Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 22/10/19 |
Οι μεταμορφώσεις του κυρίου Ιβάν Σαββίδη
Στις 2 Μαΐου του 2017, σε μια συνέντευξη-ποταμό 8.500 λέξεων στο «Πρώτο Θέμα», ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης έκανε μια ασφαλή πρόβλεψη, με το ύφος της βεβαιότητας, της αυθεντίας, του ανθρώπου που τα μάτια του έχουν δει πολλά: «Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ του πρωθυπουργός». Χθες πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς τα φέρνουν οι καιροί, ε;Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
Ηταν έξαλλος τότε, είχε ακούσει τον Μητσοτάκη (που τον αποκαλούσε «αυτό το πρόσωπο») να έχει το θράσος να μην τον υπερασπίζεται σε συζήτηση στη Βουλή για τη ΣΕΚΑΠ. Τότε βέβαια δεν είχε ανάγκη. Είχε τον καλό του φίλο ψηλά. «Οταν είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Οταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω». Θυμήθηκα τώρα μια ρωσική παροιμία που πάει κάπως έτσι, ας με διορθώσει αν τη θυμάμαι λάθος: «Τα λόγια σου δεν είναι χελιδόνια, όταν πετάξουν δεν μπορείς πια να τα πιάσεις». Κρίμα να μην είναι μια κάμερα σήμερα έξω από το Μαξίμου, να του ζητήσει μια δήλωση καθώς θα έβγαινε από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.
Με θέμα τις επενδύσεις
Τι συζήτησαν οι δυο τους; Σύμφωνα με την ανακοίνωηση του Μαξίμου, τα αναμενόμενα. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας και πριν από λίγες μέρες υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έκτου προβλήτα από την κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο Σαββίδης, την τουριστική επένδυση στην έκταση 320 στρεμμάτων στο παλιό Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής και, βέβαια, τη «Νέα Τούμπα», το σχέδιο δηλαδή της διοίκησης του ΠΑΟΚ για νέο γήπεδο, που θα κατατεθεί για να περάσει τη διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης.
Η απόβαση του Αλέξη στο «κάστρο» της Κρήτης
Το σχέδιο της δημιουργίας του «νέου Αντρέα» που φαντάζονται κάποιοι για τον Αλέξη Τσίπρα (τι ζούμε...) καλά κρατεί μάλλον, αν κρίνω από τη σεμνή υποδοχή που επιφύλαξαν στην Κρήτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη στάση της περιοδείας του μετά το άλλο παραδοσιακό πασοκικό προπύργιο, την Αχαΐα... Ο Τσίπρας, από ό,τι μαθαίνω, έγινε δεκτός στο Κολυμπάρι Χανίων με χειροκροτήματα και επιφωνήματα από κατοίκους που είχαν βγει στους δρόμους των δύο χωριών, ενώ στην πρώτη του στάση, στο καφενείο πάνω από το λιμάνι (το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ακούστηκαν οι ατάκες «καλωσορίζουμε τον αρχηγό της Δημοκρατικής Παράταξης», «σε ένα τρίμηνο τα έκαναν μαντάρα οι άλλοι», «περιμένουμε την επόμενη νίκη» και άλλα πανηγυρικά.
Από τον Αντρέα στον Βενιζέλο
Για να ολοκληρωθεί το πράγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, δε, τους Κρητικούς «να πάρετε την τύχη της προοδευτικής παράταξης, όπως η Κρήτη έκανε από τα χρόνια του Βενιζέλου μέχρι σήμερα». Το επόμενο στάδιο στο μεγαλείο είναι να ακουστεί το σύνθημα «στα χνάρια του Λευτέρη, με Αλέξη τιμονιέρη». Ορίστε, σας το έβγαλα εγώ έτοιμο.
Η μαντινάδα για τις Πρέσπες
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν μπορούσε να λείπει και μια μαντινάδα. Την είπε ένας από τους παρισταμένους με θέμα τη... Συμφωνία των Πρεσπών: «Τη Συμφωνία των Πρεσπών πολλοί κατηγορούνε / και δα να μην καταργηθεί πολλοί παρακαλούνε». Ο Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι τη συγκεκριμένη μαντινάδα θα τη θυμάται, ανέφερε ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα μπαίνει με στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια, λόγω, ακριβώς, τόνισε, της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πόσοι γράφτηκαν;
Δεν μάθαμε αυτή τη φορά, ούτε από κάποια ανεπίσημη διαρροή από την Κουμουνδούρου, πόσοι Χανιώτες γράφτηκαν στο νέο κόμμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Τσίπρα εκεί. Το λέω γιατί στην προηγούμενη στάση της τουρνέ είχαμε ενημερωθεί, με συγκεκριμένο αριθμό, για το πόσοι αχαιοί συμπολίτες μας με το που είδαν τον Τσίπρα από κοντά γράφτηκαν στο κόμμα. Περιμένω να μάθω και τώρα λοιπόν τον αριθμό.
Κεμαλική «παρέμβαση» για την Κύπρο
Να «ταράξει τα νερά» φαίνεται να αποφάσισε ο νέος δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, μέλος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που συνέτριψε τις δυνάμεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σμύρνη. «Αν αφήσουμε την Κύπρο στους Κυπρίους, αυτό θα είναι το σωστό. Αλλά ποτέ δεν την αφήνουμε. Ολοι πιέζουν προς μια κατεύθυνση στο νησί. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό. Θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και να αφήσουμε το νησί στους Κυπρίους» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Haberci» ο Σογέρ. Περιμένουμε να δούμε τι θα ακολουθήσει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου