ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΠΑ
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑ 2,66 ΔΙΣ. ΤΟ 2024
ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αυξημένες κατά 22% ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το προηγούμενο έτος, εξέλιξη που οδήγησε στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές με κάρτες ανήλθαν στα 47 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 39,4 δισ. το 2023.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία παρουσιάστηκε από τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα, το προηγούμενο έτος περιορίστηκε η χρήση μετρητών κατά 5,79 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η χρήση των μετρητών μειώνεται στις συναλλαγές τριών στις τέσσερις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα μεταξύ 2023 και 2024 ή σε 215 κλάδους στους 282 συνολικά. Αντιθέτως, σε 67 κλάδους καταγράφηκε αύξηση της χρήσης μετρητών.
Οι «πρωταθλητές»
Η αυξητική τάση αναδεικνύει την άνοδο των εισπράξεων μέσω καρτών πληρωμής στη μεγάλη πλειονότητα των κλάδων του τριτογενούς τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, τις μεγαλύτερες αυξήσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφουν: οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών για Η/Υ (2.459%), η εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων (469%), η εκμετάλλευση ταξί (221%), το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους ή αγορές (271%), οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (148%), οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών (101%), το λιανικό εμπόριο μέσω αλληλογραφίας ή Διαδικτύου (82%) και οι εγκαταστάσεις γυμναστικής (81%).
Οπως προαναφέρθηκε, οι συναλλαγές με μετρητά μειώθηκαν κατά 5,79 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι στους οποίους καταγράφεται μείωση στη χρήση μετρητών είναι, μεταξύ άλλων, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καπνού και ποτών, η εστίαση και οι υπηρεσίες παροχής ποτών, το λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης, το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων, τα ξενοδοχεία και καταλύματα και οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η αντικατάσταση 5,79 δισ. ευρώ μετρητών με πληρωμές μέσω καρτών το 2024 φαίνεται να συνεισφέρει επιπλέον 388 εκατ. ευρώ έσοδα ΦΠΑ.
Οπως τονίζεται στη μελέτη, η αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών μέσω της αντικατάστασης μέρους των χρησιμοποιούμενων μετρητών στις συναλλαγές, δεν ευνοεί μόνο τη βεβαίωση επιπλέον εσόδων ΦΠΑ, αλλά συμβάλλει και στην επίτευξη υψηλότερων εσόδων από φόρους εισοδήματος μέσω της αύξησης των δηλουμένων επιχειρηματικών κερδών στις φορολογικές δηλώσεις.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 οδήγησε και στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν αύξηση 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 18,94 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, εκτιμάται ότι από το σύνολο των 2,66 δισ. της αύξησης στις καθαρές εισπράξεις ΦΠΑ, το ένα τρίτο αποδίδεται αποκλειστικά στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη και με βάση τα νέα δεδομένα:
• Ο τζίρος (εισπράξεις) που δήλωσαν οι επιχειρήσεις το 2024 αυξήθηκε κατά 22,23 δισ. ή 5,8% σε ένα χρόνο, από 381,4 δισ. το 2023 σε 403,66 δισ. το 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ανάπτυξη, αλλά και στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης. • Ο καθαρός τζίρος (έσοδα μείον έξοδα) στον οποίο επιβάλλεται και ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 9,88 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο ή κατά 12%. Δηλαδή, ως ποσοστό σημείωσε διπλάσια αύξηση από την ετήσια αύξηση που είχαν τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων (5,8% όπως αναφέρθηκε). Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, «η μελέτη της ΑΑΔΕ αποτυπώνει τα πολύ συγκεκριμένα και γρήγορα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της φοροδιαφυγής».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «η φορολογική ύλη αυξήθηκε κατά 22 δισ. ευρώ από το 2023 στο 2024, αυξάνοντας τον βεβαιωθέντα ΦΠΑ κατά 2,6 δισ. ευρώ. Χάρη σ’ αυτά τα επιπλέον έσοδα μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, κάθε πτυχή της κοινής μας ζωής. Μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η ΑΑΔΕ είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία της οικονομίας. Το επόμενό μας στοίχημα είναι να εμπλουτίσουμε με νέα εργαλεία αυτή τη δυνατότητα».
«Το 2024 ήταν η χρονιά όπου ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, συμπληρώνοντας το MYDATA κι ενισχύοντας τη διαφάνεια στις συναλλαγές», σημείωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου