οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

"...Μόνο αυτό ενδιέφερε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό - ο διασυρμός αντιπάλων, η ηθική και πολιτική εξόντωσή τους ή έστω η αποδυνάμωσή τους. Ηθελε να τους φέρει στη Βουλή να απολογηθούν, αλλά έγιναν κατήγοροι οι κατηγορούμενοι, ακόμα και τα δάκρυα του κ. Πικραμμένου καταγγελία κατά της κυβέρνησης ήταν - αλλά πού να καταλάβει από αυτά ο Παύλος Πολάκης, που επιβεβαίωσε το «γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον ει». Η εξόντωση των αντιπάλων ενδιέφερε τον Πρωθυπουργό και όχι οι αλλαγές στον αμαρτωλό τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης. Υιοθέτησε τους υπολογισμούς πως η δημοσιονομική ζημιά από το «πάρτι των φαρμάκων» ήταν 23 δισεκατομμύρια ευρώ και, από αυτά, το μερίδιο της Novartis 3 δισεκατομμύρια - για τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια, δεν μας είπε λέξη χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Εχουμε κάποια αμφιβολία ότι και άλλες εταιρείες χρησιμοποίησαν παράνομες πρακτικές για να αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη; Τι έκαναν οι δικαστές και οι υπουργοί για να τις ανακαλύψουν; Απολύτως τίποτα - η κυβέρνηση πήρε τη μασημένη τροφή του FBI, τη μηρύκασε και τη χρησιμοποίησε εναντίον αντιπάλων που θέλει να εξοντώσει πολιτικά είτε επειδή τους φοβάται είτε επειδή τους μισεί είτε επειδή τους θεωρεί εύκολα θύματα...."

Έξι προβολές από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


"Γελά ο μωρός"
Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης. Εζησε περί τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και θεωρήθηκε - και δικαίως - ως ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Πολλές από τις εκφράσεις που είπε είναι ακόμη και σήμερα ενταγμένες στην ελληνική γλώσσα, ενώ ως σοφός θεωρείται ισάξιος του Θαλή του Μιλήσου, του Σόλωνα του Αθηναίου, του Περίανδρου του Κορίνθιου, του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου, του Κλεόβουλου του Ρόδιου και του Βία του Πριηνέως. Αυτός λοιπόν ο Πιττακός ο Μυτιληναίος έχει πει το αξεπέραστο, σε σχέση με την πολιτική και τους απασχολουμένους με αυτήν, «Αρχή άνδρα δείκνυσι»!


Το θυμήθηκα χθες παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis, και ειδικότερα το σκηνικό εκείνο όπου ο «πολλά βαρύς και όχι» υπουργός Πολάκης «ξεράθηκε» στα γέλια ακούγοντας έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή υπηρετώντας το δίκαιο, να δηλώνει με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια αθώος των κατηγοριών ενός κουκουλοφόρου ότι χρηματίστηκε.

Στην κορυφαία του, ίσως, στιγμή, που ο άνθρωπος αυτός, ο κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, αισθανόταν ότι αναμετράται με την Ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, ένας Πολάκης, ο γνωστός, χαχάνιζε!

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο Πιττακός είχε, προσέξτε, προ 2.700 ετών τονίσει για κάτι περιπτώσεις Πολάκη της εποχής του το ακόλουθο:
«Γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον ει», το οποίο σημαίνει στην καθομιλουμένη σήμερα «γελά ο ανόητος και όταν ακόμα δεν υπάρχει κάτι το γελοίο»!..


Η τιμωρία των θεών
Θα συνεχίσω αυτό το μάθημα περί Πιττακού του Μυτιληναίου, βέβαιος ων ότι ο περί ου ο λόγος υπουργός αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του - ξέρει τόσα άλλα άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχει αποδείξει, με την ευγένεια και την καλλιέπειά του , πόσο καλλιεργημένος είναι, οπότε σιγά να μην εμπίπτει στο γνωστικό του αντικείμενο ο σοφός Λέσβιος!

Μεταξύ πολλών άλλων ο σοφός Πιττακός έχει πει και το ακόλουθο - ταιριάζει, νομίζω, γάντι με την περίπτωση Πολάκη: «Βλεβερόν ακρασία». Ητοι «η ακράτεια είναι βλαβερή», αυτό, γιατρός είναι, δεν χρειάζεται την παραμικρή επεξήγηση για το τι σημαίνει.

Επίσης έχει πει και το εξής:
- «Γνώθι σαυτόν» - αυτό δεν χρειάζεται καμία εξήγηση, το λέμε και σήμερα, εκείνος είμαι βέβαιος το αγνοεί παντελώς.

Ακόμη αυτός ο καλός άνθρωπος έχει πει το «Αρχων κόσμει σαυτόν», το οποίο σημαίνει «όταν κυβερνάς, να φροντίζεις οι πράξεις σου ν' αποτελούν κόσμημα», κάτι που, ως γνωστόν, ο Πολάκης το ακολουθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά γράμμα!

Και τέλος, αυτός ο Πιττακός έχει πει και το εξής προφητικό, πάντα για τους πολάκηδες του καιρού του, αγνοώντας προφανώς το χθεσινό περιστατικό στη Βουλή εις βάρος του προέδρου Πικραμμένου:
-«Κακοπραγούντα μη ονείδιζε· επί γαρ τούτοις νέμεσις θεών κάθηται», το οποίο σε μετάφραση σημαίνει «άνθρωπο που δυστυχεί, μην τον ονειδίζεις, είναι από τα πράγματα που προκαλούν την αγανάκτηση και την τιμωρία των θεών», Πολάκη μου...


Συγκλόνισαν
Τρεις, κατά τη γνώμη μου, ήταν οι ομιλίες που πραγματικά με συγκλόνισαν. Αναφέρομαι στην ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου που τους ξετίναξε πραγματικά - μια κατάμεστη Βουλή κρεμάστηκε από τα χείλη του, και οι συριζαίοι μέσα. Ηταν καταπληκτικός. Απέδειξε ότι δεν υπάρχει σήμερα στη Βουλή πολιτικός με το δικό του μέγεθος. Είναι μακράν το μεγαλύτερο.
Αθροίζω την παρουσία τού πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, η οποία, το είπα και προηγουμένως, στιγμάτισε επίσης τη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis.

Και προσθέτω, τέλος, την ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Που επέδειξε αλληλεγγύη, συντροφικότητα, ευανδρία και ήθος απαράμιλλο. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής όχι για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ούτε για να υποδηλώσει το αυταπόδεικτο της αθωότητάς του αλλά και να καταγγείλει τους σκευωρούς που έστησαν αυτήν τη βρωμερή ιστορία. Ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, που βάλλεται επί τρία χρόνια τώρα από τα υπόγεια του Μαξίμου και τους παρακρατικούς μηχανισμούς που απολήγουν σε αυτά. Και αναδεικνύω ως κορυφαία φράση της ομιλίας του την ακόλουθη, η οποία αποτελεί και το κεντρικό στοιχείο της παρέμβασής του:
«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου για τα όσα αισχρά υπομένει τόσα χρόνια επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου. Της ζητώ να κάνει υπομονή».

Νομίζω ότι υποδηλώνει η φράση του αυτή τον χαρακτήρα του ανδρός και πραγματικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιες στιγμές σπανίζουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως φάνηκε και χθες, διολισθαίνει καθημερινά…


Δάσκαλος για όλες τις δουλειές
Αυτόν λοιπόν τον Στουρνάρα, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, επέπληξε κομματικός παράγων ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας δε, ονόματι Παναγιώτης Ρήγας, δάσκαλος το επάγγελμα. Δάσκαλος κανονικός, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλαδή. Και συνδικαλιστής. Με τη γνώση (χα!) που προκύπτει από αυτό το... πλούσιο βιογραφικό, είπε χθες αναφερόμενος στον καθηγητή Στουρνάρα (με τις σπουδές και την καριέρα και εμπειρία που διαθέτει):
«Δεν έχει το δικαίωμα - και το λέω ευθέως - να μιλάει για το αν και πώς θα βγει η χώρα από τα Μνημόνια» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018 και «υβριδικό Μνημόνιο». Και πρόσθεσε:
«Ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει να κρατήσει τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος είναι ως επόπτης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος να μιλάει γι' αυτό και να περιφρουρήσει τη λειτουργία αυτού του συστήματος. Συνέβησαν πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με δάνεια, με διόγκωση των ελλειμμάτων των τραπεζών, που αυτό οδήγησε και σε αυτό που περνάμε... Δεν θα τους περάσει»!!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι έχει άποψη και θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα για την έξοδο από την κρίση ο κύριος Ρήγας, με τις συγκεκριμένες σπουδές που προανέφερα, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος βδομάδα παρά βδομάδα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη και συνδιαλέγεται με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τους υπόλοιπους συναδέλφους του διοικητές των εθνικών τραπεζών. Συμπέρασμα και εδώ το «Γνώθι σαυτόν», το οποίο τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι διαφεύγει εν συνόλω από τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και από κάποιον που επαγγέλλεται τον δάσκαλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης...


Ο κλαρινογαμπρός
Τέλος, κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην περίπτωση αυτού του κλαρινογαμπρού Κασιδιάρη, ο οποίος φυσικά μίλησε χθες στη Βουλή και είπε όσα δεν είπαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί, κατά του προέδρου Σαμαρά και της υποτιθέμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Novartis. Ο άνθρωπος τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Τα είπε όλα! Εβρισε κατά βούληση και όσο δεν έπαιρνε άλλον έναν πρώην πρωθυπουργό και δεν βρέθηκε ένας (αριθμός 1) να του πει «τι είναι αυτά που λες, ντροπή σου».
Πάλι καλά που δεν τον χειροκρότησαν να λέμε (αν και δεν είμαι και πολύ βέβαιος ότι δεν το έκαναν κάτω από τα έδρανα…).

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Για όποιον είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σκευωρία κατά πολιτικών αντιπάλων της, την οποία έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αρκούσε χθες να ακούσει δυο εκ των κατηγορουμένων. Τον Γιάννη Στουρνάρα και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος εξήγησε γιατί αν δεν είσαι αργόσχολος ή κρατικοδίαιτος σε αυτή τη χώρα κινδυνεύεις, περιγράφοντας έναν οικογενειακό του εφιάλτη. Το εφιαλτικό κυνήγι της συζύγου του, μιας απολύτως πετυχημένης επαγγελματία, προκειμένου εντέλει να πληγεί αυτός, που δεν υπέταξε το λειτούργημά του στην αντίληψη περί δημοσίου συμφέροντος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Περιέγραψε ως εξής τη σκευωρία που στηρίζεται στην κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος: η εταιρεία της συζύγου του οργάνωσε το Harvard project στις 21/3/2014 στο ξενοδοχείο King George, τιμολογώντας την εκδήλωση 20.875 ευρώ. Τα έξοδα της διοργάνωσης ανήλθαν σε 18.449,24 ευρώ. Μεικτό κέρδος 2.400 ευρώ, μείον οι φόροι. Κατά το κατηγορητήριο, από αυτό το ποσόν χρηματίστηκαν οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας. Μπορεί να περίσσεψαν και για τους καφέδες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, πάλι, τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 είχε δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσει: τεταμένες σχέσεις με δανειστές, κίνδυνο μπλακάουτ, τεράστιες αναλήψεις από τα ATM, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εργο μας ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του απλώς φρόντισε για τη φαρμακευτική επάρκεια των νοσοκομείων, τίποτε άλλο.

Υπερασπιζόμενος την αθωότητά του, ο κ. Πικραμμένος επικαλέστηκε την 40ετή πορεία του στο δικαστικό σώμα. Την άμεμπτη πορεία του. «Δείξτε μου μία, έστω μία απόδειξη γι' αυτά που κατηγορούμαι. Μετείχα σε τεράστιες υποθέσεις. Σαράντα χρόνια υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη...», είπε προσπαθώντας να κρύψει ένα λυγμό, ένας άνθρωπος που δεν αισθανόταν άνετα με τη δημόσια έκθεσή του, κατηγορούμενος (και για τη ρητορική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οιονεί ένοχος).

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος με τον λυγμό του υπερασπίστηκε την αξιοπρέπειά του ως πολίτη, δημόσιου προσώπου αλλά και λειτουργού της Δικαιοσύνης. Ο λυγμός του ήταν το μέτρο των πραγμάτων. Εκδήλωση άμυνας ενός υπεύθυνου πολίτη ο οποίος δεν ανέχεται τη σπίλωση από μια σκοτεινή μηχανή που τον προσβάλλει για να του αμφισβητήσει ό,τι κατά τεκμήριον υπερασπίστηκε μια ζωή: την ανιδιοτέλεια και τη δημόσια ευθύνη.

Αλλά αυτά δεν αφορούν αναίσθητους εξουσιαστές ούτε επίδοξους Βισίνσκι και τους μαθητές τους

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο ίδιος εντολή να πάει αμέσως στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis, μας είπαν πριν από μία εβδομάδα - ο ίδιος όμως δεν πήγε χθες να ακούσει τι θα έλεγαν οι πολιτικοί που διασύρθηκαν από τις καταγγελίες ακατονόμαστων μαρτύρων. Μίλησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ένας), ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρώην υπουργοί - δεν καταδέχθηκε ο νυν Πρωθυπουργός να εμφανιστεί να τους ακούσει. Είναι ντροπή, περιφρόνηση της Βουλής, απόπειρα μεγέθυνσης της προσβολής εναντίον κορυφαίων θεσμικών και πολιτικών προσωπικοτήτων. 

Μόνο αυτό ενδιέφερε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό - ο διασυρμός αντιπάλων, η ηθική και πολιτική εξόντωσή τους ή έστω η αποδυνάμωσή τους. Ηθελε να τους φέρει στη Βουλή να απολογηθούν, αλλά έγιναν κατήγοροι οι κατηγορούμενοι, ακόμα και τα δάκρυα του κ. Πικραμμένου καταγγελία κατά της κυβέρνησης ήταν - αλλά πού να καταλάβει από αυτά ο Παύλος Πολάκης, που επιβεβαίωσε το «γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον ει».
Η εξόντωση των αντιπάλων ενδιέφερε τον Πρωθυπουργό και όχι οι αλλαγές στον αμαρτωλό τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης. Υιοθέτησε τους υπολογισμούς πως η δημοσιονομική ζημιά από το «πάρτι των φαρμάκων» ήταν 23 δισεκατομμύρια ευρώ και, από αυτά, το μερίδιο της Novartis 3 δισεκατομμύρια - για τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια, δεν μας είπε λέξη χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Εχουμε κάποια αμφιβολία ότι και άλλες εταιρείες χρησιμοποίησαν παράνομες πρακτικές για να αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη; Τι έκαναν οι δικαστές και οι υπουργοί για να τις ανακαλύψουν; Απολύτως τίποτα - η κυβέρνηση πήρε τη μασημένη τροφή του FBI, τη μηρύκασε και τη χρησιμοποίησε εναντίον αντιπάλων που θέλει να εξοντώσει πολιτικά είτε επειδή τους φοβάται είτε επειδή τους μισεί είτε επειδή τους θεωρεί εύκολα θύματα.


Καρφάκι δεν του καίγεται του Πρωθυπουργού ή των αρμόδιων υπουργών για το αν μπορεί να μειωθεί και να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, να παταχθεί η πολυφαρμακία, να περιοριστούν η αφειδής συνταγογράφηση, οι έκνομες ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών - για τούτο και δεν είπαν τίποτα επ' αυτών. Κανένα μέτρο δεν πήραν, τίποτα δεν έκαναν, δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν ξέρω τι θα πει ο Πρωθυπουργός όταν θα καταδεχθεί να εμφανιστεί στη Βουλή και αν θα καταφέρει να εμψυχώσει τους εμφανώς ηττημένους από τη διαδικασία υπουργούς και βουλευτές. Ούτε ξέρω τι θα γίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία - όποιο όμως και αν είναι το αποτέλεσμά της δεν θα ανατρέψει αυτά που διαπιστώσαμε όλοι: τη ντροπή της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα, τα δάκρυα του Παναγιώτη Πικραμμένου, την καταλυτική αγόρευση του Βαγγέλη Βενιζέλου.

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου