Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
(κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)
|
|
Μια ινδική παροιμία λέει πως τα δαιμόνια επιτίθενται μόνο στους φοβητσιάρηδες. Η λαϊκή σοφία της Απω Ανατολής θα μπορούσε να εξηγεί όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνώσας Αριστεράς. Εκείνη που γέμισε τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων με τα καβγαδάκια των συμμετεχόντων. Καβγαδάκια για μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τις συριζαϊκές προτάσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα μέχρι τις λυρικές ανησυχίες των πρόσφατων συριζαϊκών μεταγραφών. Τα δαιμόνια, λοιπόν, κατέλαβαν όσους βουλευτές βρέθηκαν τότε στην αίθουσα της Γερουσίας ίσως επειδή οι ανομολόγητοι εκλογικοί φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί.
Τι φοβούνται τα στελέχη του που κάθονται στα έδρανα της συμπολίτευσης; Την ετυμηγορία της κάλπης στις τετραεδρικές περιφέρειες, τις επιλογές των ψηφοφόρων σε ορισμένες πενταεδρικές, τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στις μονοεδρικές, και πάνω από όλα το εκλογικό μέτρο του 25%.
Το στόρι που η αντιπολίτευση διατείνεται ότι το Μαξίμου προσπαθεί να πλασάρει προεκλογικά βασίζεται στο εξής αφηγηματικό εύρημα: Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη Βόρειο Ελλάδα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κυβερνών κόμμα, όμως, «κρατά» στην υπόλοιπη χώρα. Αυτοί, ωστόσο, που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον του εκλογολόγου στα αντιπολιτευόμενα κόμματα επιμένουν πως ακόμη και μια διαγώνια ματιά στον εκλογικό χάρτη με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων - και με γνώμονα τις λεπτομέρειες και τα παράδοξα του ισχύοντος εκλογικού νόμου - καταρρίπτουν το σενάριο με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να σκηνοθετήσει την προεκλογική της εκστρατεία.
«Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριζόντια και ομοιόμορφη σε ολόκληρη την επικράτεια» λέει ένας από τους προαναφερθέντες εκλογολόγους. «Πρόκειται, δηλαδή», συμπληρώνει, «για γενικό ρεύμα κι όχι για αποτέλεσμα τακτικών χειρισμών ή επιμέρους αποφάσεων σαν των σχετικών με το Σκοπιανό». Παραδέχεται, βέβαια, πως η πτώση από τα Τέμπη και πάνω είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στην ανάλυσή του όμως «οι Πρέσπες ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Για του λόγου του το αληθές επισημαίνει πως «πανελλαδικά χάνει γύρω στις οκτώ μονάδες και στη Βόρειο Ελλάδα από 10 μέχρι 11».
Το χαμένο μπόνους. Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης - ακόμη κι εκείνες που δίνουν μια πιο ευνοϊκή αποτύπωση της πολιτικής στιγμής για τον ΣΥΡΙΖΑ - το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι δεύτερο. Κάτι τέτοιο αυτόματα σημαίνει ότι χάνει το μπόνους των πενήντα εδρών. Οι περισσότεροι από εκείνους που βρέθηκαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα χάρη στο μπόνους είχαν κατέβει υποψήφιοι σε τετραεδρικές περιφέρειες. Γιατί σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο από αυτούς τους νομούς, που είναι δέκα τον αριθμό, προέρχεται η πλειονότητα των πενήντα εδρών που κερδίζει ο εκάστοτε νικητής της κάλπης. Σε πέντε, λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στους Νομούς Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το 25% του εκλογικού μέτρου από την πρώτη κατανομή θα μείνει χωρίς βουλευτή». Και όπως τονίζουν «βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σε όλες στο όριο».
Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές σε όλες τις τετραεδρικές - πλην της Πέλλας - οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί ήταν συριζαίοι. Στην Πέλλα το κυβερνών κόμμα είχε εκλέξει δύο, η ΝΔ έναν και η ΧΑ έναν. Στα δε Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατορθώσει να καταλάβει και τις τέσσερις έδρες. Ειρήσθω εν παρόδω, στην πατρογονική γη του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δεξιοί συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να εκλέξει έναν βουλευτή επειδή στην Κρήτη περνά το εκλογικό μέτρο του 25%.
Οι πενταεδρικές. Κάτι ανάλογο με τις τετραεδρικές αναμένεται να συμβεί και στις πενταεδρικές. Στη Φθιώτιδα, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους του νομού στην Ολομέλεια. Οι της αντιπολίτευσης προβλέπουν πως θα μείνει με έναν. Οπως και στις πενταεδρικές της Κοζάνης και των Ιωαννίνων, που έχει εκλέξει τέσσερις βουλευτές και οι αντιπολιτευόμενοι εκλογολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μείνει επίσης με έναν. Στις επίφοβες για μεγάλες συριζαϊκές απώλειες περιφέρειες εντάσσουν και την εξαεδρική της Εύβοιας, στην οποία η Κουμουνδούρου έχει τέσσερις βουλευτές και όλα δείχνουν πως θα μείνει με έναν. Αλλά κι εκείνη της Α' Πειραιώς, που κάποιοι ποντάρουν σε εσωκομματική «σφαγή» για τη μια μόλις έδρα που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μονοεδρικές. Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και στις μονοεδρικές. Οπως λέει άνθρωπος που έχει περάσει αρκετό χρόνο σε κομματική κουζίνα «εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η σύνθεση του ψηφοδελτίου. Οι τοπικοί εσωκομματικοί ανταγωνισμοί είθισται να είναι σκληρότεροι απ' ό,τι σε άλλες περιφέρειες. Οπότε το κάθε κόμμα - ιδανικά πάντα - θέλει από τους τρεις υποψηφίους που κατεβάζει ο "δεύτερος" και ο "τρίτος" να λειτουργούν συμπληρωματικά σε όποιον έχει αποφασίσει πως επιθυμεί να εκλέξει, στο φαβορί». Ο άγραφος αυτός κανόνας είναι μάλλον δύσκολο να τηρηθεί όταν διαφαίνεται η απώλεια της εξουσίας. Η εκλογική επιβίωση του ενός είναι ο εκλογικός θάνατος του άλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει στις εκλογές του 2015 τις μονοεδρικές Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Σάμου, Φωκίδας και Γρεβενών - τις πέντε, επομένως, από τις επτά της επικράτειας. Σε κάποιες, βέβαια, είχε επικρατήσει οριακά της ΝΔ, όπως φέρ' ειπείν στη Φωκίδα που η διαφορά τους ήταν λιγότερο από μια μονάδα. Ή στα Γρεβενά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει 34,51% κι η ΝΔ 32,15%.
Το 2019 η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί να βαφτούν κι οι πέντε προαναφερθείσες μονοεδρικές γαλάζιες - κι εμφανίζεται σίγουρη για τις τέσσερις εξ αυτών. Στις κατ' ιδίαν τους κουβέντες οι νεοδημοκράτες μοιάζουν να έχουν αμφιβολίες για τη Σάμο, που χαρακτηρίζεται ως «παραδοσιακά αριστερό νησί» και τη Ζάκυνθο γιατί η διαφορά του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη ΝΔ ήταν 8,6 μονάδες. Ο φόβος της μη επανεκλογής, πάντως, είναι σαν την τίγρη του αντεναουερικής συμβουλής, ένας σίγουρος τρόπος να την κατευνάσεις είναι να την αφήσεις να σε καταβροχθίσει. Και κρίνοντας από τις δημόσιες και μη παρεμβάσεις τους οι συριζαίοι φαίνεται να ακολουθούν την προτροπή του Γερμανού.
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 23-24/03/19 |
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Στα ελληνικά το Poll of Polls έχει μεταφραστεί ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» και «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν και άλλες φορές δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της καθώς διεθνώς θεωρείται η πλέον αξιόπιστη έρευνα. Ο λόγος είναι απλός: οι εκτιμήσεις της εν λόγω δημοσκόπησης προκύπτουν από τον μέσο όρο των προβλέψεων που κάνουν διαφορετικές εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. Γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν προκύψουν. Σημειωτέον δε ότι το συγκεκριμένο Poll of Polls διαμορφώθηκε όχι μόνον από τις δημοσκοπικές εταιρείες που συνήθως δίνουν διψήφιες διαφορές στη ΝΔ, αλλά και από εκείνες που εμφανίζουν την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα μικρότερη. Συγκεκριμένα «ΤΑ ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιρειών (Metron Analysis, Pulse, Rass, Alco και Prorata) και συνέκρινε τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018 με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019.
Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα από το λεγόμενο Poll of Polls; Σε σχέση με το φθινόπωρο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα (0,4%). Πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη σχεδόν σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών του 2018 όχι μόνον δεν έπληξε τη ΝΔ, αλλά ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που δείχνει μάλλον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες δεξαμενές αύξησης της εκλογικών ποσοστών της.
Τα συμπεράσματα. Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» προκύπτουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
- Σε σχέση με το φθινόπωρο φαίνεται να μειώνονται οι αναποφάσιστοι, όπως και οι απαντήσεις αποχής (άκυρο, λευκό, δεν θα ψηφίσω). Οι πρώην αυτοί αναποφάσιστοι, ωστόσο, φαίνεται να στρέφονται περισσότερο προς τη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης περί πιθανής επιστροφής των πρώην ψηφοφόρων της.
- H ΝΔ με το 31% που συγκεντρώνει ως ΜΟ των 5 εταιρειών μπορεί να προσβλέπει κάλλιστα σε ποσοστά αυτοδυναμίας, καθώς το 13% των πολιτών παραμένουν αναποφασίστοι. Πόσο μάλλον αν τελικώς η Βουλή έχει 5 ή μάξιμουμ 6 κόμματα, όπως προκύπτει από το Poll of Polls.
- Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» επιβεβαιώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα μικρότερο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. ΧΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ κινούνται σταθερά μεταξύ 6% -8% με μικρές αυξομειώσεις αναλόγως της συγκυρίας, ενώ τόσο το Ποτάμι, όσο και οι ΑΝΕΛ δεν μοιάζουν να έχουν τη δυνατότητα ανάκαμψης προκειμένου να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%.
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 23-24/03/19 |
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ
Μπροστά σε μια διαφαινόμενη ήττα, είτε παραδίνεσαι είτε παλεύεις μέχρι το τέλος, ελπίζοντας πως κάτι θα καταφέρεις να κερδίσεις. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα;
Μπροστά σε μια διαφαινόμενη ήττα, είτε παραδίνεσαι είτε παλεύεις μέχρι το τέλος, ελπίζοντας πως κάτι θα καταφέρεις να κερδίσεις. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα;
Στην Αριστερά έχουν συνηθίσει να δίνουν μάχες για τους άλλους - όμως πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν περάσει τέσσερα χρόνια στα έδρανα και, εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχουν πολλές ελπίδες να επιστρέψουν. Οσοι φύγουν, μάλιστα, δεν ανήκουν μόνο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχαιρετήσει, ανάμεσα σε άλλους, τον νυν υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Λίγο το ποσοστό, λίγο το 10% της ανανέωσης που αναμένεται να υπάρξει, σχεδόν η μισή από την σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα μείνει εκτός Βουλής.
Για κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε δύο λέξεις: «μονοεδρική περιφέρεια». Εκεί, το κυβερνών κόμμα μετρούσε πέντε νίκες στις επτά. Πλέον, ο Χρήστος Μπγιάλας (Γρεβενά), η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλλονιά), ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (Φωκίδα), αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής (Ζάκυνθος) φαίνεται πως δεν θα μπουν ξανά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Φωτεινή εξαίρεση των συριζαϊκών μονοεδρικών αποτελεί ο Δημήτρης Σεβαστάκης (Σάμος). Ο Σεβαστάκης, μετά τις αλλαγές που επιμόνως προώθησε και πέτυχε στον Καλλικράτη, σπάζοντας σε δύο δήμους τη Σάμο, έτυχε υπερκομματικής αποδοχής και δεν αποκλείεται να είναι ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από μονοεδρική περιφέρεια που θα καταφέρει την επανεκλογή του.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, ωστόσο, αναμένονται στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, όπου το μπόνους των 50 εδρών ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ετσι, εκτός Βουλής αναμένεται να μείνουν εκείνοι που δεν ήταν πρώτοι στους σταυρούς στην περιφέρειά τους - ανά περιπτώσεις, ακόμα και αυτοί, εφόσον το κόμμα δεν περάσει το εκλογικό μέτρο. Αν, πάντως, τα δημοσκοπικά ποσοστά επιβεβαιωθούν και με βάση τις επιδόσεις τους το 2015, εκτός αναμένεται να μείνουν βουλευτές όπως ο Ηλίας Καματερός (Δωδεκάνησα), η Αναστασία Γκαρά (Εβρος), ο Μάκης Μπαλαούρας (Ηλεία), αλλά και ο Γιώργος Ουρσουζίδης (Ημαθία). Μαζί τους, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη (Γιάννινα), ο Κωνσταντίνος Μορφίδης (Καβάλα), ο Θέμης Μουμουλίδης (Κοζάνη), ο Νίκος Μανιός (Κυκλάδες), η Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνία), ο Χρήστος Σιμορέλης (Τρίκαλα), ο Δημήτρης Βέττας (Φθιώτιδα), αλλά και ένας εκ των Γιώργου Πάντζα και Πάνου Σκουρολιάκου που ως νυν βουλευτές Αττικής αναμένεται να πολιτευθούν στον - τετραεδρικό πλέον - νοτιοδυτικό τομέα της περιφέρειας. Σκληρή μάχη με λίγες πιθανότητες αναμένεται να δώσουν και βουλευτές σε μεγαλύτερους νομούς, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου (Μαγνησία), ο ΥΦΕΞ Μάρκος Μπόλαρης (Α' Θεσσαλονίκης), ο Κωνσταντίνος Δουζίνας και η Γεωργία Γεννιά (Α' Πειραιά), αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανία) - ο οποίος, παρότι ήρθε πρώτος, φαίνεται πως θα έχει έναν καινούριο αντίπαλο, τον νέο υφυπουργό Μεταφορών Θάνο Μωραΐτη.
ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Δεν είναι, βέβαια, όλοι έτοιμοι να χάσουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν θέση σε περιφέρεια όπου μπορούν να κερδίσουν. Στα τετραεδρικά Χανιά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τρεις έδρες. Στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να συμβιβαστεί με μία. Γιώργος Σταθάκης ή Παύλος Πολάκης; Ο πρώτος συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς το 2015, γι' αυτό ο δεύτερος ενδέχεται να μετακινηθεί στην οκταεδρική Β' Πειραιά - και πάλι, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι τρεις έδρες του κόμματος θα μειωθούν σε μία ή δύο. Κι ενώ δύσκολα η Νίνα Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα θα ξαναβρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο κομματικός Δημήτρης Βίτσας «μεταφέρθηκε» στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθήνας, αποφεύγοντας μια μάχη με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Οι καραμπόλες δεν σταματούν εκεί. Στη Μεσσηνία, το 2015, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε έρθει τέταρτος και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Εφόσον χάσει, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μειώνονται. Για να μην κονταροχτυπηθεί, λοιπόν, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που είχε έρθει πρώτος, ο Χαρίτσης φέρεται να μετακομίζει στη Β΄ Αθήνας - λογικά στον νότιο τομέα, όπου ήδη τον μετρούν δημοσκοπικά.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. Στην Α' Αθηνών συγκεντρώνονται πολλοί εκ των μεγαλύτερων ονομάτων του κόμματος. Από τις τέσσερις έδρες που σήμερα κατέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί σε δύο ή τρεις, θέτοντας (με βάση το αποτέλεσμα του 2015) εκτός τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη - σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αν δεν μεταφερθεί στο Επικρατείας, καθώς στην Α' Αθηνών αναμένεται επίσης η κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου, εφόσον δεν εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας. Στη Β' Αθηνών τα νερά είναι αχαρτογράφητα - καθώς το σπάσιμο της περιφέρειας δίνει περιθώρια επιβίωσης σε πολλούς εκ των 17 βουλευτών που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για τον Γιώργο Κυρίτση, που (χωρίς να έχει κλειδώσει) όλα δείχνουν πως θα βρεθεί στον νότιο τομέα με τον Χαρίτση και τους Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα, Νίκο Ξυδάκη και Θεανώ Φωτίου. Στα δυτικά, θα κονταροχτυπηθούν ο Νίκος Τόσκας και η Χαρά Καφαντάρη, ενώ στα Βόρεια φαίνεται πως η Ελένη Αυλωνίτου θα έρθει αντιμέτωπη με μερικούς από τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης, πάντως, προνόησε για να έχει, «μετακομίζοντας» στη Βορειοανατολική
Για κάποιους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε δύο λέξεις: «μονοεδρική περιφέρεια». Εκεί, το κυβερνών κόμμα μετρούσε πέντε νίκες στις επτά. Πλέον, ο Χρήστος Μπγιάλας (Γρεβενά), η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλλονιά), ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (Φωκίδα), αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής (Ζάκυνθος) φαίνεται πως δεν θα μπουν ξανά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Φωτεινή εξαίρεση των συριζαϊκών μονοεδρικών αποτελεί ο Δημήτρης Σεβαστάκης (Σάμος). Ο Σεβαστάκης, μετά τις αλλαγές που επιμόνως προώθησε και πέτυχε στον Καλλικράτη, σπάζοντας σε δύο δήμους τη Σάμο, έτυχε υπερκομματικής αποδοχής και δεν αποκλείεται να είναι ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από μονοεδρική περιφέρεια που θα καταφέρει την επανεκλογή του.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, ωστόσο, αναμένονται στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, όπου το μπόνους των 50 εδρών ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ετσι, εκτός Βουλής αναμένεται να μείνουν εκείνοι που δεν ήταν πρώτοι στους σταυρούς στην περιφέρειά τους - ανά περιπτώσεις, ακόμα και αυτοί, εφόσον το κόμμα δεν περάσει το εκλογικό μέτρο. Αν, πάντως, τα δημοσκοπικά ποσοστά επιβεβαιωθούν και με βάση τις επιδόσεις τους το 2015, εκτός αναμένεται να μείνουν βουλευτές όπως ο Ηλίας Καματερός (Δωδεκάνησα), η Αναστασία Γκαρά (Εβρος), ο Μάκης Μπαλαούρας (Ηλεία), αλλά και ο Γιώργος Ουρσουζίδης (Ημαθία). Μαζί τους, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη (Γιάννινα), ο Κωνσταντίνος Μορφίδης (Καβάλα), ο Θέμης Μουμουλίδης (Κοζάνη), ο Νίκος Μανιός (Κυκλάδες), η Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνία), ο Χρήστος Σιμορέλης (Τρίκαλα), ο Δημήτρης Βέττας (Φθιώτιδα), αλλά και ένας εκ των Γιώργου Πάντζα και Πάνου Σκουρολιάκου που ως νυν βουλευτές Αττικής αναμένεται να πολιτευθούν στον - τετραεδρικό πλέον - νοτιοδυτικό τομέα της περιφέρειας. Σκληρή μάχη με λίγες πιθανότητες αναμένεται να δώσουν και βουλευτές σε μεγαλύτερους νομούς, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου (Μαγνησία), ο ΥΦΕΞ Μάρκος Μπόλαρης (Α' Θεσσαλονίκης), ο Κωνσταντίνος Δουζίνας και η Γεωργία Γεννιά (Α' Πειραιά), αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανία) - ο οποίος, παρότι ήρθε πρώτος, φαίνεται πως θα έχει έναν καινούριο αντίπαλο, τον νέο υφυπουργό Μεταφορών Θάνο Μωραΐτη.
ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Δεν είναι, βέβαια, όλοι έτοιμοι να χάσουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν θέση σε περιφέρεια όπου μπορούν να κερδίσουν. Στα τετραεδρικά Χανιά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τρεις έδρες. Στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να συμβιβαστεί με μία. Γιώργος Σταθάκης ή Παύλος Πολάκης; Ο πρώτος συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς το 2015, γι' αυτό ο δεύτερος ενδέχεται να μετακινηθεί στην οκταεδρική Β' Πειραιά - και πάλι, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι τρεις έδρες του κόμματος θα μειωθούν σε μία ή δύο. Κι ενώ δύσκολα η Νίνα Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα θα ξαναβρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο κομματικός Δημήτρης Βίτσας «μεταφέρθηκε» στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθήνας, αποφεύγοντας μια μάχη με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Οι καραμπόλες δεν σταματούν εκεί. Στη Μεσσηνία, το 2015, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε έρθει τέταρτος και δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Εφόσον χάσει, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μειώνονται. Για να μην κονταροχτυπηθεί, λοιπόν, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που είχε έρθει πρώτος, ο Χαρίτσης φέρεται να μετακομίζει στη Β΄ Αθήνας - λογικά στον νότιο τομέα, όπου ήδη τον μετρούν δημοσκοπικά.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. Στην Α' Αθηνών συγκεντρώνονται πολλοί εκ των μεγαλύτερων ονομάτων του κόμματος. Από τις τέσσερις έδρες που σήμερα κατέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί σε δύο ή τρεις, θέτοντας (με βάση το αποτέλεσμα του 2015) εκτός τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη - σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αν δεν μεταφερθεί στο Επικρατείας, καθώς στην Α' Αθηνών αναμένεται επίσης η κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου, εφόσον δεν εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας. Στη Β' Αθηνών τα νερά είναι αχαρτογράφητα - καθώς το σπάσιμο της περιφέρειας δίνει περιθώρια επιβίωσης σε πολλούς εκ των 17 βουλευτών που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για τον Γιώργο Κυρίτση, που (χωρίς να έχει κλειδώσει) όλα δείχνουν πως θα βρεθεί στον νότιο τομέα με τον Χαρίτση και τους Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα, Νίκο Ξυδάκη και Θεανώ Φωτίου. Στα δυτικά, θα κονταροχτυπηθούν ο Νίκος Τόσκας και η Χαρά Καφαντάρη, ενώ στα Βόρεια φαίνεται πως η Ελένη Αυλωνίτου θα έρθει αντιμέτωπη με μερικούς από τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης, πάντως, προνόησε για να έχει, «μετακομίζοντας» στη Βορειοανατολική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου