οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Το κτίριο που στέγαζε πολυώροφο κατάστημα στην Ιπποκράτους απέκτησε νέα, ενδιαφέρουσα, μοντέρνα και χαμηλόφωνη όψη – είναι σαφής η βελτίωση από την πρότερη κατάσταση. Αλλά το θέμα δεν περιορίζεται σε παραδείγματα. Το ζήτημα αυτό είναι ευρύ, βαθύ και ουσιώδες. Η ανάδειξη αυτού του τμήματος της πόλης ως μείζονος σημασίας θα ωφελήσει όλες τις παραμέτρους της αστικής ζωής. Θα ωφελήσει τον τουρισμό και το εμπόριο, θα επιδράσει ψυχολογικά και, παράλληλα, θα αποτελέσει ένα πρότυπο. Και στη χώρα μας οι περισσότεροι ξεχνάμε την ανάγκη των προτύπων....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/02/23
















ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το αρχιτεκτονικό και φυσικό περιβάλλον γύρω από την Αθηναϊκή Τριλογία της οδού Πανεπιστημίου (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη) έχει ανάγκη συνολικής φροντίδας και διαρκούς προστασίας. Η ζώνη γύρω από τα τρία κτίρια-μνημεία ορίζεται από τις οδούς Σίνα, Πανεπιστημίου, Κοραή, Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Συνδέεται με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Οφθαλμιατρείο και τον Αγιο Διονύσιο των Καθολικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μέγαρο Σερπιέρη, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, τα μέγαρα των τραπεζών, το Αρσάκειο και την πλατεία Κλαυθμώνος. Η πυκνότητα της αστικής ζωής είναι υψηλή και ο συμβολισμός καίριος.

Αθόρυβα και διακριτικά, το κτίριο που στέγαζε πολυώροφο κατάστημα στην Ιπποκράτους απέκτησε νέα, ενδιαφέρουσα, μοντέρνα και χαμηλόφωνη όψη – είναι σαφής η βελτίωση από την πρότερη κατάσταση. Αλλά το θέμα δεν περιορίζεται σε παραδείγματα. Το ζήτημα αυτό είναι ευρύ, βαθύ και ουσιώδες. Η ανάδειξη αυτού του τμήματος της πόλης ως μείζονος σημασίας θα ωφελήσει όλες τις παραμέτρους της αστικής ζωής. Θα ωφελήσει τον τουρισμό και το εμπόριο, θα επιδράσει ψυχολογικά και, παράλληλα, θα αποτελέσει ένα πρότυπο. Και στη χώρα μας οι περισσότεροι ξεχνάμε την ανάγκη των προτύπων.

Σήμερα, σε αυτό το κομμάτι της πρωτεύουσας, όπου ο Δήμος Αθηναίων φτιάχνει νέα πεζοδρόμια, έχει αθροιστεί με τα χρόνια το αποτέλεσμα τυχαίων, πρόχειρων και άκριτων επιλογών. Είναι το άθροισμα δεκαετιών. Η πίσω όψη της Τριλογίας επί της Ακαδημίας είναι προβληματική από τη δεκαετία του 1950 (!). Η Ρήγα Φεραίου έχει παραδοθεί στους χρήστες ουσιών. Η περιοχή έχει αποχυμωθεί. Η απουσία ιστορικών κτιρίων με τις αθρόες κατεδαφίσεις μεταπολεμικά έχει γεννήσει ένα περιβάλλον υβριδικό, το οποίο, όμως, και αυτό μπορεί να αναταχθεί και να επαναδιατυπωθεί με άλλες ιεραρχήσεις. Μόνο στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης κατεδαφίστηκαν το εκλεκτικιστικό Μέγαρον της Πρωίας (Πανεπιστημίου 39), το ευγενές νεοκλασικό κτίριο του ΟΣΕ (Πανεπιστημίου 31) και το ιστορικό κτίριο της Λεοντείου (οδός Σίνα). Ολα όμως αφήνουν ίχνη που ο χρόνος αναδεικνύει. Μια φρίζα γλυπτικής από τον Γιάννη Παππά κοσμεί το Μέγαρον Αθήναι, Πανεπιστημίου 25-29 (κτίριο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960).

Τα κτίρια της Τριλογίας είναι ένας θησαυρός για την Αθήνα. Συμβολίζουν ιδρυτικές αξίες που η εποχή μας έχει παραμερίσει. Μπορούν να αποτελέσουν προπύργιο μιας επανεκκίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου