Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και την "ΕΣΤΙΑ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/03/20 |
Σε μια επιχείρηση κλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα, από τον Eβρο μέχρι την Κύπρο, έχει αποδυθεί η Aγκυρα, είτε με κινήσεις στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική χώρα είτε με κατάθεση εγγράφων στον ΟΗΕ για την Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, η Αθήνα αντέδρασε σφοδρότατα στην κατάθεση των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι αυτή του η κίνηση νομιμοποιεί τη συμφωνία που κύρωσε η τουρκική Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου 2019. Την ίδια στιγμή, τουρκικά μαχητικά πετούσαν χθες, ανήμερα την ελληνική εθνική εορτή της Ανεξαρτησίας πάνω από τον Eβρο, τη Λέσβο και μικρότερα νησιά, συνεχίζοντας ένα μπαράζ εξαιρετικά επικίνδυνων κινήσεων. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητεί κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ και από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του από 18ης Μαρτίου ο κ. Σινιρλίογλου εμφανίζεται να απαντά στην επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας (13/11/2019) και, όπως λέει, λαμβάνει την τιμή να μεταφέρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας «όπως έχουν συμφωνηθεί στην συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», ο χάρτης της οποίας έχει αναρτηθεί στο παράρτημα της επιστολής. Η νέα επιστολή του κ. Σινιρλίογλου έρχεται σε συνέχεια εκείνη της 27ης Φεβρουαρίου (δημοσιεύθηκε στην «Κ» στις 7 Μαρτίου 2020), όπου η Aγκυρα πίεζε για την επιτάχυνση της διαδικασίας δημοσίευσης των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου στην ιστοσελίδα του τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα και έτσι ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει στηριχθεί σε «διάφορες αποφάσεις διεθνών σωμάτων διαιτησίας», οι αρχές των οποίων υποδηλώνουν ότι «α) τα νησιά δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των ακτών της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, β) τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και γ) το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
Η απάντηση ήλθε από το υπ. Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι «η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση». Επισημαίνεται ακόμα ότι η Αθήνα «συνεχίζει να απαιτεί τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Και καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως». Σημειώνεται, ότι χθες ανήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τον Eβρο και τη Λέσβο, προχωρώντας σε πρωτοφανή παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας, ενώ ανάλογες υπερπτήσεις σημειώθηκαν άνωθεν Αγίου Ευστρατίου, Ρω, Φαρμακονησίου, Λειψών, Οινουσσών και Παναγιάς.
Τσίπρας για συντεταγμένες
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία «απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Και επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ώς εδώ και μη παρέκει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου