οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Η καθολική αποδοχή του νεφοϋπολογιστικού περιβάλλοντος (cloud computing) δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε μόδα. Είναι η επέκταση μιας μακροχρόνιας πρακτικής που πρεσβεύει ότι είναι προτιμότερο να αγοράζω μια υπηρεσία από του να προμηθεύουμε τις απαραίτητες υποδομές για να έχω πρόσβαση στην υπηρεσία. Σκεφθείτε το πώς αγοράζουμε την ενέργεια και το νερό. Αγοράζουμε όσο και όποτε θέλουμε και δεν μας απασχολεί καθόλου η δημιουργία και συντήρηση των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/10/20



ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ

Το σημερινό κείμενο έχει γραφτεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Αντικείμενό του είναι το cloud computing και ένα τεράστιο συμβόλαιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διεκδικούν από την αμερικανική κυβέρνηση, η Amazon και η Microsoft. Περίμενα να κατακυρωθεί οριστικά το έργο για να το δημοσιεύσω.

Τα άτιμα τα γεγονότα (όπως έλεγε και ο Harold Macmillan) όμως το έκαναν άμεσα επίκαιρο και με υποχρέωσαν να αλλοιώσω το περιεχόμενό του. Αντί να είναι ένα άρθρο τεχνολογίας, κατέληξε να είναι πολιτικό κείμενο. Ποια είναι όμως αυτά τα γεγονότα; Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει στην Ελλάδα τρία μεγάλα data centers για την παροχή υπηρεσιών cloud computing στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Η επένδυση είναι της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ και τα δυνητικά οφέλη της υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ολοι χαιρέτισαν την επένδυση αυτή εκτός από τον Σύριζα. Στο φερέφωνο του Σύριζα, Documento, βρήκα στις 9/10 ένα μοναδικό κείμενο γεμάτο αριστερές ανοησίες, σχετικά με την επένδυση. Σταχυολογώ μερικές για να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούνε στην εποχή των σπηλαίων: «…Με την επένδυση αυτή, η οικογένεια Μητσοτάκη, παραδίδει ολόκληρη την ελληνική πληροφορία στους Αμερικανούς. Με την παράδοση της Σούδας και της ψηφιακής πληροφορίας η Ελλάδα γίνεται μια πραγματική αποικία των ΗΠΑ στην Ευρώπη με την υπογραφή της οικογένειας. Αψηφώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση που προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της αγορά δεδομένων βάζοντας όρους στους κολοσσούς της πληροφορικής, ο πρωθυπουργός δεν πτοείται. Αλλωστε είναι γνωστή η ιστορική σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους των ΗΠΑ…».

Ελάτε να αποδομήσουμε τις αριστερές ανοησίες. Η Ε.Ε. σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία data centers σε ευρωπαϊκές χώρες από τους «κολοσσούς» της πληροφορικής. Αντίθετα ευνοεί αυτές τις πρακτικές. Πρώτη η Ιρλανδία είχε δώσει «γη και ύδωρ» στους κολοσσούς και εκεί έχουν δημιουργηθεί τα μεγαλύτερα κέντρα. Πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. στεγάζουν τέτοιες μονάδες. Αν δεν κάνω λάθος στη Σκωτία ένα παρόμοιο κέντρο τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια που παράγουν τα κύματα της Βόρειας Θάλασσας.

Η επιλογή της Ελλάδας δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με άκρα μυστικότητα ο Δημήτρης Γρηγοριάδης και ο Αλέξης Πατέλης χειρίστηκαν για 7 μήνες τις διαπραγματεύσεις, ώστε να εγκριθεί η επένδυση από το Δ.Σ. της εταιρείας, πράγμα που έγινε την Παρασκευή 4/10/2020. Η μυστικότητα ήταν απαραίτητη, γιατί αντίθετα από τους δικούς μας αριστερούς υπάρχουν πολλές χώρες που θα ήθελαν να γίνει η επένδυση στη χώρα τους.

Υπήρχαν και δύο τεράστια εμπόδια που η Ελλάδα ξεπέρασε. Οσο και αν ακούγεται οξύμωρο, στο παρελθόν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διώξουμε τη Microsoft από την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Brad Smith έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2010 και τότε συναντήθηκα και συνομίλησα μαζί του, στο γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο τότε γενικός διευθυντής της Microsoft Hellas, Πάνος Θεοδοσόπουλος. Ηθελαν πάντοτε να επενδύσουν στη χώρα μας. Μια τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι, τον Ιούλιο του 2012, έκανε τους Αμερικανούς να ακούνε Ελλάδα και να τρέχουν. Είχαν μάλιστα προγραμματίσει και ένα διεθνές συνέδριο στη χώρα μας, με 300 επιστήμονες, το οποίο ακύρωσαν αμέσως μετά την επίθεση.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο αφορά την πειρατεία στην πνευματική ιδιοκτησία. Η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν στη μαύρη λίστα των χωρών. Εχω βρεθεί στο παρελθόν στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, μαζί με άλλα στελέχη επιχειρήσεων πληροφορικής, και το πρώτο θέμα στην agenda ήταν η πειρατεία λογισμικού και πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, θα σας διαβεβαιώσει ότι αυτό το θέμα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Αμερικανών.

Ετσι για την ιστορία, η γνωστή «άγαμη» θυγατέρα, δημοσιογράφος, συγγραφέας φανατική υποστηρίκτρια του Σύριζα, είχε αρθρογραφήσει στο παρελθόν καταγγέλλοντας την αστυνομία γιατί έκλεισε ένα κέντρο πειρατικής διανομής ταινιών! Εγραφε τον Νοέμβριο του 2015: «Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλου μας) καμιά ταινιούλα το βράδυ. Οι μικρές “παράνομες” ανάσες μας σταματούν. […] Την ψυχαγωγία του Ελληνα μέσα στην κρίση, την δίωρη απόδρασή μας. Το γράφω ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα – καθώς άλλο ένα αγαπημένο σάιτ μόλις έκλεισε. Συγγνώμη αλλά αυτό με ξεπερνάει. Τελείως όμως»! Θαυμάστε την! Αργότερα το ανακάλεσε γιατί είναι σαν να έφτυνε εκεί που τρώει, αλλά τα αριστερά μυαλά έτσι δουλεύουν, αν δουλεύουν.

Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν a priori. Μόνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο εξωτερικό θα έχουμε μια πρόγευση από τα οφέλη.

Στα τελευταία δέκα χρόνια, γίνονται κολοσσιαίες επενδύσεις από όλους σχεδόν τους σημαντικούς παίκτες της πληροφορικής (IBM, Microsoft, Apple, Amazon, HP κ.ά.) στην ανάπτυξη και προώθηση του «cloud computing». Βρισκόμαστε στην εποχή όπου συντελείται αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «Game Changer». Δηλαδή, οι εξελίξεις είναι τέτοιας φύσεως και εκτάσεως που αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού.
Η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων συμβαδίζει με την εξάπλωση του cloud. Πριν από χρόνια τα πρώτα χρήματα που ξόδευε μια επιχείρηση ήταν για τη δημιουργία και λειτουργία υποδομών. Σήμερα το μόνο που χρειάζεται είναι «μια καλή ιδέα». Την υλοποιεί στο σύννεφο και αν έχει αποδοχή συνεχίζει. Ετσι δημιουργήθηκε το Facebook, το Pinterest και πολλές άλλες πλατφόρμες που έχουν εξελιχθεί τρομακτικά. Η χρησιμότητα όμως του cloud computing είναι πολύ σημαντική στους μεγάλους οργανισμούς. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι. Τι πραγματικά προσφέρει το «σύννεφο»; Πρακτικά απεριόριστη υπολογιστική ισχύ, πρακτικά απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο και δυνητικά καλύτερη ασφάλεια δεδομένων.
Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, για να αντιληφθείτε τη σημασία του cloud computing. Πριν από ένα χρόνο (Οκτώβριος 2019) το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης επέλεξε τον πάροχο της υπηρεσίας cloud computing για ένα πολύ μεγάλο έργο. Το συμβόλαιο υπηρεσιών έχει προγραμματισμένη διάρκεια 10 ετών και συνολική αξία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Διεκδικητές, έπειτα από προεπιλογή, ήταν η Amazon και η Microsoft, αλλά ύστερα από πολλές περιπέτειες επελέγη τελικά η Microsoft, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου; Σας δίνω την περίληψη στα αγγλικά με ελεύθερη μετάφραση, για να διαπιστώσετε τη σημασία του έργου:


«The Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud – or JEDI, an acronym intended to evoke “Star Wars” imagery – is intended to serve as the primary data repository for the military services worldwide». Δηλαδή, «το έργο JEDI που η ονομασία του παραπέμπει στο Star Wars, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν ο κύριος αποθηκευτικός χώρος για όλες τις πληροφορίες της Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο τον Κόσμο»! Ναι, σωστά διαβάσατε. Η αμερικανική κυβέρνηση θα εμπιστευθεί τις πλέον σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις της, που βρίσκονται σκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Φυσικά στη λύση αυτή κατέληξαν ύστερα από μελέτη. Τι λέτε; Θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα; Εμφατικά όχι! Φαντάζομαι τους τίτλους με ξύλινα στοιχεία: «Τα μυστικά των Ενόπλων Δυνάμεων στα χέρια ιδιωτών»!

Η καθολική αποδοχή του νεφοϋπολογιστικού περιβάλλοντος (cloud computing) δεν είναι τυχαίο γεγονός, ούτε μόδα. Είναι η επέκταση μιας μακροχρόνιας πρακτικής που πρεσβεύει ότι είναι προτιμότερο να αγοράζω μια υπηρεσία από του να προμηθεύουμε τις απαραίτητες υποδομές για να έχω πρόσβαση στην υπηρεσία. Σκεφθείτε το πώς αγοράζουμε την ενέργεια και το νερό. Αγοράζουμε όσο και όποτε θέλουμε και δεν μας απασχολεί καθόλου η δημιουργία και συντήρηση των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών.

ΥΓ. Η British Petroleum (BP), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι κλείνει όλα τα υπολογιστικά κέντρα της σε όλο τον κόσμο και μεταφέρει τις εργασίες τους στο ΔΗΜΟΣΙΟ σύννεφο της Amazon και Microsoft! Εκτιμώμενο όφελος: Μείωση δαπανών πληροφορικής 40%!

Αυτά προς γνώσιν των βλαμμένων αριστερών που δεν μπορούν να καταλάβουν πού είναι η πρόοδος. «Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε». Ας φροντίσουμε να μη μας ξανακυβερνήσουν.

* Ο  Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου