οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟ ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ...

Δύο προβολές, από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 25/11/17

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ


Της Ζέζας Ζήκου

Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύ­βεις κάτω από τη μάσκα που φο­ράς... Αυτό δεν το υποδηλώνει ακριβώς -αλλά περίπου- η κρίση που δημιουργήθηκε με αφορ­μή τον δημοκρατικά ανορθόδο­ξο και «ύπουλο» τρόπο των χειρισμών του υπουργού Αμυνας, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν: τέ­τοιος λαός, τέτοιοι πολιτικοί. Η «πολιτική αιμομιξία» μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμά­των υπηρετεί τη δική τους σω­τηρία σε βάρος της χώρας, με συνέπεια να κουκουλώνεται ένα σκάνδαλο στην «κόπρο του ΚΥΣΕΑ», όπως επί των κυβερνήσε­ων Σημίτη. Η Ν.Δ. με ανακοίνω­ση της διερωτήθηκε: «Τι έχουν να κρύψουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος;», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή άρνηση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, να επιτρέψει την πρόσβα­ση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδα­λο Κομμένου».

Ο πολιτικός τραγέλαφος της κυ­βέρνησης Τσίπρα αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις του υπουρ­γείου Εξωτερικών, που προει­δοποιεί βουλευτές, δημοσιογρά­φους και οποιονδήποτε να μη δημοσιεύσουν έγγραφα που αυ­τοί θεωρούν απόρρητα. Επειδή ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε σχε­τικά έγγραφα που δείχνουν ότι ο Πάνος Κομμένος διαπραγμα­τευόταν και με τη Σαουδική Αρα­βία για την πώληση όπλων. Πα­νικόβλητος από τη διογκούμενη χιονοστιβάδα της λαϊκής οργής και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να πάρει μαζί του στον πολιτικό του τάφο τη χώρα και τον Αλέξη Τσί­πρα.

Ζούμε ξανά έναν πολιτικό τραγέλαφο της πιο ακραίας και οδυνη­ρής μορφής, που δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος, παρασύροντας στη χλεύη το κύρος του ελληνι­κού πολιτικού συστήματος. Και τελικά χαμένος, σαν παρακεντές που τον επέπληξαν, δήλωσε ότι κάνει ΕΔΕ για τα έγγραφα, ψελ­λίζοντας κωμικές δικαιολογίες. Μοναδική λογική αιτιολόγηση ενός τέτοιου αυτοεξευτελισμού, τέτοιας αυτογελοιοποίησης, πι­θανόν να είναι η νοητική σύγχυ­ση και η πολιτική ανικανότητα του. Δεν πρέπει να έχουμε κα­μία αυταπάτη. «Εδώ που φτάσα­με, τι πρέπει να γίνει; Είναι λύση οι εκλογές;». Κατηγορηματικά, ναι; Οι εκλογές είναι διέξοδος. Η μόνη διέξοδος στον ορίζοντα. 
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια έγ­γραφα που αποδεικνύουν ότι ο υπουργός διαπραγματευόταν με μεσάζοντες όπλων για πωλήσεις ελληνικού οπλισμού και μάλιστα όλο αυτό δεν ήταν μια δια­κρατική συμφωνία. Και ζητά ο κ. Κοτζιάς αυτά τα έγγραφα να μεί­νουν μυστικά απειλώντας όσους τα δώσουν με πολυετείς καθείρ­ξεις. Αραγε, θα μπορέσει κάποιος να αποκαλύψει την Αλήθεια τη Δευτέρα στη Βουλή; Δηλαδή, αν έγιναν μυστικές συμφωνίες, από ποιους και με ποιους, αν διακινήθηκαν χρηματομίζες και γιατί το υπουργείο Εξωτερικών επικα­λείται το απόρρητο για να κου­κουλώσει ένα σκάνδαλο;...

Ζούμε ξανά έναν πολιτικό τραγέλαφο της πιο ακραίας και οδυνη­ρής μορφής, που δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος, παρασύροντας στη χλεύη το κύρος του ελληνι­κού πολιτικού συστήματος. Και τελικά χαμένος, σαν παρακεντές που τον επέπληξαν, δήλωσε ότι κάνει ΕΔΕ για τα έγγραφα, ψελ­λίζοντας κωμικές δικαιολογίες. Μοναδική λογική αιτιολόγηση ενός τέτοιου αυτοεξευτελισμού, τέτοιας αυτογελοιοποίησης, πι­θανόν να είναι η νοητική σύγχυ­ση και η πολιτική ανικανότητα του. Δεν πρέπει να έχουμε κα­μία αυταπάτη. «Εδώ που φτάσα­με, τι πρέπει να γίνει; Είναι λύση οι εκλογές;». Κατηγορηματικά, ναι; Οι εκλογές είναι διέξοδος. Η μόνη διέξοδος στον ορίζοντα. Δι­ότι η κατάρρευση δεν μπορεί να συνεχιστεί και διότι η δραματική κατάσταση στην οποία έχει πε­ριέλθει η χώρα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη. Η εθνική  κυριαρ­χία έχει χαθεί, χάνεται, η απει­λή είναι συνολική για την ύπαρ­ξη της Ελλάδας.

Και ο λαός... Αυτή η λέξη, που είχε τόσο αδικηθεί, ευτελιστεί, δαιμονοποιηθεί, πότε θα ξανα­βγεί στο προσκήνιο; Πότε θα επιστρέψει, αφού μετρήσει μόνο στις τσέπες του. τις ζημιές από τη λεηλασία; Τι είναι όμως ο λαός; Ολα και τίποτα. Ολοι και Κανέ­νας. 0 λαός δεν είναι παρά μια στιγμή σύγκλισης. Εφήμερη, αλλά και πανίσχυρη. Μια στιγ­μή που οι εργαζόμενοι φτωχοί, οι νεαροί άνεργοι και η τερά­στια μεσαία τάξη που συνθλίβε­ται από την κρίση ενώνονται σε ένα. Η Ιστορία γράφεται με τέ­τοιες συγκλίσεις. Αγρότες, τεχνί­τες, έμποροι, μισθωτοί, μεσοα­στοί ήταν εκείνοι που άνοιξαν τον δρόμο στη Γαλλική Επανά­σταση του 1789, μας υπενθυ­μίζει ο Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ζαν-Φρανσουά Καν. Η συμμαχία της φιλελεύθε­ρης αστικής τάξης και των εργα­ζομένων οδήγησε στα ανατρε­πτικά γεγονότα του 1830. Μια παρόμοια συμμαχία οδήγησε στην «άνοιξη των λαών» το 1848.

ΜΕΣΑΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΕΙΟ


Του Κ.Ι.Αγγελόπουλου


Δεν περίμεναν να πληροφορηθούν τα μεσαία αστικά στρώματα της χώρας από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, ότι αυτά επελέγη­σαν από την κυβέρνηση της Αρι­στεράς για να τροφοδοτήσουν κατά κύριο κοινωνικό ποσοστό την πολι­τική της υπερφορολόγησης των πο­λιτών. Μόνον εντελώς ηλίθιοι φο­ρολογούμενοι θα ήταν δυνατόν να μην το έχουν αντιληφθεί αυτό. Αλ­λωστε, η πίεση επάνω στα μεσαία αστικά στρώματα είχε ξεκινήσει από το 2011 και είχε οδηγήσει, το 2012 και το 2015, στη διαμόρφωση εκλογικών αποτελεσμάτων που άλ­λαξαν τα μεγέθη των αστικών πο­λιτικών κομμάτων. Προέκυψε έτσι ένας νέος «χάρτης» στην εσωτερική πολιτική σκηνή με τη μετακίνηση σημαντικού όγκου μικρών και με­σαίων αστών προς τη Ριζοσπαστι­κή Αριστερά. 0 κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ, όμως, «ρεαλιστής» πλέον και ψυ­χρός μνημονιακός εκτελεστής μετά το καλοκαίρι του 2015, απλώς έδω­σε πρόσθετη ένταση στη βαριά φο­ρολόγηση των μεσαίων αστών, τους οποίους συνεχίζει, να εξουθενώνει περίπου ως «ταξικούς εχθρούς».

Μέσα από τις εξελίξεις αυτές, το κόμμα των μεγάλων διανομών προς τα αστικά στρώματα, το ΠΑΣ0Κ, υπέστη ισχυρά πλήγματα και συρρικνώθηκε. Κύματα μικρομεσαί­ων το εγκατέλειψαν, ακόμα και με­σαίοι αστοί -που για πολλά χρόνια κινούνταν εκλογικά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣ0Κ- αποφάσισαν να  «δοκιμά­σουν» την περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ. Την τελευταία διετία, με διαπιστωμένες τις ανεπάρκειες των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, τη χαμηλή ποιότητα μίας σειράς στελεχών τους και τις παιδαριώδεις «ιδεολογικές» εμμο­νές τους, εκτιμήθηκε στον «ευρύτε­ρο χώρο ΠΑΣ0Κ» ότι η προοπτική της εγκατάστασης ενός δικομματι­σμού Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ με εκτός παιχνι­διού τον ενδιάμεσο αστικό πολιτικό χώρο, θα έφερνε τον οριστικό αφα­νισμό της εγχώριας κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας. Ξεκίνησε, λοιπόν, η προσπάθεια της συγκρότησης ενός νέου φορέα «ενιαίας Κεντροαριστε­ράς», ικανής για έναν κεντρικό πα­ρεμβατικό ρόλο στα πολιτικά πράγ­ματα προσεχώς.

Το εγχείρημα προκάλεσε εξ αρχής απορίες, ερωτήματα και δυσπιστία, καθώς ξεκίνησε ανάποδα, με τη δια­δικασία εκλογήςαρχηγού μίας νέας «παράταξης» χωρίς νέο πολιτικό πρόσωπο και πολιτική στόχευση. Ετσι, η εκλογή της κ. Φώφης Γεν­νηματά (με 76.000 ψήφους, από τις 560.000 ψήφους που συγκέντρω­σαν το 2015 τα κόμματα τα όποια αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπα­ράταξη) βρίσκεται, κρίνοντας με πο­λιτικούς όρους, «στον αέρα». Και από τις δηλώσεις κορυφαίων πα­ραγόντων της λεγόμενης Κεντροα­ριστεράς προκύπτει ότι δεν υπάρ­χει ούτε ένα νέο πολιτικό στοιχείο ούτε μία νέα ενδιαφέρουσα πολιτι­κή σκέψη στους κόλπους της. Απα­ντες ομιλούν με «προοδευτικές» γε­νικότητες και στέλνουν μηνύματα ενότητας σε έναν χώρο που -όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα τις ψηφοφορίας- αφορά κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ και κάποιες «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».

Είναι φανερό, ότι στη«νέα Κεντρο­αριστερά» δεν έχει τεθεί ζήτημα ανάγνωσης της νέας πραγματικό­τητας και μελέτης μίας κοινωνίας που έχει οδηγηθεί σε έναν βίαιο μετασχηματισμό της στα οκτώ χρόνια της εθνικής κρίσης. Με την κ. Γεν­νηματά αρχηγό και με τους κ. Γ. Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Λαλιώ­τη, Κ. Σκανδαλίδη και Ευ. Βενιζέλο σε «βιτρίνα» σοσιαλιστικού παλαιο­πωλείου, με απλώς «συμπαθή περί­πτωση» τον Ν. Ανδρουλάκη, με καταπτοημένο τον Στ. Θεοδωράκη, με αχνό τον Θ. Θεοχαρόπουλο και ανύ­παρκτο τον Γ. Καμίνη, τίποτε το νέο και σοσιαλδημοκρατικό δεν κατα­γράφεται σ' αυτήν την «Κεντροαρι­στερά».
Από τις δηλώσεις κορυφαίων πα­ραγόντων της λεγόμενης Κεντροα­ριστεράς προκύπτει ότι δεν υπάρ­χει ούτε ένα νέο πολιτικό στοιχείο ούτε μία νέα ενδιαφέρουσα πολιτι­κή σκέψη στους κόλπους της. Απα­ντες ομιλούν με «προοδευτικές» γε­νικότητες και στέλνουν μηνύματα ενότητας σε έναν χώρο που -όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα τις ψηφοφορίας- αφορά κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ και κάποιες «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». 
Είναι φανερό, ότι στη«νέα Κεντρο­αριστερά» δεν έχει τεθεί ζήτημα ανάγνωσης της νέας πραγματικό­τητας και μελέτης μίας κοινωνίας που έχει οδηγηθεί σε έναν βίαιο μετασχηματισμό της στα οκτώ χρόνια της εθνικής κρίσης. 

Πρωτοβάθμιος, προφανώς, ο στό­χος: Να μαζευτούμε, όλοι μαζί «γνή­σια τέκνα» του ΠΑΣΟΚ, βετεράνοι «παπανδρεϊκοί», «σημιτικοί», «βενιζελικοί», πρώην «εκσυγχρονιστές» κάθε κατηγορίας, από κοντά και τα «τσικό» από Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, όλοι μαζί να γίνουμε πολλοί και να πιάσουνε στις επόμενες εκλο­γές ένα καλό ποσοστό εδρών στη Βουλή. Νέα ευκαιρία για μετεκλο­γικά «παιχνίδια» εξουσίας, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να τα πηγαί­νει καθόλου καλά και η Κεντροδεξιά δεν έχει σίγουρη την αυτοδυναμία. Χώρος κεντροαριστερός*ύπάρχει. Και σοβαρός πολιτικός|λόγος για ανασυγκρότηση του υπάρχει. Αλλά αυτά δεν γίνεται να σχεδιάζονται από γερασμένες «ελίτ» των κεντρι­κών τετραγώνων της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου