οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί στα 139 δολ. το βαρέλι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησαν σε επίπεδα γύρω στα 80 δολ. το βαρέλι, εν μέρει εξαιτίας των μέτρων της Δύσης όπως το πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου δεν είχε την αποτελεσματικότητα που ήλπιζαν οι χώρες της Δύσης όταν το αποφάσισαν από κοινού. Ηδη πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα επανέλθουν σε επίπεδα τουλάχιστον γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης....

Aπό την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύρια πρωτοσέλιδη φωτογραφία, 11/02/23

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/02/23

 

«Ρωσικό» άλμα των τιμών πετρελαίου

Αντίποινα της Μόσχας στις κυρώσεις που αποφάσισαν 
χώρες του G7 και η Ε.Ε.

Εκτινάχθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, τόσο του Brent όσο και του αργού δυτικού Τέξας, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα επανέλθουν σε επίπεδα τουλάχιστον γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι.


Σε άλμα 2,6% οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου, τόσο του Brent όσο και του αργού δυτικού Τέξας, η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης. Πρόκειται για την υλοποίηση απειλής που επανειλημμένως είχε εξαπολύσει το Κρεμλίνο από τη στιγμή που οι χώρες του G7 και της Ε.Ε. άρχισαν να εξετάζουν την ιδέα να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.


«Η Ρωσία θεωρεί πως ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και επέκταση της καταστρεπτικής ενεργειακής πολιτικής που έχει υιοθετήσει συλλήβδην η Δύση», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοινώνοντας την απόφαση του Κρεμλίνου. Προσέθεσε μάλιστα πως με τη μείωση αυτή «θα αποκατασταθούν οι σχέσεις στην παγκόσμια αγορά». Ο όγκος των 500.000 βαρελιών την ημέρα αντιστοιχεί στο 5% της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου, με τα στοιχεία του Ιανουαρίου.


Η κίνηση προκαλεί τώρα νέους κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά, που έως τώρα είχε απορροφήσει τόσο την επιβολή του πλαφόν όσο και την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης. Ανακοινώνεται, άλλωστε, ενώ η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση για μαύρο χρυσό και έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η παγκόσμια ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 101,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ετσι το brent αναρριχήθηκε χθες στα 86 δολ. το βαρέλι και το αργό δυτικού Τέξας σχεδόν στα 80 δολ. το βαρέλι.


Εχει προηγηθεί η απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο ο ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Reuters, το Κρεμλίνο έλαβε την απόφαση αυτή χωρίς πρότερη διαβούλευση με το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, του οποίου ντε φάκτο ηγετική δύναμη είναι η Σαουδική Αραβία. Και όπως επισημαίνει ο Τζοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής της UBS Group, βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να καλύψει το κενό από τη μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου. Σημειωτέον ότι ήδη πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν σε επίπεδα τουλάχιστον γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους χώρες όπως η Νορβηγία, που τείνει σχεδόν να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης.


Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο Ουραλίων, ο κύριος όγκος πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία κυμαινόταν χθες στα 28 δολ. το βαρέλι, καθώς η Μόσχα έχει αναγκαστεί να στραφεί στις ασιατικές αγορές και κατά κύριο λόγο στην Κινα και την Ινδία, στις οποίες εξάγει τους υδρογονάνθρακές της παραχωρώντας μεγάλες εκπτώσεις.


Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί στα 139 δολ. το βαρέλι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησαν σε επίπεδα γύρω στα 80 δολ. το βαρέλι, εν μέρει εξαιτίας των μέτρων της Δύσης όπως το πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου δεν είχε την αποτελεσματικότητα που ήλπιζαν οι χώρες της Δύσης όταν το αποφάσισαν από κοινού.


Ηδη πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα επανέλθουν σε επίπεδα τουλάχιστον γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου