οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ, Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ...

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 1.638 (277)

"Η ΑΥΓΗ", 28/11/17
Του Άγγελου Μανταδάκη

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον βηματισμό της, υπηρετώντας ολοένα και πιο αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την «έξαρση της ανομίας» ανέδειξε μια σειρά σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την περίοδο 2012 - 2014.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τις συλλήψεις και τις προσαγωγές που διενήργησε η αστυνομία την περίοδο 2012-2014 στην περιοχή των Εξαρχείων. Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 1.605 προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν μόλις 144 συλλήψεις. Την περίοδο 2015 - 2017 το σκηνικό αλλάζει. Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο είχαν γίνει 203 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε 185 συλλήψεις. Δηλαδή, επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έγιναν σωρηδόν προσαγωγές για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά οι συλλήψεις ήταν λιγότερες ακόμα και από την περίοδο που διανύουμε σήμερα, όπου οι προσαγωγές είναι αισθητά περιορισμένες. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. ότι μετά τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου η χώρα έχει γίνει Κολομβία. Τα στοιχεία όμως και πάλι διαψεύδουν την προπαγάνδα της Δεξιάς. Οι ανθρωποκτονίες το 2012 έφτασαν τις 165, ενώ το 2016 ήταν μόλις 81.

Όσον αφορά γενικότερα την εγκληματικότητα, αφού συγκρίνουμε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016 με εκείνα του πρώτου εξαμήνου του 2017, παρατηρούμε μείωση σε όλους τους δείκτες. Για παράδειγμα, έχουμε μείωση 27,4% στις υποθέσεις πλαστογραφίας, μείωση πάνω από 20% σε ληστείες, 14,9% σε απάτες και περίπου 8% σε κλοπές και διαρρήξεις. Επισημαίνουμε ότι σε περίοδο κρίσης συνήθως αυξάνονται οι απάτες και οι πλαστογραφίες, όπως και η μείωση της παραβατικότητας στους δρόμους.

Επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εσωτερικών και Δένδια στο τότε Δημόσιας Τάξης καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις στην αστυνομία, ενώ καταργήθηκε και η Δημοτική Αστυνομία. Αυτή η τελευταία επιλογή οδήγησε στην αύξηση του φόρτου εργασίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί όμως που η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας έχει αυξηθεί ουσιαστικά είναι στις σημαντικές υποθέσεις εγκληματικότητας. Αυτό φαίνεται στις περιπτώσεις εξάρθρωσης μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων και διεθνικών, την απελευθέρωση του επιχειρηματία Λεμπιδάκη και τη σύλληψη των απαγωγέων του, την εξιχνίαση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, για την οποία επιχειρήθηκε προς στιγμή πολιτική εκμετάλλευση από τη Ν.Δ. Στο ίδιο διάστημα εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστών εισιτηρίων συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ και κατασχέθηκαν πάνω από 1.000.000 εισιτήρια. Σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, τα τελευταία δυόμισι χρόνια κατασχέθηκαν 22,8 τόνοι κάνναβης, 919 κιλά ηρωίνης, 265 κοκαΐνης και πάνω από 120.000 δενδρύλια κάνναβης. Όσον αφορά την περιοχή του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών την τελευταία διετία η λεγόμενη βαρύνουσα εγκληματικότητα αφορά το 30% και η μικροεγκληματικότητα το 70% των υποθέσεων. Αντίστροφα ήταν τα στοιχεία τη διετία 2013-2014. Τέλος, είναι σημαντικός ο αριθμός περιπτώσεων κοινού και οργανωμένου εγκλήματος που εξιχνιάστηκαν τα δυόμισι τελευταία χρόνια και ξεπερνούν τις 90.000 υποθέσεις.

Η συνήθης από το παρελθόν εικόνα μιας αστυνομίας που η κύρια λειτουργία της είναι να επιτίθεται σε διαδηλωτές και απεργούς και να φορτώνει το κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων με τόνους χημικών και δακρυγόνων έχει αλλάξει. Υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης και του αντίστοιχου υπουργείου, δεν είναι πλέον το μακρύ χέρι της καταστολής, αλλά όργανο επιφορτισμένο με την ασφάλεια του πολίτη και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο και τη δράση των σωμάτων ασφαλείας. Με αυτή της Δεξιάς, όπως εφαρμόστηκε επί χρόνια και θέλει τον αστυνομικό μπαμπούλα για τον πολίτη και χωρίς δικαιώματα για τον ίδιο ως εργαζόμενο, και εκείνη της Αριστεράς, που θέλει τον αστυνομικό καταρτισμένο επαγγελματικά, με δημοκρατική αντίληψη, αίσθηση του κοινωνικού του ρόλου και εργαζόμενο με δικαιώματα.

Το δημοκρατικό έλλειμμα που επί πολλά χρόνια κυριάρχησε στα σώματα ασφαλείας οδήγησε σε φαινόμενα ακόμα και σύμπραξης κάποιων αστυνομικών με μέλη της Χρυσής Αυγής όπως παλιότερα με το παρακράτος, Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε η Αριστερά να αφήσει το αποτύπωμά της στον κρίσιμο αυτό τομέα της προστασίας του πολίτη. Βεβαίως, η βελτίωση της ζωής και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων θα συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου