οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΗΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ Brexit...

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 01-02/02/20


ΤΗΣ KATE SMITH
Πριν από λίγες μόλις ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε σελίδα. Ακολουθώντας την εντολή των βρετανών πολιτών, το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα συνεχίζει τον δρόμο του εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με το βλέμμα μας στραμμένο στον κόσμο.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, το μήνυμά μας ήταν σαφές: το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν φεύγει από την Ευρώπη. Στο εξής, θα είμαστε ισότιμα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη αλλά συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι και εταίροι. Συνεχίζουμε να τιμάμε και να είμαστε περήφανοι για την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και μαζί να υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες.

Παρότι οι Ελληνες δεν έκρυβαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να ακολουθήσει τον δρόμο της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπήρχε πάντα στα λόγια τους ειλικρινής σεβασμός για τη λαϊκή εντολή και η πεποίθηση ότι το βάθος της φιλίας μας και ο πλούτος των σύγχρονων δεσμών μας δεν θα επηρεάζονταν από την εξέλιξη αυτή.

Και, βεβαίως, συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εκτίμηση! Αλλωστε τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: Είναι πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που διάλεξαν τη Βρετανία για δεύτερο σπίτι τους, που συμμετέχουν και συνεισφέρουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Βρετανίας. Ελληνες φοιτητές επιλέγουν σταθερά τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και μαζί με έλληνες καθηγητές «μπολιάζουν» με το ταλέντο και την αφοσίωσή τους την ακαδημαϊκή ζωή της χώρας. Βρετανικοί όμιλοι δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ ολοένα και περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες και start-ups βλέπουν τη Βρετανία ως ένα επιχειρηματικό εφαλτήριο για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.

H αποχώρησή μας από τις δομές της ΕΕ θα αλλάξει το είδος της σχέσης μας. Ομως, πιστεύω ότι στην πραγματικότητα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε διμερή βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί τεράστια οφέλη από τους δεσμούς του με την Ελλάδα και την παρουσία τόσο πολλών ταλαντούχων και δημιουργικών Ελλήνων στο έδαφός του. Και κατά τον ίδιο τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να προσφέρει καθώς η Ελλάδα προχωρά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, της ανάκαμψης και του εκσυγχρονισμού. Ηδη συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας και βρίσκουμε τρόπους να μοιραστούμε την εμπειρία μας σε θέματα διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η εμπειρία τόσο πολλών Ελλήνων στη Βρετανία σε αυτούς και τόσους άλλους τομείς, καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο τον πλέον κατάλληλο εταίρο για μια Ελλάδα που κοιτάζει μπροστά.



Σ' έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για ένα νέο, συναρπαστικό ταξίδι. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο, ακόμα πιο δυναμικό μέλλον για όλους μας.

-Η Κέιτ Σμιθ είναι πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα

TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ-ΤΖΙΡΑ

Η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από 47 χρόνια συμβίωσης δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε προβλέψιμη. Εντούτοις, μια ουσιαστική εξέταση της ιστορικής διαδρομής των σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δείχνει ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να θεωρείται τελείως απρόσμενη. Ιστορικοί και οικονομικοί λόγοι, αλλά και η εν μέρει διαφορετική βρετανική προσέγγιση για τον ρόλο του κράτους, το σύστημα δικαίου, τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και για άλλα ζητήματα, βρίσκονται στη βάση της απόφασης αυτής. Από σήμερα, 1/2/2020, η διαδικασία αποχώρησης αποτελεί γεγονός, και το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ παύουν πλέον να αποτελούν μια «ενότητα», στη βάση κοινών κανόνων και με κοινά εξωτερικά σύνορα.

Οι δύο πλευρές της Μάγχης, μέσα από μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, κατέληξαν σε συμφωνία για τις διαδικασίες αποχώρησης, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο σημαντικές πτυχές των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών τους, αλλά, κυρίως, τις επιπτώσεις του Brexit για τους πολίτες τους, σήμερα και στο μέλλον - είτε πρόκειται για τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε, αντίστοιχα, για τους χιλιάδες βρετανούς πολίτες που ζουν σε κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα συμμετείχε εξαρχής και ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Λονδίνου - Βρυξελλών ως κράτος - μέλος της ΕΕ, αλλά και ως χώρα με ιδιαίτερους ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τους στενούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών μας. Από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας, λοιπόν, βασική μέριμνά μας ήταν η εξασφάλιση ενός πλαισίου ομαλής συνεργασίας Βρετανίας - ΕΕ, κυρίως όμως η δημιουργία μιας στενής μελλοντικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή.

Στην προσπάθεια αυτή, πρωταρχικός στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών και των οικογενειών τους, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι οι Ελληνες και οι Βρετανοί που θα θελήσουν στο μέλλον να αποκτήσουν επαγγελματική δραστηριότητα ή/και οικογενειακή έδρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι παραπάνω επιδιώξεις της χώρας μας έχουν, σε μεγάλο βαθμό, γίνει πράξη με την καθιέρωση, στη βάση της αμοιβαιότητας, διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση στο νέο, υπό διαμόρφωση, πλαίσιο σχέσεων. Βασικό στοιχείο αυτής της μετάβασης είναι (α) η διασφάλιση των υφιστάμενων δικαιωμάτων (μέσω της διαδικασίας εγγραφής στο EU Settlement Scheme και αντίστοιχων διαδικασιών στην Ελλάδα για τους βρετανούς πολίτες) και (β) η επιδίωξη (μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση ΗΒ - ΕΕ) ενός ευνοϊκού εργασιακού και οικογενειακού περιβάλλοντος για το μέλλον.

Οπως είναι φυσικό, όσο εκκρεμεί η τελική ρύθμιση για το εύρος και βάθος των μελλοντικών σχέσεων ΗΒ - ΕΕ, παραμένει η ανησυχία των πολιτών μας για τις πρακτικές επιπτώσεις αυτής της μετάβασης. Είναι επίσης προφανές ότι η υλοποίηση του αυτονόητου στόχου μας για στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας περνά και μέσα από τη ρύθμιση των μελλοντικών σχέσεων ΗΒ - ΕΕ, ενώ θα εξαρτηθεί και από την πολιτική συγκυρία της εποχής.

Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας του Brexit, η Ελλάδα επέδειξε μετριοπάθεια και σύνεση, σεβόμενη την απόφαση του βρετανικού λαού, μολονότι πιστεύουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποτελεί απώλεια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


Σήμερα, λοιπόν, που ανοίγει μια νέα σελίδα, στόχος μας είναι να θεμελιώσουμε μια λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, σεβόμενοι τη μακρά ιστορία των δεσμών μας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε η νέα αυτή σχέση Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου να αντανακλά τη θέληση να ξεπερασθούν τυχόν προβλήματα, έτσι ώστε οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας των χωρών μας να είναι αντάξιες της κοινής ιστορικής διαδρομής μας.

-Ο Δημήτρης Καραμήτσος - Τζιράς είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου