Από το ημερολόγιό μου στο fb
προ οκτώ ετών
ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ από τον "ΕΠΕΝΔΥΤΗ"
Αδιαπραγμάτευτος στόχος του ΔΝΤ είναι το ελληνικό χρέος να έχει μειωθεί στο 120% το 2020, ώστε να καταστεί βιώσιμο, γιατί μόνον έτσι διασώζεται η αξιοπιστία του ΔΝΤ και της Ευρώπης απέναντι στις αγορές. Γι αυτό και το Ταμείο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα να «κλωτσήσει το ντενεκεδόκουτο στον δρόμο..»
Οι παραπάνω εκφράσεις προέρχονται από εσωτερική ενημέρωση που έγινε στο ΔΝΤ τις παραμονές της αποτυχημένης συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, για την στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στους Ευρωπαίους και για την τύχη του «ντενεκεδόκουτου», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδa. Πρόκειται γιά ένα αποκαλυπτικό ως προς την οπτική του, αλλά και ως προς τη γλαφυρότητα των εκφράσεων του, ντοκουμέντο που παρουσιάζει ο «Ε».
Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες της εφημερίδας μας, στο κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης του ΔΝΤ, που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε» και με βάση το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ προετοιμάστηκε γιά την «αναμέτρησή» της με το Σόϊμπλε στο Eurogroup, αναφέρεται ρητά ότι το πρόβλημα του ΔΝΤ δεν είναι πλέον με τους Έλληνες, «που έχουν κάνει όλα όσα χρειάζονταν», αλλά με τους Ευρωπαίους, που «...πρέπει να συμφωνήσουν σε πολιτικές μείωσης του χρέους στο 120% το 2020, ώστε το πρόγραμμα να γίνει τώρα αξιόπιστο και να πειστούν οι αγορές...Kαι η αξιοπιστία του ΔΝΤ βρίσκεται σε αμφισβήτηση...Το ΔΝΤ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κλωτσήσει το ντενεκεδόκουτο στον δρόμο και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα..».
Καθαρό μήνυμα
Η αιτιολογία για την στάση του ΔΝΤ, όπως αναπτύχθηκε στη σύσκεψη αυτή, είναι ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% αποτελεί ήδη το περίγραμμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. «.. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψει το Ταμείο να παρακαμφθεί ο στόχος αυτός. Μια καθυστέρηση μέχρι το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την λανθασμένη κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου του 120%, ενώ θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη δεν παίρνει στα σοβαρά όσα πρέπει να κάνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους».
Έτσι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ελληνικό χρέος έχει πλέον αναχθεί σε μείζονος σημασίας αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Το μπρά ντε φερ δεν γίνεται για τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος, αλλά για τη μη διατάραξη των σχέσεων των δύο οργανισμών με τις διεθνείς αγορές, μέσω της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως τους έχουν «υποσχεθεί».
Το ΔΝΤ επιμένει ακόμα ότι «.. είναι υψίστης σημασίας να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος εδώ και τώρα. Η μεταφορά της ημερομηνίας του στόχου από το 2020 στο 2022,σημαίνει υποβάθμιση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αυτής της δέσμευσης και γι αυτό εμείς (στο ΔΝΤ) θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουμε στην Ελλάδα την βιωσιμότητα του χρέους της ..»
Αμετακίνητος όρος
Την παραμονή της έναρξης της «μεγάλης αναμέτρησης» με την ευρωζωνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ έκανε έναν διαπραγματευτικό ελιγμό, στον οποίο αναμένεται να επιμείνει και στο eurogroup της προσεχούς Δευτέρας:
Με ακούνητο και αδιαπραγμάτευτο τον όρο της μείωσης του χρέους στο 120% το 2020 και όχι αργότερα, το ΔΝΤ αποφάσισε να υποχωρήσει από την αρχική εμμονή του για κούρεμα τώρα του ελληνικού δημοσίου χρέους, επιμένοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον έτσι και αλλιώς. Το μπαλάκι έχει περάσει πλέον στους ευρωπαίους να αποφασίσουν τους τρόπους τους οποίους θα επιλέξουν αυτοί τη μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο το 2020. Το ΔΝΤ, μάλιστα, προτείνει με ασφυκτικό τρόπο στους ευρωπαίους την οδό που τελικώς θα επιλέξουν: «..Πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει η προθυμία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να εξακολουθήσει η υποστήριξη της Ελλάδας. Αν φτάσουμε στο σημείο, που τώρα φαίνεται αποδεκτό, να μειωθούν τα επιτόκια και να μην χρειαστεί η αποπληρωμή για τα επόμενα 20 χρόνια- και αυτό είναι μια δέσμευση- τότε θα υπάρξει ικανοποιητική αλλαγή στο παιχνίδι και αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών..».ΕυαισθησίεςΤο ΔΝΤ παραδέχεται, όμως, ότι αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ευρωπαίους και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν απώλειες:« …Είναι δύσκολο να δει κανείς πως αυτά θα συνδυαστούν, χωρίς να αποδεχθεί κανείς επιτόκια για τα δάνεια προς την Ελλάδα, που είναι χαμηλότερα από τα αρχικά κόστη. Κάπου θα υπάρξουν απώλειες..Θα παρουσιαστούν πολιτικά δύσκολες μεταβιβάσεις».
Το Ταμείο παραδέχεται ακόμα ότι «θα εμφανιστούν μερικές ευαισθησίες σ’ αυτά τα θέματα», αλλά, παρηγορώντας την Ευρώπη, συμπληρώνει ότι «..δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη θα καταλήξει σε μερικά πολύ σοβαρά μέτρα. Είναι κατανοητές οι πολιτικές δυσκολίες και ευαισθησίες, η διαγραφή κάποιων ποσών που έχουν ήδη δώσει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι πάρα πολύ υψηλό και για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει ένα πειστικό πακέτο συμφωνίας».
Τέλος το ΔΝΤ επιμένει ότι αν υπάρξει έγκαιρη συμφωνία, «το Ταμείο θα μπορούσε να εγκρίνει την επόμενη δόση στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές του επομένου. Για τη δική μας αξιοπιστία αυτό το πρόγραμμα πρέπει να καταστεί βιώσιμο..»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου