οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

"...Είναι, τέλος, λάθος, κ. Καρτερέ, η ταύτιση της Δε­ξιάς με την δίωξη της Αριστεράς γιά έναν ακόμη λό­γο: διότι στην προσπάθεια σας νά βρείτε Ιστορικά επι­χειρήματα εκεί που δεν χρειάζονται, «βουτάτε» στό μακρινό παρελθόν διαγράφοντας σαράντα ολόκληρα χρόνια μεταπολίτευσης. Χρόνια στά όποια ή κεντροδε­ξιά παράταξη φέρθηκε τόσο υποδειγματικά στην Αρι­στερά ώστε νά έχετε σήμερα τήν πολυτέλεια νά βγά­ζετε όλα σας τά κόμπλεξ πάνω της...."

Aπό την "ΕΣΤΙΑ"

"ΕΣΤΙΑ", 24-25/02/18


Ψυχικά τραύματα
του Μανώλη Κοττάκη

ΔΙΑΒΑΣΑ την ανάρτηση που έκανε στό Facebook ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυ­πουργού Θανάσης Καρτεράς γιά τήν υπόθε­ση Novartis. Av δεν έφερε δημόσιο αξίωμα δέν θα έκανα τον κόπο να τού απαντήσω. Επειδή όμως φέρει και προσεγγίζει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με οδηγό τα Έμφυλιακά ψυχικά τραύματα της Αρι­στεράς και επειδή επίσης προσπαθεί να «μπει» στα παπούτσια εκατομμυρίων ανθρώπων της από 'δω πλευράς, με επιπόλαιο τρόπο, θα το κάνω.

Η βασική σκέψη Καρτερού είναι ότι η δεξιά παράταξη έδίωκε την Αριστερά. Ότι διακατέχε­ται από τόσο μεγάλη κρίση ανωτερότητας και ελιτισμού ώστε αδυνατεί σήμερα να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι χθεσινοί κατηγορούμενοι είναι σήμερα οι σημερινοί κατήγοροι της- οι χθεσινοί διωκόμενοι οί σημερινοί διώκτες της.

Θέλω να πω στον αγαπητό κύριο Καρτερό ότι κάνει λάθος. Πρώτον διότι σε μιά εποχή αναγκαι­ότητας της εθνικής ενότητας εκείνος στέκεται στις αντιδράσεις των θιγομένων γιά να ταυτίσει μία ολόκληρη παράταξη με τις συνέπειες του Εμφυλίου. Ένώ θα έπρεπε να στρέψει σε άλλη παράταξη τα βέλη του.

Κάνει λάθος ο Θανάσης Καρτεράς να ταυ­τίζει την Δεξιά με τις ταλαιπωρίες των συντρό­φων του στο μακρινό παρελθόν, γιατί όλοι γνω­ρίζουμε ποιός καθιέρωσε το ιδιώνυμο γιά τους κομμουνιστές, και δέν ήταν ο Δημήτριος Γού­ναρης αυτός.

Κάνει λάθος γιατί γνωρίζει ποιός ζητούσε με­τά τον πόλεμο να αντικατασταθεί το πιστοποιη­τικό κοινωνικών φρονημάτων με πιστοποιητικό «εθνικών φρονημάτων», και δεν ήταν ο Τσαλδά­ρης αυτός αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Κάνει λάθος γιατί γνωρίζει ποιός επέβαλε την εκτέλεση του Μπελογιάννη με απειλή πα­ραίτησης, δεν ήταν ο Παπάγος αυτός αλλά ο Σο­φοκλής Βενιζέλος.

Κάνει λάθος γιατί ξέρει ότι η Μακρόνη­σος άνοιξε από κυβέρνηση, η πλειοψηφία τών υπουργών της οποίας προερχόταν από τον κεντρώο χώρο.

Κάνει λάθος γιατί τον Δημήτρη Λαμπράκη δεν τον δολοφόνησε η Δεξιά τού Καραμανλή, όπως αναγνώρισε η Αλέκα Παπαρήγα αλλά άλλοι.

Κάνει λάθος, τέλος, γιατί ξέρει ότι ό Νίκος Τόσκας βρήκε «συλημένο» από το ΠΑΣΟΚ τον φάκελο του Χαρίλαου Φλωράκη, από τον οποίο έλειπαν κρίσιμα έγγραφα που ενοχοποιούσαν τον Γεώργιο Παπανδρέου γιά τις εξορίες του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς.

Γνωρίζει καλά, λοιπόν, ό κύριος Καρτεράς ότι ο βασικός διώκτης της Αριστεράς στην νεώτε­ρη ιστορία μας ήταν το επιτήδειο Κέντρο.Όχι η δεξιά παράταξη η οποία, ναι, σε κάποιες φάσεις ακολούθησε το ψυχροπολεμικό κλϊμα. Αυτό τό ίδιο Κέντρο διαπληκτίζεται μέχρι καί σήμερα μαζί σας, κ. Καρτερέ. Δεν σάς κατηγόρησε ο Σαμαράς με την βαρειά κουβέντα της εσχάτης προδοσί­ας -μέ παραπομπή μάλιστα στό 134 του Ποινι­κού Κώδικα- αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος καί οί βουλευτές σας τόν άκουγαν σιωπηροί ώς «κυρί­ες» άπό τά έδρανα. Δεν ήταν επίσης ο Σαμαράς αυτός πού χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο συμ­μορίτες μέ παραπομπή στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα αλλά άλλος βουλευτής της Δημοκρα­τικής Συμπαράταξης. Ό πρώην Πρωθυπουργός έρχεται δεύτερος.

Οι  ίδιοι που σάς μισούσαν στον Εμφύλιο λοιπόν, σάς μισούν καί τώρα. Με τον ίδιο τρόπο. Και αν ο Σαμαράς είπε μιά κουβέντα παραπάνω γιά ειδικό δικαστήριο λόγω της φόρτισης του, αυτός δέν είναι λόγος γιά να φέρνετε στην επιφάνεια όλα τα τραύματα του Εμφυλί­ου, κ. Καρτερέ. Διότι η παράταξη της οποίας ηγήθηκε, αντί πράγματι νά στείλει στό δικαστήριο τήν «συμμο­ρία» τού Νομισματοκοπείου καί τού χακαρίσματος τών ΑΦΜ εκατομμυρίων Ελλήνων (αναφέρομαι σέ όσους τέως συντρόφους σας ένεπλάκησαν στό αποτυχημέ­νο πραξικόπημα), εκείνη τήν κρίσιμη στιγμή έβαλε καί πλάτη στην Βουλή γιά να μην πάει η χώρα στά βράχια. Τί να τό έκανε αν ορισμένοι ανόητοι δικοί σας θα κατέ­ληγαν στο Γουδί (όπως τούς προειδοποίησε ο ίδιος ο Τσίπρας), αν είχατε καταστρέψει τήν χώρα;

Είναι, τέλος, λάθος, κ. Καρτερέ, η ταύτιση της Δε­ξιάς με την δίωξη της Αριστεράς γιά έναν ακόμη λό­γο: διότι στην προσπάθεια σας νά βρείτε Ιστορικά επι­χειρήματα εκεί που δεν χρειάζονται, «βουτάτε» στό μακρινό παρελθόν διαγράφοντας σαράντα ολόκληρα χρόνια μεταπολίτευσης. Χρόνια στά όποια ή κεντροδε­ξιά παράταξη φέρθηκε τόσο υποδειγματικά στην Αρι­στερά ώστε νά έχετε σήμερα τήν πολυτέλεια νά βγά­ζετε όλα σας τά κόμπλεξ πάνω της.
Αυτά, παλαιέ φίλε, Θανάση Καρτερέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου