οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΥΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "Εφ.Συν"

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (ηλεκτρονική έκδοση) και τον κλώνο της "Ε"


Με αφορμή σχόλιο του υπευθύνου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κ. Θανάση Καρτερού στο Facebook, ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης επισημαίνει τα εξής:

«Με έκπληξη διάβασα το περιεχόμενο της ανάρτησης του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τον στόχο της διαδικτυακής παρέμβασής του. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι ο λόγος που έκρινε σκόπιμο να παρέμβει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση της Αριστεράς έχει να κάνει με το πολυεπίπεδο αδιέξοδο στο οποίοαυτή έχει περιέλθει, εξαιτίας των επιλογών (και των αμφιλεγόμενων σχέσεων) που έχει κάνει ο συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Καμμένος.

Οι πάντες κατανοούν (ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η «συντροφιά» του κ. Καρτερού. Ωστόσο, τώρα, που ξεκίνησε και πολιτική καριέρα ο κ. Καρτερός, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλει -εφόσον το πιστεύει- το συντομότερο δυνατόν να πείσει τους σημερινούς ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου και τους λοιπούς υπουργούς ότι βρίσκονται στη θέση αυτή με λαϊκή εντολή και όχι με τη λογική του«καταληψία»που πιστεύει ότι όλοι τον καταδιώκουν. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο είναι ανάγκη να απολέσουν άπαντες το συντομότερο αυτό το σύνδρομο.

Ο κ. Καρτερός, αντί να γράφει ασκόπως στο facebook, ας επικεντρωθεί σε κάτι ουσιαστικό, που μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ωφέλιμο και για την Αριστερά και για τον τόπο. Το ζητούμενο για τους Ελληνες πολίτες είναι να πάρουν πειστικές απαντήσεις για όσα αποκαλύπτονται σε σχέση με το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Και, το σημαντικότερο, να υπάρξει μέριμνα από τον πρωθυπουργό για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Τα τελευταία 43 χρόνια, ευτυχώς, απουσιάζουν από την ώριμη Δημοκρατία τα φαινόμενα των λογοκριτών. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές, που τραυμάτισαν και τη χώρα και τη Δημοκρατία.

Εξαιτίας αυτού, ο Συνταγματικός νομοθέτης έχει μεριμνήσει να κατοχυρώσει τη δυνατότητα του δημοσιογράφου, του διευθυντή και του αρχισυντάκτη, να διατυπώνει χωρίς φόβο και εξαρτήσεις την άποψη και το σχόλιό του. Να μην έχει ούτε εντολοδόχους ούτε λογοκριτές. Να είστε σίγουρος, κ. Καρτερέ, και εσείς και οι σύντροφοί σας, ότι στο «Βήμα», «Τα Νέα» και στα διαδικτυακά τους Μέσα αυτό αποτελεί βασική και απαραβίαστη αρχή. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι αναγνώστες ανταποκρίνονται, επιλέγοντας για την ενημέρωσή τους τα έντυπα και τα διαδικτυακά Μέσα του Ομίλου.

Στη Μεταπολίτευση ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης είναι διακριτός. Αποστολή τους είναι να βρίσκονται απέναντι στην εκάστοτε εξουσία και να ασκούν αξιόπιστα και χωρίς φόβο κριτική στους κυβερνώντες. Θέλω να πιστεύω ότι ο προερχόμενος από την κανονική και ασυμβίβαστη Αριστερά κ. Καρτερός, εξακολουθεί να υπερασπίζεται και ως εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου. Εκτός κι αν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εντός του Μεγάρου Μαξίμου έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον "ιό των καταληψιών"
 

"Εφ.Συν", 27/11/17


Επιστολή στην «Εφ.Συν» έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για το δημοσίευμα με τίτλο: «Θεαματική έξοδος με... στροφή 180°». Η απάντησή μας στην επιστολή του είναι ότι τα ακριβή και πλήρως εξακριβωμένα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας αποβλέπουν πάντα στην ενημέρωση των αναγνωστών μας και στην ανάδειξη των πραγματικών πλευρών κάθε υπόθεσης.

Πειραιάς, 24/11/17

Κύριε διευθυντά

Για πολλοστή φορά η εφημερίδα σας με στοχοποιεί ξεκάθαρα, επικαλούμενη ανακριβή στοιχεία, αλλοιώνοντας εμφανώς γεγονότα και φράσεις μου. Είναι πλέον σαφές πως σκοπός αυτών των επιτηδευμένων ενεργειών δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός επιβαρυντικού επικοινωνιακού κλίματος για το πρόσωπό μου. Οπως ανέφερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και επαναλαμβάνω στην παρούσα επιστολή, αυτοί που κόπτονται υπέρ των συμφερόντων του πειραϊκού λαού, σηκώνοντας την αριστερή γροθιά, με το δεξί χέρι υπόγραψαν μονοπωλιακές συμφωνίες, αποκλείοντας από το λιμάνι που δίνει ψωμί σε χιλιάδες εργαζόμενους τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας σύντομα θα τα δούμε μπροστά μας. Αυτή είναι η θέση που διατύπωσα και δεν μετακινούμαι από αυτή.

Σχετικά με την τοποθέτησή μου στο ελληνοκινεζικό φόρουμ, στην οποία αναφέρεστε και που σας επισυνάπτω, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε τόσο εσείς όσο και η συντάκτρια που υπογράφει το συγκεκριμένο άρθρο, μίλησα ενώπιον διπλωματών, δημάρχων και επιχειρηματιών τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Κίνα.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανα τους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και τις γενικότερες προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται σε όλα τα επίπεδα με άξονα το λιμάνι του Πειραιά. Επ’ ουδενί καλωσόρισα το μονοπώλιο που επεβλήθη στο λιμάνι με την υπογραφή της κυβέρνησης, στο οποίο εξέφρασα την αντίθεσή μου δημόσια και τότε, αλλά και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των 3,5 χρόνων.

Από κει και πέρα, ανεξαρτήτως αυτής της εξέλιξης, στάθηκα στην ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για τον Πειραιά και συνολικά για την Ελλάδα, με βάση τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων στο λιμάνι και την οικονομική δραστηριότητα που εκτυλίσσεται γύρω απ’ αυτή. Ευτυχώς, που στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει θέσεις και πρόσωπα. Ο λαός του Πειραιά το έχει πράξει ήδη έχοντας απομακρυνθεί ήδη από τους πολιτικούς απατεώνες και τους λαοπλάνους που κυβερνούν τον τόπο και τους χαρίζει πλέον τα ποσοστά που τους αξίζουν.

Σε ό,τι με αφορά αισθάνομαι όμορφα για το γεγονός ότι είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε κάνει στον Πειραιά. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ, ούτε και να λυγίσω απέναντι στους κάθε λογής λασπολόγους. Αυτή είναι μια δέσμευση απέναντι σ’ αυτούς που υπερασπίζονται με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες τους.

Μια απλή ανάγνωση της ομιλίας μου είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τα όσα σας αναφέρω. Ωστόσο, φαίνεται πως ο στόχος δεν ήταν η αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, αλλά η δημιουργία εις βάρος μου εντυπώσεων. Σας καλώ λοιπόν όπως δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή ως αποκατάσταση της αλήθειας, σε σημείο αντίστοιχο με αυτό του αρχικού δημοσιεύματος, το οποίο μάλιστα αποτελούσε εκτός των άλλων και «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Απάντηση συντάκτη

Την ομιλία του ο κ. Μαρινάκης στο ελληνοκινεζικό φόρουμ την έκανε τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή τέσσερις μήνες αφότου το λιμάνι είχε περάσει στα χέρια των Κινέζων.

Οπως αναφέρει και ο ίδιος στην επιστολή που έστειλε στην «Εφ.Συν.», μίλησε για συνεργασίες και προοπτικές με άξονα το λιμάνι του Πειραιά, η διαχείριση του οποίου -επαναλαμβάνουμε- ήδη είχε περάσει στην Cosco.

Στη συγκεκριμένη ομιλία δεν υπήρξε καμία αναφορά για «τα αρνητικά αποτελέσματα» της «μονοπωλιακής συμφωνίας», για τους «μισθούς πείνας», για τους «πολιτικούς απατεώνες» και τους «λαοπλάνους» που κυβερνούν.

Αντίθετα, ο κ. Μαρινάκης ήταν αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα αλλάζει με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο» και επευφημούσε τους Κινέζους (δημάρχους, επιχειρηματίες κ.ά.) που επέλεξαν το λιμάνι του Πειραιά ως «πύλη για τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές αγορές».

Ακριβώς αυτά είναι τα στοιχεία που περιείχε το δημοσίευμά μας και τα οποία ενόχλησαν τον κ. Μαρινάκη.

Τα ακριβή και πλήρως εξακριβωμένα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας αποβλέπουν πάντα στην ενημέρωση των αναγνωστών μας και στην ανάδειξη των πραγματικών πλευρών κάθε υπόθεσης.

Η δημοσιογραφία της «Εφημερίδας των Συντακτών» δεν στοχοποιεί πρόσωπα και κυρίως δεν δημιουργεί επιβαρυντικό κλίμα για κανέναν. Οι πράξεις και η δημόσια παρουσία όλων υπόκεινται στην έντιμη κριτική μας.

Xριστίνα Παπασταθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου