχουν καν στη διαδικασία επιλογής στις «άγονες περιοχές».

• Θα ενημερώσω τέλος την συμπαθή δημοσιογράφο ότι ο ανθυπολοχαγός:
* Εκπαιδεύθηκε σκληρά επί 4ετία, ευρισκόμενος συνεχώς εντός της Στρατιωτικής Σχολής, διάστημα υπερπενταπλάσιο της απλής στρατιωτικής θητείας.
* Μετατίθεται, όπως ήδη ανέφερα, υποχρεωτικά.
* Θα υποστεί πολλές φορές στην διάρκεια της καριέρας του την «βάσανο» της μετάθεσης.
* Δεν επιστρέφει στο σπίτι του το μεσημέρι.
* Αξιολογείται συνεχώς και δεσμευτικά για την εξέλιξή του.
* Δεν θα αποκτήσει μόνιμη οργανική θέση της επιλογής του μετά από λίγα χρόνια.
* Διανυκτερεύει στη μονάδα του πολλές μέρες λόγω υπηρεσιών.
* Δεν λαμβάνει άδεια 15 ημερών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
* Δεν λαμβάνει άδεια 2 ή 3 μηνών το καλοκαίρι και μάλιστα όταν οι υπόλοιποι συμμετέχουν στα θρυλικά «μπάνια του λαού» αυτός σβήνει φωτιές, βρίσκεται σε φυλάκια ή συμμετέχει σε πολυήμερες αναγνωρίσεις, ασκήσεις και εκπαιδεύσεις μακριά από το σπίτι του.

Ευθύνη της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά από την ατυχή μνημονιακή περίοδο, είναι να βρει τρόπο και να ικανοποιήσει κάθε εργαζόμενο, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή τουλάχιστον διαβίωση.

Ευθύνη της κυβέρνησης τέλος, αποτελεί η αναγνώριση του έργου των στρατιωτικών, η τίμια αντιμετώπισή τους και η προστασία τους. Είναι ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Είναι ο μόνος κλάδος που χωρίς να ευθύνεται, αποτελεί εύκολο στόχο.

1 σχόλιο:

  1. Να προσθέσω σε σχέση με όσα αρχικώς ανεφέρθησαν, ότι η εν λόγω εχρημάτισε διαπιστευμένη δημοσιογράφος του κομματικού δελτίου της "ΑΥΓΗΣ" εις το ΥΠΕΘΑ γιά βραχύ χρονικό διάστημα (περίπου ένα χρόνο), διαδεχθείσα το Γιώργο Κυρίτση, από την οποία μάλλον ουδέν αντελήφθη, εάν κρίνει κανείς από συγκρίσεις, όπως αυτή που επεχείρησε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή