οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝΑ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 
(κύριο θέμα+ΤΟ ΘΕΜΑ)

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 25/11/17







                     ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ΤΟ ΘΕΜΑ. 25/11/17

Συνεχείς παροχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ράλι προσέλκυσης ψήφων έχει αποδυθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, φροντίζοντας να ικανοποιήσει –ακόμα και μέσα στο υφιστάμενο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο– τα αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόλις, χθες, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων στις 8.800. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα αιτήματα των δήμων για προσλήψεις στην καθαριότητα «έφταναν» τις 6.500, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, απέδωσε την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων «σε πραγματικές ανάγκες των δήμων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δανειστών και να μην προσμετρηθούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις στο πλαίσιο των περιορισμών που καθορίζει το μνημόνιο, υποστηρίζει ότι το κόστος θα καλυφθεί από ανταποδοτικές υπηρεσίες και άρα δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να το δεχθούν οι θεσμοί. Από την άλλη, καθώς η μισθοδοσία των υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, αρκετοί δήμοι έχουν τονίσει ότι δεν διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια και άρα ενδεχομένως να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των τελών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα προσληφθούν κατ’ ανάγκην οι σημερινοί συμβασιούχοι (σ.σ. οι οποίοι εργάζονται στους δήμους και έχουν εξασφαλίσει αυξημένη μοριοδότηση χωρίς όριο ηλικίας), καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό αλλά για ανοιχτό.

Οι σημερινοί συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τις 10.000 μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις τους σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών είχε παρατείνει τις συμβάσεις αυτές και πέραν του 24μήνου, κάτι όμως που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να ακυρώσει την παράταση το ΣτΕ. Υπό την πίεση των βουνών των σκουπιδιών στους δρόμους μετά πολυήμερη απεργία τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση «εφηύρε» τη λύση της επαναπρόσληψης των συμβασιούχων έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ. Χθες, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ τις επόμενες εβδομάδες για προσλήψεις σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι όμως βλέποντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος πιέζουν για όλο και περισσότερες «ευεργετικές ρυθμίσεις».

Η νέα συλλογική σύμβαση

Μόλις στην αρχή του φθινοπώρου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στην οποία προβλέπονται λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα και περισσότερες ημέρες άδειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για περισσότερες προσλήψεις.

Ωστόσο, την προηγούμενη Τετάρτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στους δήμους με αιτήματα την ανάκληση των εξαγγελιών για την ένταξη και του προνήπιου στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άμεσες προσλήψεις και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ.

Την ίδια μέρα, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) βρέθηκε στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος διαβεβαίωσε τα μέλη του ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογήσει σχετικές παρεμβάσεις. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι ανάγκες των ΟΤΑ είναι δύο κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η πολιτική του υπουργείου, με διάθεση εξάντλησης των δυνατοτήτων για θετικές παρεμβάσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/11/17              

Προσέγγιση των δημάρχων από Σκουρλέτη


Tετ-α-τετ συναντήσεις με δημάρχους και έκτακτες ενισχύσεις σε δήμους είναι η πολιτική τακτική που έχει επιλέξει ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου τα ποσοστά του κόμματος είναι αναλογικά χαμηλά.

Μόνο τον Νοέμβριο το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει «έκτακτες ενισχύσεις» ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους, χωρίς να υπολογίζονται χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους που υπέστησαν καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Μετά την ανοιχτή σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, όπως η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δημάρχους ανά την Ελλάδα, τους οποίους είτε δέχεται στο γραφείο του είτε μεταβαίνει στην περιοχή τους.

Χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνιο Ζερβό, στις 21 Νοεμβρίου με τον δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, παρουσία της βουλευτού Πιερίας, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και στις 20 του ίδιου μήνα με τον δήμαρχο Ευρώτα.

Στις 16 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Προσοτσάνης, Αγγελο Λύσσελη, παρουσία μάλιστα του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ έξι ημέρες νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιο Κοτζά.

Αυτές είναι οι συναντήσεις του υπουργού με δημάρχους μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ όλο τον προηγούμενο καιρό οργανώνονταν ανάλογες συναντήσεις.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης συχνά χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις σε δήμους αλλά και νομικά πρόσωπα, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ή την πραγματοποίηση έργων με «χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί με ποια ακριβώς κριτήρια δίνονται αυτές οι ενισχύσεις και πώς κάποιος δήμος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τέτοιου είδους κονδύλια.

Ο ίδιος ο υπουργός έχει πολλές φορές δηλώσει ότι στην αναμόρφωση του «Καλλικράτη», που σχεδιάζεται, θα επανεξεταστούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία οι δήμοι λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση.

Aπέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να μεταφερθούν απευθείας πόροι στους δήμους, π.χ. είσπραξη ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας άδικο ένα τέτοιο μέτρο.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ΤΟ ΘΕΜΑ, 25/11/17


                     
Μπουτάρης: «Με την απλή αναλογική
σε κάθε ψηφοφορία θα γίνεται παζάρι»

Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», με την οποία θα καθιερώνεται η απλή αναλογική ως το εκλογικό σύστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση να ψηφιστεί έως τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους αιρετούς. Χαρακτηριστικά, το 60,53% των δημάρχων θεωρεί ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση των δήμων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσκοπήσεων OPINION POLL (η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια προς τους δημάρχους), τον περασμένο Ιούλιο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ταυτόχρονα, όμως, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με το τι ακριβώς προτίθεται να νομοθετήσει, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τη διαδικασία διαλόγου.

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αυτοκτονία. Θα φέρει την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. Σε κάθε ψηφοφορία για το παραμικρό θα γίνεται παζάρι. Τι θα μου δώσεις για να ψηφίσω». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξηγεί στην «Κ» τι θα συμβεί στα δημοτικά συμβούλια με την εφαρμογή της απλής αναλογικής που θα φέρει όχι μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των απόψεων, αλλά περισσότερες δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι. Εύγλωττο παράδειγμα αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικούς μήνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς από τους 29 δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει η πλειοψηφούσα παράταξη (σε σύνολο 49 χωρίς να υπολογίζεται ο δήμαρχος), οι 5 έχουν «αποστασιοποιηθεί», δηλαδή συνήθως ψηφίζουν λευκό ή κατά στις προτάσεις της πλειοψηφίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε ψηφοφορία για θέμα που απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 25 δημοτικοί σύμβουλοι) οι συγκρούσεις φτάνουν στα άκρα, ενώ πολλές φορές η πλειοψηφία δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο τελικά ψηφίστηκε από τους πολίτες.

Μόλις πριν από δέκα ημέρες το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης (στολισμός και εορταστικές εκδηλώσεις) ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία έπειτα από ώρες αντιπαραθέσεων για το εάν στην κεντρική πλατεία της πόλης θα τοποθετηθεί φάτνη. Η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «τίμημα» της πολυφωνίας… Η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου δεν είναι ένα συμπαγές σχήμα με αυστηρό κομματικό πρόσημο, οπότε στη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν δυσαρέσκειες και διαφοροποιήσεις.

Αποτελεί, όμως, σαφές σημάδι για το τι μπορεί να φέρει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, που οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κατανέμονται από την πρώτη Κυριακή ανάλογα με τα ποσοστά που θα κερδίσουν οι σχηματισμοί. Με αυτό τον τρόπο είναι μάλιστα πιθανό ο δήμαρχος που θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή, στις περιπτώσεις που υπάρχει β΄ γύρος, να μην έχει καν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι θέσεις του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται τη δεύτερη Κυριακή (εφόσον δεν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 50%). Η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου που εκλέγεται, λαμβάνει ένα μπόνους θέσεων δημοτικών συμβούλων (ανάλογα τον δήμο) ώστε να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. 

Ανέφικτες οι συναινέσεις

Κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές είναι και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου: «Αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι μειοψηφίες θα φτάσουν να καταδυναστεύουν τις πλειοψηφίες. Θα οδηγήσει σε διάλυση τους δήμους, γιατί στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις δεν είναι εφικτές ακόμα και σε μεγάλα θέματα όπως ο προϋπολογισμός».

Σε αυτό το σημείο, πάντως, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί πιθανότατα θα υπάρχουν ρυθμίσεις όσον αφορά την εφαρμογή της απλής αναλογικής που θα εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τη δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων για τα μεγάλα θέματα όπως ο προϋπολογισμός των δήμων.

Το θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ όπως και το σύνολο της αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από τις 30 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου