οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΕΦ' ΟΣΟΝ ΔΕ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"TA NEA", 24/10/17

Ενημερότητα
ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
Το Δημόσιο πρώτα θα διασφαλίσει την οφειλή και μετά θα εκδώσει το αποδεικτικό
Tης Μαρίας Βουργάνα

Η Εφορία είναι πάντα… καχύποπτη και περιμένει στη γωνία τους φορολογουμένους που ζητούν την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας είτε για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο είτε για να μεταβιβάσουν ακίνητο. Εχει μάλιστα στήσει παγίδες από τις οποίες δύσκολα ξεφεύγουν όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και ζητούν παράλληλα την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη και στην περίπτωση που οι οφειλές είναι ρυθμισμένες και εξυπηρετούνται κανονικά, η Εφορία προχωρά στην αυτόματη παρακράτηση των ποσών που θέλει να εισπράξει ο φορολογούμενος.

Ετσι για πολλούς η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση.

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θέλει ενημερότητα είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) είτε για να μεταβιβάσει ακίνητο, αλλά ταυτόχρονα έχει οφειλές προς το Δημόσιο, η Εφορία θα παρακρατεί ποσό που θα αρχίζει από το 10% και θα ανέρχεται ακόμα και στο 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων οφειλών. Και αυτό θα ισχύει ακόμα κι αν ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή των οφειλών του.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ανεξαρτήτως ποσού που θέλει να εισπράξει κάποιος από το Δημόσιο, οι υπάλληλοι πριν προβούν στην εξόφληση των τίτλων πληρωμής ελέγχουν αν χρωστάει στην Εφορία, γίνεται αυτόματος συμψηφισμός και παρακρατούν την οφειλή του αυτή. Αν η οφειλή του φορολογουμένου είναι ίση ή μεγαλύτερη από τα χρήματα που περιμένει να εισπράξει από το Δημόσιο, τότε δεν θα λάβει κανένα ποσό επιστροφής.

2. Αν το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργεία κ.λπ.), το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς τη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.

3. Αν υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, για να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης. Η παρακράτηση μπορεί να φτάνει και το 100% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Ο οφειλέτης πάντως μπορεί να ζητήσει για να ξεμπερδεύει μια ώρα νωρίτερα να παρακρατηθούν και οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.

4. Ακόμα αν κάποιος απλώς έχει μία βεβαιωμένη οφειλή (όχι ληξιπρόθεσμη δηλαδή) και ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, υποχρεώνεται να αναγράψει στην αίτηση και για ποιο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται (αριθμός ταυτότητας ακινήτου - ΑΤΑΚ), ή αν πρόκειται να εισπράξει χρήματα, να αναφέρει στοιχεία που να ταυτοποιούν αυτόν, την οφειλή του και τον φορέα που του τα χρωστάει.

Από πού χορηγείται ηλεκτρονικά ή με φυσική παράδοση

Το αποδεικτικό ενημερότητας για όσους δεν έχουν οφειλές ή χρωστούν έως 30 ευρώ, χορηγείται ηλεκτρονικά κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ (http: //www.aade.gr/polites/phorologike-enemeroteta) και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χορηγείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο. Ο φορολογούμενος απαλλάσσεται  ο ίδιος της υποχρέωσης προσκόμισης του αποδεικτικού ενημερότητας στους φορείς και στις υπηρεσίες που έχουν πιστοποιηθεί να το ζητούν και να το λαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, εφόσον αυτό υποστηρίζεται.

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Οι φορολογούμενοι που έχουν βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη και εάν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες, θα πρέπει να περάσουν από την Εφορία τους για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων.

Αν δεν υφίστανται χρέη, η έκδοση ενημερότητας είναι μια απλή υπόθεση μερικών κλικ στον υπολογιστή. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την Εφορία αλλά μπορούν να λάβουν ενημερότητα από το σπίτι ή το γραφείο τους.

Οταν όμως έχει μεσολαβήσει η βεβαίωση φόρων όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, τότε δεν είναι δυνατή η διαδικτυακή έκδοση της ενημερότητας. Συγκεκριμένα, το Taxisnet δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.

Εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής) και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και εάν βρίσκονται σε ενήμερη ρύθμιση, από το Τaxisnet μπορείτε να εκδώσετε ενημερότητα για όλες τις άλλες χρήσεις πλην της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτου. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να περάσετε από την Εφορία, η οποία θα παρακρατήσει από το τίμημα μεταβίβασης του ακινήτου τη συνολική οφειλή.

Η ΑΙΤΗΣΗ. Στην αίτηση για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας αναγράφονται τα εξής:
  • Αν υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, αν πρόκειται για αλλοδαπούς.
  • Αν υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
  • Ο σκοπός για τον οποίο ζητείται.
  • Ο φορέας ή η υπηρεσία στην οποία θα κατατεθεί.
  • Εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολικές βεβαιωμένες οφειλές μεγαλύτερες των 30 ευρώ και αιτείται του αποδεικτικού για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, αναγράφεται και το συγκεκριμένο ακίνητο με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), εφόσον υφίσταται. Αν το αποδεικτικό ζητείται για είσπραξη χρημάτων, αναγράφονται τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποιεί την πληρωμή.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ. Η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικού ενημερότητας, ανεξαρτήτως της πράξης ή της συναλλαγής για την οποία ζητείται, είναι δύο μήνες, εφόσον δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, και ένας μήνας, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

1. Για είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, τους δημόσιους υπολόγους και όσους ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των ανωτέρω, το ποσό των οποίων υπερβαίνει ανά τίτλο πληρωμής τα 1.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Στην περίπτωση καταβολής από τους αμέσως ανωτέρω εκχωρημένων/ενεχυριασμένων χρηματικών απαιτήσεων, το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται τόσο από τον εκχωρητή ή ενεχυριάσαντα όσο και από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή
2.
Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων, γενικά, με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.
3. Για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή δι' εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων, ανεξαρτήτως εάν τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ανεγέρσεως. Το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται, αντίστοιχα, από τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο ή τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή δωρεά, τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα, τους συγκυρίους ή και τον αγοραστή για λογαριασμό του πωλητή στην περίπτωση αυτοσύμβασης.
4. Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημόσιων έργων ή προμηθειών από τον δημόσιο τομέα.
5. Για την καταβολή των εκχωρημένων χρηματικών απαιτήσεων (κατά του δημόσιου τομέα).
6. Για κάθε άλλη πράξη, συναλλαγή ή ενέργεια για την οποία απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας από τις εκάστοτε εν ισχύι διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου