οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

"...Άμεσο ζητούμενο είναι η θέσπιση μιάς έκτακτης, ανοικτής και θεσμικής υποστήριξης των ΜΜΕ, μέσω έκτακτης επιχορήγησης, χωρίς προαπαιτούμενα από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας ή οπουδήποτε αλλού, υπό τις προϋποθέσεις της νόμιμης λειτουργίας, σύμφυτης με την αποστολή τους και της διατήρησης των εργαζομένων στις θέσεις τους. Το θέμα έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία. Και αφορά εξ ίσου και τους δημοσιογράφους, μέσω της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων που την συναπαρτίζουν. Έχω την γνώμη ότι όχι μόνον οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά τελικώς και οι τηλεθεατές τους ανά την Ελλάδα περιμένουν να δουν μία τέτοια ανάσα οξυγόνου από την Κυβέρνηση γενικώς και τον Υπουργό Οικονομικών όλως ιδιαιτέρως, ως καθ’ ύλην συναρμόδιο στην Κυβέρνηση, έχοντα τον τελικό λόγο...."


Τι διεκδικούν  
και δικαιούνται 
με το σπαθί τους  
οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί

Γράφω τις σκέψεις που ακολουθούν, απ’ αφορμή τη ζωντανή, ενδεχομένως και κάπως θερμή, όσο και ουσιαστική, συζήτηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, από το βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού «STAR Κεντρικής Ελλάδας» ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας με το Διευθυντή του Σταθμού, Γιώργο Σιμόπουλο.

Σε αυτό, ο Γ. Σιμόπουλος, υπό την ιδιότητά του κυρίως του γραμματέως της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ), έθεσε μετ’ επιτάσεως στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει στο κεντρικό ειδήσεων του Σταθμού, το οξύτατο θέμα επιβίωσης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, συνεπεία της πανδημίας του Κορωνοϊού, σε συνέχεια συνέντευξής του στο ίδιο δελτίο την αμέσως προηγουμένη. Το δελτίο ειδήσεων παρουσιάζει η συνάδελφος Λένα Παρασκευά.




Να επισημάνω ότι η ΕΕΤΕΠ έχει στη δύναμή της όλους τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς ανά την Ελλάδα, πλήν αυτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, περί τους 40, οι οποίοι απασχολούν συνολικώς περί τους 400 εργαζόμενους, δημοσιογράφους και λοιπό προσωπικό, γιά τις ανάγκες της ενημέρωσης που παρέχουν στο τηλεοπτικό τους κοινό.

Η βαρύτητα του ρόλου αυτών των Τ/Ο σταθμών έγκειται στην απαραίτητη πληροφόρηση που ζητούν και περιμένουν να έχουν οι πολίτες για θέματα και προβλήματα περιφερειακού χαρακτήρα που τους απασχολούν και τα οποία, για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν έχουν θέση στην ειδησεογραφική κάλυψη των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών. Για τον σκοπό αυτό διαθέτουν ολοκληρωμένη κάθετη υποδομή σε ευρύ φάσμα, όπως π.χ. το «STAR Κεντρικής Ελλάδας» σε όλη τη Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και Ευρυτανία.

Όσοι ασχολούνται, έστω και στοιχειωδώς με τα του Τύπου και των επιχειρήσεων Τύπου, γνωρίζουν ότι η κρίση που προηγήθηκε είχε πλήξει καίρια τα Μέσα Ενημέρωσης, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, όπως και τις εφημερίδες, γεγονός που αποτυπώθηκε και στους οικονομικούς τους δείκτες, σε συνδυασμό με τη μείωση της διαφημιστικής πίττας που αποτελεί το πολύτιμο «οξυγόνο» των Μέσων Ενημέρωσης. Ακριβώς δε σε ένα τέτοιο βρόγχο καλούνται να επιβιώσουν υγιείς οικονομικώς επιχειρήσεις Τύπου.

Αυτή ακριβώς η ασφυκτική κατάσταση ήλθε να επιδεινωθεί με δραματικό τρόπο σε λιγότερο από 15 ημέρες με την επέλαση της πανδημίας του Κορωνοϊού: Η διαφημιστική πίττα πρακτικώς έχει μηδενισθεί και οι κυκλοφορίες των εφημερίδων κατρακυλούν, συνεπεία και της διαρκούς μείωσης του αριθμού των σημείων διανομής τους. Να δούμε κατά πόσο η διανομή μέσω των σουπερμάρκετ θα βελτιώσει κάπως την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά οι ποικίλες υποχρεώσεις «τρέχουν», ο ΦΠΑ συνεχίζει να προσμετράται, βεβαίως και οι υποχρεώσεις τοκοχρεωλυσίων όσων ΜΜΕ έχουν τραπεζικό δανεισμό, λίγων πλέον.

Εάν συνεχισθεί δε αυτή η κατάσταση για λίγο ακόμη, πολλές επιχειρήσεις Τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπή της λειτουργίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...Σε όποιον σπεύσει να πει «σιγά μην κλείσουν λίγες επιχειρήσεις ακόμη», η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στην πολυφωνία, που αποτελεί βασική δημοκρατική συνιστώσα, με την επιβίωση ΜΜΕ με ισχυρή οικονομική βάση, η οποία δεν είναι δεδομένο ότι αντανακλά πάντοτε δραστηριότητες άμεσες ή συναφείς έστω με το αντικείμενό τους.

Συνεπώς χειραγωγείται δι’ αυτού του τρόπου ο Τύπος, κάτι το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδοθεί και στη συνέργεια κέντρων ισχύος, πολιτικών, οικονομικών ή και σε συνδυασμό, εις βάρος της εικόνας των πραγμάτων που ο υπεύθυνος πολίτης διεκδικεί να σχηματίσει μόνος του, από διασταυρούμενες πηγές πληροφοριών, ώστε να καταλήξει, ελεύθερος και ανεπηρέαστος, σε προσωπική θέση.

Για το λόγο αυτό η εγγύηση και διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση μιας δημοκρατικής Πολιτείας, πολλώ δε μάλλον τούτο υπό συνθήκες έκτακτες, όπως η πανδημία με τον Κορωνοϊό.

Έχω την γνώμη, ότι ο Γ.Σιμόπουλος κατέστησε σαφές στον συμπατριώτη* Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ότι το ζητούμενο υπό τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς συνοψίζεται στην φράση «τηλεοπτικοί σταθμοί σε πλήρη λειτουργία, με όλο το προσωπικό που απασχολούν, δημοσιογράφους, τεχνικούς κλπ, με εξασφαλισμένη την οικονομική επιβίωση, ώστε να συνεχίσουν την αποστολή τους απρόσκοπτα».

Η εικόνα που προσωπικώς εσχημάτισα από τα λεχθέντα του Υπουργού Οικονομικών είναι ότι έχει μεν γνώση του οξέως προβλήματος, σε επαφή και συνεννόηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τελικώς με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν ήταν έτοιμος ή διατεθειμένος να πει κάτι περισσότερο.

Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι ο Χρ. Σταϊκούρας προσεγγίζει το πρόβλημα με «γραμμικό» μάλλον τρόπο και σε συνδυασμό με τα λοιπά προβλήματα άλλων της κλάδων της οικονομίας που έχει στο τραπέζι του. Σε αυτή τη βάση εξετάζει τα πράγματα σε συνδυασμό με την υπαγωγή στους ΚΑΔ που έχουν ανοίξει και διευρύνονται συνεχώς για την υπαγωγή πληττόμενων από το Κορωνοϊό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις των ΠΝΠ που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση, με κριτήρια ισορροπίας, πράγμα εύλογο μεν, αλλά όχι κατ’ ανάγκην και αποκλειστικής αναφοράς. Εδώ ένας εξαιρετισμός, για καλό σκοπό, είναι το ζητούμενο.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει, αλλά τελικώς δεν υλοποίησε πρόγραμμα έκτακτης εφάπαξ επιχορήγησης έντυπων μέσων ενημέρωσης, το οποίο επεχείρησε να υλοποιήσει, με κάποιες τροποποιήσεις, η νυν Κυβέρνηση της ΝΔ, υπό την επίβλεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στ. Πέτσα. Ωστόσο δεν προχώρησε, ουσιαστικώς επειδή τα φύλλα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ («ΑΥΓΗ» , «Εφ.Συν») δεν ήθελαν, όπως ισχυρίστηκαν, να συμπεριληφθούν στην ίδια λίστα με το «Μακελειό». Ωστόσο η «πλατφόρμα» υπάρχει, ως πρότυπο, ως βάση αναφοράς.

Από την άλλη πλευρά δεν αποτελεί λύση, ούτε η επιλογή των υπευθύνων της «Εφ.Συν» να θέσουν κατ’ αρχήν για ένα μήνα σε αναστολή από τις συμβάσεις απασχόλησης 100 εργαζόμεμους του φύλλου, στους οποίους θα καταβληθεί το επίδομα των 800 € που ορίζει η ΠΝΠ, διατηρώντας μόνον σε σχέση εργασίας προσωπικό ασφαλείας 25 εργαζομένων. Ακόμη κι αν οι πρώτοι συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως παραδίδοντας τα κείμενά τους μέσω E-Mail, η καθημερινή λειτουργία του φύλλου αντικειμενικώς διαταράσσεται και τα προβλήματα θα κυριαρχήσουν.

Θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει ομοίως ένας τηλεοπτικός σταθμός; Κατά κανένα τρόπο. Διότι, εάν θεωρηθεί-όπως και είναι-το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «STAR Κεντρικής Ελλάδας» κορυφαία αποτύπωση του συλλογικού έργου μιάς πλειάδας ανθρώπων από την παρουσιάστρια στο στούντιο, ως τους τεχνικούς στο πλατώ και τους υπευθύνους στο κοντρόλ, τους δημοσιογράφους στους δρόμους για τις ζωντανές καλύψεις, τους οδηγούς στα βαν και το λοιπό απαραίτητο προσωπικό, όλα αυτά απαιτούν μία καλά συντονισμένη ορχήστρα, της οποίας οι «μουσικοί» θα πρέπει να αμοίβονται κανονικά και η σχέση εργασίας τους δεν θα μπορούσε να διαταραχθεί.

Αυτό το όλο «κάδρο» είναι που καλείται να λάβει υπ’ όψιν και να σταθμίσει ο Υπουργός Οικονομικών, στην κατεύθυνση μιάς διευρυμένης έκτακτης επιχορήγησης , στο πρότυπο αυτής που απέσυρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανά είδος και μέγεθος επιχείρησης Τύπου, με ΑΦΜ και απασχολούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, με μετρήσιμους δείκτες προϊόντος Τύπου.

Στο φύλλο του χθεσινού Σαββατοκύριακο της «ΕΣΤΙΑΣ» (28-29/03/20) ο εκδότης του φύλλου Ι.Ν.Φιλιππάκης σε σημείωμά του, υπό τον τίτλο «Σώστε τον Τύπο τώρα!» επρότεινε δέσμη 10 μέτρων προς τούτο. Όλα εξ αυτών χρήζουν εξειδικευμένης μελέτης, αλλά το θέμα είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.



Συνεπώς το άμεσο ζητούμενο είναι η θέσπιση μιάς έκτακτης, ανοικτής και θεσμικής υποστήριξης των ΜΜΕ, μέσω έκτακτης επιχορήγησης, χωρίς προαπαιτούμενα από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας ή οπουδήποτε αλλού, υπό τις προϋποθέσεις της νόμιμης λειτουργίας, σύμφυτης με την αποστολή τους και της διατήρησης των εργαζομένων στις θέσεις τους.
Το θέμα έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία. Και αφορά εξ ίσου και τους δημοσιογράφους, μέσω της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων που την συναπαρτίζουν.

Έχω την γνώμη ότι όχι μόνον οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά τελικώς και οι τηλεθεατές τους ανά την Ελλάδα περιμένουν να δουν μία τέτοια ανάσα οξυγόνου από την Κυβέρνηση γενικώς και τον Υπουργό Οικονομικών όλως ιδιαιτέρως, ως καθ’ ύλην συναρμόδιο στην Κυβέρνηση, έχοντα τον τελικό λόγο.
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
*Το «συμπατριώτης» διότι τυγχάνω Φθιωτιδεύς, ως προερχόμενος κατά το ήμισυ από τον πατέρα μου, Χαρίλαο Θρ.Μηχιώτη, από το Νεοχώρι Τυμφρηστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου