οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΦ' ΟΣΟΝ....- Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...- ΔΙΑΔΟΧΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ, ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ...- ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Η ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ!...- ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;...- ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΠΑΛΙ!....

Έξι κύρια άρθρα, από φύλλα της Παρασκευής


Εστω κι έτσι, αυτό που θα ανέμενε κανείς τώρα, οι πο- λίτες αυτής της χώρας που έχουν γίνει μάρτυρες πολλών ανώφελων αν όχι επιζήμιων συγκρούσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, είναι να γίνουν και άλλα βήματα στην ίδια κατεύθυνση. Και το βάρος αυτής της πορεί- ας πέφτει πρωτίστως στους ώμους της κυβέρνησης – μιας κυβέρνησης που όχι μόνο δεν συναίνεσε σε τίποτε όσο ήταν η ίδια στην αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και σήμερα συ- νηθίζει να αντιπολιτεύεται την τωρινή αντιπολίτευση και να δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα πολλές φορές λασπο- μαχώντας.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα μπορούσε να είναι το επόμενο κεφάλαιο της εφαρμοσμένης συναίνεσης. Το βήμα αυτό είναι απαραίτη- το να γίνει. Οχι μόνο επειδή οι πολιτικές δυνάμεις πρέ- πει επιτέλους να μάθουν να συνεννοούνται σε ζητήματα που αν μη τι άλλο άπτονται της κοινής λογικής. Αλλά κι επειδή δεν νοείται μια ευρωπαϊκή δημοκρατία να στερεί από μερίδα των πολιτών της δικαιώματα που άλλες χώρες, όχι και τόσο δημοκρατικές, αναγνωρίζουν και παρέχουν στους δικούς τους πολίτες.

Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν τον δρόμο. Ηρθε η ώρα να τον ακολουθήσει και η κυβέρνηση.

"ΤΑ ΝΕΑ", 13/07/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/07/18

"ΕΣΤΙΑ", 13/07/18


"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 13/07/18

"Η ΑΥΓΗ", 13/07/18

"Εφ.Συν", 13/07/18

άρχισε την αποστολή ειδοποιήσεων σε κρατικούς αξιωματούχους, διευθυντικά στελέχη συνδεόμενα με τον Συνεργατισμό και άλλα πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν.

Η ΔΗΛΩΣΗ του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ενώπιον του οποίου ορκίστηκε η Επιτροπή, είναι, κατά την άποψή μας, ενδεικτική των προθέσεων: «Με την έρευνα επιτέλους, εκεί όπου απαιτείται, θα ληφθούν κάποια μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές». Ψηλά ο πήχης και οι προσδοκίες από πλευράς της κοινωνίας και των πολιτών υψηλές. Όλοι θέλουν διά της διερεύνησης να αποδοθούν ευθύνες. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πως το κακό έγινε, στην προκειμένη περίπτωση ο Συνεργατισμός έχει καταρρεύσει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όλα θα τα αφήσουμε πίσω μας. Θα πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται. Και υπάρχουν ευθύνες, πολιτικές και τεχνοκρατικές. 

ΣΤΟΝ Συνεργατισμό γινόταν για χρόνια πάρτι. Για χρόνια το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε πελατειακά μέσα από το πεδίο του Συνεργατισμού και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Όσοι κλαίνε σήμερα επί ερειπίων θα πρέπει να αναλογιστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα μελετήσει και θα αξιολογήσει σε πρώτη φάση το ενώπιόν της υλικό και υπολογίζεται ότι θα αρχίσει τις συνεδριάσεις για τη λήψη προφορικής μαρτυρίας εντός του Αυγούστου. Θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα, τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο.

Η ΘΕΣΗ μας είναι ξεκάθαρη και αφορά όλες τις έρευνες για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα μπροστά πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Η κατάρρευση της οικονομίας, στην προκειμένη περίπτωση του Συνεργατισμού, δεν έγινε από φυσικά αίτια, επειδή σημειώθηκε σεισμός. Έγινε από λάθη, παραλείψεις αλλά και διαπλοκή, διαφθορά. Το ζήτημα τούτο δεν επιλύεται με καβγάδες για την κομματική συσπείρωση αλλά με κάθαρση. 

ΤΑ αίτια της καταστροφής είναι ευρύτερα. Είναι βαθιά ριζωμένα σε νοοτροπίες και πρακτικές. Τα ερωτήματα πολλά. Μπορούν, για παράδειγμα, σήμερα οι πολιτικοί να πείσουν τους πολίτες ότι θα πολεμήσουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά; Ακόμη κι αυτοί που όντως επιδιώκουν αυτό, που δεν βρίσκονται τσουβαλιασμένοι με τους άλλους, δεν μπορούν να πείσουν. Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι οι πλείστοι πολιτικοί έχουν παρασυρθεί στην απληστία και την αλαζονεία της εξουσίας. Δεν είμαστε εξ εκείνων που τσουβαλιάζουν όλους τους πολιτικούς. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η εικόνα και να αρχίσει μια διαδικασία εξιχνίασης.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Τα μέλη της εμπνέουν εμπιστοσύνη και επενδύουμε σε αυτό. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα λάμψει στο τέλος η αλήθεια και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

"Ο Φιλελεύθερος", 13/07/18


"αλήθεια", 13/07/18
"αλήθεια", 13/07/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 13/07/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 13/07/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 12/07/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου