οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

«Η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ' ουδέναν τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη» επισημαίνει στην πολυσέλιδη διάταξή της η εισαγγελική λειτουργός, η οποία χωρίς να παραγνωρίζει την ένταση του φαινομένου, εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να αναζητήσουν σωσίβιο στον κακό καιρό για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και "ΤΑ ΝΕΑ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 22/03/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/03/19
 ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Το κουβάρι που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού και την αδράνεια του Δημοσίου στην υπόθεση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, όπως πρόσφατα συνέβη και για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ξετυλίγει μέσα σε 62 σελίδες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, οριοθετώντας τις ποινικές ευθύνες των εννέα κατηγορουμένων, οι οποίοι για μία σειρά από πράξεις και κυρίως παραλείψεις τους καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τον θάνατο 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 31 πολιτών.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που αποτελούν και τη βάση των δεδομένων της δικογραφίας, περιγράφει λεπτομερώς το «τρίπτυχο» που καταδεικνύει ότι δεν είχε ληφθεί εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κανένα προληπτικό μέτρο στην περιοχή.

Και παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν, 2014-2015, η Μάνδρα είχε πληγεί ξανά από πλημμύρα, εν τούτοις το... πάθημα δεν έγινε μάθημα στα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρεια) και των δασαρχείων, που εκ του νόμου είχαν καθήκον και υποχρέωση να ενεργήσουν με συγκεκριμένο τρόπο για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Η παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας, η ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων στην περιοχή, αλλά και η μη οριοθέτηση ρεμάτων συνδέονται αιτιωδώς, σύμφωνα με τα εισαγγελικά ευρήματα, με το θανατηφόρο αποτέλεσμα της πλημμύρας και των μεγάλων υλικών ζημιών που έγιναν στις 15 Νοεμβρίου 2017, στην περιοχή της Μάνδρας.

«Η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ' ουδέναν τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη» επισημαίνει στην πολυσέλιδη διάταξή της η εισαγγελική λειτουργός, η οποία χωρίς να παραγνωρίζει την ένταση του φαινομένου, εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να αναζητήσουν σωσίβιο στον κακό καιρό για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση της εισαγγελέως ότι υπήρχαν ώριμες μελέτες και εγκεκριμένες πιστώσεις για την εκτέλεση έργων, που αν και θα έπρεπε να ήταν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, καθώς το 2014-2015 οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξαναζήσει αντίστοιχα φαινόμενα, εν τέλει έμειναν μόνο στα χαρτιά! Εργα που σκάλωσαν στη γραφειοκρατία και που αν είχαν προχωρήσει θα ήταν ασπίδα προστασίας για τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της Μάνδρας.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ. «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα, ήτοι στην περιοχή Μάνδρας - Ειδυλλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας θεμελιώνοντας την ποινική ευθύνη των εμπλεκόμενων προσώπων.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «οι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Σύμφωνα με τη Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία επικαλείται συγκεκριμένα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών, «η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει η Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στην παντελή έλλειψη καταγραφής των αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων.

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παραλείψεων των αρμόδιων προσώπων. Χαρακτηριστικά αναφέρει η εισαγγελέας: «Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ. (σ.σ.: Υπηρεσία Δόμησης) των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων».

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ. Οι προβολείς της έρευνας της εισαγγελικής Αρχής στράφηκαν ιδιαίτερα στον Δήμο Μάνδρας, όπου η εισαγγελέας καταλογίζει ότι «χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες, που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε Πολεοδομία Ελευσίνας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αιγάλεω εξέδωσαν οικοδομικές άδειες, οι οποίες ανακλήθηκαν λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων».



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/03/19




ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Βαριές ευθύνες αποδίδει στην Περιφέρεια Αττικής το εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 13 και οι ζημιές σε υποδομές της περιοχής και σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστες, ενώ ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί. Οι ευθύνες της Περιφέρειας –ήδη διώκεται ποινικά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για την πλημμύρα της Μάνδρας (διώκεται και για την πυρκαγιά στο Μάτι)– κατά το εισαγγελικό πόρισμα εστιάζονται στο ότι «δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο», όπως αναφέρεται, παρά «το γεγονός ότι οι μελέτες ήταν ώριμες και οι πιστώσεις εγκεκριμένες». 

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που έφερε εις πέρας τη μεγάλη έρευνα αξιολογώντας τα πάντα και αποτιμώντας τις ευθύνες των αυτοδιοικητικών παραγόντων, κονιορτοποιεί με το πόρισμά της το επιχείρημα που είχε μετ’ επιτάσεως προβληθεί, ότι τα αντιπλημμυρικά ήταν σε εκκρεμότητα από το 2003 και η Περιφέρεια επί ημερών Δούρου δεν μπορούσε να επωμίζεται την ευθύνη για μια πολυετή εκκρεμότητα. Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, όχι μόνον δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αν και οι μελέτες ήταν ώριμες και οι πιστώσεις εγκεκριμένες, αλλά για τα αντιπλημμυρικά της περιοχής υπήρχε άμεση προτεραιότητα, γιατί η Μάνδρα είχε πληγεί και πάλι από πλημμύρες το 2014 και το 2015, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας η Ρένα Δούρου.

Το κατεπείγον της εκτέλεσης των έργων κατά τη θητεία της κ. Δούρου, που τελικά δεν έγιναν στην ώρα τους, και η συνεισφορά αυτού του παράγοντα στη μεγιστοποίηση των τραγικών αποτελεσμάτων της πλημμύρας τονίζονται με έμφαση από την εισαγγελέα, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το κατεπείγον της εκτέλεσης των έργων ήταν δεδομένο, διότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015, και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας». 

Σε ό,τι αφορά τη μη εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, στο εισαγγελικό πόρισμα παρατίθενται πολλά στοιχεία, σχετικές αποφάσεις που δεν ελήφθησαν στην ώρα τους και άλλα, ενώ καταρρίπτεται και το επιχείρημα της θεομηνίας που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. «Η άποψη», τονίζεται μεταξύ άλλων, «του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνίας δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη». Και συνεχίζει: «Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσαν αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

Οι ευθύνες του δήμου

Εκτός όμως από τις βαριές ευθύνες της Περιφέρειας, που ενώ όφειλε να έχει ξεκινήσει αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν το έκανε, τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Δήμου Μάνδρας – διώκεται ήδη η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, όπως και οι δήμαρχοι όμορων δήμων, όπως η Ελευσίνα και τα Μέγαρα, αλλά για μικρότερης βαρύτητας παραλείψεις, καθώς τα μπαζωμένα ρέματα, οι αυθαίρετες κατασκευές και οι πολεοδομικές παραβάσεις επέτειναν, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, το μέγεθος της καταστροφής. 

Ειδικότερα για τον Δήμο Μάνδρας, η εισαγγελέας αξιολογεί βαρύτερες τις ευθύνες του για το τραγικό αποτέλεσμα της πλημμύρας, καθώς αποδίδονται συγκεκριμένες παραλείψεις και εγκληματικές ενέργειες σε ρέματα που είχαν χτιστεί, δεν είχαν οριοθετηθεί, δεν είχαν καθαριστεί και, το σημαντικότερο, δεν είχε γίνει το πάθημα μάθημα, καθώς το 2014 και το 2015 η Μάνδρα πνίγηκε και πάλι. «Επιπλέον», σημειώνεται στο πόρισμα,«ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος “Σούρες”, που διέρχεται από το αμαξοστάσιο, και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης, ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος».

Σε τακτικό ανακριτή

Η υπόθεση για την πλημμύρα της Μάνδρας θα οδηγηθεί, όπως και η αντίστοιχη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμελήματα, σε τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει τα περαιτέρω, ενώ ενστάσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα με την οποία καταργείται –αν δεν αλλάξει– η εξαιρετική περίπτωση επιβολής ποινών έως δέκα χρόνια στις περιπτώσεις τόσο πολύνεκρων καταστροφών για όσους ευθύνονται για το τραγικό αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και σωστά.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/03/19

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Παραλείψεις και λάθη ετών, από το μπάζωμα ρεμάτων και την αδειοδότηση κτιρίων μέσα σε ρέματα μέχρι αναίτιες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, επισήμανε το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τη Μάνδρα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθεωρήτρια πρότεινε να αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες εις βάρος αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου Μάνδρας, υπαλλήλων της Πολεοδομίας Ελευσίνας και του δασαρχείου Αιγάλεω αλλά όχι εις βάρος της περιφερειάρχου Αττικής και των δημάρχων Ελευσίνας και Μεγαρέων.

Κατά την έρευνά της, η επιθεωρήτρια ανασυνέταξε τη σειρά των επιλογών στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, που οδήγησαν τελικώς στην καταστροφή. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

• Το πρώτο σχέδιο πόλης της Μάνδρας εγκρίθηκε ήδη από το 1890. Με τροποποίηση του σχεδίου πόλης το 2003 (από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ) «και τα δύο ρέματα (Αγία Αικατερίνη, Σούρες) τα οποία προξενούσαν πλημμυρικά φαινόμενα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό του δήμου», δηλαδή δομήθηκαν κανονικά (στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες γιατί η πρακτική αυτή επιτρεπόταν από τη νομοθεσία). Περαιτέρω, με την επέκταση του σχεδίου πόλης προς τα δυτικά που έγινε την ίδια χρονιά, προβλέφθηκε η οριοθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης με ανεπαρκή τρόπο, καθώς οι υπάρχοντες αγωγοί δεν επαρκούσαν για να παροχετευθεί το ρέμα.

• Το δασαρχείο Αιγάλεω είχε λάβει αίτημα από το 2012 να αποσαφηνίσει το καθεστώς των εκτάσεων που δεσμεύονταν προκειμένου να προχωρήσει το σχεδιαζόμενο έργο εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Ομως ο χαρακτηρισμός δεν δόθηκε, και το 2014 η υπηρεσία απάντησε ότι αρχειοθετεί το αίτημα ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

• Επειτα από έλεγχο νομιμότητας των κατασκευών που βρίσκονται επί του ρέματος Σουρών διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομο το αμαξοστάσιο - εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας (κάτι που υποδείχθηκε ήδη από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής), καθώς και βιομηχανικά κτίρια. Ορισμένα από αυτά είχαν κτιστεί μέσα στην κοίτη του ρέματος με νόμιμη οικοδομική άδεια.

• Οι αγωγοί που είχαν τοποθετηθεί για την παροχέτευση του νερού ήταν πλήρως ανεπαρκείς διότι είχαν πολύ μικρή διατομή.

• Οπως και η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έτσι και η γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου αναγνώρισε μεν την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου που έπληξε την περιοχή. Σημείωσε όμως ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν είχαν εκτελεστεί τα αντιπλημμυρικά έργα. «Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως θεομηνίας δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας, που μπορεί να μην έλυναν ριζικά το πρόβλημα αλλά θα μείωνε σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσε την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη. Ενας από τους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην πόλη της Μάνδρας ήταν η άφιξη των πλημμυρικών υδάτων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και των αντιστοίχων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Σούρες ταυτόχρονα στην περιοχή όπου συμβάλλουν οι δύο χείμαρροι. Η ύπαρξη έργων ορεινής υδρονομίας θα μπορούσε ίσως να είχε αποσοβήσει τον συντονισμό και συμβολή των μέγιστων ροών στην ίδια θέση την ίδια στιγμή», αναφερόταν στο πόρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθεωρήτρια σημείωσε και βασικές ελλείψεις των υπό κατασκευή σήμερα έργων. Η εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και η διευθέτηση του ρέματος Σούρες «θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Μάνδρας, ωστόσο δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα» εκτιμά, καθώς έχει σχεδιαστεί για πολύ μικρότερης έντασης πλημμύρες.

Ανεπάρκεια μελέτης

Το πόρισμα σημείωνε και την ανεπάρκεια της μελέτης για τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή, που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος (βάσει κοινοτικής οδηγίας). Η μελέτη «έπεσε έξω», είτε λόγω ανεπαρκών στοιχείων είτε λόγω πρωτόγνωρης έντασης του φαινομένου.

Τα αντιπλημμυρικά που βρίσκονται σε εξέλιξη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα, καθώς και η ανακατασκευή του οδικού τμήματος που καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Το βασικό έργο, η διευθέτηση του ρέματος «Σούρες» και η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και δύο μήνες μετά το οδικό έργο.

Την άδεια του δασαρχείου αναμένει μελέτη για τη μετακίνηση 17 χλμ. του δρόμου, ώστε να μην περνάει μέσα από το ρέμα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, η πρόοδος των έργων διευθέτησης του ρέματος «Σούρες» και εκτροπής του ρέματος Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται περίπου στο 55%. «Προέκυψε ανάγκη επιπρόσθετων εργασιών, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό μετατοπίζει ελαφρά την παράδοση του έργου στις αρχές του φθινοπώρου», αναφέρει. Οι επιπρόσθετες εργασίες αφορούν τη στήριξη των τεχνητών πρανών του ρέματος στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού.

Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαπλάτυνσης των πρώτων 5 χλμ. της Αθηνών - Θηβών και αποκατάστασης των 3,5 χλμ. τα οποία περνούν κυριολεκτικά μέσα από το ρέμα και καταστράφηκαν με τις πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί περίπου το 40% και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί έως τον Νοέμβριο.

«Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη μετακίνηση του δρόμου, από το 5ο έως το 18ο χλμ. επάνω στην πλαγιά, ώστε να απελευθερωθεί το ρέμα. Η μελέτη έχει κατατεθεί για έγκριση στο δασαρχείο Αιγάλεω από τον Νοέμβριο. Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ», λέει ο κ. Καραμάνος. «Τέλος, έχουμε ζητήσει από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να εγκριθεί η ανάθεση με κατεπείγουσες διαδικασίες της μελέτης για τον άνω ρου του ρέματος “Σούρες”, ώστε να δημιουργηθούν έργα ανάσχεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου