οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

"...Σε αυτό το σκηνικό, ακόμα στον... αέρα είναι η επίσκεψη του Τσίπρα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και στο τραπέζι υπάρχει η 2α Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία της μετάβασης του Πρωθυπουργού στα Σκόπια, εντούτοις έγκυρες πηγές έλεγαν χθες ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Και αυτό διότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις σε μερικά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων, για το οποίο θα συνεδριάσει αύριο η αρμόδια επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα), και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/03/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/03/19

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ανέμεναν τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος στη Μακεδονία, που όμως δεν έρχεται. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επιτελικά στελέχη κάνουν λόγο για «μαύρη τρύπα» μέσα στην οποία έχει πέσει το κυβερνών κόμμα.

Τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με αποδοκιμασίες κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και με τη μικρή συμμετοχή στις ομιλίες τους, αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση για το κυβερνών κόμμα στη Μακεδονία. Η πληγή δεν κλείνει και σχεδόν όλες οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων γίνονται μέσα σε εχθρικό κλίμα όπως μεταδίδεται σχεδόν από όλους τους νομούς πάνω από τα Τέμπη.

Το ταξίδι στα Σκόπια. Σε αυτό το σκηνικό, ακόμα στον... αέρα είναι η επίσκεψη του Τσίπρα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και στο τραπέζι υπάρχει η 2α Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία της μετάβασης του Πρωθυπουργού στα Σκόπια, εντούτοις έγκυρες πηγές έλεγαν χθες ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Και αυτό διότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις σε μερικά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων, για το οποίο θα συνεδριάσει αύριο η αρμόδια επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Ακόμα και η χθεσινή τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ δεν βοηθάει την αποφόρτιση της έντασης. Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πέταξε χθες το μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με τη «μακεδονική γλώσσα» όταν ρωτήθηκε εάν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η συγκεκριμένη γλώσσα. Επειτα από το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC για την «αόρατη μειονότητα της Ελλάδας, τους Μακεδόνες Σλάβους», έριξε και αυτός αλάτι στην πληγή της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων MIA ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.

Η προβληματική αυτή κατάσταση προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις στον Βορρά καταγράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης σε όλους τους νομούς από τη Λάρισα και πάνω. Η μακεδονική πολιτική σάρισα πλήττει καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό, ενώ οι υποψήφιοι που στηρίζει σε δήμους και περιφέρειες πληρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συναγερμός. Οι έντονες αποδοκιμασίες και η άδεια αίθουσα που συνάντησε προχθές το βράδυ στο Κιλκίς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου. Πρόσφατα το ίδιο κλίμα συνάντησε στην Κατερίνη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καβάλα, όπου για να κατευνάσει την οργή επικαλέστηκε τη μακεδονική καταγωγή του. Επεισοδιακές, εξάλλου, ήταν και οι ομιλίες της Ολγας Γεροβασίλη στην Κοζάνη, της Εφης Αχτσιόγλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Αυτή η κατάσταση προβληματίζει ιδιαίτερα και μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν ότι στις μετρήσεις το 45% αυτών που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα το 2015 διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας. «Υποεκτιμήσαμε τις εθνικές ευαισθησίες» λένε αρκετοί, ενώ αναφέρονται και στο στοιχείο ότι πολλοί ψηφοφόροι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν αυξημένες ευαισθησίες με τα εθνικά θέματα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναζητούνται πλέον τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και δεν λύνεται με την προβολή μηνυμάτων περί Ακροδεξιάς και της δημιουργίας προοδευτικού μετώπου, ενώ εξετάζονται και επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην περιοχή της Μακεδονίας με στόχο μια αλλαγή κλίματος.

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Μια από τις κύριες αιτίες των συγκρούσεων είναι και τα αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Οι σχέσεις τους είναι τόσο τεταμένες, που ακόμα και η καλύτερη ομάδα διαμεσολάβησης παγκοσμίως να εμφανιζόταν για να βρει πεδίο συνάντησης, συνεννόησης και συμφωνίας, δεν θα τα κατάφερνε.

Εξάλλου, πλέον όπως έχει οριοθετηθεί το πολιτικό παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και από την ενίσχυση του προοδευτικού μετώπου που θέλει να στεριώσει με τις γέφυρες στον κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Η λεηλασία όμως του χώρου, κατά τους επικριτές του, η οποία εξελίσσεται έχει δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και μια ακόμα επιθετική κίνηση θα εξαφάνιζε ακόμα και τα όποια ψήγματα υπήρχαν πολιτικής αστικής ευγένειας.

Και μόνο η αρχική απόφαση να γίνει η συνδιάσκεψη του νέου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβον Ντο στις 27 Μαρτίου, τις παραμονές του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, ήταν αρκετή για να ανοίξει περαιτέρω πολιτικές πληγές. Επειτα από ψυχραιμότερες όμως σκέψεις, και για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, αποφασίστηκε, ύστερα από εισήγηση των προσωπικοτήτων που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, να μετατεθεί η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η νέα σύναξη θα γίνει μετά το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το Σάββατο 6 Απριλίου, που θεωρείται μια πολύ καλύτερη ημερομηνία από την αρχική απόφαση για τις 27 Μαρτίου που ήταν Τετάρτη, με ό,τι αυτό σήμαινε για την επιτυχία της εκδήλωσης και μάλιστα μια καθημερινή.

Αν και λέγεται ότι η μετάθεση έγινε για να προετοιμαστεί καλύτερα η εκδήλωση, καθώς αναμένεται να προσέλθουν πάρα πολλοί στην Αθήνα από την επαρχία, εντούτοις χαρακτηρίζεται και ως «κίνηση καλής θέλησης» προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ανεξάρτητα από την αρνητική αντίδραση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Και μόνο το παρασκήνιο που υπάρχει για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία θα αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός, όπως λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, για να κάνει επίδειξη πολιτικής δύναμης με αποδέκτες τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αναδεικνύει την τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ψάχνουν υποψηφίους. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πρόσωπα για να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα περί διεύρυνσης του κόμματος προς την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει μεταξύ του Τσίπρα και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα της ευρωλίστας του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτό της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη.



....και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/03/19



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου