οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ...ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ...

Πέντε κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Παρασκευής

"ΤΑ ΝΕΑ¨, 20/07/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/07/18


"ΕΣΤΙΑ", 20/07/18

"Η ΑΥΓΗ", 20/07/18

"Εφ.Συν", 20/07/18



και της ΕΟΚΑ Β, που άνοιξε τις κερκόπορτες στην Τουρκία. Θλιβερή επέτειος σήμερα. Μια επέτειος θλίψης και πόνου. Πέρασαν σαράντα τέσσερα χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του 37% του κυπριακού εδάφους, την προσφυγοποίηση χιλιάδων Ελληνοκυπρίων. Νεκροί και αγνοούμενοι, μέρος κι αυτοί των τραγικών επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ και πλέον δεκαετίες μετά η πορεία μας δύσκολη και ανηφορική. Ο καθένας κουβαλά τον δικό του σταυρό. Ο Ελληνισμός, όμως, παρά τις δυσκολίες έχει το βαρύ χρέος να ανατρέψει τα κατοχικά δεδομένα. Ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο καθίσταται πιο πολύπλοκο λόγω και των άλλων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και των οικονομικών.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έχει παγώσει μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης και των τουρκικών αξιώσεων. Αυτό δεν σημαίνει το τέλος του δρόμου. Μια νέα προσπάθεια ενδέχεται να επαναληφθεί ενόψει και της επικείμενης καθόδου στο νησί, της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Από τις επαφές της κ. Λουτ τόσο στη Λευκωσία όσο και αλλού, Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο, Βρυξέλλες, θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Κατά πόσο μια νέα προσπάθεια θα επαναρχίσει ή η διαδικασία θα παραμείνει «παγωμένη».

ΠΟΛΛΕΣ ήταν οι προσπάθειες των εν δυνάμει μεσολαβητών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Όλες, δυστυχώς, απέτυχαν. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως μια συμφωνία περνά μόνο μέσα από την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια συμφωνία που να υιοθετεί τις βασικές αρχές δικαίου και να στηρίζεται στη δημοκρατία και το κοινοτικό κεκτημένο. Έχει αναφερθεί και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Κύπρος με τη συμφωνία να καταστεί μια κανονική χώρα. Αυτό σημαίνει πολλά και θα πρέπει να αποκτήσει και περιεχόμενο. Μια κανονική χώρα, χωρίς περιορισμούς και πρωτίστως χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις σε δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό δεν είναι απαίτηση, είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να το περιλάβει σε μια συμφωνία για το Κυπριακό.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ μήνυμα δεν μπορεί να είναι άλλο πλην εκείνου που καθιστά ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως ο αγώνας συνεχίζεται για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Για να οικοδομηθεί ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να επιτευχθούν οι στόχοι και οι επιδιώξεις, προϋπόθεση είναι η ενότητα. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτός ο στόχος της ανατροπής των κατοχικών δεδομένων, αυτός της απελευθέρωσης της Κύπρου. Πραγματική ενότητα και όχι θεωρητική, φραστική.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ τιμή για τους πεσόντες για την υπεράσπιση της πατρίδας, το μεγάλο χρέος έναντι της ιστορίας και των μελλοντικών γενιών, είναι μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού. Στην πράξη και στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας.

"Ο Φιλελεύθερος", 20/07/18

"αλήθεια", 20/07/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 20/07/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 19/07/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου