οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

"...Η μεγάλη εικόνα όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, ωστόσο, είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει πλέον να προετοιμάζεται και να επιδιώκει μια πολιτική αλλαγή. Και είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το κρισιμότερο στοιχείο στο επόμενο διάστημα κατά το οποίο η χώρα και ο πολιτικός κόσμος θα κινούνται, έτσι κι αλλιώς, μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον. Από τη μέτρηση αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ" 
(κύριο θέμα+εσωτερικό τετρασέλιδο)

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/06-01/07/18


Δημοσκόπηση: Η αυτοδυναμία, οι πρόωρες εκλογές, η μαύρη τρύπα του Σκοπιανού

Στις 14,1 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «ΝΕΑ» n Στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά n Για πρώτη φορά όσοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι περισσότεροι από όσους προτιμούσαν να εξαντληθεί η τετραετία

Του Διονύση Νασόπουλου

Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με αφετηρία τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί πλέον μια πορεία καταβύθισης και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα δυναμικό πεδίο για τη ΝΔ, η οποία κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας.
Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι σημαντικές κυβερνητικές απώλειες λόγω του Σκοπιανού, φαίνεται πως δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία στο Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στην οποία επένδυε το Μέγαρο Μαξίμου. Η φιέστα του Ζαππείου και η πρωθυπουργική γραβάτα όχι μόνον δεν πείθουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για την απόφαση, αλλά διατηρούν σχεδόν ανέπαφη και την απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας για την οικονομική κατάσταση, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για τη χώρα.

Πρόκειται για εικόνα από την οποία σχεδόν προεξοφλείται ότι αναιμική θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας και μπροστά στο κυβερνητικό «σόου» που προετοιμάζεται στο τέλος Αυγούστου και στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου και τις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες - οι οποίες αναμένεται να συνοδευθούν και από προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες για την αναδιανομή του υπερπλεονάσματος.

Θέλουν πολιτική αλλαγή


Η μεγάλη εικόνα όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, ωστόσο, είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει πλέον να προετοιμάζεται και να επιδιώκει μια πολιτική αλλαγή. Και είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το κρισιμότερο στοιχείο στο επόμενο διάστημα κατά το οποίο η χώρα και ο πολιτικός κόσμος θα κινούνται, έτσι κι αλλιώς, μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον. Από τη μέτρηση αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. 

Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %). 

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017. Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι ακραίοι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον Βορρά από τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί, εν πολλοίς, σε οριακή αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, μια ανοδική πορεία για την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος διατηρεί δεξαμενές ψηφοφόρων στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την εμφάνιση στον πολιτικό χάρτη του κόμματος Ελληνική Λύση, του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη Κυριάκου Βελόπουλου, που καταγράφει αυτή την ώρα ποσοστά άνω του 2%.
Σε δημοσκοπικό επίπεδο, σχεδόν μέσα από όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η παγίωση της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ μέσα από διψήφιες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δικό της άλμα προς την αυτοδυναμία, το οποίο προφανώς μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στο αντιπολιτευτικό μέτωπο.        

Η μαύρη τρύπα

Το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση. Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν - και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο -, το 78% θεωρεί βασικό πρόβλημα την πορεία της οικονομίας και το 54% προεξοφλεί ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Τα οικονομικά μαζί με τα εθνικά ζητήματα, στην πραγματικότητα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάταξης.

 Στη Μακεδονία, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με μονοψήφια ποσοστά, καθώς τη συμφωνία για το Σκοπιανό προκρίνει μόλις το 14% και αποδοκιμάζει το 83% των ερωτηθέντων, ενώ με τη συμφωνία των Πρεσπών διαφωνούν περισσότεροι και από τους μισούς (53%) ψηφοφόρους του του 2015. Από την έρευνα, εξάλλου, επιβεβαιώνεται η υπεροπλία Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,9%) και εδραιώνεται ως τρίτη πολιτική δύναμη.


Η ταυτότητα της έρευνας
Εταιρεία: Metron Analysis (AM ΕΣΡ 4)
Ανάθεση: Συνδρομητική έρευνα
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα κοινής γνώμης
Περιοχή έρευνας: Πανελλαδική
Μέθοδος δειγματοληψίας: Για την επιλογή του δείγματος χρησιμοποιήθηκε απλή τυχαία δειγματοληψία σε αρχείο τηλεφωνικών αριθμών (RDD - Random Digit Dialing) με την εξής αναλογία: σταθερά τηλέφωνα 91% και κινητά τηλέφωνα 9%
Χρόνος διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου διεξήχθη στις 25-27/6/2018
Μέγεθος δείγματος: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.203 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω
n Η Metron Analysis είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας και διεξαγωγής ερευνών και επαγγελματικής πρακτικής της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ 





"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/06-01/07/18
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/06-01/07/18

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/06-01/07/18

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/06-01/07/18

Πίσω από τις γραμμές της δημοσκόπησης

Ανατροπή σκηνικού - Η χώρα σε περίοδο ισχυρής πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης

Του Στράτου Φαναρά


Δύο σημαντικά πολιτικά γεγονότα, συνέβησαν μέσα στον τελευταίο μήνα:
* Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία διαφωνεί το 72% και συμφωνεί το 23% και

* H συμφωνία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, η οποία συνοδεύτηκε με όρους διευκόλυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δημοσίου χρέους, τους οποίους αξιολογεί θετικά το 34% και αρνητικά το 51%. 

Οι ιστορικές αυτές συμφωνίες έρχονται μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο συνεχίζει να είναι πιεστικό για τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.

* Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν είναι σε χειρότερη θέση αυξάνεται και κινείται από το 48% του περασμένου μηνός στο 53% τώρα.
* Στην ατζέντα των αντιλαμβανόμενων προβλημάτων της χώρας, οι αναφορές στα Οικονομικά θέματα κυριαρχούν και ενισχύονται περαιτέρω (από το 39% του Μαΐου στο 46% σήμερα). 

Επίσης ενισχύονται και οι αυθόρμητες αναφορές στα Θέματα εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τη συμφωνία με τη FYROM (από το 4% του προηγούμενου μηνός στο 8% τώρα). Παράλληλα μειώνονται οι αναφορές στην Ανεργία από το 21% στο 16% αντανακλώντας ίσως και την αύξηση της εποχικής απασχόλησης λόγω της τουριστικής περιόδου. 
Το πολιτικό κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται καθώς αυξάνεται σημαντικά η πόλωση:

* όσο η αξιολόγηση της κυβέρνησης όσο και η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθούν πτωτική πορεία. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης μειώνονται οι θετικές κρίσεις από το 18% του περασμένου μηνός στο 17%, παρά το ότι στην Αριστερά βελτιώνονται και αυτό γιατί μειώνονται σε όλο το φάσμα από το Κέντρο έως και τη Δεξιά. 
Αλλά και η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώνεται από το 24% στο 20% τώρα και αυτό γιατί μειώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα εκτός της Δεξιάς στην οποία κερδίζει μόλις 2%.

H πόλωση

Η κοινωνική και πολιτική πόλωση αποτυπώνεται έντονα στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών παρά το ότι δεν είναι το πρώτο θέμα της κοινωνικής ατζέντας. Δύο είναι σημαντικότερες παράμετροι που διαφοροποιούν τις απόψεις:nΗ ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση. Οσοι αυτοτοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς δηλώνουν ότι συμφωνούν σε ποσοστό 54% ενώ όσοι αυτοτοποθετούνται στην Κεντροδεξιά και τη Δεξιά συμφωνούν σε ποσοστό μόλις 13%. 
* Ο τόπος διαμονής. Οσοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας/Θράκης διαφωνούν εντονότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας (ποσοστό 83%).

* Οι κομματικοί συσχετισμοί. 
Η μακροχρόνια κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την πόλωση και την κομματική ρευστότητα πιθανόν δημιουργούν ευκαιρίες σε νέα πολιτικά μορφώματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση ψήφου φέρνει το κόμμα Ελληνική Λύση λίγο κάτω από το κατώφλι του 3%, στο 2,8%. Στη δε ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας/Θράκης κινείται σαφώς υψηλότερα.
Επιπλέον:

Η ΝΔ παρουσιάζεται αμετάβλητη στην εκτίμηση ψήφου στην περιοχή του 36-37% και διατηρεί σαφές και διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται πτωτικά και εκτιμάται στην περιοχή του 22-23%.

Η αντίθεση Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο έκλεισε τον κύκλο της.
Βρισκόμαστε πλέον σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο από αυτό που κυριάρχησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης.
Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί και το ότι για πρώτη φορά όσοι επιθυμούν πρόωρες εκλογές (38%) είναι περισσότεροι από όσους επιθυμούν να συνεχίσουμε με την ίδια κυβέρνηση (31%).
Μένει να δούμε αν οι ιστορικές πολιτικές επιλογές της περιόδου αποτελούν την τελευταία πράξη του χθες ή τη γενέθλια του αύριο.

Ο Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου