Έξι κύρια άρθρα, από φύλλα της Τετάρτης
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ", 18/07/18 |
![]() |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/07/18 |
![]() |
"ΕΣΤΙΑ", 18/07/18 |
![]() |
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 18/07/18 |
![]() |
"Η ΑΥΓΗ", 18/07/18 |
![]() |
"Εφ.Συν", 18/07/18 |
Βουλή για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των τραπεζών, κυρίως για να βοηθηθούν οι οργανισμοί αυτοί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερό τους βαρίδι, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο και τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Των ιδίων των τραπεζών αλλά και της κυπριακής οικονομίας εν γένει.
Ο ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ανέφερε ότι η νομοθεσία για την πώληση και τιτλοποίηση δανείων αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικότερα εργαλεία για τις τράπεζες. Εξήγησε δε πως εάν οι νομοθεσίες εφαρμοστούν άμεσα και σωστά θα έχουν θετική επίδραση στον ισολογισμό των τραπεζών και κατ’ επέκταση θα επενεργήσουν θετικά και στους δανειολήπτες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Κώστας Μελάς, επισήμανε πως με τη νέα νομοθεσία θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ δίνεται το δικαίωμα πρόσβασης των δανειοληπτών στο δικαστήριο. «Με τη νέα νομοθεσία βελτιώνεται επίσης σημαντικά το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που περιλαμβάνει και τα μέσα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ οι ειδοποιήσεις για τις εκποιήσεις πλέον θα γίνονται με συστημένη επιστολή», ανέφερε.
ΕΙΝΑΙ προφανές και από τα όσα ανέφεραν τόσο ο κ. Ιωάννου όσο και ο κ. Μελάς, πως τα εργαλεία έχουν δοθεί στις τράπεζες και πως τώρα εναπόκειται στους Οργανισμούς αυτούς να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων. Είναι, θεωρούμε, μονόδρομος για όλους να υπάρξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, ώστε πρακτικά πλέον να καταγραφεί πρόοδος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ περίοδος θα είναι κρίσιμη για την οικονομία. Η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα περνά μέσα από μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και την απορρόφησή της από την Ελληνική Τράπεζα καθώς και με τις αποφάσεις της Βουλής, σαφώς και δόθηκαν ανάσες στην οικονομία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως –λόγω και καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών– θα πρέπει να μην υπάρχουν δράσεις. Θεωρούμε πως δεν υπάρχει πολυτέλεια για αδράνεια. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για αποφυγή οποιωνδήποτε κινήσεων και ενεργειών μέχρι, για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι ένα πεδίο που κινείται συνεχώς. Είναι ένα πεδίο που επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από διάφορα γεγονότα και εξελίξεις. Γι’ αυτό και πάντα πρέπει να βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε εγρήγορση. Να μην υποτιμούν τις εξελίξεις και να μην αντιμετωπίζονται με απάθεια τα γεγονότα.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ προσέφερε τα εργαλεία, τώρα είναι η ώρα των τραπεζών να προχωρήσουν. Αναμένουμε κινήσεις, ενέργειες, πρωτίστως όμως αποτελέσματα. Μας ενδιαφέρει όλους καθώς επηρεαζόμαστε όλοι. Και ως πολίτες και ως χώρα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε, δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε.
"Ο Φιλελεύθερος", 18/07/18
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου