οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

"... Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει, εξάλλου, το αν ο Νίκος Φίλης ήταν ή όχι ευθυγραμμισμένος με το Μαξίμου στις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του για ακύρωση της συμφωνίας. «Σε γνώση, δική μου, δεν ήταν. Δεν γνωρίζω αν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παίρνοντας αποστάσεις από το σενάριο που θέλει τον Φίλη να αποτελεί λαγό του Μαξίμου. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, παρά την παρέμβαση του βουλευτή του, ο Τσίπρας σιώπησε. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αποδοκιμασία. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ο Φίλης είχε τουλάχιστον ενημερώσει το Μαξίμου ότι θα προβεί σε δήλωση..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/17

Εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα που περιλαμβάνει επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Σαουδική Αραβία με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Η παράγραφος για το εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία περιλαμβανόταν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Υεμένη, το οποίο εγκρίθηκε με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα το συνυπέγραφαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου εκτός από το ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας. Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραφαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Νίκος Χουντής και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.


"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/17
 Κοινό μυστικό στο ΚΥΣΕΑ 
η δράση του μεσάζοντα!
Ο Τσίπρας γνώριζε τα πάντα μετά το «προξενιό» που έκανε ο Καμμένος με την εισήγησή του για την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Της Άννας Καραβοκύρη

Εγγραφα -ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι το ΚΥΣΕΑ γνώριζε την εμπλοκή του μεσολαβητή από το Κιλκίς στη συμφωνία για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, διευρύνουν τον κύκλο των ερωτημάτων για τη σκανδαλώδη υπόθεση που έχουν καθηλώσει την κυβέρνηση. Στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο Εξωτερικών και Αμυνας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, «προξενητής» ήταν με εισήγησή του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με την οποία ζητούσε να εγκριθεί η επίμαχη συμφωνία.

«Ολα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ήξεραν ότι υπάρχει ο Βασίλης Παπαδόπουλος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτοντας χθες στη Βουλή την εισήγηση Καμμένου, ενώ συμπλήρωσε με έμφαση πως αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών απειλεί και καθυβρίζει όταν του ζητούν πρόσβαση στα αδιαβάθμητα έγγραφα. Οπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, ο Πάνος Καμμένος τον Μάρτιο του 2017 εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας, το οποίο εγκρίθηκε - και συνυπογράφηκε τελικώς τρεις μήνες αργότερα ανάμεσα την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ και τον Βασίλη Παπαδόπουλο. «Εισηγούμαστε την έγκριση του Σχεδίου Συμφωνίας, που υποβάλλεται ακολούθως ως αναπόσπαστο μέρος του παρόντος», αναφέρει ρητά στην εισήγησή του στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας, «επιβάλλοντας» ουσιαστικά τον Β. Παπαδόπουλο ως αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί, από τις 23 Φεβρουαρίου, η υπογραφή του σχεδίου της συμφωνίας ανάμεσα στο Πεντάγωνο και τον μεσολαβητή, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού κράτους είναι η εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία με την υπογραφή του Β. Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου των Σαουδαράβων.

«Πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πήρε την απόφαση για τη δήθεν διακρατική συμφωνία όλα τα μέλη του ήξεραν ότι υπάρχει Παπαδόπουλος», τόνισε απο το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτοντας την έγγραφη εισήγηση Καμμένου. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, με βάση τα όσα έχει κατά καιρούς δημόσια δηλώσει ο υπουργός Αμυνας, ο Β. Παπαδόπουλος είχε ρόλο «διεκπεραιωτή» στη συμφωνία. Ομως το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας και η τελική διακρατική συμφωνία υπογράφονται από τον ίδιο και την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία.

Ακόμα και χθες ο Πάνος Καμμένος, όταν κλήθηκε να απαντήσει (Αntenna) στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού κράτους να είναι η εταιρεία του Β. Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας «ήταν εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας μέσω της εταιρείας του, για να διεκπεραιώσει τις λεπτομέρειες της διακρατικής συμφωνίας».

Τα απόρρητα του Κοτζιά

«Τα ήξερε όλα αυτά ο κ. Κοτζιάς, γι' αυτό μας απειλεί και μας καθυβρίζει κάθε ημέρα» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας προσβεβλημένος από τις απαράδεκτες - όπως τις χαρακτήρισε - ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Σχετικά με την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να επιτρέψει την πρόσβαση των εκπροσώπων των πολιτικών αρχηγών στα αδιαβάθμητα έγγραφα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την χαρακτήρισε επίσης ακατανόητη διότι «ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα στη Βουλή είπε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που κατέθεσε προφορικά και κάλεσε τους προέδρους των κομμάτων να πάνε στο υπουργείο Εξωτερικών για να τα δουν». 

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά τού ζήτησε να μεταβεί στο ΥΠΕΞ να δει τα έγγραφα. «Πήγα στο ΥΠΕΞ κι εκεί ένας υπάλληλος από το διπλωματικό γραφείο του υπουργού μου είπε ότι δεν είχε ενημέρωση και εντολή. Διαμαρτυρήθηκα και εισέπραξα την απαράδεκτη κριτική από τον κ. Κοτζιά. Δεν έκανα κάτι παραπάνω από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας και την έγγραφη εξουσιοδότηση που του παρείχε η Φώφη Γεννηματά για να απευθυνθεί ξανά στο ΥΠΕΞ.

Ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στις Βρυξέλλες
Σε ένα νέο ψήφισμα, το τρίτο κατά σειρά, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ελπίζει το Μαξίμου για να απεμπλακεί από το σκάνδαλο
Του Αιμίλιου Περδικάρη

Μέσω Βρυξελλών αναζητεί η κυβέρνηση νέα οδό διαφυγής από τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί ακόμη ένα άλλοθι για τη ματαίωση της επίμαχης συμφωνίας και την απεμπλοκή Τσίπρα - Καμμένου. Το ψήφισμα αποτελεί κατ' ουσίαν εισήγηση προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για να προωθήσει την απαγόρευση πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη Σαουδική Αραβία. 

Τον τελικό λόγο ωστόσο θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα λάβει αυτή την απόφαση. Η πρόταση συνυπογράφεται από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς. Από ελληνικής πλευράς συνυπογράφουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει ήδη δύο αντίστοιχα ψηφίσματα (Φεβρουάριος 2016 και Ιούνιος 2017).
«Εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το ΚΥΣΕΑ θα προχωρήσει στη ματαίωση της συμφωνίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για «συμφωνία που έχει παγώσει», επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή δήλωση ανώτατης κυβερνητικής πηγής στα «ΝΕΑ».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας αποκτούν μια ευκαιρία απεμπλοκής δίχως να «τσαλακωθούν» πολιτικά, στον βαθμό που θα συνέβαινε μόνο με την προωθούμενη άρση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ φέρει το βάρος της ευθύνης για ματαίωση της συμφωνίας. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, εκτιμά πως ούτε αυτή η εξέλιξη απαλλάσσει από τις πολιτικές και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Antenna, ισχυρίστηκε πως δεν έχει βάλει «πουθενά» υπογραφή, μολονότι αυτή υπάρχει στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ μαζί με αυτή του Πρωθυπουργού, συνομίλησε χθες στη Βουλή με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ακύρωση της συμφωνίας. Μαζί τους ήταν ο Κώστας Δουζίνας, ο οποίος προστέθηκε στο «κλαμπ» των βουλευτών που αντιτάσσονται στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τα περί ανθρωπιστικών λόγων που επιβάλλουν την ακύρωση του deal, λόγω των σαουδαραβικών βομβαρδισμών στην Υεμένη, ενώ επισήμαναν τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Πάνος Καμμένος φέρεται ότι απάντησε πως η συμφωνία θα μπορούσε πράγματι να ακυρωθεί, εφόσον διαπιστωθεί ισχυρή πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Ομως, η πρώτη διαφοροποίηση από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ εκφράστηκε από τον Δημήτρη Καμμένο: «Είμαι ενάντιος στο να πουλάμε όπλα εκεί όπου, σχεδόν σίγουρα, θα χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμό αμάχων» δήλωσε (Θέμα fm), πλην όμως διευκρίνισε ότι επιθυμεί να προχωρήσει η πώληση. Παράλληλα, κράτησε αποστάσεις από την ταύτιση του Τζον Σφακιανάκη με τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της, για τις οποίες η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητάει απαντήσεις και να θεωρεί πως «η πολιτική συζήτηση δεν γίνεται μέσω εξωδίκων», όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗ. Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει, εξάλλου, το αν ο Νίκος Φίλης ήταν ή όχι ευθυγραμμισμένος με το Μαξίμου στις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του για ακύρωση της συμφωνίας. «Σε γνώση, δική μου, δεν ήταν. Δεν γνωρίζω αν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παίρνοντας αποστάσεις από το σενάριο που θέλει τον Φίλη να αποτελεί λαγό του Μαξίμου. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, παρά την παρέμβαση του βουλευτή του, ο Τσίπρας σιώπησε. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αποδοκιμασία. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ο Φίλης είχε τουλάχιστον ενημερώσει το Μαξίμου ότι θα προβεί σε δήλωση.



"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/17

Αυτή κι αν είναι Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ από το κομματικό δελτίο των ΣΥΡΙΖΑίων...

                                                                  "Η ΑΥΓΗ", 30/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου