οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

"..Χωρίς έξτρα δανεικά, που μοιραία συνοδεύονται από Μνημόνια, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια (19 δισ. ευρώ μόνο το 2019, με ένα βουνό τόκων να ακολουθεί έως και το 2023) εφόσον δεν θα έχει εδραιωθεί η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές. Το σενάριο σταδιακής εξόδου στις αγορές ακόμα και από τον Ιούλιο, το οποίο προ μηνός αποτελούσε το κεντρικό σενάριο του κυβερνητικού αφηγήματος - όταν ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να φορέσει γραβάτα - δεν συζητείται πλέον από κανέναν. Στο επόμενο καλύτερο σενάριο εφόσον δεν υπάρξουν «σοβαρά ατυχήματα» τους επόμενους μήνες, η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές τοποθετείται στις αρχές του 2018 όταν η οικονομία θα πρέπει να πουλήσει στις αγορές ένα αφήγημα που θα βασίζεται στον δομικό μετασχηματισμό της και όχι στην ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΕΣΤΙΑ"


                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 06/06/17



                                                                 "ΕΣΤΙΑ", κύριο θέμα, 06/06/17



                                                                          "ΤΑ ΝΕΑ", 06/06/17

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΡΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ, 
ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΤΑΟΥΛΙΑ
Η Γερμανία συνδέει ευθέως την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με ένα νέο δάνειο και νέα περίοδο επιτροπείας πέραν του 2018!

Της ΄Έλενας Λάσκαρη

Ολοταχώς προς ένα νέο Μνημόνιο με τους δανειστές απειλείται να οδηγηθεί η Ελλάδα.
Μετά τη διαρροή του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο αποκαλύπτει ότι στο βάθος της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους κρύβεται ένα νέο Μνημόνιο, ο συμβιβασμός Βερολίνου - ΔΝΤ, τον οποίο πιστοποιούν δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη «Handelsblatt», φέρνει το νέο Μνημόνιο πιο κοντά όσο απομακρύνεται η βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Λαγκάρντ στη «Handelsblatt», έχει ήδη συμβιβαστεί στη γραμμή Σόιμπλε και στην ιδέα που έριξε στο τραπέζι του Eurogroup ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Το Ταμείο θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια αλλά η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί μόνο όταν υπάρχει η περιβόητη καθαρότητα σε σχέση με το χρέος.

«Αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι' αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη γερμανική εφημερίδα. Πρόσθεσε δε πως «μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν θα έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος».
Με τον τρόπο αυτό, το πρόβλημα του Βερολίνου λύνεται. Για την Ελλάδα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ. Εφόσον το EuroWorkingGroup στις 9 Ιουνίου πιστοποιήσει την υλοποίηση και των 140 προαπαιτουμένων ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κεφάλαια του ESM προς την Ελλάδα. Η σφραγίδα θα μπει από το Eurogroup στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Στην ίδια συνεδρίαση αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι «θα υπάρξει και ένα κείμενο συμφωνίας για το χρέος γεμάτο ασάφειες». Στο σενάριο αυτό, το οποίο ενισχύεται από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, το Ταμείο μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να εκταμιεύει κεφάλαια μέχρι να δοθεί βιώσιμη λύση για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η έξοδος στις αγορές καθυστερεί και δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Τα βάσανα της Ελλάδας και των Ελλήνων δεν τελειώνουν το 2018.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν ολοένα και περισσότερες πηγές εντός και εκτός συνόρων.

Η εκτίμηση των συνομιλητών μας στηρίζεται στα δεδομένα τα οποία υποδεικνύουν ότι χωρίς έξτρα δανεικά, που μοιραία συνοδεύονται από Μνημόνια, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια (19 δισ. ευρώ μόνο το 2019, με ένα βουνό τόκων να ακολουθεί έως και το 2023) εφόσον δεν θα έχει εδραιωθεί η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές.

Το σενάριο σταδιακής εξόδου στις αγορές ακόμα και από τον Ιούλιο, το οποίο προ μηνός αποτελούσε το κεντρικό σενάριο του κυβερνητικού αφηγήματος - όταν ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να φορέσει γραβάτα - δεν συζητείται πλέον από κανέναν.

ΣΕΝΑΡΙΟ Β'. Στο επόμενο καλύτερο σενάριο εφόσον δεν υπάρξουν «σοβαρά ατυχήματα» τους επόμενους μήνες, η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές τοποθετείται στις αρχές του 2018 όταν η οικονομία θα πρέπει να πουλήσει στις αγορές ένα αφήγημα που θα βασίζεται στον δομικό μετασχηματισμό της και όχι στην ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Ακόμα όμως κι αν στο μεσοδιάστημα υπήρχε μια θεαματική ανατροπή, με τους Ευρωπαίους να συναινούν σε μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους από το 2018 και μετά, πηγή με πλήρη γνώση των συνθηκών στις αγορές εκτιμά ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια προληπτική γραμμή πίστωσης με όρους μνημονιακούς μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Ο εφιάλτης δεν θα τελείωνε το 2018 καθώς οι αγορές θέλουν εξασφαλίσεις. Μία εξασφάλιση θα μπορούσε να είναι η σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία όμως δεν προκύπτει. Αντιθέτως αναβάλλεται διαρκώς. Μια δεύτερη εξασφάλιση θα μπορούσε να είναι ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων με την απόλυτη στήριξη του εγχώριου πολιτικού συστήματος, η οποία επίσης μέχρι τώρα δεν προκύπτει.

ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Η διαρροή του εγγράφου του ESM όπου περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τα οποία βρίσκονταν στο τραπέζι, με τη σημείωση ότι κάτι τέτοιο (η διευθέτηση που περιγράφεται) θα συνιστούσε «de facto νέο δάνειo», έρχεται να συμπληρώσει την προβληματική εξίσωση του χρόνου, του χρήματος και των πολιτικών συσχετισμών εντός και εκτός. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έσπευσε να συναρτήσει τις ερμηνείες για νέο δάνειο ή νέο Μνημόνιο με ενδεχόμενη ανοησία, άγνοια ή πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων μέσων ενημέρωσης.

Για τα μέσα διευθέτησης του χρέους που περιγράφονταν στο έγγραφο του ESM (επιμήκυνση μέσης διάρκειας δανείων EFSF κατά 15 χρόνια, πλαφόν αποπληρωμών 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050 και μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια EFSF - πάντα - έως το 2050) δεν χωρεί συζήτηση αν οδηγούν σε νέο δάνειο δεδομένου ότι τροποποιούνται οι όροι των ισχυουσών συμβάσεων.

Μέχρι τώρα η ευρωζώνη έχει αποδείξει ότι νέα δάνεια ή τροποποιήσεις συμβάσεων δεν χαρίζονται, αντίθετα συνοδεύονται από σκληρότερους μνημονιακούς όρους.

ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος 
ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σε μια άτυπη ανακριτική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα βρεθεί ασφαλώς το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η χώρα πορεύεται κυριολεκτικά στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Οπου ελπίδα, η συμφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου και η λείανση της πρότασης Σόιμπλε που απορρίφθηκε από την Αθήνα στο προηγούμενο Eurogroup.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομίλησαν τα «ΝΕΑ» υποστηρίζουν ότι το κλίμα ναι μεν δεν είναι πολεμικό, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει a priori την κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης. Οι περισσότεροι - ακόμη και μέλη της ομάδας των 53+ τηρούν στάση αναμονής ενόψει των καθοριστικών εξελίξεων και μάλλον αγωνιούν γι' αυτές, με τους βουλευτές να φέρουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της ψήφισης των μέτρων χωρίς αντάλλαγμα το χρέος, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος, από τη δική του πλευρά, στόχο έχει να καθησυχάσει τα στελέχη του και να προλάβει αντιδράσεις. Κυρίως, όμως, να προετοιμάσει το έδαφος για έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο «κούμπωσε» με τις εξελίξεις. Παράλληλα, τουλάχιστον προσώρας, δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το ενδεχόμενο θα εξεταστεί εάν υπάρξει σήμερα αίτημα από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με το κλίμα να είναι μεν βαρύ, αλλά να μη σημειώνονται εντάσεις. Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση καταγράφηκε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία εξέφρασε την άποψη που συμμερίζονται τα περισσότερα στελέχη και αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση με τις... γραβάτες και την υπεραισιοδοξία του Πρωθυπουργού ως «δόλωμα» για να ψηφιστούν τα μέτρα.

Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ. Αλλά «η ζωή συνεχίζεται», όπως παραδέχθηκε σε δήλωσή του για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Και προφανώς θα συνεχιστεί και ύστερα από έναν συμβιβασμό στο Eurogroup ή τη Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, άλλωστε, έσπευσε να προσθέσει ότι ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, καταλήγοντας: «Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και ελληνικός λαός πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια».

Με τον ίδιο τρόπο είχε διανθίσει το ακροτελεύτιο της αντίστοιχης δήλωσής του και ο Πρωθυπουργός: «Η διεκδίκηση μιας οριστικής διεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιας κυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον του τόπου. Δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος» ανέφερε ο Τσίπρας.

Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση κρατάει «ζεστό», παρά τις διαψεύσεις, το ενδεχόμενο μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής για το χρέος. Ιδίως αν το ζήτημα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης, και μολονότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί η πρωτοβουλία περισσότερο ως απόπειρα να διαχύσει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση τις ευθύνες της για μια πιθανή αποτυχία.
Ξεκάθαρο είναι έτσι ότι, επί του παρόντος, πέραν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της απόφασης για εκταμίευση της δόσης στο προσεχές Eurogroup, η κυβέρνηση δεν τρέφει άλλες προσδοκίες, ακόμη και αν θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Και θα μοιάζει μάλλον ικανοποιημένη έστω με μια αόριστη δέσμευση των δανειστών για το χρέος, στα πρότυπα του 2012 και του 2016, προκειμένου να μην «καταπιεί» την πρόταση Σόιμπλε που φέρνει νέο Μνημόνιο, μολονότι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνει την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΚΑΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Την πραγματικότητα αυτή «ομολόγησε» και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Η εκλογική επαγρύπνηση παραμένει σε ισχύ στο γαλάζιο στρατόπεδο, το οποίο θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και την αναξιοπιστία του κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως επισημαίνεται από το επιτελείο της Πειραιώς, μπροστά στην παρατεινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ όχι μόνο δεν μεταβάλλεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε αναπάντητα τα πανηγυρικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017. «Δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνησή του απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει κανέναν εθνικό στόχο» σχολίασε δηκτικά η ΝΔ, ενώ επέμεινε να προβάλλει ως αναγκαιότητα την προσφυγή στις κάλπες. «Ο εθνικός στόχος για την έξοδο από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο αν συντελεστεί στον τόπο μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η οποία όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο καλύτερα για τους πολίτες και την πατρίδα μας», είναι το μήνυμα που καθορίζει και την αντιπολιτευτική τακτική.

Ως προς την εικόνα του νέου κυβερνητικού αδιεξόδου, υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι επτά μήνες τώρα, από τις 6 Δεκεμβρίου, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να έχει φέρει αποτέλεσμα. Εφεραν το τέταρτο Μνημόνιο, σκληρά μέτρα. Την ποσοτική χαλάρωση την είχαν αναγάγει σε πρωτεύον θέμα, όπως και το χρέος, και τώρα χαμηλώνουν τον πήχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου