οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Και επειδή το ζητάει ο «έλα με φόρα», προφανώς πιστεύει ο χριστιανός ότι η δική του περίοδος ήταν περίοδος την οποία αναμιμνήσκονται με νοσταλγία οι Ελληνες (αλήθεια πού ζει; Ηταν εδώ μεταξύ μας, όλα αυτά τα χρόνια; Ή παρευρισκόταν ωσεί παρών;). Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Κυριάκος, αν θα σηκώσει το γάντι δηλαδή. Και αν πρόκειται να το κάνει τώρα ή όταν θα αρχίσει να «τρέχει» η προεκλογική περίοδος. Ομως μετά τα όσα διέτρεξαν την τελευταία εβδομάδα περί των διακυβερνήσεων των δύο, ΝουΔου και ΣΥΡΙΖΑ, εξ αφορμής και της έντονης αντίδρασης Γιώργου (Παπανδρέου), μια πολύ ωραία ιδέα θα ήταν να το... διευθύνει ο Γιώργος αυτό το ντιμπέιτ! Και να αρχίσει να υποβάλλει ερωτήσεις και προς τον ένα και προς τον άλλο, σχετικά με την πορεία της χώρας, επί της δικής τους περιόδου στην εξουσία!...

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 24-26/02/23

Το βουνό των αποφάσεων


Εις το βουνό ψηλά εκεί, δεν είναι εκκλησιά ερημική, αντίθετα με ό,τι θέλει ο ποιητής και διπλωμάτης Αγγελος Βλάχος (μια σπουδαία μορφή της ελληνικής διπλωματίας, συνδεδεμένη άρρηκτα με το Κυπριακό). Είναι το ξενοδοχείο Grand Forest, κοντά στο χωριό Ανήλιο, και ακριβώς απέναντι από το ωραίον Μέτσοβο.

Εχει περάσει ένα δίμηνο από την ημέρα που ο πρόεδρος Κυριάκος μάς είχε ενημερώσει ότι θα πρέπει να πάει «στο βουνό» (ψηλά εκεί - στο ίδιο ξενοδοχείο) για να λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών, αλλά η γκρίνια που έφαγε οικογενειακώς δεν του επέτρεψε να κάνει Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στο Μέτσοβο.

Δεν λέει κανείς ότι ακριβώς είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν τις προκήρυξε νωρίτερα, αλλά μετά βεβαιότητος πλέον, μπορούμε να πούμε, ότι αυτό το τριήμερο, στο Grand Forest, θα πάρει τις (οριστικές) αποφάσεις του.

Αν και δεν γνωρίζω κανέναν από την πολιτική τάξη ή από τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό που να πιστεύει ότι ΔΕΝ έχει πάρει την απόφαση πότε θα προκηρύξει τις εκλογές, εντούτοις, αν θες και για τα μάτια του κόσμου, ας πούμε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Και πως πεζοπορώντας στο δάσος με τα χιονισμένα έλατα, και τα πουλάκια να κελαηδούν πάνω από το κεφάλι του, θα το κάνει το βήμα: θα αποφασίσει για την προκήρυξή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο της 10ης Μαρτίου και τη διενέργειά τους την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου.

Ας του πιστώσουμε ότι τουλάχιστον θα είναι σχεδόν συνεπής με τα όσα έλεγε εδώ και πολλούς μήνες, ότι θα εξαντλήσει την 4ετία, και πως θέλει να είναι θεσμικά συνεπής...

Διάλυση με λόγο

Βεβαίως έχει ένα μικρό θεματάκι, όλο αυτό, με την ουσιαστικά πρόωρη διάλυση της Βουλής. Πρέπει να επικαλεστεί έναν σπουδαίο λόγο για να θέσει το σχετικό αίτημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνη με τη σειρά της, αφού το κάνει αποδεκτό, να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών. Ποιος όμως μπορεί να είναι αυτός ο σπουδαίος λόγος, τη στιγμή που δεν... υπάρχει; 

Συνήθως προηγούμενοι πρωθυπουργοί επικαλούνταν «εθνικούς λόγους» και ειδικότερα την εκάστοτε αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά αυτή την περίοδο και προφανώς για το επόμενο διάστημα (λόγω του σεισμού και της αλλαγής στάσης της Τουρκίας) δεν μπορεί να γίνει επίκληση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως σπουδαίου εθνικού λόγου. Ο Καραμανλής, ο ντεμέκ, όχι ο άλλος, ο κανονικός, είχε ζητήσει το 2007 και το 2009 πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος το θέμα της οικονομικής κατάστασης της χώρας (την πρώτη φορά για τη λήψη σοβαρών διαρθρωτικών μέτρων, τη δεύτερη φορά για να αποδράσει, αντιλαμβανόμενος τη χρεοκοπία που ερχόταν με χίλια, εξαιτίας της πολιτικής του).

Ο Κυριάκος, έτσι όπως το βλέπω το πράγμα, μάλλον την οικονομία θα χρησιμοποιήσει ως «σπουδαίο» λόγο. Δεν εκτιμώ για τα εθνικά, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά στα ελληνοτουρκικά το επόμενο λίγο διάστημα των 15 ημερών...

Ιδέα για ντιμπέιτ

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκω εξαιρετικά... ενδιαφέρουσα την πρόταση/πρόσκληση/πρόκληση του «έλα με φόρα» προέδρου, να ζητήσει από τον πρόεδρο Κυριάκο, να κάνουν ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ (τηλεμαχία, κατά το ελληνικότερο του όρου), προκειμένου προφανώς να φανούν οι διαφορές της περιόδου διακυβέρνησης του ενός από του άλλου. Και επειδή το ζητάει ο «έλα με φόρα», προφανώς πιστεύει ο χριστιανός ότι η δική του περίοδος ήταν περίοδος την οποία αναμιμνήσκονται με νοσταλγία οι Ελληνες (αλήθεια πού ζει; Ηταν εδώ μεταξύ μας, όλα αυτά τα χρόνια; Ή παρευρισκόταν ωσεί παρών;).

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Κυριάκος, αν θα σηκώσει το γάντι δηλαδή. Και αν πρόκειται να το κάνει τώρα ή όταν θα αρχίσει να «τρέχει» η προεκλογική περίοδος.

Ομως μετά τα όσα διέτρεξαν την τελευταία εβδομάδα περί των διακυβερνήσεων των δύο, ΝουΔου και ΣΥΡΙΖΑ, εξ αφορμής και της έντονης αντίδρασης Γιώργου (Παπανδρέου), μια πολύ ωραία ιδέα θα ήταν να το... διευθύνει ο Γιώργος αυτό το ντιμπέιτ! Και να αρχίσει να υποβάλλει ερωτήσεις και προς τον ένα και προς τον άλλο, σχετικά με την πορεία της χώρας, επί της δικής τους περιόδου στην εξουσία!

Θα έσπαγε ταμεία αυτή η τηλεμαχία. θα σάρωνε ακόμη και τα (τόσα) ριάλιτι που συνωστίζονται κάθε βράδυ στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Αμφιβάλλει κανείς;

Ασε που θα ήταν και μια χρυσή ευκαιρία να ξεφύγει για πρώτη φορά ένα τέτοιο ντιμπέιτ από τα πιο βαθιά χασμουρητά, τα οποία μας είχαν κατακλύσει σε όλα σχεδόν τα προηγούμενα...

Το ΚΑΠΗ της πολιτικής

Στο μεταξύ και επειδή έγινε αρκετός λόγος (εξαιτίας του «πολλά βαρύ και όχι» Πολάκη, κυρίως) για τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε το κόμμα της χαράς, έχω να πω, ότι μπήκα στον κόπο να τα μελετήσω - να δω τα ονόματα και τις ιδιότητές τους, τέλος πάντων. Κατέληξα λοιπόν, ότι παρά τις αισιόδοξες αναφορές του προέδρου «έλα με φόρα», αλλά και των μέσων που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπεριείχαν και τίποτε τρομερά πράγματα.

Τέτοια που να πεις, «ναι, αυτό είναι ένα ψηφοδέλτιο που αξίζει να το ρίξω, όπως είναι, ασταύρωτο, στην κάλπη». Πλην του αξιοπρόσεκτου, όπως και να το κάνεις, γεγονότος ότι οι μισές είναι γυναίκες, δεν την είδα ούτε την ανανέωση ούτε την «αμφίπλευρη διεύρυνση», στοιχεία για τα οποία υπερηφανεύονται τρελά εκεί στην Κουμουνδούρου.

Ανανέωση, με όλο το ΚΑΠΗ της πολιτικής μέσα, δεν το λες. Πες μου έναν από τη δημογεροντία του ΣΥΡΙΖΑ που να μην είναι υποψήφιος, να πω μάλιστα αυτός δεν θα είναι, αποσύρθηκε για να δώσει τόπο στα νιάτα. Ολοι μέσα είναι - και δεν θέλω να πω ονόματα, διότι δεν έχω καμία διάθεση να κατηγορηθώ από τους «δικαιωματιστές» για ηλικιακό ρατσισμό. Αλλά η αλήθεια είναι αυτή που προαναφέρω. Επίσης όση καλή διάθεση και να δείξει κανείς περί την «αμφίπλευρη διεύρυνση», δεν είδα κανέναν σοβαρό πασόκο, αλλά ούτε και δεξιό μέσα να φιγουράρει. Πρώτο όνομα ας πούμε. Ακόμη και ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Καρυπίδης, τον οποίο εμφανίζουν ως σπουδαία μεταγραφή, δικός τους ήταν. Ηδη από το 2015...

Τιμή στον Σαντορινιό

Κλείνοντας τα εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ, ο «έλα με φόρα» πρόεδρος, μαθαίνω, ότι θα κάνει μια κίνηση υψηλού συμβολισμού: θα χρησιμοποιήσει μία από τις τρεις υποψηφιότητες που έχει δικαίωμα να θέσει, για να είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα. Θέλει, μου είπαν, να τιμήσει με τον τρόπο αυτό, τον εκλιπόντα πρόσφατα Νεκτάριο Σαντορινιό. Δεν έχω να πω τίποτε επ' αυτού, παρά μόνο ένα μπράβο.

Ο Σαντορινιός εκπροσώπησε επάξια τα Δωδεκάνησα, έδωσε μάχες για τα νησιά, και του αξίζει αυτή η τιμή από τον αρχηγό του.

(Ευκαιρίας δοθείσης, ας πει κάποιος στους συντάκτες του καταλόγου των υποψηφίων, ότι δεν υπάρχει εκλογική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπάρχει εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων. Αυτά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου