Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 22/03/19 |
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι άπαντες - και κυρίως οι ένστολοι - βρίσκονται σε επιφυλακή, υπό τον φόβο μαζικών αποδοκιμασίων και επεισοδίων στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Ειδικές συσκέψεις πραγματοποιούνται από μέρες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ουδείς αποκλείει η νέα ανακάλυψη των «προληπτικών προσαγωγών» στα αστυνομικά τμήματα να κάνει θραύση σε αρκετές πρωτεύουσες νομών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στις παρέλασεις δεν πρέπει ουδείς να διαταράξει. Υπό μία οπτική, στις παρελάσεις της προσεχούς Δευτέρας μπορεί να κλείνει κι ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη και έγινε το όχημα για να «φουσκώσει» πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να αγκαλιάσει μόλις τριάμισι χρόνια αργότερα την κυβερνητική εξουσία. Για να θυμηθούμε όσα συνέβησαν σε εκείνη την επέτειο, διαδηλωτές είχαν εισβάλει στον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης με αποτέλεσμα τη ματαίωσή της. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα, όχι μόνον στα μεταπολιτευτικά χρονικά, αλλά από τότε που ξεκίνησαν οι παρελάσεις.
Δεν ήταν μια εισβολή χωρίς πολιτικό μανδύα. Στα φωτογραφικά καρέ από τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, μερικά χρόνια προέκυψε ότι εκεί ήταν, βρίζοντας και υποδαυλίζοντας την ένταση, και ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος εδρεύει τα τελευταία χρόνια στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σχεδόν βουρκωμένος από όσα έβλεπε και από τα τα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του, είχε αποχωρήσει, φωνάζοντας «ντροπή τους!..». Και δεν έμεινε μόνον σε αυτό: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρόνων και πολεμούσα τον ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ''Παπούλια προδότη''. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται!..».
Η δημόσια προεδρική «έκρηξη» ήταν ακόμη ένα από τα πρωτόγνωρα συμβάντα εκείνης της μέρας, αλλά στην πραγματικότητα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς αποτέλεσαν την αφετηρία για τις παρελάσεις των «αγανακτισμένων» και το αντιμνημονιακό κύμα στο οποίο φρόντισε να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτό έκτισε και μια δημαγωγική ρητορική ο Αλέξης Τσίπρας - πριν ανακαλύψει ότι για τη χώρα ήταν αδιέξοδη, ως αυταπάτη. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη ματαίωση της παρέλασης θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς αποφυγή. «Η μετατροπή της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία», είχε αποφανθεί ο τότε κομματικός εκπροσώπος Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος, όπως και κάθε κυβερνητικό στέλεχος που - περιοδεύοντας στη Βόρεια Ελλάδα - βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αποδοκιμασίες των νέων «αγανακτισμένων», καταγγέλλει σήμερα «ακροδεξιούς» και «εθνικιστές». Το πρόβλημα είναι ότι σε εκείνη την παρέλαση του 2011 πολλοί από αυτούς βρίσκονταν δίπλα στους νυν κυβερνητικούς.
Με τα κριτήρια του Γκιστάβ Λε Μπον για την ψυχολογία των μαζών, ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στον όχλο και κινδυνεύει να βρει απέναντί του έναν όχλο, που θα καθοδηγείται από μισαλλοδοξία και φανατισμό. Αλλά δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Πολύ περισσότερο, δεν είναι θύμα των καταστάσεων και των συνθηκών. Στο χαρτί του διχασμού, σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, είχε σπεύσει πρώτος να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας και σε διχαστικά διλήμματα εξακολουθεί να επενδύει. Σε μια χρονική φάση που η χώρα αναζητεί βηματισμό, αλλά κυρίως στην αφετηρία μιας προεκλογικής περιόδου που μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο πόλωσης, αν ανοίξουν νέα τραύματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν χειρότερα από εκείνα που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Στις παρελάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδοκιμαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου