οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Η Ελλάδα κερδίζει μάχες, όπως τονίσθηκε, μέσω της ισχυρής της διπλωματίας, σε συνδυασμό με το μήνυμα ισχύος και αποτροπής που εκπέμπουν οι ΕΔ και καθιστά τη χώρα σεβαστή από τους πάντες. Μιάς ήπιας μεν προβολής ισχύος, που έχει κατοχυρώσει η ισχυρή σήμερα Ελλάδα, που απαντά, όπως πρέπει σε υβριδικές απειλές, που δεν φέρουν στη μετωπίδα άμεση στρατιωτική έκφραση, όπως στον Έβρο το 2020, που ήταν η αρχή μόνον μιάς συνεχούς πολιτικής παρόμοιων προκλήσεων έκτοτε....














Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Επρόκειτο γιά εξαιρετική εκδήλωση, χάρις στον πλούτο των ιδεών που ξεδιπλώθηκε σε αυτή και από τους τρεις ομιλητές, χαρισματικούς θα τολμούσα να πώ, χάρις στην εγγύτητα του θέματος, που γνωρίζουν ασφαλώς ο καθείς από το γνωστικό τους αντικείμενο και την μεγάλη προσφορά ενός εκάστου εις τα κοινά, αμείωτη μέχρι και σήμερα.

Αναφέρομαι εις τη συζήτηση που έγινε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 15ης Φεβρουραρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Χολαργού-Παπάγου, γιά τη Συνθήκη της Λωζάννης, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος, με ομιλητές τους:

-Βουλευτή και πρ. Διπλωμάτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
-Βουλευτή και Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας
-Στρατηγό ε.α., Αλικιβιάδη Στεφανή, Επίτιμο Α/ΓΕΣ, Σύμβουλο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παν. Πικραμμένου, επί θεμάτων Έβρου και Αγίου Όρους
















Δυσκολεύομαι να σημειώσω κάτι ειδικότερο που να εκράτησα περισσότερο από τις εισηγήσεις του Γ. Κουμουτσάκου, του Άγγ. Συρίγου και του Στρατηγού Αλκ. Στεφανή στην εκδήλωση, διότι θα αδικήσω όλα τα άλλα, όλα σημαντικά, που ανέπτυξαν, με οικονομία χρόνου, αλλά εξ ίσου και με ιδιαίτερη πληρότητα, τρεις εισηγήσεις που θα μείνουν χαραγμένες ως σημείο αναφοράς, μνήμης και προβληματισμού, γιά όλους γέμισαν την αίθουσα "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Χολαργού-Παπάγου, δίχως να φύγει ούτε ένας, πριν τον αποχαιρετισμό από την καλή συνάδελφό μου Αλεξία Τασούλη.

Το μείζον της όλης εκδηλώσεως που ήταν αφιερωμένη στη Συνθήκη της Λωζάννης, ήλθε να συνδέσει τα γεγονότα και τα κρατούντα την εποχή υπογραφής της Συνθήκης το 1922 και την τότε αλαζονεία των εκπροσώπων της Τουρκίας στην εννεάμηνη διαπραγμάτευση που απαιτήθηκε γιά την υπογραφή της πολυμερούς Συνθήκης, με το σήμερα και το αύριο των σχέσεων με την εξ Ανατολών γείτονα.

Παρ' ότι πέρασαν 100 χρόνια από τότε, επισημάνθηκε ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν έχει παύσει να εκδηλώνεται αμείωτος με την αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Ανατολικής νησιωτικής χώρας, που σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες αιτιάσεις γιά την στρατιωτικοποίησή τους καταπίπτουν αυθορεί, με την πλήρη λειτουργία στις αντικείμενες ακτές της Μικράς Ασίας της Στρατιάς του Αιγαίου, με μόνη της αποστολή να είναι σε θέση να επιχειρήσει, οψέποτε λάβει εντολή, γιά την κατάληψη των απέναντι Ελληνικών νησιών. Και διότι, τελικώς, ο ίδιος ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 50) νομιμοποιεί μία χώρα να προβεί εις ό,τι απαιτείται γιά την αμυντική της προπαρασκευή, απέναντι σε ένα γείτονα με εκπεφρασμένες τις επιθετικές του βλέψεις.

Υπό το φως των ανωτέρω, συζητήθηκε ειδικότερα το σημερινό momentum στις σχέσεις με την Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. Υποστηρίχθηκε, ότι, δίπλα στην αυτονόητη και επιβεβλημένη συμπαράσταση και κινητοποίηση που εκδηλώθηκε άμεσα από την Ελλάδα, μεταξύ των πρώτων, μένει να εκτιμηθεί εάν αυτό μπορεί να σημάνει και πραγματική αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί θα απαιτήσει χρόνο και ωρίμανση, βεβαίως με κινητοποίηση του διαύλου της διπλωματίας. Και αυτό, δίχως, στο μεταξύ, να χαλαρώσει, ούτε κατ' ελάχιστον η αμυντική προπαρασκευή της χώρας, η οποία έδωσε τις απαιτούμενες απαιτήσεις στην κρίση του Έβρου, με την εργαλειοποίηση χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών που επιχειρήθηκε από την Άγκυρα να παραβιάσουν τη μεθόριο, όπως και στη θάλασσα με την ακαριαία ανάπτυξη του Στόλου το 2020, υπό τον τότε Στόλαρχο Ναύαρχο Παν. Λυμπέρη, ως γνωστόν.

Η Ελλάδα κερδίζει μάχες, όπως τονίσθηκε, μέσω της ισχυρής της διπλωματίας, σε συνδυασμό με το μήνυμα ισχύος και αποτροπής που εκπέμπουν οι ΕΔ και καθιστά τη χώρα σεβαστή από τους πάντες. Μιάς ήπιας μεν προβολής ισχύος, που έχει κατοχυρώσει η ισχυρή σήμερα Ελλάδα, που απαντά, όπως πρέπει σε υβριδικές απειλές, που δεν φέρουν στη μετωπίδα άμεση στρατιωτική έκφραση, όπως στον Έβρο το 2020, που ήταν η αρχή μόνον μιάς συνεχούς πολιτικής παρόμοιων προκλήσεων έκτοτε.

Μία ιδιαίτερη τιμή τέλος ήταν ο Στρατηγός Στεφανής κάλεσε γιά την υποστήριξη των δύο άλλων ομιλητών στις επικείμενες εκλογές, όπου κατέρχονται υποψήφιοι, χειροκροτούμενος θερμότατα.

Θέλησα, με αυτά τα ολίγα, να παραθέσω μια "εικόνα" αυτής της όμορφης εκδήλωσης παραγωγικού προβληματισμού, μέσα από την ουσία των εισηγήσεων του Γ.Κουμουτσάκου, Αγγ. Συρίγου και Στρατηγού Αλκ. Στεφανή.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Παπάγου, Χρύσα Παρίση, Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ, η οποία, με τη λήξη της συζήτησης, προσέφερε αναμνηστικές πλακέτες στους τρεις μετασχόντες.

Παρέστη ο Δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου, Ηλίας Αποστολόπουλος.

Κρίμα που δεν μαγνητοφωνήθηκαν, έστω, οι εισηγήσεις, ώστε να είναι προσιτές γιά πάντα ή/και να μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από το you tube. Θα ήταν πολύ χρήσιμο!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
 

Αγγ. Συρίγος, Γ. Κουμουτσάκος. Χρ.Παρίση, Αλκ. Στεφανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου