Από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 01/03/20 |
Το δισέλιδο της Δήμητρας Κρουστάλλη
Στις δαγκάνες μιας κρίσης που εξελίσσεται ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα βρέθηκε ξαφνικά η κυβέρνηση. Τα επεισόδια στα νησιά λόγω της κατασκευής κλειστών δομών για τους μετανάστες, τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και η συγκέντρωση μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια και στον Εβρο, δημιουργούν προφανείς και απροσδιόριστους κινδύνους.
Απανωτές συσκέψεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι τρεις κρίσεις απειλούν να συνενωθούν σε μια μεγάλη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Οι συνθήκες στα σύνορα έγιναν πολύ γρήγορα απειλητικές και στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για πολλές δύσκολες ημέρες και κυρίως νύχτες.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, ομάδες μεταναστών άρχισαν να συρρέουν στα τουρκικά παράλια και στον Εβρο, επιχειρώντας να μπουν σε ελληνικό, δηλαδή σε ευρωπαϊκό, έδαφος. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι οι Τούρκοι μπορεί να φτιάχνουν μια νέα Ειδομένη κοντά στην Αδριανούπολη, κυρίως με γυναικόπαιδα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκειμένου να μεγεθύνουν τον εκβιασμό προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είχε προηγηθεί δήλωση τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος δεν κατονομαζόταν, στο πρακτορείο Reuters, ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να μη σταματά σύρους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη διά ξηράς ή θαλάσσης, ενώ μία μέρα μετά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην τουρκική πολιτική έναντι προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Η θωράκιση
των συνόρων
των συνόρων
Με τη θέση της γειτονικής χώρας να είναι σκοπίμως αμφίσημη και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να τίθεται εκ των πραγμάτων σε αμφιβολία, η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να σταματήσει την παράνομη είσοδο μεταναστών. Στον Εβρο μετέβησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στη Μυτιλήνη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο ειδικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τα σύνορα της χώρας δεν έχουν κλείσει, ότι όσοι έχουν βίζα και οι Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό μπαίνουν κανονικά στη χώρα, αλλά δεν αποκλείεται σε περιπτώσεις έφόδου μεταναστών, να κλείνουν εκεί τα σύνορα για κάποιες ώρες.
Στρατιωτικές, αστυνομικές δυνάμεις αλλά και μονάδες του Λιμενικού μετακινήθηκαν σε σημεία των συνόρων που χρειάζονται ενίσχυση, ενώ επιχειρησιακοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σκληρά για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς τα βράδια αναμένονται ομαδικές προσπάθειες εισόδου στη χώρα από τους μετανάστες. Ο συναγερμός δεν πρόκειται να λήξει άμεσα ιδίως μετά τις συγκρούσεις στον Εβρο και την αποβίβαση ελεγχόμενου, προς το παρόν, αριθμού μεταναστών στα νησιά.
Επικοινωνία με
Μέρκελ, Μακρόν
Μέρκελ, Μακρόν
Πέραν της αυστηροποίησης της φύλαξης στα σύνορα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή επικοινώνησε διαδοχικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση που δημιουργείται στα ελληνικά σύνορα μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλλαξε απόψεις μαζί τους για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Επιπλέον, συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
Αναβλήθηκε η επίσκεψη
στο Βόρειο Αιγαίο
στο Βόρειο Αιγαίο
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Οι συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ κυριάρχησαν στην επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας και έδειξαν διαχειριστικές αδυναμίες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και υποτίμηση του αγαθού της κοινωνικής ειρήνης. Αργά συνειδητοποίησαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι στη Λέσβο και στη Χίο υπήρξε γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων και όχι αντιδράσεις λίγων ακραίων στοιχείων, γι’ αυτό αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση και απέσυρε τα ΜΑΤ από τα νησιά. Την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επισκεφθεί ο ίδιος τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών. Η περιοδεία θα ξεκινούσε χθες από τη Σάμο αλλά την Παρασκευή το βράδυ ακυρώθηκε εξαιτίας της έντασης στα σύνορα. Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν καταγράφηκαν ακραίες τοποθετήσεις, όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Είπε στους συνομιλητές του ότι οι κλειστές δομές θα γίνουν οπωσδήποτε και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άναρχη και ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.
«Ναι» σε νέες
ρεαλιστικές λύσεις
ρεαλιστικές λύσεις
Επίσης, ότι δεν γίνεται να μεταφερθούν μετανάστες στην ενδοχώρα, γιατί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας απαγορεύει στην περίπτωση αυτή την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Δεσμεύτηκε ακόμα, αν οι τοπικές κοινωνίες έχουν εναλλακτική αλλά ρεαλιστική πρόταση για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, να την εξετάσει η κυβέρνηση.
Οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση συμφώνησαν να διαβουλευτούν με τα δημοτικά συμβούλια και με το περιφερειακό συμβούλιο και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, όπως και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο και από εκείνους που βρίσκονται στις δομές για περισσότερους από 14 μήνες. Συζητήθηκαν, επιπλέον, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα εξειδικευτούν για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες του.
Πιέσεις από
την Τουρκία…
την Τουρκία…
Είναι φανερό ότι η Τουρκία αυξάνει την πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη ζώνη Ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, την οποία έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του.
…και από την Ελλάδα
στους Ευρωπαίους
στους Ευρωπαίους
Πίεση όμως ασκεί και η Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ειδικά των κεντροευρωπαϊκών χωρών, δεν αδιαφορούν για τις αυξημένες ροές επειδή τελικά σημαντικός αριθμός μεταναστών θα καταλήξει στις δικές τους χώρες. Οι ομάδες μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με τον τουρκικό στρατό σε ρόλο παρατηρητή – ή ακόμα χειρότερα μεταφορέα, όπως υποψιάζονται οι ελληνικές Αρχές – δεν είναι μόνο πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι και μετανάστες άγνωστης προέλευσης, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού στις δομές, κάτι που θα μεγιστοποιήσει την πρόκληση για την κυβέρνηση. Ηδη τα κρούσματα στη χώρα αυξάνουν, μαζί τους και η ανησυχία· σχολεία έχουν κλείσει, μαθητές και εργαζόμενοι για τους οποίους υπάρχει υποψία έκθεσης στον κορωνοϊό έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους, καρναβαλικές και άλλες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση σε τι βαθμό θα πλήξει η πανδημία την Ελλάδα.
Αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού
Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τρία σενάρια συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις: Να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από κυβερνητικές αποφάσεις στη βάση απολογιστικών στοιχείων. Να ζητηθεί η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη είναι μεγάλες και εκτροχιάσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε την επαφή με τους εταίρους στην ΕΕ και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τον συντονισμό των εκπροσώπων κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή είναι πιθανό να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου.
«Δείχνει» παραδικαστικό με συγκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικά ερωτήματα, όχι μόνο για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, αλλά και για την πολιτική κάλυψή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα εκβιασμού από «εγκληματική οργάνωση», κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου. Αποκάλυψε, επίσης, μια συνάντηση που έγινε στις 10 Μαρτίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στην οποία σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας 350.000 ευρώ προκειμένου να διευθετηθεί η δικαστική διαφορά του με τον εκδότη της «Δημοκρατίας».
Ο Νίκος Παππάς έχει κληθεί να καταθέσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, αλλά ούτε εκείνος ούτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέψευσαν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Την περασμένη Τετάρτη, ο Σάμπυ Μιωνής κατέθεσε και μήνυση κατά των παραπάνω προσώπων και στην ανακοίνωση του δικηγόρου του Πέτρου Πανταζήαναφέρεται: «Ο κ. Μιωνής, ο συνέταιρός του Αγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος του, Σταύρος Παπασταύρου, έγιναν στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη τον προσπορισμό παρανόμου οικονομικού οφέλους και την εκμετάλλευση της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης». Το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης ήταν σαφές, ποια είναι όμως η πολιτική διάσταση του θέματος;
Η επιστολή Φιλιππάκη
Στις 19 Αυγούστου 2015 ο Γιάννης Φιλιππάκης έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης τότε Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και κατηγορούσε τους Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ότι ξέπλεναν μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Capital Management Advisors (CMA), η οποία σχετιζόταν με κατάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη «λίστα Λαγκάρντ». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διαβίβασε αυθημερόν την επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση όμως δεν ανατέθηκε στους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη «λίστα Λαγκάρντ» (Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη) αλλά στους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη. Οταν τον Απρίλιο του 2017 η Ελένη Τουλουπάκη εξελέγη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς πήρε μαζί της τη συγκεκριμένη υπόθεση. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και με αυτή την ιδιότητα ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ», επειδή έκρινε ότι υπάρχει σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες για τη νομιμοποίηση εσόδων.
Μοχλός πίεσης για Παπασταύρου
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πηγές με βαθιά γνώση της υπόθεσης, ο Μιωνής χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης για τον Σταύρο Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό να «σπάσει» και να δώσει στοιχεία κατά του πρώην πρωθυπουργού. Ο Σταύρος Παπασταύρου πρωταγωνιστούσε σε προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν να ελέγξει έναν-έναν τους «2.062 «Παπασταύρου» της λίστας Λαγκάρντ» και να ξεμπερδέψει οριστικά με το παλαιό σύστημα. Στις 30 Μαρτίου του 2016, ο τότε πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έλεγε ότι ο Παπασταύρου «φέρεται να μην ήταν απλώς διαχειριστής των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία. Αντίθετα, εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας». Οι Παπασταύρου και Μιωνής επικαλέστηκαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ανήκε στον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία και στις 4 Απριλίου 2016, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου στέλνει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών απάντηση στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του εγγράφου. Η εξέλιξη αυτή απεκρύβη.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε να ενοχοποιηθεί, τουλάχιστον όχι μέσω Παπασταύρου, και το σχέδιο άλλαξε. Στις 15 Απριλίου 2016 διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστρατεύοντας τον Σταύρο Παπασταύρου: «Σας ζητήσαμε να πάρετε υπεύθυνη θέση για τον Παπασταύρου και δεν πήρατε», «τα ερωτήματα είναι σοβαρά. Για λίστες της φοροδιαφυγής. Εκεί βλέπουμε συγγενικά πρόσωπα που με δεξιοτεχνία κρύψατε το τελευταίο διάστημα και αντί να δώσετε εξηγήσεις ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων». Από εκείνο το σημείο και έπειτα πύκνωσαν τα δημοσιεύματα κατά της συζύγου του σημερινού Πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, τα οποία είχαν ξεκινήσει από την αρχή του 2016 και συνεχίστηκαν ως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να μην γνώριζε τις παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου, εκμεταλλεύτηκε όμως στο έπακρο το κλίμα που δημιουργούσαν για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του και αναμφίβολα η κατάθεση του Ν. Παππά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου