οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

"...Ο Πτέραρχος Κουρής ήταν ένας από τους ανθρώπους που διατήρησαν την ειρήνη στο ελληνοτουρκικό σύστημα .Και αυτό το επέτυχε με την σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή του στο να υπάρχει μια διαχρονική ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, με ορισμένα κρίσιμα ποιοτικά πλεονεκτήματα υπέρ της Ελλάδας, καθώς και να υφίστανται ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, η παραβίαση των οποίων θα άνοιγε την "πύλη του φρενοκομείου". Ο Πτέραρχος Κουρής κατανοούσε ότι η επένδυση στην στρατιωτική ισχύ και η δηλωμένη και πιστευτή αποφασιστικότητα για τη χρησιμοποίησή της, ήταν αναγκαίοι πυλώνες για τη διατήρηση της ειρήνης σε αυτήν την ταραγμένη γειτονιά του πλανήτη. Υπηρέτησε και εφάρμοσε με σταθερότητα και ψυχραιμία αυτές τις αρχές και η Ιστορία τον δικαίωσε...."

TO YΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ 
ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΗ





Ο επικήδειος από τον Πτέραρχο Κοσμά Βούρη, 
εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΙ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων δια του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκφράζει τη βαθειά θλίψη και συγκίνηση των Μελών για την απώλεια του Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχου (Ι) Νικόλαου Κουρή.

Παρακινούμενος ο Σύνδεσμος από την αγάπη και τον σεβασμό της συναδελφικής συνοχής που μας διακατέχει, αλλά και από την ηθική υποχρέωση της προσήλωσής μας στις αρχές και παραδόσεις που μας μεταλαμπάδευσαν οι παλαιότεροι, αποτίουμε σήμερα φόρο εξαιρετικής τιμής στον εκλιπόντα Πτέραρχο και διακεκριμένο Αρχηγό μας.

Από τα πρώτα βήματα στην Πολεμική Αεροπορία μάθαμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους, τους στενούς συνεργάτες και τους συμπολεμιστές μας, όπως επίσης ταγμένοι με πειθώ και αφοσίωση στις απαιτήσεις της αποστολής και στο δρόμο που χάραζαν οι Ηγέτες μας για την εκπλήρωσή της. Ο Πτέραρχος Νικόλαος Κουρής ήταν η εμβληματική εκείνη φυσιογνωμία που δεν άφηνε σε κανένα το περιθώριο, να άρει την επαγγελματική του εμπιστοσύνη προς αυτόν και τις επιχειρησιακές του επιλογές ή να αμφισβητήσει τη διορατικότητα, τον ορθολογισμό και την προσήλωσή του στο Υπηρεσιακό καθήκον.

Ακόμη και όσοι τον επέκριναν για την αυστηρότητα του ύφους του και τον σχεδόν αμειδίαστο και ολιγομίλητο χαρακτήρα του, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ουδέποτε αμφισβήτησαν τον υψηλό επαγγελματισμό του, τις γνώσεις και τις ικανότητές του στη Στρατιωτική Διπλωματία, την αδιάλειπτη ανησυχία του να βλέπει μπροστά και να προετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις για τις επερχόμενες προκλήσεις, την συνολική αντίληψη του επιπέδου ετοιμότητας των τριών Κλάδων και το άκαμπτο Υπηρεσιακό του προφίλ.

Το Υπηρεσιακό και επαγγελματικό πέρασμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, εκτός από το στίγμα του προτύπου «αφοσίωσης και προσφοράς» που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων Αξιωματικών, θα αποτελέσει και αντικείμενο βαθύτερων αναλύσεων, προκλήσεων και αναφορών για τους ιστορικούς του μέλλοντος, αναφορικά με τη συμμετοχή, τη συνεισφορά, τον χειρισμό και τη Στρατηγική του αντίληψη στα θέματα των συμμαχικών διαπραγματεύσεων για την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, των Ελληνοαμερικανικών διαπραγματεύσεων για τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις των δύο Χωρών, όπως και της στρατιωτικής στάσης του για την αντιμετώπιση της Ελληνοτουρκικης κρίσης την άνοιξη του 1987.

Οι τομές που επήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις υπό την καθοδήγησή του από τις διάφορες Ηγετικές θέσεις που υπηρέτησε είναι πολλές και σημαντικές σε σημείο που μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο Πτέραρχος Νικόλαος Κουρής ενίσχυσε και προώθησε περαιτέρω τη δεύτερη μετά το Β΄ΠΠ τεχνολογική και επιχειρησιακή επανάσταση, την περίοδο δηλαδή 1975-85, που συντελέστηκε στο Οπλοστάσιο, στην οργάνωση, στις επιτελικές διεργασίες και διαδικασίες, στην εκπαίδευση, όπως επίσης στον Έλεγχο και τη Διοίκηση Μονάδων και Αποστολών, σε όλο το εύρος λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση ήταν μεγάλο από τα πρώτα βήματά του ως Αξιωματικός. Στην πορεία του αναμόρφωσε και αναβάθμισε την πτητική, την επιχειρησιακή, την τεχνική, τη στρατιωτική, την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επαγγελματική επιμόρφωση όλων των στελεχών.

Είναι χαρακτηριστικές οι κατευθύνσεις, οδηγίες και παρεμβάσεις του ως αρχηγός ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ:
- για την ουσιαστική αναμόρφωση των Κατευθύνσεων Αμυντικής Σχεδίασης
- για την μεθοδευμένη και εκτεταμένη αναθεώρηση και καταγραφή των Στόχων Εθνικής Άμυνας
- για τον προσδιορισμό και προγραμματισμό των προμηθειών αμυντικού υλικού για τους τρείς Κλάδους των Ε.Δ, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις αναφυόμενες απειλές και
- για τη στρατηγική εμβέλεια που προσέδωσε, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που εκδόθηκε και εγκρίθηκε το 1985.

Κατέβαλε σημαντική προσπάθεια με επιμονή, υπομονή και παράθεση επιχειρημάτων για την προώθηση της Διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού επιπέδου συντονισμού και δράσης Μονάδων και δυνάμεων και διακλαδικής αποτελεσματικότητας των αποστολών, οφείλεται σε αυτόν.

Εντυπωσιάζει το νόημα της θέσης που πήρε ως Α/ΓΕΕΘΑ, ενώπιον πολλών επιτελών και της Ηγεσίας των τριών Κλάδων, κατά τη διάρκεια ενδιάμεσης ενημέρωσης στο ΕΘΚΕΠΙΧ, για την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε μια άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», όταν είχε προκύψει ένα θέμα συντονισμού και αρμοδιοτήτων των Κλάδων κατά την εκτέλεση μιας σημαντικής προσομοιωμένης αποστολής. Είπε τότε χαρακτηριστικά: «….Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι εδώ μέσα, ότι από επιχειρησιακής σκοπιάς, οι τρεις Κλάδοι των Ε.Δ αποτελούν μια και μοναδική Δύναμη και η ευθύνη επιτυχούς έκβασης των επιχειρήσεων είναι ενιαία. Αν αυτό δυσκολευόμαστε να το αντιληφθούμε, τότε το επόμενο βήμα για να επιτευχθεί διακλαδική αντίληψη της επιβαλλόμενης απαίτησης για συντονισμένη δράση, είναι να φορέσουμε όλοι ίδια στολή…»

Ο Πτέραρχος (Ι) Νικόλαος Κουρής παρά την αυστηρότητα της στάσης του και την αυξημένη αποτελεσματικότητα που απαιτούσε από τους υφισταμένους του για τα έργα που τους ανέθετε, διακρινόταν παράλληλα για τη βαθειά εκτίμηση που έτρεφε, εξέφραζε και επεδείκνυε σε κάθε ευκαιρία, προς τους επαγγελματικά άρτιους, καταρτισμένους και καταξιωμένους συνεργάτες του.

Έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στη επαγγελματική του πορεία για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, το πνεύμα δικαίου που τον διακατείχε, την ανιδιοτέλεια της επαγγελματικής του στάσης και των ενεργειών του, την εντιμότητα και την βαθειά τιμή προς την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είμαστε διπλά περήφανοι ως Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων για την έντονη ηγετική προσωπικότητα του Πτέραρχου Νικόλαου Κουρή, όπως επίσης και για την υποδειγματική και αποτελεσματική Διοίκηση των Ενόπλων δυνάμεων ως πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία.

Οφείλουμε παράλληλα να εκφράσουμε ως Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων ένα βαθύτερο και απεριόριστο σεβασμό προς αυτόν διότι όπως σχεδόν όλοι οι τέως αρχηγοί τότε έπραξαν, το ίδιο και ο Πτέραρχος Νικόλαος Κουρής υποστήριξε με θέρμη την ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου μας, εκφράζοντας μάλιστα με προοδευτικό πνεύμα και με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο που έχει μείνει βαθειά χαραγμένος στις καρδιές μας, την επικρότηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Όταν λοιπόν στις αρχικές διεργασίες ίδρυσης του Συνδέσμου, ερωτήθη δια επιστολής, για την θέση και την άποψή του ως προς τη σκοπιμότητα λειτουργίας αυτού, απεκρίθη ως εξής: (ανάγνωση αποσπάσματος)

«Έλαβα την επιστολή σας και συμφωνώ να ιδρυθεί Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων………………………

Η οργάνωση του Συλλόγου θα δώσει (επίσης) τη δυνατότητα να εκφραστούν σκέψεις που δεν είναι δυνατόν να ειπωθούν από τα εν ενεργεία στελέχη, λόγω των περιορισμών που υφίστανται από τους κανονισμούς…………… κλπ, κλπ.

Υπογραφή

Νίκος Κουρής»

Φόρος Τιμής λοιπόν στον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Νικόλαο Κουρή που υπήρξε μια διακεκριμένη Ηγετική φυσιογνωμία προσφέροντας πολλά στη Χώρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και διήγε τον αεροπορικό του βίο «..ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης..»

Μετά από μία εργώδη και αποτελεσματική υπηρεσιακή πορεία και ένα έντιμο και ήσυχο οικογενειακό βίο, σήμερα πέφτει η αυλαία της ζωής του Πτέραρχου Νικόλαου Κουρή, με ένα τίτλο παρμένο από βιβλίο του, τόσο ταιριαστό όμως για το επισφράγισμα της στρατιωτικής του διαδρομής:

«…Αποστολή Εξετελέσθη…»

Ο επικήδειος από το δημοσιογράφο Λουκά Δημάκα

Είχα την τιμή και την τύχη να γνωρίσω τον Πτέραρχο Νικο Κουρή ως δημοσιογράφος από κοντά σε όλες τις μεγάλες θέσεις που κατείχε ως στρατιωτικός και ως πολιτικός.

Υπήρξε ένας μεγάλος ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ένας ακέραιος ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ένας ακάματος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ,ένας ψύχραιμος και συνάμα ευαίσθητος ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
-Αυστηρός - πρώτα με τον εαυτό του και τους φίλους του.
-Διορατικός-πολύ πέραν των στενών ορίων της χώρας, με παγκόσμια γεωπολιτική οπτική.
-Καινοτόμος- μια ιδιότητα που την αξιοποιούσε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του.
-Σταθερός- ένα χαρακτηριστικό που ήταν από τα βασικά που τον οδήγησαν να είναι για χρόνια ο πιο κοντινός συνεργάτης του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στα μεγάλα εθνικά θέματα που χειρίστηκαν.

Υπήρξε ΕΝΕΡΓΟΣ πολίτης, με πολλές επώνυμες παρεμβάσεις του με άρθρα στα ΝΕΑ- πολλά μου τα υπαγόρευε από το τηλέφωνο!
Είχε αίσθηση του τάιμινγκ – και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν καταλυτικές στην εξέλιξη του θέματος που έθιγε – με πρώτους αναγνώστες όλο το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε στην Αθήνα! Θυμάμαι καθαρά που στις συσκέψεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο Λέων Καραπαναγιώτη, ο τελευταίος των μεγαλων δημοσιογραφων/Διευθυντών , στα κρίσιμα εθνικά θέματα μου έλεγε: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ?

Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον εκλιπόντα Πτέραρχο Νίκο Κουρή είναι το πάθος του για τα εθνικά θέματα, αυτά τα προβλήματα που περιγράφονται από κάποιους ως «τεχνικά», αλλά που περικλείουν τεράστιους κινδύνους για την Πατρίδα και τα εθνικά συμφέροντα.

Στο πρόσωπό του βλέπουμε όχι μόνο μιαν ολόκληρη σχολή σκέψης και δράσης επ ωφελεία των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων, αλλά και μια τεχνική υποστήριξης που είχε ως χαρακτηριστικό, την αποφασιστικότητα στην γραμμή αντιμετώπισης τους. Είχε όμως επίσης ως χαρακτηριστικό την προηγηθείσα πλήρη κατανόηση των παραμέτρων και δεδομένων καθώς πίστευε ότι μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά ακόμη και μία λέξη ή σημείο στίξης ενός διεθνούς κειμένου.

Δεν είναι διόλου υπερβολή να πούμε ότι η εστίαση στην ακριβολογία και την επιστημονικότητα καθώς και η συστηματικοποίηση- ενιαιοποίηση στο χειρισμό των καυτών θεμάτων στο Αιγαίο που κινούσε ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας που πέτυχε με τις παρεμβάσεις του ο Νίκος Κουρής, διαπέρασε σταδιακά όλο το φάσμα του εμπλεκόμενου ρεπορτάζ- αμυντικού, διπλωματικού, πολιτικού. Παρέμβαση που επηρέασε ετσι συνολικά και το πολιτικό προσωπικό, πέραν από κόμματα.

Αφιέρωσε μεγάλο κεφάλαιο από την ικμάδα του για τη θεραπεία των συνεπειών της εσπευσμένης Ελληνικής απόφασης για αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 1974, και την επανένταξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους, με την Τουρκία να συνεχίζει έκτοτε να μηχανορραφεί ανελλιπώς, επιδιώκοντας τον έλεγχό της στο Αιγαίο. Στο θέμα των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα διετύπωσε καθαρές και υπεύθυνες θέσεις, ως απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα. Τα κεφάλαια των θεμάτων Αμυνας και διπλωματίας που εισηγήθηκε , συνδιαμόρφωσε ή υλοποίησε από διαφορές θέσεις ευθύνης είναι πολλά- ένα από αυτά ήταν και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου.

Αν ηταν να συνοψίσω την δράση του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΗ και με την ιδιότητα του γεωστρατηγικου μελετητή, θα έλεγα ότι ο Πτέραρχος Κουρής ήταν ένας από τους ανθρώπους που διατήρησαν την ειρήνη στο ελληνοτουρκικό σύστημα .Και αυτό το επέτυχε με την σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή του στο να υπάρχει μια διαχρονική ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, με ορισμένα κρίσιμα ποιοτικά πλεονεκτήματα υπέρ της Ελλάδας, καθώς και να υφίστανται ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, η παραβίαση των οποίων θα άνοιγε την "πύλη του φρενοκομείου".

Ο Πτέραρχος Κουρής κατανοούσε ότι η επένδυση στην στρατιωτική ισχύ και η δηλωμένη και πιστευτή αποφασιστικότητα για τη χρησιμοποίησή της, ήταν αναγκαίοι πυλώνες για τη διατήρηση της ειρήνης σε αυτήν την ταραγμένη γειτονιά του πλανήτη.
Υπηρέτησε και εφάρμοσε με σταθερότητα και ψυχραιμία αυτές τις αρχές και η Ιστορία τον δικαίωσε.
Επίσης, πίστευε ότι η Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική έπρεπε να λειτουργούν μέσα στην ευρύτερη και γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Κατανοούσε πως το "ανήκομεν εις την Δύσιν" δεν σήμαινε "υπακούουμε στη Δύση", αλλά ότι λειτουργούμε με βάση τα εθνικά συμφέροντα και υπηρετούμε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία μέσα στη δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική γιατί αυτό επέβαλε η δομή του τότε διεθνούς συστήματος.

Ο Πτέραρχος Κουρής ήταν εθνοκεντρικός (θα προτιμούσα τον αδόκιμο όρο πατριδο-κεντρικος), ρεαλιστής ,ψύχραιμος και νηφάλιος, χωρίς ιδεοληψίες και φαντασιώσεις, ταγμένος στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης δια της σοφής διαχείρισης της στρατιωτικής ισχύος και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσέφερε στην Ελλάδα η μεγάλης σημασίας θέση της μέσα στη δυτική αρχιτεκτονική.
Από εδώ , την τελευταια του πτήση, ειμαστε βεβαιοι ότι η μνημη του θα συντροφευει τους μαχητες του Αιγαιου!. 

Μέχρι τη στιγμή  αυτή, δεν κατέστη δυνατό να βρώ σε ηλεκτρονική μορφή και το κείμενο του επικηδείου του συμμαθητή του Πτεράρχου Νίκου Κουρή από την 22η σειρά ΣΙ, πτεράρχου Ευστ. Παπαευσταθίου, διατελέσαντος μεταξύ άλλων και Στρατιωτικού Εκπροσώπου της χώρας στη ΣΕ του ΝΑΤΟ.Επιφυλάσσομαι...


Παρουσία του ΥΕΘΑ, Παν.Καμμένου, η εξόδιος ακολουθία, δημοσία δαπάνη, γιά τον Πτέραρχο Νίκο Κουρή, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο(Ι)  Χρ. Χριστοδούλου και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κων. Φλώρο, παρακολούθησε όλη την τελετή, με το πέρας της οποίας επέδωσε στο γιό του, Τάκη Κουρή και τα εγγόνια του Νίκο και Παντελή, την Ελληνική Σημαία. Παρόντες μεταξύ άλλων στην εξόδιο ακολουθία οι Κώστας Λαλιώτης και Αντώνης Λιβάνης, οι διατελέσαντες Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης και Λουκάς Αποστολίδης, οι περισσότεροι από τους Αρχηγούς ΓΕΑ που  διεδέχθησαν τον Πτέραρχο Νίκο Κουρή και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Υπήρξαν και απόντες, γιά λόγους που εκείνοι γνωρίζουν...Πάντως εντύπωση προεκάλεσε η απουσία εκπροσώπησης από το Κόμμα της ΝΔ, ακόμη και του Πτεράρχου Χρ. Βαίτση, αμέσως προηγούμενου Α/ΓΕΑ και σήμερα συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη, πιθανόν γιά λόγους "καθαρότητος" και της προετοιμασίας του γιά βουλευτική υποψηφιότητα, όπως και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως υποβαθμισμένη σχολιάσθηκε η εκροσώπηση του ΚΙΝ.ΑΛ. Στεφάνια έστειλαν η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας  Φώτης Κουβέλης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγ. Αποστολάκης.
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου