Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"
ΤΗΝ ΑΠΕΠΕΜΨΕ,
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/18 |
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/18 |
ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ
ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ
ΝΑ ΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ
Τελικά, μερικοί άνθρωποι είναι, όντως, από άλλο υλικό, που θα 'λεγε και ο Αλέξης Τσίπρας. Η συντρόφισσα υπουργός Αντωνοπούλου, για την οποία έγραφα χθες, έπειτα από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα κρατικά χρήματα που έλαβε για να πληρώνει το ενοίκιο της κατοικίας της στο Κολωνάκι. Και συμπλήρωσε ότι ζητά να κριθεί για το έργο της! Για το έργο της! Χαχαχαχα!
Δεν υπάρχει σάτιρα ισχυρότερη από αυτή την παρωδία υπουργίας και πανεπιστημιακής διανόησης ταυτόχρονα που εκπροσωπεί η συντρόφισσα Αντωνοπούλου. Τι να της πει κανείς, ότι το σπουδαιότερο έργο της είναι ο κλαυσίγελως που παράγει η υπουργική αναξιοπρέπεια; Οτι είναι εξευτελιστικό για ορισμένους που, αν και καθηγητές, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι; Οτι ο αριστερός κυνισμός που διδάχτηκε και διδάσκει ξεπεράστηκε από τον πιο αριστερό κυνισμό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τελικά την απέπεμψε αφού πρώτα την άφησε να ευτελιστεί - δηλαδή με τον παραδοσιακό αριστερό τρόπο;
Η απάντηση σε αυτά τα αναξιοπρεπή, υστερόβουλα παιχνίδια εξουσίας έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας. Από τον πρώτο Κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, μιλώντας στην Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, στις 4 Αυγούστου 1829, ανακοίνωσε την παραίτησή του από κάθε αμοιβή, ακόμα και από οφειλόμενα χρέη, και εξηγούσε γιατί:
«Ευτυχείς διότι ηδυνήθημεν να προσφέρωμεν δι' αυτό το τόσον θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μας εις το θυσιαστήριον της πατρίδος!
Μ' όλον ότι μακράν απέχομεν του να φρονώμεν ότι το έθνος δεν θέλει δυνηθή οψέποτε να μας τα αποδώση [...] θέλομεν αποφύγει και ήδη το να δεχθώμεν την προσδιοριζομένην ποσότητα διά τα έξοδα του αρχηγού της επικρατείας, απεχόμενοι, εν όσω τα ιδιαίτερά μας χρηματικά μέσα μας εξαρκούσιν από του να εγγίσωμεν μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν ημών χρήσιν.
Ελπίζομεν ότι, όσοι εξ υμών μεθέξωσι μετά της κυβερνήσεως εις την προσωρινήν Διοίκησιν [...] θέλουν γνωρίσει μεθ' ημών, ότι [...] δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της».
Από τι υλικό ήταν φτιαγμένος ο Καποδίστριας - κι όσοι τα μετέπειτα χρόνια τον μιμήθηκαν;
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ
Δεν πρόκειται για θέμα νομιμότητας και ηθικής, πρόκειται για θέμα αξιοπρέπειας. Για αναξιοπρεπείς λόγους είχαν γίνει υπουργοί, με αναξιοπρέπεια επωφελήθηκαν από το χιλιάρικο του ενοικίου ενώ έχουν εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων μηνιαίως, αναξιοπρεπώς παρέμεναν υπουργοί καίτοι τούς είχε υποδειχθεί πως ήσαν περιττοί - αλλά και με αναξιοπρεπή μέσα υποχρέωσαν οι αντίπαλοί τους την αναπληρώτρια υπουργό να παραιτηθεί και αναξιοπρεπώς παραμένει ακόμη υπουργός ο κ. Παπαδημητρίου, αφού ήταν και δικό του το επιχορηγούμενο ενοίκιο.
Υπάρχουν πολλά παλιότερα παραδείγματα αναξιοπρέπειας: Βύρων Πολύδωρας, Μιχάλης Λιάπης, Βασίλης Μαγγίνας... Ούτε αυτοί ήσαν πένητες, για τούτο οι συμπεριφορές τους αποδίδονται σε φιλαργυρία. Φοβάμαι ότι πρόκειται για κάτι σοβαρότερο: για το αίσθημα ιδιοκτησίας των δημοσίων πραγμάτων που αποκτούν οι πολιτικοί, ενώ υποτίθεται ότι τους έχουμε αναθέσει απλώς τη διαχείρισή τους υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν νιώθουν αναξιοπρεπείς: δικό τους είναι το κράτος και ό,τι θέλουν το κάνουν. Ξέρουν άλλωστε πως αν άλλοι πολιτικοί τούς καταγγείλουν, θα το κάνουν απλώς για να πάρουν τη θέση τους - νομίζω ότι το ζεύγος Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου νιώθει ότι έπεσε σε παγίδα, ότι αυτοί που διοχέτευσαν την πληροφορία είναι ανέντιμοι· μπορεί και να μην έχουν άδικο. Μένει να δούμε αν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα ή θα μάθουμε τα άπλυτα και άλλων που έχουν γίνει ανεπιθύμητοι στον Αλέξη Τσίπρα - ή είναι επιθυμητές οι θέσεις τους από άλλους συριζανελαίους.
Δεν περιμένουμε αυτογνωσία από τον Πρωθυπουργό, παραδοχή ότι στο σκάρτο υλικό και λογισμικό της κυβέρνησής του περιλαμβάνονται η αναξιοπρέπεια και τα συντροφικά μαχαιρώματα - αλλά ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον έχει τον νου του στα χειρότερα: «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας … δεν είμαστε στο '90, είμαστε πολύ ισχυροί...» - διακήρυξε προχθές ο Δημήτρης Βίτσας. Μετά τον Νίκο Κοτζιά, απειλεί και αυτός με πόλεμο; Αυτόν που «δεν τόλμησε» να κάνει ο Κώστας Σημίτης το 1996, όπως τον κατηγορούν οι ακροδεξιοί; Οι βαρουφάκειοι τυχοδιωκτισμοί τού 2015 θα επαναληφθούν στο στρατιωτικό πεδίο; Ας έχει υπόψη του ο Αλέξης Τσίπρας ότι κάποιες αυταπάτες δεν συγχωρούνται.
Τα είπα και ησύχασα - ξέσπασα, ο άνθρωπος, για λογαριασμό της!..
Με καθυστέρηση
Τρεις μέρες έπαιζε το θέμα με την επιδότηση του ενοικίου της πτωχής και καταφρονεμένης υπουργού Ράνιας (Αντωνοπούλου), αλλά μόλις χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Αλέξης αισθάνθηκε την ανάγκη να της τηλεφωνήσει, λέει, και να της εκφράσει τη... διαφωνία του!!
Αυτή η πιο... αργή κι από τον θάνατο αντίδραση του προέδρου είναι, επισημαίνω, μια πονηρή τακτική, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Το Σάββατο αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» το ελεεινό γεγονός, Σάββατο είναι, σου λέει ο πρόεδρος, όλο και κάπου θα πάνε να πνίξουν στα ξίδια τον πόνο τους, αύριο Κυριακή, εντάξει μωρέ, οι εφημερίδες θα ασχολούνται με τη Novartis, οι τηλεθεατές πάλι θα το ρίξουν στο «Survivor», άντε και στο «Master Chef», από Δευτέρα τώρα, θα 'χει και κακό καιρό, σιγά να μην ασχοληθεί κανείς με τη Ράνια και το επίδομά της.
Ελα όμως που στριμώχτηκαν στις ραδιοσυνεντεύξεις οι βουλευτές του κι άρχισαν να τα μασάνε μέχρι να ξεστομίσουν ότι υπάρχει θέμα.
Το είδε αυτό ο πρόεδρος, ρώτησε και τον πιστό του Καρτερό, εκείνος έπιασε τα κιτάπια του αγώνα, τα άνοιξε, τα φυλλομέτρησε, τα μελέτησε, δεν βρήκε κανένα προηγούμενο στον Εμφύλιο που να εμπίπτει η σχετική περίπτωση Ράνιας, τον ενημέρωσε, και τι να κάνει και ο πρόεδρος Αλέξης, σήκωσε το τηλέφωνο και της εξέφρασε τη... διαφωνία του!
Δεν την απέλυσε, δεν την έστειλε σπίτι της με τη μία, δεν την ξαπόστειλε Νέα Υόρκη να κόβει βόλτες στο Central Park, όχι. Της είπε ότι διαφωνεί.
Το έκανε το απόγευμα όταν βούιξε ο κόσμος, έγινε πάρτι στα social media και πήρε την απόφαση να την ξαποστείλει από την κυβέρνηση. Και κάπως έτσι άνοιξε μια άλλη μεγάλη συζήτηση για ένα μίνι ανασχηματισμό, ο οποίος και τα λοιπά...
«Πλήρωσαν το ενοίκιο;»
Για να δούμε όμως, φεύγει η κυρία Ράνια από την κυβέρνηση, διότι συμπεριφέρθηκε με τον συγκεκριμένο άθλιο τρόπο, εκμεταλλευόμενη μια χαριστική διάταξη, αλλά πώς μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση ο σύζυγός της Δημήτριος Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας; Είναι δηλαδή λογικό, φυσικό, ηθικό να απολύεται η κυρία Ράνια για το επίδομα ενοικίου της κατοικίας στο Κολωνάκι και να μη φεύγει και ο άνδρας της με τον οποίο μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι;
Να το πω πιο απλά. Οταν ερχόταν το τέλος του μήνα να πληρωθεί το ενοίκιο της κατοικίας τους, ο κύριος Παπαδημητρίου δεν γνώριζε ότι αυτό το πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα; Γνώριζε. Εντάξει, αμερικανοθρεμμένοι είναι οι άνθρωποι, εκεί συνήθως τα ζευγάρια έχουν δικό τους «πορτοφόλι» ο καθένας και μοιράζονται τα έξοδα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο; Μια διαφωτιστική δήλωση του ενός εκ των δύο ή και των δύο μαζί θα έλυνε την όποια απορία. Επειδή όμως δεν υπάρχει τέτοια δήλωση, τείνω να πιστέψω ότι κάθε τέλος του μήνα γινόταν η εξής συζήτηση μεταξύ του υπέροχου ατού ζεύγους: «Αγάπη, μας το πλήρωσαν το ενοίκιο αυτοί οι χαχόλοι ή όχι ακόμη;»...
(Χάχανα, προαιρετικά...)
Ευθύνες για τη διάταξη
Το άλλο μεγάλο θέμα για την υπόθεση αυτή μού το έθεσε υπόψη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μου θύμισε ότι αυτή η διάταξη με την οποία έπαιρνε το ζεύγος Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου το επίδομα ενοικίου (με αναδρομική δε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2015!!!) ψηφίστηκε τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου 2015. Υπήρχε ως διάταξη (μία από τις χιλιάδες υπόλοιπες που έπνιξαν τον κοσμάκη...) μέσα στο Μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση έφερε σε ένα άρθρο, για να μην μπορεί κανείς να διαφοροποιηθεί. Το ψήφισε λοιπόν η Βουλή για να μην καταρρεύσει η χώρα και μαζί ψήφισε τη χαριστική πράξη.
Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έβαλε τη συγκεκριμένη διάταξη στο Μνημόνιο. Ο Δραγασάκης που είχε την ευθύνη τότε της διαπραγμάτευσης με την τρόικα; Ο Τσακαλώτος; Αλλος; Ποιος;
Αυτός ο «ποιος» πρέπει να αναζητηθεί και να αναλάβει και αυτός την ευθύνη. Να ξεκαθαρίσει γιατί το έκανε, ποιος του το ζήτησε και γιατί...
Το γραμμάτιο
Για πολλούς πάντως η υπουργοποίηση του συγκεκριμένου ζεύγους δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα εξοφλητικό γραμμάτιο του προέδρου Αλέξη - να τα λέμε κι αυτά.
Κυρίως προς τον σύζυγο. Θυμάστε προ του '15, πριν γίνει Πρωθυπουργός ο πρόεδρος Αλέξης (με τα γνωστά, εις όλους, αποτελέσματα υπενθυμίζω...), που έκανε κάτι ταξίδια στην Αμερική και μιλούσε, με τα απίθανα αγγλικά του τού είδους «ντου γιου λάικ μαμαζέλ δε γκρικ;», σε διάφορα ινστιτούτα προκειμένου να οικοδομήσει ηγετικό προφίλ; Ο Παπαδημητρίου, σύζυγος Ράνιας, ήταν πίσω από αυτό, διότι ο καλός αυτός άνθρωπος ήταν πρόεδρος του Levy Economics Institute από την ίδρυσή του το 1986. Γιατί το ονόμασε Levy και όχι ας πούμε «Kolokotronitsi Economics Institute» είναι μια πολύ ωραία ιστορία, την οποία θα περιγράψουμε κάποια άλλη στιγμή, ώστε να έχουμε και μία πλήρη εικόνα για το ποιοι δούλεψαν τότε για να αποκτήσει ο πρόεδρος Αλέξης το ηγετικό προφίλ που τόσο είχε ανάγκη...
Το παράλληλο νόμισμα
Αυτός λοιπόν ο κύριος Παπαδημητρίου, ως πρόεδρος του Levy Economics Institute και όχι του «Kolokotronitsi Economics Institute», μια ωραία ημέρα του Νοεμβρίου του 2013, οργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεγάλο συνέδριο, στο οποίο κουβαλήθηκαν διάφοροι δικοί του από την Αμερική για να μας εξηγήσουν πώς θα βγούμε από την κρίση, η οποία σοβούσε εκείνη την περίοδο. Εκεί λοιπόν ανέπτυξε την πολύ ωραία θεωρία - τι θυμήθηκα κι εγώ τώρα - της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος με την Ελλάδα να παραμένει εντός του ευρώ. Οπως εξήγησε, το νόμισμα αυτό θα έπρέπε να είναι υπό τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν θα ξεπερνούσε ορισμένα όρια και θα αντιστοιχούσε σε ένα είδος «διαρκών ομολόγων» (perpetual bonds). Το παράλληλο νόμισμα θα ήταν μετατρέψιμο μόνο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή δεν θα ήταν ανταλλάξιμο με ευρώ, αλλά αποδεκτό μόνο για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων προς το κράτος. Θα κυκλοφορούσε δε σε αξίες των 50 και των 100 ευρώ.
Αυτά τα ωραία είχε πει ο κύριος Παπαδημητρίου υπουργός, σύζυγος κυρίας Ράνιας, και αν τα αναφέρω είναι γιατί δένουν απόλυτα με όσα υποστήριζε εκείνος ο Βαρουφάκης ως υπουργός το 2015, αλλά και όσα επεξεργαζόταν κατ' εντολήν Μεγάρου Μαξίμου ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ με τους δικούς του. Και μπορεί μελλοντικά να χρειαστούν σε κανέναν εισαγγελέα - λέμε τώρα...
Κλείνω το σχετικό θέμα αναφέροντας ότι μετά την τοποθέτηση Παπαδημητρίου στο συνέδριο του '13, ενθουσιασμένος ο πρόεδρος Αλέξης από αυτά που είχε ακούσει, είχε ανέβει στο βήμα και είχε τονίσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«...και είναι διπλή τιμή (γι' αυτόν) όταν οι διοργανωτές είναι το Levy Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα παγκοσμίου κύρους με σημαντική συμβολή στην προοδευτική οικονομική σκέψη και πολιτική»...
Τώρα, υποθέτω, έχετε μια πλήρη εικόνα και για «γραμμάτια» του προέδρου Τσίπρα και γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει αρχικά στην υπουργό του τη... διαφωνία του για τη «γυφτιά» με το επίδομα ενοικίου!...
(Κι αν την απέλυσε ήταν λόγω του πανικού που επικράτησε στο Μαξίμου για το θέμα - μην ξεγελιέστε...)
Τελικά, μερικοί άνθρωποι είναι, όντως, από άλλο υλικό, που θα 'λεγε και ο Αλέξης Τσίπρας. Η συντρόφισσα υπουργός Αντωνοπούλου, για την οποία έγραφα χθες, έπειτα από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα κρατικά χρήματα που έλαβε για να πληρώνει το ενοίκιο της κατοικίας της στο Κολωνάκι. Και συμπλήρωσε ότι ζητά να κριθεί για το έργο της! Για το έργο της! Χαχαχαχα!
Δεν υπάρχει σάτιρα ισχυρότερη από αυτή την παρωδία υπουργίας και πανεπιστημιακής διανόησης ταυτόχρονα που εκπροσωπεί η συντρόφισσα Αντωνοπούλου. Τι να της πει κανείς, ότι το σπουδαιότερο έργο της είναι ο κλαυσίγελως που παράγει η υπουργική αναξιοπρέπεια; Οτι είναι εξευτελιστικό για ορισμένους που, αν και καθηγητές, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι; Οτι ο αριστερός κυνισμός που διδάχτηκε και διδάσκει ξεπεράστηκε από τον πιο αριστερό κυνισμό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τελικά την απέπεμψε αφού πρώτα την άφησε να ευτελιστεί - δηλαδή με τον παραδοσιακό αριστερό τρόπο;
Η απάντηση σε αυτά τα αναξιοπρεπή, υστερόβουλα παιχνίδια εξουσίας έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας. Από τον πρώτο Κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, μιλώντας στην Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, στις 4 Αυγούστου 1829, ανακοίνωσε την παραίτησή του από κάθε αμοιβή, ακόμα και από οφειλόμενα χρέη, και εξηγούσε γιατί:
«Ευτυχείς διότι ηδυνήθημεν να προσφέρωμεν δι' αυτό το τόσον θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μας εις το θυσιαστήριον της πατρίδος!
Μ' όλον ότι μακράν απέχομεν του να φρονώμεν ότι το έθνος δεν θέλει δυνηθή οψέποτε να μας τα αποδώση [...] θέλομεν αποφύγει και ήδη το να δεχθώμεν την προσδιοριζομένην ποσότητα διά τα έξοδα του αρχηγού της επικρατείας, απεχόμενοι, εν όσω τα ιδιαίτερά μας χρηματικά μέσα μας εξαρκούσιν από του να εγγίσωμεν μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν ημών χρήσιν.
Ελπίζομεν ότι, όσοι εξ υμών μεθέξωσι μετά της κυβερνήσεως εις την προσωρινήν Διοίκησιν [...] θέλουν γνωρίσει μεθ' ημών, ότι [...] δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της».
Από τι υλικό ήταν φτιαγμένος ο Καποδίστριας - κι όσοι τα μετέπειτα χρόνια τον μιμήθηκαν;
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/18 |
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ...
Εγώ απορούσα πώς δεν είχε γίνει ώς τώρα: ήταν γνωστό πως το μόνο πολιτικό προσόν της οικογενείας Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου ήταν οι (υποτιθέμενες;) καλές σχέσεις με το περιβάλλον Κλίντον, χάρη στις οποίες είχαν ανοίξει διαύλους για τον Αλέξη Τσίπρα προς το αμερικανικό κατεστημένο. Κανονικά, έπρεπε και οι δύο να είχαν παραιτηθεί όταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές και επομένως ήσαν πια άχρηστοι. Δεν το έκαναν και κάποιοι, ίσως και μέσα από το Μαξίμου, «διευκόλυναν» την αποχώρησή τους αφήνοντας να διαρρεύσει το μικροσκάνδαλο με την επιχορήγηση ενοικίου.
Εγώ απορούσα πώς δεν είχε γίνει ώς τώρα: ήταν γνωστό πως το μόνο πολιτικό προσόν της οικογενείας Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου ήταν οι (υποτιθέμενες;) καλές σχέσεις με το περιβάλλον Κλίντον, χάρη στις οποίες είχαν ανοίξει διαύλους για τον Αλέξη Τσίπρα προς το αμερικανικό κατεστημένο. Κανονικά, έπρεπε και οι δύο να είχαν παραιτηθεί όταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές και επομένως ήσαν πια άχρηστοι. Δεν το έκαναν και κάποιοι, ίσως και μέσα από το Μαξίμου, «διευκόλυναν» την αποχώρησή τους αφήνοντας να διαρρεύσει το μικροσκάνδαλο με την επιχορήγηση ενοικίου.
Δεν πρόκειται για θέμα νομιμότητας και ηθικής, πρόκειται για θέμα αξιοπρέπειας. Για αναξιοπρεπείς λόγους είχαν γίνει υπουργοί, με αναξιοπρέπεια επωφελήθηκαν από το χιλιάρικο του ενοικίου ενώ έχουν εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων μηνιαίως, αναξιοπρεπώς παρέμεναν υπουργοί καίτοι τούς είχε υποδειχθεί πως ήσαν περιττοί - αλλά και με αναξιοπρεπή μέσα υποχρέωσαν οι αντίπαλοί τους την αναπληρώτρια υπουργό να παραιτηθεί και αναξιοπρεπώς παραμένει ακόμη υπουργός ο κ. Παπαδημητρίου, αφού ήταν και δικό του το επιχορηγούμενο ενοίκιο.
Υπάρχουν πολλά παλιότερα παραδείγματα αναξιοπρέπειας: Βύρων Πολύδωρας, Μιχάλης Λιάπης, Βασίλης Μαγγίνας... Ούτε αυτοί ήσαν πένητες, για τούτο οι συμπεριφορές τους αποδίδονται σε φιλαργυρία. Φοβάμαι ότι πρόκειται για κάτι σοβαρότερο: για το αίσθημα ιδιοκτησίας των δημοσίων πραγμάτων που αποκτούν οι πολιτικοί, ενώ υποτίθεται ότι τους έχουμε αναθέσει απλώς τη διαχείρισή τους υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν νιώθουν αναξιοπρεπείς: δικό τους είναι το κράτος και ό,τι θέλουν το κάνουν. Ξέρουν άλλωστε πως αν άλλοι πολιτικοί τούς καταγγείλουν, θα το κάνουν απλώς για να πάρουν τη θέση τους - νομίζω ότι το ζεύγος Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου νιώθει ότι έπεσε σε παγίδα, ότι αυτοί που διοχέτευσαν την πληροφορία είναι ανέντιμοι· μπορεί και να μην έχουν άδικο. Μένει να δούμε αν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα ή θα μάθουμε τα άπλυτα και άλλων που έχουν γίνει ανεπιθύμητοι στον Αλέξη Τσίπρα - ή είναι επιθυμητές οι θέσεις τους από άλλους συριζανελαίους.
Δεν περιμένουμε αυτογνωσία από τον Πρωθυπουργό, παραδοχή ότι στο σκάρτο υλικό και λογισμικό της κυβέρνησής του περιλαμβάνονται η αναξιοπρέπεια και τα συντροφικά μαχαιρώματα - αλλά ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον έχει τον νου του στα χειρότερα: «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας … δεν είμαστε στο '90, είμαστε πολύ ισχυροί...» - διακήρυξε προχθές ο Δημήτρης Βίτσας. Μετά τον Νίκο Κοτζιά, απειλεί και αυτός με πόλεμο; Αυτόν που «δεν τόλμησε» να κάνει ο Κώστας Σημίτης το 1996, όπως τον κατηγορούν οι ακροδεξιοί; Οι βαρουφάκειοι τυχοδιωκτισμοί τού 2015 θα επαναληφθούν στο στρατιωτικό πεδίο; Ας έχει υπόψη του ο Αλέξης Τσίπρας ότι κάποιες αυταπάτες δεν συγχωρούνται.
Γιά ένα ψωροχιλιάρικο
Εν αρχή ην η διαφωνία. Η δική μου. Που την έχουν πέσει όλοι στην κυρία Ράνια Αντωνοπούλου για το χιλιάρικο επίδομα ενοικίου που έπαιρνε κάθε μήνα και δεν της αναγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι θα μπορούσε να παίρνει και επίδομα θέρμανσης αλλά σε μια προφανή επίδειξη μεγαλοφροσύνης δεν το διεκδίκησε. Διαφωνώ επίσης με τη συμπεριφορά πολλών συναδέλφων της, αλλά και δικών μου, οι οποίοι φρίττουν για το γεγονός και δεν αναγνωρίζουν το υπεράνω της κυρίας ότι δεν διεκδίκησε (αφού είχε μπει στο σχετικό τριπάκι) ούτε τα κατά καιρούς επιδόματα ανέργων, αναξιοπαθούντων, ατόμων τρίτης ηλικίας κ.λπ. που έλαβαν αρκετοί συνάδελφοί της από τον ΣΥΡΙΖΑ προ έτους και μετά το έκαναν γαργάρα το θέμα, με αλάτι χοντρό.
Διαμαρτύρομαι ωσαύτως για τη δημόσια διαπόμπευση που υφίσταται η γυναίκα, για ένα ψωροχιλιάρικο μηνιαίως, και δεν καταλαβαίνουν ότι της οφείλαμε χάριτες που ήταν υπουργός (και συνέβαλε και αυτή από την πλευρά της να φτάσουμε εδώ που είμαστε!). Διότι και καθηγήτρια στο Bard College (όπου και ο σύζυγός της υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου) είναι και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη - του οποίου πρόεδρος είναι επίσης, ω της συμπτώσεως, ο σύζυγός της. Τουτέστιν και εν ολίγοις και χάρη τους κάνει που όλο αυτό το διάστημα συμφυρόταν μαζί τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η πλειονότητα των οποίων μπορεί άνετα να καταταχθεί στην κατηγορία «βλάχοι» - αυτή μια βέρα Νεοϋορκέζα!
Εν αρχή ην η διαφωνία. Η δική μου. Που την έχουν πέσει όλοι στην κυρία Ράνια Αντωνοπούλου για το χιλιάρικο επίδομα ενοικίου που έπαιρνε κάθε μήνα και δεν της αναγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι θα μπορούσε να παίρνει και επίδομα θέρμανσης αλλά σε μια προφανή επίδειξη μεγαλοφροσύνης δεν το διεκδίκησε. Διαφωνώ επίσης με τη συμπεριφορά πολλών συναδέλφων της, αλλά και δικών μου, οι οποίοι φρίττουν για το γεγονός και δεν αναγνωρίζουν το υπεράνω της κυρίας ότι δεν διεκδίκησε (αφού είχε μπει στο σχετικό τριπάκι) ούτε τα κατά καιρούς επιδόματα ανέργων, αναξιοπαθούντων, ατόμων τρίτης ηλικίας κ.λπ. που έλαβαν αρκετοί συνάδελφοί της από τον ΣΥΡΙΖΑ προ έτους και μετά το έκαναν γαργάρα το θέμα, με αλάτι χοντρό.
Διαμαρτύρομαι ωσαύτως για τη δημόσια διαπόμπευση που υφίσταται η γυναίκα, για ένα ψωροχιλιάρικο μηνιαίως, και δεν καταλαβαίνουν ότι της οφείλαμε χάριτες που ήταν υπουργός (και συνέβαλε και αυτή από την πλευρά της να φτάσουμε εδώ που είμαστε!). Διότι και καθηγήτρια στο Bard College (όπου και ο σύζυγός της υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου) είναι και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την Ισότητα των Φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη - του οποίου πρόεδρος είναι επίσης, ω της συμπτώσεως, ο σύζυγός της. Τουτέστιν και εν ολίγοις και χάρη τους κάνει που όλο αυτό το διάστημα συμφυρόταν μαζί τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η πλειονότητα των οποίων μπορεί άνετα να καταταχθεί στην κατηγορία «βλάχοι» - αυτή μια βέρα Νεοϋορκέζα!
Τα είπα και ησύχασα - ξέσπασα, ο άνθρωπος, για λογαριασμό της!..
Με καθυστέρηση
Τρεις μέρες έπαιζε το θέμα με την επιδότηση του ενοικίου της πτωχής και καταφρονεμένης υπουργού Ράνιας (Αντωνοπούλου), αλλά μόλις χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Αλέξης αισθάνθηκε την ανάγκη να της τηλεφωνήσει, λέει, και να της εκφράσει τη... διαφωνία του!!
Αυτή η πιο... αργή κι από τον θάνατο αντίδραση του προέδρου είναι, επισημαίνω, μια πονηρή τακτική, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Το Σάββατο αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» το ελεεινό γεγονός, Σάββατο είναι, σου λέει ο πρόεδρος, όλο και κάπου θα πάνε να πνίξουν στα ξίδια τον πόνο τους, αύριο Κυριακή, εντάξει μωρέ, οι εφημερίδες θα ασχολούνται με τη Novartis, οι τηλεθεατές πάλι θα το ρίξουν στο «Survivor», άντε και στο «Master Chef», από Δευτέρα τώρα, θα 'χει και κακό καιρό, σιγά να μην ασχοληθεί κανείς με τη Ράνια και το επίδομά της.
Ελα όμως που στριμώχτηκαν στις ραδιοσυνεντεύξεις οι βουλευτές του κι άρχισαν να τα μασάνε μέχρι να ξεστομίσουν ότι υπάρχει θέμα.
Το είδε αυτό ο πρόεδρος, ρώτησε και τον πιστό του Καρτερό, εκείνος έπιασε τα κιτάπια του αγώνα, τα άνοιξε, τα φυλλομέτρησε, τα μελέτησε, δεν βρήκε κανένα προηγούμενο στον Εμφύλιο που να εμπίπτει η σχετική περίπτωση Ράνιας, τον ενημέρωσε, και τι να κάνει και ο πρόεδρος Αλέξης, σήκωσε το τηλέφωνο και της εξέφρασε τη... διαφωνία του!
Δεν την απέλυσε, δεν την έστειλε σπίτι της με τη μία, δεν την ξαπόστειλε Νέα Υόρκη να κόβει βόλτες στο Central Park, όχι. Της είπε ότι διαφωνεί.
Το έκανε το απόγευμα όταν βούιξε ο κόσμος, έγινε πάρτι στα social media και πήρε την απόφαση να την ξαποστείλει από την κυβέρνηση. Και κάπως έτσι άνοιξε μια άλλη μεγάλη συζήτηση για ένα μίνι ανασχηματισμό, ο οποίος και τα λοιπά...
«Πλήρωσαν το ενοίκιο;»
Για να δούμε όμως, φεύγει η κυρία Ράνια από την κυβέρνηση, διότι συμπεριφέρθηκε με τον συγκεκριμένο άθλιο τρόπο, εκμεταλλευόμενη μια χαριστική διάταξη, αλλά πώς μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση ο σύζυγός της Δημήτριος Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας; Είναι δηλαδή λογικό, φυσικό, ηθικό να απολύεται η κυρία Ράνια για το επίδομα ενοικίου της κατοικίας στο Κολωνάκι και να μη φεύγει και ο άνδρας της με τον οποίο μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι;
Να το πω πιο απλά. Οταν ερχόταν το τέλος του μήνα να πληρωθεί το ενοίκιο της κατοικίας τους, ο κύριος Παπαδημητρίου δεν γνώριζε ότι αυτό το πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα; Γνώριζε. Εντάξει, αμερικανοθρεμμένοι είναι οι άνθρωποι, εκεί συνήθως τα ζευγάρια έχουν δικό τους «πορτοφόλι» ο καθένας και μοιράζονται τα έξοδα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο; Μια διαφωτιστική δήλωση του ενός εκ των δύο ή και των δύο μαζί θα έλυνε την όποια απορία. Επειδή όμως δεν υπάρχει τέτοια δήλωση, τείνω να πιστέψω ότι κάθε τέλος του μήνα γινόταν η εξής συζήτηση μεταξύ του υπέροχου ατού ζεύγους: «Αγάπη, μας το πλήρωσαν το ενοίκιο αυτοί οι χαχόλοι ή όχι ακόμη;»...
(Χάχανα, προαιρετικά...)
Ευθύνες για τη διάταξη
Το άλλο μεγάλο θέμα για την υπόθεση αυτή μού το έθεσε υπόψη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μου θύμισε ότι αυτή η διάταξη με την οποία έπαιρνε το ζεύγος Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου το επίδομα ενοικίου (με αναδρομική δε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2015!!!) ψηφίστηκε τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου 2015. Υπήρχε ως διάταξη (μία από τις χιλιάδες υπόλοιπες που έπνιξαν τον κοσμάκη...) μέσα στο Μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση έφερε σε ένα άρθρο, για να μην μπορεί κανείς να διαφοροποιηθεί. Το ψήφισε λοιπόν η Βουλή για να μην καταρρεύσει η χώρα και μαζί ψήφισε τη χαριστική πράξη.
Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έβαλε τη συγκεκριμένη διάταξη στο Μνημόνιο. Ο Δραγασάκης που είχε την ευθύνη τότε της διαπραγμάτευσης με την τρόικα; Ο Τσακαλώτος; Αλλος; Ποιος;
Αυτός ο «ποιος» πρέπει να αναζητηθεί και να αναλάβει και αυτός την ευθύνη. Να ξεκαθαρίσει γιατί το έκανε, ποιος του το ζήτησε και γιατί...
Το γραμμάτιο
Για πολλούς πάντως η υπουργοποίηση του συγκεκριμένου ζεύγους δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα εξοφλητικό γραμμάτιο του προέδρου Αλέξη - να τα λέμε κι αυτά.
Κυρίως προς τον σύζυγο. Θυμάστε προ του '15, πριν γίνει Πρωθυπουργός ο πρόεδρος Αλέξης (με τα γνωστά, εις όλους, αποτελέσματα υπενθυμίζω...), που έκανε κάτι ταξίδια στην Αμερική και μιλούσε, με τα απίθανα αγγλικά του τού είδους «ντου γιου λάικ μαμαζέλ δε γκρικ;», σε διάφορα ινστιτούτα προκειμένου να οικοδομήσει ηγετικό προφίλ; Ο Παπαδημητρίου, σύζυγος Ράνιας, ήταν πίσω από αυτό, διότι ο καλός αυτός άνθρωπος ήταν πρόεδρος του Levy Economics Institute από την ίδρυσή του το 1986. Γιατί το ονόμασε Levy και όχι ας πούμε «Kolokotronitsi Economics Institute» είναι μια πολύ ωραία ιστορία, την οποία θα περιγράψουμε κάποια άλλη στιγμή, ώστε να έχουμε και μία πλήρη εικόνα για το ποιοι δούλεψαν τότε για να αποκτήσει ο πρόεδρος Αλέξης το ηγετικό προφίλ που τόσο είχε ανάγκη...
Το παράλληλο νόμισμα
Αυτός λοιπόν ο κύριος Παπαδημητρίου, ως πρόεδρος του Levy Economics Institute και όχι του «Kolokotronitsi Economics Institute», μια ωραία ημέρα του Νοεμβρίου του 2013, οργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεγάλο συνέδριο, στο οποίο κουβαλήθηκαν διάφοροι δικοί του από την Αμερική για να μας εξηγήσουν πώς θα βγούμε από την κρίση, η οποία σοβούσε εκείνη την περίοδο. Εκεί λοιπόν ανέπτυξε την πολύ ωραία θεωρία - τι θυμήθηκα κι εγώ τώρα - της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος με την Ελλάδα να παραμένει εντός του ευρώ. Οπως εξήγησε, το νόμισμα αυτό θα έπρέπε να είναι υπό τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν θα ξεπερνούσε ορισμένα όρια και θα αντιστοιχούσε σε ένα είδος «διαρκών ομολόγων» (perpetual bonds). Το παράλληλο νόμισμα θα ήταν μετατρέψιμο μόνο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή δεν θα ήταν ανταλλάξιμο με ευρώ, αλλά αποδεκτό μόνο για πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων προς το κράτος. Θα κυκλοφορούσε δε σε αξίες των 50 και των 100 ευρώ.
Αυτά τα ωραία είχε πει ο κύριος Παπαδημητρίου υπουργός, σύζυγος κυρίας Ράνιας, και αν τα αναφέρω είναι γιατί δένουν απόλυτα με όσα υποστήριζε εκείνος ο Βαρουφάκης ως υπουργός το 2015, αλλά και όσα επεξεργαζόταν κατ' εντολήν Μεγάρου Μαξίμου ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ με τους δικούς του. Και μπορεί μελλοντικά να χρειαστούν σε κανέναν εισαγγελέα - λέμε τώρα...
Κλείνω το σχετικό θέμα αναφέροντας ότι μετά την τοποθέτηση Παπαδημητρίου στο συνέδριο του '13, ενθουσιασμένος ο πρόεδρος Αλέξης από αυτά που είχε ακούσει, είχε ανέβει στο βήμα και είχε τονίσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«...και είναι διπλή τιμή (γι' αυτόν) όταν οι διοργανωτές είναι το Levy Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα παγκοσμίου κύρους με σημαντική συμβολή στην προοδευτική οικονομική σκέψη και πολιτική»...
Τώρα, υποθέτω, έχετε μια πλήρη εικόνα και για «γραμμάτια» του προέδρου Τσίπρα και γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει αρχικά στην υπουργό του τη... διαφωνία του για τη «γυφτιά» με το επίδομα ενοικίου!...
(Κι αν την απέλυσε ήταν λόγω του πανικού που επικράτησε στο Μαξίμου για το θέμα - μην ξεγελιέστε...)
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/18 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου