Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και...
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/03/20 |
1. Η «γέννηση» της τραγωδίας
Κύριε διευθυντά,
Είμαστε προφανώς ευγνώμονες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τη δωρεά πολύτιμου υγειονομικού υλικού, απολύτως απαραίτητου στη μάχη κατά της πανδημίας.
Η ίδια η πανδημία ωστόσο οφείλεται σε εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Κίνας, η οποία χειρίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση του ιού, κυρίως εξαιτίας του μη δημοκρατικού της πολιτεύματος για το οποίο οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν την αξία που έχουν στη Δύση. Η τιμωρία των γιατρών που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από τις Αρχές της Γουχάν βρίσκονται στη ρίζα της καταστροφικής επιδημίας. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει τη ΛΔΚ ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επανάληψης της τραγωδίας που ζούμε.
Βασίλης Μασσέλος
2. Τουρκική προπαγάνδα και εξωτερική πολιτική
Κύριε διευθυντά,
Σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Ενας συντάκτης της «Καθημερινής» πριν από λίγες μέρες έκανε» την αξιόλογη παρατήρηση ότι οι Τούρκοι ιθύνοντες «παραφύλαγαν» και μόλις ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε κάτι στο Twitter, ο «γιος του λοχία» (ο Τσαβούσογλου) του απάντησε.
Οι Τούρκοι έχουν συγκροτημένη πολιτική έναντι της Ελλάδας, και παρόλο που το υλικό που έχουν για προπαγάνδα είναι μόνο ψέματα και προβοκάτσιες, συνεχώς υποσκάπτουν τη θέση μας και ενισχύουν τη δική τους.
Ακόμη, σαμποτάρησαν την ελληνοαλβανική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, επιχειρηματολόγησαν προς την πολιτική σκηνή των βόρειων γειτόνων υπέρ της διατήρησης του ονόματος «Μακεδονία». Επίσης, στη Λιβύη, στον Λίβανο και όπου μπορούν, υπονομεύουν την υπόσταση της Ελλάδας με συνέπεια και συνέχεια.
Η Ελλάδα κάνει ελάχιστα για να υποστηρίξει τα δίκαιά της διεθνώς. Ούτε καν επικαλούμαστε τα ψηφίσματα για την τουρκική εισβολή, ούτε τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Εχουμε λοιπόν συνεχώς αφορμές για να εργαστούμε εμείς εναντίον της Τουρκίας, εκτός από μεγάλο όγκο υλικού. Και αυτό όχι για να πολεμήσουμε την Τουρκία, αλλά για να αμυνθούμε στον δικό τους πόλεμο, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ειρήνη αμοιβαία συμφέρουσα.
Φέρ’ ειπείν, στην προκειμένη περίσταση (έφοδοι μεταναστών - συκοφαντίες) θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα την προβοκάτσια του προξενείου και τα Σεπτεμβριανά του ’55, με δημοσιεύματα της εποχής, φωτογραφίες κ.λπ. Στις επαναλαμβανόμενες διαλέξεις των γειτόνων περί «τρομοκρατίας», να αντιπαραθέτουμε στοιχεία για τους τουρκικούς διωγμούς, δηλώσεις υπέρ των Κούρδων και της κοινής λογικής (...). Αυτές οι ενέργειες προϋποθέτουν αθόρυβη και ενδελεχή προετοιμασία, για το τι ακριβώς θα προβληθεί, πότε*, πώς και σε ποιο στόχο (target).
Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι βάσεις για τη συγκρότηση συνεκτικής και μακρόπνοης εξωτερικής, αμυντικής, οικονομικής, δημογραφικής ή άλλης πολιτικής. Κυρίως εξαιτίας του συνεχούς διχασμού και του γενικευμένου αναλφαβητισμού, πολιτών και πολιτικών.
Ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει υπάρχουν πολλές. Σε όλες τις περιπτώσεις ο δρόμος περνάει από την παιδεία, γι’ αυτό οι ελπίδες είναι λιγοστές, φοβάμαι. Για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής, μια αρχή θα ήταν οι «επιτροπές πολιτών» (citizen’s juries) που εισηγήθηκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Αμεση μπορεί να είναι η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής, που να γνωμοδοτεί στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι ανάμεσα στο ΕΛΙΑΜΕΠ και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία να συμμετέχουν υποχρεωτικά ειδήμονες και από μη κυβερνητικούς ή και εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς χώρους.
ΥΓ.: Συχνά στο τουρκικό Κοινοβούλιο ομιλητές αναφέρονται σε σφαγές, για παραδειγματισμό των εχθρών τους. Με αφορμή τέτοιες συζητήσεις θα μπορούσε ο ΥΠΕΞ να στείλει μηνύματα σε ξένα μεγάλα ΜΜΕ, που είχαν πρόσφατα άρθρα για τις τουρκικές γενοκτονίες, στο Twitter κ.λπ.
Άλκης Σοφός
3. Οι φοιτητές μας που επέστρεψαν
Κύριε διευθυντά,
Τις τελευταίες μέρες επέστρεψε αεροπορικώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών από πανεπιστήμια εξωτερικού. Ολοι υπέγραψαν τη σχετική δήλωση που τους απαγορεύει να κυκλοφορήσουν εκτός της οικίας τους για τουλάχιστον 14 ημέρες. Οι φοιτητές των οποίων οι γονείς κατοικούν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έγκλειστοι στο υπνοδωμάτιό τους όλη μέρα για να μην έρθουν σε επαφή με άλλο μέλος της οικογένειάς τους λόγω κορωνοϊού. Εξ όσων γνωρίζω, τα παιδιά αυτά ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της πολιτείας για να συμβάλουν και εκείνα στην επιτυχία του μεγάλου έργου της κυβερνήσεως.
Οι φοιτητές αυτοί είναι άξιοι και της δικής μας συμπαράστασης. Δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν παραδίπλα οικοδομές που αρχίζουν τα κομπρεσέρ και τις μπουλντόζες στις 7.30 το πρωί. Σέβομαι και τους οικοδόμους και τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες. Αλλά σε μια τόσο ιστορική περίοδο που διανύουμε, όταν η κυβέρνηση, και όχι μόνο, παροτρύνει όλους τους Ελληνες, μικρούς και μεγάλους, να παραμένουν συνέχεια στα σπίτια τους, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν «εν ενεργεία» οικοδομές σε οικόπεδα πλησίον πολυκατοικιών, που καθιστούν τη ζωή των ενοίκων αφόρητη.
Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια οικοδομή, αλλά θα ήταν ευχής έργον να ληφθούν μερικά μέτρα για την ομαλή διαβίωση των πέριξ κατοίκων.
Μελιτα Τσουτρέλη- Μπενά
4. Σας μεταφέρω την αγανάκτησή μου
Κύριε διευθυντά,
Ως αναγνώστρια της εφημερίδας σας θέλω να σας εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη αλλά και αγανάκτηση μαζί που ένιωσα όταν αντίκρισα στα φύλλα της 10ης και 11ης Μαρτίου σκίτσα που γελοιοποιούσαν το Μυστήριο της Ζωής, τη Θεία Κοινωνία. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς η τόσο σοβαρή εφημερίδα σας δημοσίευσε αυτές τις γελοιογραφίες, ώστε με έναν τόσο ανώριμο τρόπο να προσβάλλεται και να θίγεται μία τόσο πολυπληθής κοινωνική ομάδα, τα μέλη της Εκκλησίας, που κάποια από αυτά αποτελούν ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών σας (τουλάχιστον μέχρι τώρα)!
Μπορεί μερικούς ανθρώπους (και συνεργάτες σας) να μη τους αντιπροσωπεύει η πίστη μας και να διαφωνούν με τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά μπορεί αυτό να δικαιολογεί τον χλευασμό των ιερών μυστηρίων; Ειδικά στην εποχή που υποστηρίζεται πολύ έντονα η διαφορετικότητα, γιατί οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να χλευάζονται κατά αυτόν τον τρόπο; Επειδή δεν χρησιμοποιούν εκ πεποιθήσεως τη λεκτική και την έμπρακτη βία για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους; Οταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας με βάση στατιστικά δεδομένα είναι Χριστιανοί, γιατί προτιμήσατε να αντιπροσωπεύσετε στην εφημερίδα σας τη μειονότητα;
Σοφία Χατζηγεωργιου, Τριτοετής φοιτήτρια Μαθηματικού
5. Η ανθρωπιά μας και προς τα αδέσποτα
Κύριε διευθυντά,
Διασχίζοντας την Πλάκα παρατήρησα πολλές γάτες σε κατάσταση πείνας. Το κλείσιμο εστιατορίων και καταστημάτων έχει φέρει δύσκολες μέρες και γι’ αυτούς τους, εν ευρεία εννοία, συμπολίτες μας.
Ας δείξουμε περίσσευμα του ανθρωπισμού μας με λίγη ξηρά τροφή στη γειτονιά όπου ζούμε. Βοηθάει και το ότι η πολιτεία, προνοούσα, διατήρησε τα καταστήματα ειδών κατοικιδίων ανοικτά.
Αγγελος Βιγωνής
από την "ΕΣΤΙΑ"
"ΕΣΤΙΑ", 27/03/20 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου