οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

"...Τι είναι αυτό όμως που έκανε την κυβέρνηση, και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, να πει το «ναι» στην υπερψήφιση, παρά το γεγονός ότι πολλοί και διάφοροι του συνιστούσαν να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταψηφίσει την πρόταση, έστω και αν αποτελούσε δική του πρόταση; Θα αποκαλύψω σήμερα ότι ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι που πρυτάνευσαν στο «ναι» του Αλέξη Τσίπρα: ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικό ον που είναι, αποτίμησε ότι τυχόν υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες όπου διεξάγεται η ανηλεής μάχη των δημοσκοπήσεων και των διαφορών ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις προσεχείς εκλογές και θα τις κερδίσει η ΝΔ. Κάπως έτσι φτάσαμε στο «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια επιλογή ψήφου, η οποία στέλνει περίπατο το σενάριο περί «δεξιάς παρένθεσης»..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 12/03/19

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Το πεπρωμένο

Αν και δεν μου αρέσουν οι μεγαλοστομίες (για να ακριβολογώ, τις αποστρέφομαι...), εντούτοις, για την περίπτωση του Τάκη Ρουμελιώτη, του, για λίγες ημέρες ακόμη, προέδρου της Attica Bank, ισχύει απολύτως το κλασικό «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»!

Παρά την παρέμβαση του εισαγγελέα που προκάλεσε, προκειμένου να αποτρέψει την αντικατάστασή του από τη θέση του προέδρου της πολύπλαγκτης τράπεζας (ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να του δοθούν όλα τα έγγραφα με τα οποία πιστοποιείται ότι παρέβη τις διατάξεις που αφορούν την ιδιότητά του, του προέδρου της Τράπεζας), αυτή, όπως κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψα προ εβδομάδος, είναι θέμα ημερών.

Εχει αποφασιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει την έγκριση της κυβέρνησης και τελεί και υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούνται ο κ. Ρουμελιώτης. Πότε θα τις δώσει τις εξηγήσεις αυτές; Υποτίθεται ότι είχε δεσμευτεί να τις δώσει αφότου θα λάβαινε γνώση των όσων τον κατηγορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την παραλαβή των σχετικών κειμένων που έχει συντάξει ο γενικός διευθυντής της ΤτΕ Σπ. Παντελιάς, λογικά ο κ. Ρουμελιώτης πρέπει να προσέλθει σήμερα στην ακρόαση που έχει προγραμματιστεί ενώπιον τριμελούς επιτροπής, στην οποία μετέχουν πλην του κ. Παντελιά, οι γενικοί διευθυντές της ΤτΕ κ. Πάσχας και κυρία Παπαγιαννίδου.

Αν δεν το πράξει, όπως έκανε και προ ημερών, κυβερνητική πηγή με γνώση επί του θέματος μου ανέφερε «απλώς θα επιβαρύνει τη θέση του».

Πάντως άλλες πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τον υπό αντικατάσταση πρόεδρο της Attica Bank ότι προτίθεται να τον τοποθετήσει επικεφαλής μιας αναπτυξιακής «τράπεζας», η οποία στόχο θα έχει να χρηματοδοτήσει και να τονώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του κ. Ρουμελιώτη από τη θέση του προέδρου της Attica Bank ελήφθη από την κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την παροχή καταναλωτικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη. Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό της προκάλεσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό κόστος και έφθειρε τη δημόσια εικόνα της.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το δάνειο Πολάκη δεν ήταν το μόνο που καταμαρτυρείται από την κεντρική τράπεζα στον κ. Ρουμελιώτη ότι λειτουργούσε καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, ως εκτελεστικού προέδρου της Attica Bank. Είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Θ. Πανταλάκη επ' αφορμή την παροχή δανείου σε δημοσιογράφο φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, πράξη με την οποία είχε διαφωνήσει κάθετα ο κ. Πανταλάκης.

«Ναι» για τον Πρόεδρο

Ενα κακό, περιπετειώδες παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται από μεθαύριο Πέμπτη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με αφορμή την αδυναμία της Βουλής να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής ή έστω ευρείας συναίνεσης. Οπως εγκύρως ενημερώθηκα χθες, που οι υπόλοιποι αμολούσαν καλούμπα και πετούσαν αετό, αλλά εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος.

Η βεβαιότητα της αλλαγής πλέον αυτού του θεσμού, ο οποίος ταλάνισε τη χώρα με απροσδιόριστες επιπτώσεις δε, οφείλεται στο γεγονός ότι η αλλαγή τυγχάνει και της έγκρισης της Νέας Δημοκρατίας, άρα από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί, αλλά επιμένει και αυτή στην υπερψήφιση, το επίμαχο άρθρο θα αλλάξει στην επόμενη Βουλή που θα προέλθει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τι είναι αυτό όμως που έκανε την κυβέρνηση, και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, να πει το «ναι» στην υπερψήφιση, παρά το γεγονός ότι πολλοί και διάφοροι του συνιστούσαν να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταψηφίσει την πρόταση, έστω και αν αποτελούσε δική του πρόταση; Θα αποκαλύψω σήμερα ότι ήταν καθαρά πολιτικοί οι λόγοι που πρυτάνευσαν στο «ναι» του Αλέξη Τσίπρα: ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικό ον που είναι, αποτίμησε ότι τυχόν υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες όπου διεξάγεται η ανηλεής μάχη των δημοσκοπήσεων και των διαφορών ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις προσεχείς εκλογές και θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια επιλογή ψήφου, η οποία στέλνει περίπατο το σενάριο περί «δεξιάς παρένθεσης»...

Φιλοσοφική προσέγγιση

Κυβερνητικός παράγων, του οποίου τη γνώμη σέβομαι, με ενημέρωσε επίσης ότι η άποψη του Πρωθυπουργού παραμένει ότι θα πρέπει να μεσολαβεί ένας εύλογος χρόνος, ίσως και έξι μηνών, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται - ίσως μία ανά μήνα - ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου αυξημένης ή ευρείας αποδοχής. Θα ασκείται, όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα είδος εκβιασμού στα κόμματα για την επίτευξη ευρείας συναίνεσης στο πρόσωπο ενός υποψηφίου. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε και μόνο τότε να εκλέγεται πρόεδρος με απλή πλειοψηφία των 151 εδρών, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή και η χώρα σύρεται σε πρόωρες εκλογές.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι κακή ως φιλοσοφική προσέγγιση στο θέμα...

«Τέρμα στην αποτελμάτωση»

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το... περίεργο «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών», της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και να δεχθεί να ανέβει στην πόλη προκειμένου να εκφωνήσει λόγο; Οσοι μάλιστα γνωρίζουν πόσο «δύσκολος» είναι στην πραγματοποίηση δημόσιων εμφανίσεων, αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια επιτυχία των οργανωτών. Εγκύρως πληροφορήθηκα λοιπόν ότι πρόκειται για πολιτικά στελέχη της πόλης που ανδρώθηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ορισμένα παραμένουν στον χώρο, άλλα δραστηριοποιούνται σε διάφορες πολιτικές κινήσεις, όλα όμως κινούνται σταθερά στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς. Συντονιστής τους είναι ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου, τον οποίο στηρίζει το ΚΙΝΑΛ ως υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τίτλος της ομιλίας του κ. Σημίτη είναι «Τέρμα στην αποτελμάτωση» και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Καψής της Θεσσαλονίκης την προσεχή Δευτέρα που ο μήνας έχει 18. Εχει δε μία σπανιότητα αυτή η ομιλία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει να μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπως λέγεται, για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τους βγάζει λάδι

Εχω κατά καιρούς αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Βούτσης της Βουλής συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως τρίτος στη σειρά πολιτειακός παράγων θα έπρεπε να αυτοπροστατεύεται. Αλλά ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει Χριστό...

Ως εκ τούτου, και με αφορμή διάφορα άλλα που έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ως Πρόεδρος της Βουλής, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μακράν ο χειρότερος Πρόεδρος της Βουλής, από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, πράγμα που, γνωρίζω, τον ενοχλεί.

Αλλά πριν σπεύσει να μου ρίξει (για πολλοστή φορά...) το ανάθεμα, τον προκαλώ να ξαναδιαβάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του για την τραγωδία στο Μάτι, αναφορικά με τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων για την εκατόμβη των νεκρών και τις τρομακτικές ζημιές: «Το πόρισμα δεν αναφέρεται σε νυν πολιτικά πρόσωπα. Είναι σαφές ότι εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, μπορεί να γίνει μια τέτοια εξέταση του πορίσματος, αλλά με την έννοια της επιχειρησιακής ευθύνης δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες»!!!

Που σημαίνει ότι πριν καν συνεδριάσει οποιοδήποτε όργανο της Βουλής, πριν φτάσει το πόρισμα σε κάποια επιτροπή προς συζήτηση, πριν πραγματοποιηθεί ενδεχομένως μια συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο άνθρωπος τους βγάζει λάδι όλους. «Δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες» αποφαίνεται πομπωδώς η αυθεντία του στη... δικονομία, ωσάν να πρόκειται για κρίση του Πάπα της Ρώμης!

Ο χειρότερος, μακράν. Συναγωνίζεται τον Πολάκη σε κομματικό φανατισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου