οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

"...Ετσι, η, για πρώτη φορά, Αριστερά στην κυβέρνηση έγινε και η πρώ­τη φορά Αριστερά με κουκουλοφό­ρους, προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία περί πολιτικής ευθύνης πολιτικών αντιπάλων της στο σκάν­δαλο Novartis. Ανοίγοντας έτσι έναν επικίνδυνο και δηλητηριώδη ασκό του Αιόλου για τα πολιτικά πράγματα, καθώς οι κουκουλοφόροι μάρτυ­ρες θα μπορούν στο εξής να χρησι­μοποιούνται για απόδοση πολιτικών ευθυνών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και πολιτικό...."

ΚΕΑ-ΕτΤ, 247(9)
Από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 25/02/18
Δύο παράλληλα στιγμιότυπα τηs ελληνικής πραγματικότητας

Της Κύρας Αδάμ 

Την Τετάρτη, στη μαρα­θώνια συνεδρίαση της Βουλής, το πραγματικό σκάνδαλο Novartis εντα­φιάστηκε οριστικώς και αμετακλήτως.

Αυτό προκύπτει από τις ομιλίες και τα στοιχεία που παρουσίασε η πλει­οψηφία των ομιλητών όλων των κομμάτων. Οι ομιλητές αυτοί, είτε αθώοι είτε «υπό κατηγορία», περιέ­γραψαν το πάρτι υπερ-κοστολογήσεων και αδικαιολόγητης υπερ-συ-νταγογράφησης φαρμάκων όλη τη δεκαετία του 2000, δηλαδή επί δι­αδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και θηριώδες, αλλά... τα αδικήματα και οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί με τη βούλα. Ολοι οι ομιλητές στη Βουλή παρα­δέχθηκαν χωρίς ντροπή ότι το πάρ­τι των φαρμάκων τελείωσε μόνον όταν ήρθε η τρόικα το 2010 και εξα­νάγκασε μέσα σε έναν χρόνο το ελ­ληνικό κράτος να βάλει μαχαίρι στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στην ασφαλιστική δαπάνη γενικό­τερα. Και όλοι οι ομιλητές, ανεξαρ­τήτως κομμάτων και κυβερνήσεων, διαγκωνίστηκαν από το βήμα της Βουλής για να αποδείξουν με νού­μερα πόσο μείωσαν οι ίδιοι τη  φαρ­μακευτική δαπάνη της χώρας λόγω Μνημονίου και χωρίς αιδώ να υπερηφανεύονται για την άκρατη συρ­ρίκνωση του συστήματος περίθαλ­ψης των Ελλήνων ασφαλισμένων...

Η κυβέρνηση επέλεξε τη μνημονιακή περίοδο της συρρίκνωσης της φαρ­μακευτικής δαπάνης για να...απο­δείξει χρηματισμούς υπουργών και πρωθυπουργών, της -πριν ΣΥΡΙΖΑ-μνημονιακής εποχής από τη Novartis, σε μια προσπάθεια να μη μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων της. Η κυ­βέρνηση προς τούτο χρησιμοποίη­σε κουκουλοφόρους μάρτυρες που κατέθεσαν εκτιμήσεις τους για χρη­ματικά ποσά και αναπόδεικτες πε­ριγραφές μεταφοράς των ποσών με τροχήλατες βαλίτσες κ.λπ. Αυτά εί­ναι τα τραγελαφικά της υπόθεσης. Γιατί το πολύ σοβαρό είναι ότι η κυ­βέρνηση της Αριστεράς -όπως θέλει να λέγεται- πάτησε και χρησιμοποί­ησε τον νόμο της κυβέρνησης Σαμα­ρά, περί αξιοποίησης προστατευό­μενων μαρτύρων - κουκουλοφόρων (τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπο­λίτευση είχε -ορθώς- καταψηφίσει). Και όχι μόνο χρησιμοποίησε η κυ­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο Σαμα­ρά περί κουκουλοφόρων μαρτύρων, αλλά, την παραμονή της συνεδρία­σης της Βουλής, τον... αναβάθμισε κιόλας, αποδεχόμενη την εκδοχή του ακαταδίωκτου των κουκουλοφόρων μαρτύρων εθνικού συμφέροντος.

Ετσι, η, για πρώτη φορά, Αριστερά στην κυβέρνηση έγινε και η πρώ­τη φορά Αριστερά με κουκουλοφό­ρους, προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία περί πολιτικής ευθύνης πολιτικών αντιπάλων της στο σκάν­δαλο Novartis. Ανοίγοντας έτσι έναν επικίνδυνο και δηλητηριώδη ασκό του Αιόλου για τα πολιτικά πράγματα, καθώς οι κουκουλοφόροι μάρτυ­ρες θα μπορούν στο εξής να χρησι­μοποιούνται για απόδοση πολιτικών ευθυνών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και πολιτικό.

Τη στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση ενεργοποιούσε το... κουκουλοφόρο τμήμα του σκανδάλου Novartis για να αποσπάσει την κοινή γνώμη από την πορεία του «Μακεδόνικου», η ένταση στο Αιγαίο αυξήθηκε κα­τακόρυφα, με την απόπειρα εμβο­λισμού του σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό πολεμικό στα Ιμια, με την Τουρκία να δηλώνει, εχθρι­κά, παράνομα και προκλητικά, ότι η περιοχή ανήκει πλέον στην τουρκι­κή κυριαρχία. Και με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να
υποβαθ­μίσει την εχθρική τουρκική ενέργεια. Το ίδιο έπραξε λίγες ημέρες αργότε­ρα, με την επίσκεψη Κουρουμπλή στο Καστελλόριζο, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι και αυτή η περιοχή ανήκει στην τουρκική επικράτεια, εμποδίζοντας μάλιστα την απογεί­ωση του ελληνικού ελικοπτέρου με τον υπουργό.

Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, οι βαρύγδουπες δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία δεν θα επαναλάβει κινήσεις όπως στα Ιμια. Και η Τουρκία έκανε την ίδια κίνηση στο Καστελλόριξο την προηγούμε­νη Δευτέρα. Και τις επαναλαμβάνει «δοκιμαστικά» και σε άλλα σημεία του Αιγαίου και στο FIR Αθηνών... Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εστιασμένη στους κουκουλοφόρους μάρτυρες της. Η κρίση με την Τουρ­κία μπορεί να περιμένει. Ετσι νομίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου