Από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"
"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 21/01/18 |
"Ενστάσεις",από τον Κ.Ι.Αγγελόπουλο
Σε κάθε πολιτική σκηνή, πολλές φορές διατυπώνονται σωστές απόψεις και εκτιμήσεις για το ένα ή το άλλο θέμα από εκπροσώπους κυβερνήσεων και κομμάτων. Ομως, το αν είναι αυτές χρήσιμες και αξιοποιήσιμες στην πράξη, εξαρτάται από το κατά πόσον διατυπώνονται στον σωστό πολιτικό ΧΡΟΝΟ. Μια σωστή πολιτική θέση-που δεν προβάλλεται την ώρα που πρέπει και εμφανίζεται στη σκηνή καθυστερημένα, είναι άχρηστη, αν όχι και βλαβερή, για την υπόθεση στην οποίαν αναφέρεται. Το σωστό εξατμίζεται όταν εξελίξεις δημιουργούν στο παρόν μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που οι καθυστερημένα εκφραζόμενοι έχουν σε λάθος χρόνο κατά νου.
Στην Ελλάδα, η σχέση του υπολογισμού του χρόνου με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μιας πολιτικής είναι πολύ κακή. Σχεδόν όλα όσα λέγονται σήμερα στην πολιτική σκηνή και συγκροτούν την πολιτική «ατζέντα» του παρόντος, έπρεπε να έχουν ειπωθεί σε παρελθόντες πολιτικούς χρόνους, όταν εξελίσσονταν επάνω σε πραγματικά στοιχεία οι πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις της χώρας και τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.
Ματαίως σήμερα προβάλλονται ως θέσεις χρήσιμες στο παρόν από τους πολιτικούς ρήτορες τα σωστά και λογικά, όταν αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και αχρηστευτεί από τα γεγονότα. Ετσι σε τούτη τη φάση συζητούνται τα μείζονα θέματα της εθνικής οικονομίας πολύ μετά την καταστροφή της και τα «σωστά» δεν χρησιμεύουν σε τίποτε παρά μόνο στην καταγραφή θλιβερών διαπιστώσεων. Και η «καυτή» υπόθεση του «ονόματος» της γειτονικής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» άρχισε να απασχολεί ζωηρά ως «εθνικό θέμα» την ελληνική διπλωματία 47 χρόνια μετά την ανακήρυξη της από τον Τίτο, με την Αθήνα να αποδέχεται σε αυτό το διάστημα το όνομα της και στη συνέχεια τη σύνθετη ονομασία πΓΔΜ από το 1995, δηλαδή για άλλα 27 χρόνια! Πόσα να διορθώσεις με τόση καθυστέρηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου