"ΤΑ ΝΕΑ", 01/12/20
ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μαζική παραγωγή ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen test) που φέρει αποκλειστικά ελληνική υπογραφή. Υπό τις εξελίξεις αυτές, Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για τη διάθεσή του στην αγορά το συντομότερο, με τιμές ανταγωνιστικές που θα ανοίξουν τον δρόμο και σε εξαγωγές.
«Η Ελλάδα μπορεί, και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας, να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι: «Είναι μια σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ' όλα των ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ελληνικό rapid test προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς προέκυψε μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη μελέτη της COVID-19.
Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως η δράση αυτή ύψους περίπου 2,9 εκατ. ευρώ αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Επιπρόσθετα, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του πανδημικού ιού.
Ετσι, πλέον το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (strip) για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου, που θα επιτρέψει τον συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού. Σε πρώτη φάση στόχος είναι να καλυφθούν εγχώριες ανάγκες, ενώ το επόμενο βήμα είναι η διάθεσή του στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα που φέρνει τη χώρα μας στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την αποκωδικοποίηση του SARS-CoV-2 και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ενώσει τις επιστημονικές τους δυνάμεις έξι ερευνητικά κέντρα και τέσσερα ΑΕΙ, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής: Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιατρικής), Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιατρικής), Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιατρικής), ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ, Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Για μια σημαντική επιτυχία της επιστημονικής κοινότητας έκανε λόγο χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «η δοκιμασία αυτή έχει υψηλή ευαισθησία», γεγονός που κάνει το ελληνικό τεστ ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Φρένο στην πανδημία. Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμα αισιόδοξη πρόβλεψη προχώρησε χθες ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι ο SARS-CoV-2 ενδεχομένως να «σβήσει» (και) στη χώρα μας σε έξι μήνες.
Ειδικότερα και μιλώντας στο in.gr, τόνισε ότι «εάν πάρουμε το καλό σενάριο, δηλαδή έχουμε τρία εμβόλια, μεγάλη παραγωγή και υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί μέσα σε ένα εξάμηνο τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας».
Σημείωσε, δε, ότι εφόσον η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φτάνει κοντά στο 90% και παράλληλα το 50%-60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας εμβολιαστεί τότε τους επόμενους μήνες θα πλησιάσουμε στην επιθυμητή ανοσία της αγέλης. Συνεπώς, «θα είναι ρεαλιστικό να δούμε την πανδημία να σβήνει» σημειώνει.
Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν απέκλεισε την πιθανότητα στην πορεία να προκύψουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις με τα εμβόλια. «Εάν τα εμβόλια που εγκριθούν είναι τρία ή τέσσερα και αν η παραγωγή και διανομή τους γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, τότε θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης» επισήμανε
Πίεση στο ΕΣΥ. Εντούτοις, προς το παρόν η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όπως υπενθύμισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς παρά τη σημαντική μείωση κρουσμάτων η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει υψηλή. Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν απ' όλους τα μέτρα και επέμεινε πως η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών είναι προς το παρόν το πλέον αποτελεσματικό... εμβόλιο. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου