οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

"...Και τι θα συμβεί εάν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επιλέξει να παρακάμψει τον Σόιμπλε και να βάλει το θέμα σε επίπεδο Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει; Τότε θα φτάσουμε κοντά στην επανάληψη του καλοκαιριού του 2015. Αλλά η Μέρκελ δεν μπορεί να παρακάμψει τον Σόιμπλε, εξηγεί η ίδια πηγή, διότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών και όχι στις συνόδους κορυφής. Και φυσικά είναι εκτός τόπου και χρόνου όποιος πιστεύει ότι η Μέρκελ μπαίνοντας στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία θα επιλέξει να συγκρουστεί με τον Σόιμπλε κάνοντας το χατίρι στον Τσίπρα για το χρέος της Ελλάδας...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", την "ΕΣΤΙΑ"', τις "Ειδήσεις"
και τον κλώνο της "Ε"

                                                                 "ΤΑ ΝΕΑ", 31/05/17

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Ο Τσίπρας μπορεί να παρακάμψει τον Σόιμπλε, η Μέρκελ όχι» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Βερολίνο, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο Τσακαλώτος έδειχνε «κουρασμένος και κακόκεφος», περιγράφει ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» την εικόνα του υπουργού Οικονομικών στη συνάντησή του με τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα. Το στραπάτσο των προηγούμενων μηνών, διαπιστώνει, είχε αφήσει τα ίχνη του στον υπουργό Οικονομικών.

Σε αντίθεση με την κουρασμένη εμφάνιση, το πολιτικό μήνυμα που είχε ο υπουργός Οικονομικών ήταν δυναμική αντίσταση σε κάθε σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει λύση χρέους. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κανένα ντιλ που δεν θα ανταποκρίνεται στις συμφωνίες για το χρέος», είπε ο Τσακαλώτος στους ξένους δημοσιογράφους. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που είπε «όχι» στο τελευταίο Eurogroup μετά το τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ είχαν βρει έναν συμβιβασμό που τους έβγαζε από ένα μεγάλο αδιέξοδο για το ελληνικό χρέος. Το «τρικ», για το οποίο είχαν γράψει προ πολλού «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα καταρχήν «ναι», αλλά να μετατεθεί για το τέλος του προγράμματος το 2018 η οριστική απόφαση εάν θα βάλει και λεφτά. Το ποσό, που δεν θα ξεπερνάει ένα διψήφιο αριθμό δισ., είναι αδιάφορο για τους Ευρωπαίους. Αλλά χωρίς το ΔΝΤ στη βάρκα, ο Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει από τον χειμώνα ότι δεν θα εκταμιευτεί η δόση που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επειδή όμως δεν γεφυρώνεται η διαφορά ανάμεσα στην αισιόδοξη Κομισιόν - με την οποία συμφωνεί και ο Σόιμπλε - και το απαισιόδοξο ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετατέθηκε η οριστική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ. Ο Σόιμπλε εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί στο τέλος λύση. «Θα μπορούσαμε να είχαμε τη λύση και στο προηγούμενο Eurogroup», λέει στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση που θα τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, προσθέτει, δεν θα απέχει επί της ουσίας από αυτόν τον συμβιβασμό.

Και τι θα συμβεί εάν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επιλέξει να παρακάμψει τον Σόιμπλε και να βάλει το θέμα σε επίπεδο Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει; Τότε θα φτάσουμε κοντά στην επανάληψη του καλοκαιριού του 2015. Αλλά η Μέρκελ δεν μπορεί να παρακάμψει τον Σόιμπλε, εξηγεί η ίδια πηγή, διότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών και όχι στις συνόδους κορυφής. Και φυσικά είναι εκτός τόπου και χρόνου όποιος πιστεύει ότι η Μέρκελ μπαίνοντας στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία θα επιλέξει να συγκρουστεί με τον Σόιμπλε κάνοντας το χατίρι στον Τσίπρα για το χρέος της Ελλάδας.

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ». Πιθανότατα όλα αυτά τα εξήγησε η Μέρκελ στο τηλεφώνημα του Τσίπρα. Η καγκελαρία δεν δίνει ποτέ λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών ούτε συνηθίζονται οι διαρροές. Πάντως η καγκελάριος φρόντισε να διαφοροποιηθεί δημοσίως στα μέσα Μαΐου από την εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι θεωρεί μία συμφωνία «αναγκαία και εφικτή». Αυτό είχε ανακοινώσει τότε το Γραφείο Πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και η Μέρκελ δεν φημίζεται ότι αλλάζει εύκολα γνώμη.

«Ριψοκίνδυνο παιχνίδι» χαρακτήρισε η «Χάντελσμπλατ» το ενδεχόμενο να αρνηθεί η κυβέρνηση τη δόση εάν δεν βρεθεί λύση για το χρέος. Η «Μπιλντ» είδε μάλιστα και προετοιμασία αυτού του βήματος, αφού το ελληνικό Δημόσιο δεν εξοφλεί υποχρεώσεις του μαζεύοντας χρήματα στο ταμείο. Αλλά και αυτό το μετρίασε ο Τσακαλώτος: «Κανείς δεν θέλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» φέρεται να είπε σύμφωνα με το Σπίγκελ Ονλάιν.
Ολα δείχνουν ότι η «κούραση» περιορίζει και τη διάθεση για τους παλικαρισμούς του 2015.

Συνέδριο του «Economist» για την Ελλάδα
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ 
ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Της Έλενας Λάσκαρη

Με ή χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί σχέδια για έξοδο στις αγορές, δίνοντας διαπιστευτήρια αποδοχής της δόσης των 7 δισ. ευρώ σε κάθε περίπτωση. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο Washington Group φαίνεται να αναζητούνται γλυκαντικά, ενδεχομένως με μια δήλωση του ΔΝΤ για τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοινώθηκε ότι θα έχουν σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο. Λύσεις αναζητούνται, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, σφόδρα ενοχλημένος, διέψευσε χθες δημοσίευμα της «Bild», σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο μη αποδοχής της επόμενης δόσης αν δεν κλειδώσει η συμφωνία για το χρέος. Η διάψευση συνοδεύεται από εκτιμήσεις για επίτευξη μιας κάποιας λύσης για το χρέος, με κεντρικό ζητούμενο την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές. 

Αν οι ίδιες οι αγορές όμως δεν δώσουν σήματα εμπιστοσύνης, τα σχέδια δεν αποκλείεται να μείνουν στα χαρτιά και ο κίνδυνος είναι αυξημένος, ιδίως από την ώρα που η ένταξη στο QE κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένη μπορεί να θεωρηθεί. 

Σήμερα, στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist» θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά και να αξιολογήσει τις εκτιμήσεις παραγόντων της ίδιας της αγοράς. Το ίδιο το θέμα του συνεδρίου άλλωστε λέει πολλά: «Ελλάδα, επιστροφή στις αγορές;».

Το πρώτο σήμα αναμένεται να δοθεί από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πριν από λίγες μέρες είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειάζονται μήνες ακόμα πριν αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προειδοποίηση είχε έρθει πριν από την εμπλοκή στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ με βάση την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς να υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους με τα κριτήρια της ΕΚΤ, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορεί να υπάρξει. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει να ελπίζει σε μια λύση για το χρέος.

Στο συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (εμφανίστηκε και χθες αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία στις 15 Ιουνίου) αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, κατά πληροφορίες, έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλωστε, όπως έγραφαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους μπορεί να είναι θετική εφόσον υπάρξει επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά οκτώμισι χρόνια, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και 2% στη συνέχεια και παραδοχές ανάπτυξης στο 1,25%. Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει και κάποια βήματα από το Eurogroup και τον Σόιμπλε. Παρά τα σκληρά μηνύματα από το Βερολίνο, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να προσδοκούν μια βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Τσακαλώτο «η χειρότερη όλων».


                                                             "ΕΣΤΙΑ", 31/05/17




                                                                          "Ειδήσεις", 31/05/17




                                                            "Εφ.Συν", 31/05/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου