οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

"...Υπό την πίεση και του κυβερνητικού του εταίρου ή κατ’ άλλους επειδή πιστεύει ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη στις αναμετρήσεις τους στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει πλήρως τον κ. Καμμένο, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της κριτικής που έχει ασκήσει κατά καιρούς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας: Από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους»..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/17


Σε περιδίνηση κυβέρνηση και Καμμένος, 
λόγω Σ. Αραβίας

Του Κωστή Π. Παπαδιόχου

Σε «πρόβα εκλογών» μετατρέπεται ντε φάκτο η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν με ιδιαίτερη ένταση τα ξίφη τους, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί εμπλοκής του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς: Πρώτον, επισκιάζεται το αφήγημα περί success story της κυβέρνησης Τσίπρα με μοχλό τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Δεύτερον, ακυρώνεται η προσπάθεια να βρεθεί η Ν.Δ. σε θέση άμυνας στα θέματα διαφάνειας, μέσω της αξιοποίησης των Paradise Papers, ενώ πλήττεται και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Tρίτον, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αποκαλύψεις, ενώ η παραμονή του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ αποτελεί όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Ο εντεινόμενος προβληματισμός του κ. Τσίπρα αποτυπώνεται και στην επιλογή να μεταθέσει τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να είναι παρών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρήσει να παραμείνει έξω από το «κάδρο» της αντιπαράθεσης για την υπόθεση.

Πλέον, υπό την πίεση και του κυβερνητικού του εταίρου ή κατ’ άλλους επειδή πιστεύει ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη στις αναμετρήσεις τους στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει πλήρως τον κ. Καμμένο, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της κριτικής που έχει ασκήσει κατά καιρούς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας: Από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους». Θα καλέσει, δε, τον πρωθυπουργό εάν επιθυμεί να συζητήσουν για το παρελθόν να το πράξει σε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο η αυριανή συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. να αξιοποιηθεί για ευρύτερες πρωτοβουλίες: Να ζητήσει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να κινηθεί η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ή η Ν.Δ. να υποβάλει πρόταση μομφής είτε κατά του κ. Καμμένου είτε συνολικά κατά της κυβέρνησης.

Τυχόν πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. ζητεί επί της ουσίας την αποχώρηση του υπουργού Aμυνας, αλλά δεν έχει τις «αντοχές» να καταθέσει πρόταση μομφής– έχει το πλεονέκτημα ότι θα μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., αλλά και θα συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ όπου έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται κριτικές φωνές και ερωτήματα για τους έως τώρα χειρισμούς. Από την άλλη, όμως, έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να εκληφθεί ως αμυντική κίνηση του πρωθυπουργού έναντι των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων.

Από την πλευρά της, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η Ν.Δ. δεν προσανατολίζεται στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Aμυνας ή συνολικά κατά της κυβέρνησης. Στην Πειραιώς εκτιμάται πως εάν καταθέσει πρόταση μομφής και αυτή απορριφθεί από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ, επί της ουσίας η υπόθεση θα «κλείσει» πολιτικά. Αντιθέτως, τώρα θα παραμείνει ανοικτή, εξέλιξη κρίσιμη για την Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλη πώληση οπλικού συστήματος επί υπουργίας Καμμένου.

Ακραία πόλωση

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συζήτηση μετατοπίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη σε ένα επίπεδο ακραίας πόλωσης, που δεν συνάδει με τη ρητορική του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας.

Εξάλλου, πολλοί εκτιμούν πως η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων, καθώς δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, –οι Ν. Φίλης και Γ. Κυρίτσης ζήτησαν να ακυρωθεί η συμφωνία– αλλά και των ίδιων των ANΕΛ.

Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ενεργοποιηθεί προσωπικά. Ενώ τυχαία δεν είναι ούτε η οξύτατη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι ο κ. Καμμένος σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση είπε ότι θα τα αποχαρακτηρίσει ο ίδιος.

Συμπαραγωγή για βόμβες σχεδίαζε ο μεσάζων

Του Τάσου Τέλλογλου

Σχέδιο παραγωγής βομβών αεροπορίας στην Ελλάδα, τις οποίες θα αγόραζε στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία, προωθούσε ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος πέραν της μεσολάβησής του στην περιβόητη πλέον συμφωνία για την πώληση βλημάτων στο Ριάντ. Συγκεκριμένου τύπου βόμβες, 1.000 τον αριθμό, είχαν μάλιστα παραχωρηθεί το 2015 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με τη μέθοδο «κυβέρνηση σε κυβέρνηση», χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων, αλλά με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη εκ των υστέρων.

Οπως προκύπτει από αλληλογραφία της εταιρείας που είχε την ευκαιρία να δει η «Κ», η ηγεσία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είχε δεχθεί επισκέψεις αλλά και αλληλογραφία από τον κ. Παπαδόπουλο προκειμένου να παραχωρήσει χώρους στο Λαύριο ώστε να προχωρήσει η παραγωγή βομβών αεροπορίας ΜΚ-81, ΜΚ-82, ΜΚ-83 και ΜΚ-84 που θα κατευθύνονταν έπειτα στη Σαουδική Αραβία. Ο επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί αυτού του είδους αεροπορικές βόμβες από άλλες χώρες, θα χρειαζόταν ωστόσο ειδική άδεια από τις ΗΠΑ. Πηγές κοντά στις συζητήσεις που είχαν διεξαχθεί, ανέφεραν στην «Κ» ότι στόχος των σαουδαραβικής πλευράς ήταν –όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής– να «μπουν» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει οπλικά συστήματα ξεπερασμένα μεν, με ζήτηση όμως στους συμβατικούς πολέμους που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή.

Η αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αλλά και εκείνη των ΗΑΕ χρησιμοποιούσαν τις βόμβες αυτού του τύπου, τις οποίες προμηθεύονταν από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Οπως προαναφέρθηκε, μία τέτοια παρτίδα 1.000 βομβών είχε δοθεί το 2015 στα ΗΑΕ. Η αντιπολίτευση καθώς και άλλες πηγές λένε ότι αυτό έγινε χωρίς να υπάρχει σύμβαση στην αρχή και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ελήφθη εκ των υστέρων (29 Μαρτίου 2017). Τα Εμιράτα ισοσκέλισαν τη μεταφορά αυτή με δωρεά στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ανεπαρκή αποθέματα

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε παρουσιάσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη (End User Certificate) της Σαουδικής Αραβίας για 4.000 βόμβες ΜΚ-82, που προφανώς του είχε δοθεί από τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο. Τα αποθέματα παρόμοιου τύπου βομβών των ενόπλων δυνάμεων δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί η συγκεκριμένη προς εξαγωγή ποσότητα. «Το όπλο δεν είναι διαθέσιμο», απαντούσαν μονότονα οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας. Συνεπώς η μόνη δυνατότητα ήταν να παραχθεί.

Σε αυτό το σημείο, εισήλθαν στο «παιχνίδι» τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που ήταν σε θέση με τις εργαλειομηχανές που διαθέτουν να παραγάγουν τις βόμβες. «Θα γινόταν μια συμπαραγωγή», επισημαίνει πρόσωπο που είχε αναμειχθεί στις σχετικές συζητήσεις και θέλει να παραμείνει ανώνυμο εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί και της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η πρόταση για συμπαραγωγή των βομβών δεν ήταν το μόνο «σχέδιο» εξαγωγής σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στο οποίο υπήρχε εμπλοκή των ΕΑΣ. Παρόμοια σχέδια υπήρχαν για την απενεργοποίηση των (ελληνικών) ναρκών και για γόμωση - αναγόμωση βλημάτων. Κανένα όμως δεν προχώρησε. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να καταστρέψουν τα όπλα αυτά μετά την ημερομηνία λήξης τους με «κόστος μεγάλο, και η εξαγωγή τους ήταν τεχνικά η επωφελέστερη λύση», όπως αναφέρουν γνωρίζοντες.

Η Σαουδική Αραβία είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει μαζί με τα βλήματα διαμετρήματος 105 mm και τις αεροπορικές βόμβες, καθώς η αεροπορία της τις χρησιμοποιεί κατά κόρον κυρίως στον πόλεμο της Υεμένης.

Πάντως, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είχε και άλλα σκοτεινά σημεία.

Το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους το σχετικό πρακτικό, αποφάσισε να γίνει εξαγωγή στη Σαουδική Αραβία 300.000 βλημάτων των 105 mm. Ομως η σαουδαραβική στρατιωτική αποστολή που ήρθε στη χώρα μας στις 29 Αυγούστου 2017, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι ενδιαφέρεται μόνο για 100.000 βλήματα. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα που διατυπώνεται, πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000. Επίσης, το έγγραφο των Σαουδαράβων που παρουσιάσθηκε ως πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τον κ. Καμμένο αναφέρει ως τύπο προς εξαγωγή όπλου την αεροπορική βόμβα ΜΚ-82 και όχι τα προς εξαγωγή βλήματα.Έντυ
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/17

ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ


Η ​​αφορμή για να έλθει στην επιφάνεια της επικαιρότητας το ζήτημα των βλημάτων που θα πουλούσε η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία ήταν η αναφορά ενός ανώτατου αξιωματικού για την προσβλητική συμπεριφορά εις βάρος του εκ μέρους του υπουργού Αμύνης. Πληροφορούμαι ότι η συγκεκριμένη αναφορά τελικώς ανακλήθηκε κατόπιν πιέσεων – προφανώς εκ της ιεραρχίας. Ενόψει, λοιπόν, της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για το θέμα, η κυβέρνηση θεωρεί πλεονέκτημά της την ανάκληση της επίσημης καταγγελίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι. Η ανάκληση αφορά την ενέργεια της καταγγελίας· τα καταγγελλόμενα γεγονότα, ωστόσο, μένουν. Το κείμενο εξακολουθεί να ισχύει, έστω και αν ως έγγραφο έχει ακυρωθεί. Στο κάτω κάτω, τα ονειρεύτηκε όλα αυτά ένας αξιωματικός αναγνωρισμένου ήθους και επαγγελματισμού;

Από τις αρχές του μηνός μέχρι σήμερα, το ζήτημα έγινε πεδίο σπέκουλας για διαφόρους παίκτες, συχνά με προσωπική ατζέντα· το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σύγχυση γύρω από το ζήτημα. Η ουσία του είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί, εδώ και εβδομάδες, να παρουσιάσει μια διακρατική συμφωνία, της οποίας την ύπαρξη επικαλείται. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο των κυβερνητικών θέσεων. Η Βουλή, το καλοκαίρι, έδωσε την έγκρισή της για διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, με αντικείμενο την πώληση συγκεκριμένης ποσότητας πυρομαχικών. Πού είναι αυτή η συμφωνία; Εχουμε δει μόνο μία σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και μιας εταιρείας, στα ελληνικά μάλιστα. Αυτό δεν είναι επ’ ουδενί διακρατική συμφωνία.

Εκεί είναι η ουσία του θέματος: στην αόρατη, πλην υπαρκτή κατά την κυβέρνηση, διακρατική συμφωνία και όχι τόσο στον φερόμενο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας. Δεν είναι περίεργο, τόσο καιρό, μια κυβέρνηση να μην μπορεί να παρουσιάσει μια διακρατική συμφωνία που ισχυρίζεται ότι υπάρχει; Μια διακρατική συμφωνία και μάλιστα πρόσφατη δεν είναι, λ.χ., ο λογαριασμός της ΔΕΗ, που ξεπέφτει κάπου μέσα στη χαρτούρα που μαζεύεται στο σπίτι και μετά άντε να τον βρεις! Δεν είναι περίεργο, επίσης, ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κάνει μια απλή δήλωση που θα έκλεινε μια και καλή το θέμα; Να πει, λ.χ., ναι, ο κύριος τάδε μας εκπροσωπεί.

Για τη σύγχυση ευθύνεται πρωτίστως ο αρμόδιος υπουργός, οι παρεμβάσεις του οποίου κάθε φορά γεννούν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που επιχειρεί να δώσει. Είναι εμφανές ότι ο υπουργός αυτοσχεδιάζει· ότι τα αποτελέσματα είναι ολέθρια δεν νομίζω να ξαφνιάζει κανέναν. Η νευρικότητα είναι έκδηλη όταν προσκαλεί τους βουλευτές του, κατ’ αποκλειστικότητα, να διαβάσουν τα κατατεθειμένα απόρρητα έγγραφα στη Βουλή. Η ιδιόρρυθμη αυτή πρωτοβουλία τον έφερε σε σύγκρουση με το υπουργείο Εξωτερικών, που υπερασπίζεται την ιερότητα του απορρήτου με υπουργικές ανακοινώσεις. Και γενικότερα όμως, η όλη στάση του, η αδυναμία του να δώσει απαντήσεις, τον κάνουν στόχο και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Φίλης, Σκουρλέτης κ.ά.), η οποία εγείρει την ηθική διάσταση της πώλησης πυρομαχικών. Η υπόθεση, εν ολίγοις, δοκιμάζει τη σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο του.

Φαίνεται, όμως, ότι τον υπουργό Αμύνης απασχολεί περισσότερο η σχέση με τους βουλευτές του. Πληροφορούμαι, σχετικώς, ότι τέσσερις είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που συστηματικά φτιάχνουν γέφυρες προς τη Ν.Δ. και ελπίζουν σε ένα σήμα για να ενταχθούν. Δύο μάλιστα είναι υφυπουργοί. Εξ ου η τουλάχιστον παράτυπη πρόσβαση στα απόρρητα που παραχώρησε μόνο στους βουλευτές του. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολική η διαπίστωση ότι το ζήτημα απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης. Για τη Ν.Δ., η οποία έχει προκαλέσει την αυριανή συζήτηση, το ευτύχημα είναι ότι θα απουσιάζει ο αρμόδιος τομεάρχης Β. Κικίλιας, ο οποίος δεν φημίζεται για την επιδεξιότητά του στον χειρισμό περίπλοκων θεμάτων. Την Παρασκευή έκανε μια μάλλον σαχλή δήλωση, ότι τη Δευτέρα «θα είναι Black Monday». Είναι ασαφές τι εννοούσε. Αργότερα, πάντως, αναχώρησε για τις ΗΠΑ...


Δεν είναι περίεργο, τόσο καιρό, μια κυβέρνηση να μην μπορεί να παρουσιάσει μια διακρατική συμφωνία που ισχυρίζεται ότι υπάρχει; Μια διακρατική συμφωνία και μάλιστα πρόσφατη δεν είναι, λ.χ., ο λογαριασμός της ΔΕΗ, που ξεπέφτει κάπου μέσα στη χαρτούρα που μαζεύεται στο σπίτι και μετά άντε να τον βρεις! Δεν είναι περίεργο, επίσης, ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κάνει μια απλή δήλωση που θα έκλεινε μια και καλή το θέμα; Να πει, λ.χ., ναι, ο κύριος τάδε μας εκπροσωπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου