οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

"...Οι συντάξεις απαιτούν οι δανειστές να παραμείνουν παγωμένες μετά τις νέες περικοπές έως και το τέλος του 2022, αντί για το 2021 που προβλέπει μέχρι σήμερα ο νόμος, οι δε συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθουν μόνο όταν (και εφόσον) ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Τυπικά, λήγει τον Αύγουστο του 2018. Πρακτικά, ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια αν θα επεκταθεί, αν θα αντικατασταθεί από μια γραμμή προληπτικής πίστωσης ή από ένα νέο Μνημόνιο. Η λίστα των 18 προαπαιτουμένων σε εκκρεμότητα, προκειμένου η τρόικα να βάλει την υπογραφή της στο λεγόμενο compliance report, την έκθεση συμμόρφωσης με την οποία θα πιστοποιείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι αμείλικτη και η μάχη των διατυπώσεων δίνεται με αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", τον κλώνο της "Ε" και τις "Ειδήσεις"

"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 08/06/17

"Εφ.Συν", κύριο θέμα, 08/06/17

"ΤΑ ΝΕΑ", 08/06/17
 ΠΕΡΑΣΤΕ, ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ, ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ...
Η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για πάγωμα των συντάξεων και συλλογικές συμβάσεις

Της Έλενας Λάσκαρη

Οταν ψηφίστηκαν τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ, το αφήγημα είχε γραβάτα. Τις επόμενες ημέρες, χωρίς γραβάτα και ενδεχομένως και χωρίς πυξίδα, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα κληθούν να σηκώσουν για μια ακόμα φορά τον σταυρό του Μνημονίου, ξαναψηφίζοντας μέτρα για τις συντάξεις και τις αλλαγές στα εργασιακά, ξηλώνοντας ακόμα και τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τις 21 Αυγούστου 2018. Παράλληλα, η «μεταρρύθμιση» στο πεδίο των συντάξεων για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει, κατά την άποψη των δανειστών, να γίνει ακόμα πιο οδυνηρή.

Οι συντάξεις απαιτούν οι δανειστές να παραμείνουν παγωμένες μετά τις νέες περικοπές έως και το τέλος του 2022, αντί για το 2021 που προβλέπει μέχρι σήμερα ο νόμος, οι δε συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθουν μόνο όταν (και εφόσον) ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Τυπικά, λήγει τον Αύγουστο του 2018. Πρακτικά, ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια αν θα επεκταθεί, αν θα αντικατασταθεί από μια γραμμή προληπτικής πίστωσης ή από ένα νέο Μνημόνιο.
Η λίστα των 18 προαπαιτουμένων σε εκκρεμότητα, προκειμένου η τρόικα να βάλει την υπογραφή της στο λεγόμενο compliance report, την έκθεση συμμόρφωσης με την οποία θα πιστοποιείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι αμείλικτη και η μάχη των διατυπώσεων δίνεται με αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες.

Από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε χθες ότι εντός των ημερών οι όποιες εκκρεμότητες απαιτούν νομοθετική ρύθμιση θα διευθετηθούν με τροπολογίες στη Βουλή.

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι αφορά τις συντάξεις. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει ότι εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας να αυξάνουν ετησίως, αρχής γενομένης από την 1/1/2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται, μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου - επομένως μετά τις περικοπές -, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγουμένου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού.

Το προαπαιτούμενο της λίστας των δανειστών ορίζει ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να διασφαλιστεί έως και το τέλος του 2022. Επομένως, έως τότε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις.

ΚΑΨΩΝΙ. Το δεύτερο καυτό προαπαιτούμενο της λίστας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καψώνι από την πλευρά των δανειστών. Αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέμα το οποίο είχε αναγορευθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα από την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να φτάνει ώς τη Σύνοδο της Ρώμης. Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις για τις διατυπώσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενσωματώσει στον νόμο διάταξη η οποία προβλέπει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του Μνημονίου.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου όμως, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή, οι διατυπώσεις ήταν διαφορετικές. «Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως τις 20/8/2018. Επομένως από τις 21/8/2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο Ν. 1876/1990».

Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου οι δανειστές απαιτούν διόρθωση όχι στην ψηφισμένη διάταξη νόμου αλλά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Ο Πολ Τόμσεν στο τελευταίο Eurogroup φέρεται να είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «δεν συμφωνήσαμε ημερομηνία», μέχρι προχθές πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τη διόρθωση τη ζητά μόνο ο Τόμσεν, χθες όμως έγινε γνωστό ότι την απαιτούν συνολικά οι δανειστές.

Το ποτήρι του Μνημονίου αποδεικνύεται πολύ πικρό έως την τελευταία του - έως τώρα - γουλιά.

Τρέχουν να εκπληρώσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα
ΠΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σε αναζήτηση στρατηγικής για το χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, εκπέμποντας μεν τεχνητή αισιοδοξία για λύση στο προσεχές Eurogroup, αλλά την ίδια ώρα σπεύδει με κάθε τρόπο να κλείσει τις τρύπες στα προαπαιτούμενα για να αποφύγει ατύχημα με την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

Ετσι, σχεδόν 20 μέρες μετά την ψήφιση ενός από τα πιο σκληρά πακέτα προαπαιτούμενων και μνημονιακών μέτρων, στη Βουλή έρχονται με διαδικασίες - εξπρές διατάξεις που εστιάζουν κυρίως στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα και να δοθεί έτσι το σήμα στο Eurogroup για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί συναγερμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες έγινε ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σε κλειστή σύσκεψη και σήμερα ενδέχεται να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, στη χθεσινή σύσκεψη τονίστηκε ότι η Αθήνα θα πρέπει να πάει στο Eurogroup χωρίς εκκρεμότητες στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενώ για το ζήτημα του χρέους επαναβεβαιώθηκαν όσα συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αναβρασμό, λόγω των διοδίων της Εγνατίας Οδού. Ορισμένοι από τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας θεωρούν ότι δεν έλαβαν επαρκείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη σε κλειστή σύσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να είναι έκδηλος.
Στο ζήτημα του χρέους, δίχως να αμφισβητείται πλέον πως η πρόταση Σόιμπλε είναι αυτή που παραμένει στο τραπέζι και ότι επ' αυτής διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη και μια λεκτική διατύπωση που θα «φωτογραφίζει» την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ βάζει τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου η όποια πρόταση να γίνει αποδεκτή:

1. Να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ούτως ώστε να ισχύσει ο συμφωνημένος κανόνας που προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

2. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έπειτα από αυτά τα μέτρα, να συντάξουν θετική μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

3. Να προσδιοριστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Το τελευταίο αποτελεί το νέο στοιχείο στη ρητορική της κυβέρνησης. Ειπώθηκε και διά στόματος Τσίπρα, από το βήμα του Concordia Europe Summit: «Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση. Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια ομιλία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι - όπως είπε - είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες και περιμένουν όλοι ένα σήμα, από την ηγεσία της Ευρώπης και τους θεσμούς. Δεν πρέπει αυτό να διακινδυνευτεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι «πιο αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ».

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει λύση ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.


"Εφ.Συν", 08/06/17

"Ειδήσεις", 08/06/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου