οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

"...Το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό είναι μια θρυαλλίδα, και γι' αυτό ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι η σημερινή κυβέρνηση άργησε. Ας δράσει τώρα - με γνώμονα τον ανθρωπισμό, αλλά και επιβάλλοντας τς συμφωνίες για τους οικονομικούς μετανάστες επειδή η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Καταρχήν, απαιτείται να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο - και η διαδικασία απονομής του. Επιβάλλονται οι πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στις δομές, που πρέπει να αποσυμφορηθούν αμέσως. Και χρειάζεται μια πιο επιθετική πολιτική προς την Ευρώπη, που έχει κι αυτή τις ευθύνες της για την ντροπή Μόρια..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/19


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Ό,τι ξέσπασε χθες στη Μόρια ήταν κάτι που, προσωπικώς, το περίμενα. Οι άνθρωποι στο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο (και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας) είναι απελπισμένοι. Κάποια στιγμή, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε δηλώσει: «Περιμένουμε να ωριμάσει η απελπισία των ανθρώπων εκεί». Ε, ωρίμασε.

Δεν χρειαζόταν παρά μια θρυαλλίδα. Χθες, ένα δυστύχημα με δυο νεκρούς οδήγησε σε εξέγερση. Πώς ξέσπασε αυτό το κύμα τυφλής και απελπισμένης βίας; Μην ψάχνετε λογική εξήγηση. Η Μόρια ήταν ανέκαθεν το υπόδειγμα του προβλήματος. Ετσι φτιάχτηκε. Εξαρχής, η ιδέα του στρατοπέδου προσφύγων και μεταναστών, στον τόπο όπου οι παρανόμως εισερχόμενοι έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, είχε πρόβλημα. Στην πορεία το πρόβλημα αυτό μεγεθύνθηκε, για πολλούς λόγους. Διότι ο χώρος στον οποίο σήμερα στοιβάζονται κάπου 12.000 άνθρωποι ήταν φτιαγμένος για να φιλοξενήσει 3.000. Επειδή η διαδικασία απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες είναι πολύ αργή - και πρακτικά όλοι, και πρόσφυγες και παράνομα εισελθόντες μετανάστες που επιδιώκουν για διάφορους λόγους να βρεθούν στην Ευρώπη, βρίσκονται σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας, δηλαδή αβεβαιότητας. Γιατί κάποιες από τις ΜΚΟ που υποκαθιστούν το κράτος στη διαχείριση και στην επιτήρηση των χώρων είναι ανεξέλεγκτες - και περισσότερο συμπεριφέρονται σαν να κάνουν πολιτική παρά τη δουλειά για την οποία επιδοτούνται.

Στις 6/2/2017, είχα δημοσιεύσει ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» στηριγμένο σε μαρτυρίες, που περιέγραφε το πνιγηρό κλίμα στη Μόρια. Κυρίως, είχα σταθεί στα ασυνόδευτα παιδιά. Μου είχαν πει ότι «υπάρχουν ενήλικοι που τα εκδίδουν με χρηματικό αντάλλαγμα». Ολο αυτό το διάστημα, η πολιτεία δεν είχε καμία πρόνοια για τα παιδιά αυτά, καθένα κι ένα ανθρωπιστικό δράμα - και μόνο πριν από λίγες μέρες άρχισαν να λειτουργούν δομές γι' αυτά. Με τι τραύματα θα πάνε εκεί, για ποιο μέλλον;



Το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό είναι μια θρυαλλίδα, και γι' αυτό ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι η σημερινή κυβέρνηση άργησε. Ας δράσει τώρα - με γνώμονα τον ανθρωπισμό, αλλά και επιβάλλοντας τς συμφωνίες για τους οικονομικούς μετανάστες επειδή η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Καταρχήν, απαιτείται να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο - και η διαδικασία απονομής του. Επιβάλλονται οι πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στις δομές, που πρέπει να αποσυμφορηθούν αμέσως. Και χρειάζεται μια πιο επιθετική πολιτική προς την Ευρώπη, που έχει κι αυτή τις ευθύνες της για την ντροπή Μόρια



"ΤΑ ΝΕΑ", 30/09/19






Κουμουτσάκος : Δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα
όσοι φθάνουν στην Ελλάδα

"Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μη επεξεργασμένες, μη εξετασθείσες, και έρχονται κατακόρυφα αυξημένα αιτήματα ασύλου από το Μάιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα στο μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε αίτηση άσυλου σε συνδυασμό με το νομό πλαίσιο και τη νέα διάταξη δυναμικού και υποδομών να φτάσει στο τέλος της και να κρίνεται τελεσιδίκως εντός τριών μηνών.

Μόρια : Στο απροχώρητο η κατάσταση – Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση

«Αυτός που παίρνει τελεσίδικα απορριπτική απάντηση από το κράτος ότι βρίσκεται παράνομα στη χώρα είτε επιστρέφεται Τουρκία εάν εμπίπτει στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ή επιστρέφει σε τρίτη χώρα προέλευσης, κάτι που είναι συνθέτη απόφαση, ή παραμένει στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «νέα πολιτική, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλα και προάσπιση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας».
Για τη διατύπωση «μετανάστης»

Εξηγώντας στη διατύπωση που υπάρχει στα κυβερνητικά μέτρα («μεταναστευτικό πρόβλημα») ο υπουργός εξήγησε ότι «αν κανείς κρίνει από την εθνικότητα των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Αφρικανοί, λιγότεροι Σύροι… Δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, άλλα μετανάστη, και αυτή την πραγματικότητα διατυπώνουμε για το μεταναστευτικό πρόβλημα».

«Τα μέτρα σέβονται απολύτως το ευρωπαϊκό πλαίσιο… Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση είναι να ξεχειλώνουμε τα κριτήρια να χαλαρώνουμε απολύτως τη διαδικασία να εισάγουμε σκόπιμα προσκόμματα για να καλύψουμε μια ιδεοληψία που αγνοεί τη ζωτική ανάγκη της χώρα να αισθάνεται ασφαλής» επισήμανε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Για τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και τις τυχόν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «όταν η Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό πρέπει να υπάρχει πρώτα και εθνική αλληλεγγύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου