Από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (κύριο θέμα)
Κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν ότι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δώσει μάχη στήθος με στήθος στις ευρωεκλογές και να μειώσει πολύ τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Θεωρούν ότι αν πετύχει αυτός ο σχεδιασμός θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ακόμα και την πρωτιά στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η Metron Analysis για «Το Βήμα», το σχέδιο αυτό όχι μόνο δεν πατά σε γερά θεμέλια αλλά βρίσκεται μακριά από τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες της εποχής.
Η Νέα Δημοκρατία, στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, βρίσκεται 9 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (27,1% έναντι 17,9%). Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 5,8%, έπονται η Χρυσή Αυγή με 5,3% και το ΚΚΕ με 4,8%.
Η χαλαρότητα της ψήφου πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ
Παρότι το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές παραμένει χαμηλό, η ΝΔ δεν πλήττεται από τη χαλαρότητα της ψήφου για την ευρωκάλπη, όπως ανέμεναν στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, το 83% των ψηφοφόρων της δηλώνει ότι θα ψηφίσει σίγουρα στις ευρωεκλογές έναντι του 68% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξημένα ποσοστά συμμετοχής φαίνεται ότι θα έχει το ΚΙΝΑΛ (87%). Επιπλέον, η ΝΔ δεν έχει στην αυλή της μικρότερα σχήματα τα οποία ενδεχομένως να της στερούσαν ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως περιστοιχίζεται από δυνάμεις που δυνητικά μπορούν να «ροκανίσουν» το ποσοστό του, όπως οι Οικολόγοι – Πράσινοι, οι οποίοι καταγράφουν αξιοσημείωτο ποσοστό 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα, 1,2%, και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, 1,1%.
Προοπτικές αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία
Μεγάλη παραμένει η διαφορά – 8,5 μονάδες – ανάμεσα στη ΝΔ (28,4%) και στον ΣΥΡΙΖΑ (20%) στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Εφόσον αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ανατραπεί το προσεχές διάστημα, διαμορφώνει συνθήκη αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (28% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα) και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 43% θετικές γνώμες.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 34% και στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 29% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βασίλης Λεβέντης.
Απώλειες και στον μεσαίο χώρο
Η δυσκολία του κ. Τσίπρα να διευρύνει το ακροατήριό του δεν οφείλεται μόνο στα πάρθια βέλη που δέχεται από πρώην συντρόφους του, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει. Στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο, ο οποίος παραδοσιακά αναδεικνύει κυβερνήσεις, η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%). Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%. Συνολικά το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το 70% προσωπικά τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας και ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή, όπως επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης. Μολονότι η πλειονότητα των πολιτών (65%) πιστεύει ότι στις βουλευτικές εκλογές θα επικρατήσει η ΝΔ, μόλις το 41% ζητεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών αποτυπώνεται με μαθηματική ακρίβεια στην κάμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (-40), στην αρνητική αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας από το 74% της κοινής γνώμης και στο εντυπωσιακό ποσοστό του 35% των πολιτών που θεωρεί ότι ήταν αρνητική εξέλιξη η έξοδος της χώρας στις αγορές για δανεισμό με δεκαετές ομόλογο.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης και όσο η δημόσια συζήτηση στρέφεται στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης δημιουργείται ευνοϊκότερο πεδίο για τη ΝΔ προκειμένου να αναπτύξει το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, η περιπέτεια του Brexit έχει ενισχύσει την πίστη των Ελλήνων στο ευρώ, καθώς το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη .
Οι «180» και τα σενάρια της επόμενης μέρας
Οι λεπτομέρειες που συνθέτουν τον καμβά των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων έχουν σημασία, γιατί την επόμενη ημέρα θα αναδειχθεί η «ανάγκη των 180». Η νίκη της ΝΔ μπορεί να προδικάζεται από τους περισσότερους, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι αδιάφορο για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Η έρευνα περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις βουλευτικές εκλογές. Στο πρώτο κατανέμεται αναλογικά στα κόμματα η αδιευκρίνιστη ψήφος και η ΝΔ καταλαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 22.
Στο δεύτερο σενάριο (επιστρέφουν οι αναποφάσιστοι στα κόμματα προέλευσής τους και κατανέμονται αναλογικά) η ΝΔ έχει 157 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 και το ΚΙΝΑΛ 21. Για την πολιτική σταθερότητα χρειάζονται δύο πλειοψηφίες. Με 151 βουλευτές, υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με 180 βουλευτές όμως αλλάζει και ο εκλογικός νόμος. Στο δεύτερο σενάριο, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς θα χρειαστεί η σύμπραξη τρίτου κόμματος για να βρεθούν οι 180 βουλευτές οι οποίοι θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής, και τα άλλα κόμματα που φαίνεται ότι μπαίνουν στη Βουλή, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου