Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 14/02/23 |
ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Τον δρόμο που οδηγεί στην απαλλαγή τόσο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδειξε χθες με την πολύωρη αγόρευσή της προς τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου η Ολγα Σμυρλή, η οποία «εγκάλεσε» τους τρεις εισαγγελείς μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν στο ακροατήριο για αναξιοπιστία, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αντιφατικότητα και αναλήθεια.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, η οποία είναι το μοναδικό κοινό πρόσωπο στις συνθέσεις των Ειδικών Δικαστηρίων ενώπιον των οποίων τους τελευταίους μήνες δικάζονται οι δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να θεμελειώσει την απαλλακτική της πρόταση, αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία μίας εν ενεργεία και δύο επίτιμων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών (Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη) εκτιμώντας πως, κατά την κρίση της, οι καταθέσεις τους, που αποτελούν και τη βάση του παραπεμπτικού βουλεύματος, ήταν αβάσιμες, αναξιόπιστες και ως εκ τούτου ανεπαρκείς για να στηρίξουν το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Η δικογραφία της Νovartis
«Η Ελένη Ράικου δεν είχε αναφέρει τίποτα για την υπόδειξη που εκ των υστέρων κατήγγειλε ότι δέχθηκε για την υπόθεση της Νovartis από τον Δ. Παπαγγελόπουλο» είπε η Ολγα Σμυρλή. Και πρόσθεσε πως με καθυστέρηση δύο ετών κατέθεσε για πρώτη φορά ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος την προέτρεψε να στείλει τη δικογραφία της Νovartis στη Βουλή και τότε έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο την προσωνυμία «Ρασπούτιν». «Η όλη κατηγορία ανατρέπεται από την ίδια τη μάρτυρα, την Ελένη Ράικου. Η ίδια καταρρίπτει την κατηγορία της απαίτησης κατασκευής στοιχείων καθώς είπε ότι εξέλαβε το τηλεφώνημά του ως τέτοια απαίτηση. Η Ελένη Ράικου καταθέτει πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ από τον Παπαγγελόπουλο, αλλά ανεπίτρεπτα και αντιδικονομικά κάνει λόγο για δικές της εκτιμήσεις. Αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά και κλονίζει την αξιοπιστία της ως μάρτυρα» τόνισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ευσταθεί η καταγγελία της περί παρέμβασής της στο δικαιοδοτικό της έργο.
Aντιφατική και αναξιόπιστη ήταν κατά την Ολγα Σμυρλή και η κατάθεση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε καταγγείλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην άσκηση του έργου του την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας και χειριζόταν σοβαρές υποθέσεις με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας κατά την εισαγγελέα «εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Δ. Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του».
Επικαλέστηκε μάλιστα μια σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων και επισήμανε ότι ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα, «χωρίς να απολαμβάνει το τεκμήριο της αληθείας του εισαγγελικού λειτουργού. Επεσε σε αντιφάσεις και οι μαρτυρίες του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» σημείωσε η Ολγα Σμυρλή για τον πρώην συνάδελφό της.
«Εκτροπή»
Σε ό,τι αφορά το «κατηγορώ» της επίτιμης εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι και η δική της αξιοπιστία κλονίζεται, χαρακτήρισε «αντιδικονομική και αβάσιμη» την επιμονή της να χειριστεί την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο «αφαιρώντας τη δικογραφία από τα χέρια του μοναδικού αρμόδιου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς». Η Ολγα Σμυρλή σε μια αποστροφή της αγόρευσής της χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «εκτροπή» που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει τον κλονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Νωρίτερα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήταν πλήρως απαλλακτική για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που οδήγησε την Ελένη Τουλουπάκη στο εδώλιο ως φυσική αυτουργό και τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό.
Κατά την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, από κανένα στοιχείο της διαδικασίας δεν προέκυψε ότι τελέστηκε το αδίκημα αυτό.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Νοβάρτις: τελικά είναι φιάσκο
Μετά την εισαγγελική αγόρευση στη δίκη Παππά - Καλογρίτσα, ήρθε και η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, η οποία περισσότερο σε αυτή την περίπτωση δείχνει την έκβαση της υπόθεσης. Κάπως έτσι πήγαινε εξαρχής, πόσο μάλιστα που η έδρα, όπως μαρτυρά το δικαστικό ρεπορτάζ, συνήθως ήταν πολύ αυστηρή ιδίως με τους μάρτυρες κατηγορίας.
Δεν ξέρω πώς καταλήγει έτσι άδοξα η ρητορική, μεταξύ άλλων, και της ΝΔ, χωρίς να κουνιέται φύλλο. Η ουσία είναι ότι η υπόθεση Νοβάρτις, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους» κατά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν απέτυχε να στηρίξει κατηγορίες κατά των δέκα κορυφαίων πολιτικών που οδηγήθηκαν σε μια στημένη παράσταση απολογίας στη Βουλή, αποκαλούνταν «σκευωρία Νοβάρτις» και οι πολίτες ανέμεναν με ενδιαφέρον τις ευθύνες των εμπλεκομένων - έστω κι αν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στη φωτογραφία των κατηγορηθέντων, μολονότι είχε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη όσων είχαν συμβεί. Αυτό είναι, λοιπόν, το τέλος; Ενα κουτσουρεμένο κατηγορητήριο και, στη συνέχεια, μια γλυκιά ακροαματική διαδικασία, όπου μοιράζονται συγχωροχάρτια; Και λήθη;
Προσπαθώ να μην ξεχνώ τι συνέβη και, κυρίως, να μην ξεχνώ πώς το υποδέχτηκαν οι πολιτικοί που είχαν κατηγορηθεί. Ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, είχε πει κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Νοβάρτις: «Θα τους πάω μέχρι τέλους», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Πώς θα δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς την εξέλιξη που διαφαίνεται;
Δεν ξεχνώ ούτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κατά την κοινοβουλευτική αγόρευσή του ήταν καταπέλτης, αφού είχε πει ότι όσα μεθοδεύτηκαν συνιστούν παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας από τους δέκα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμπλέξει, είχε πει ότι στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μετά την ανακοίνωση της παραπομπής Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Οταν ένα βούλευμα πάσχει από τέτοια διαρθρωτικά ελαττώματα που το καθιστούν λογικά ασύντακτο, περιττεύει η κριτική για επιμέρους σφάλματα ή κενά της μείζονος σκέψης, δηλαδή των κανόνων δικαίου που καλούνται σε εφαρμογή και των πραγματολογικών στοιχείων», είχε γράψει τότε.
Επέκρινε μάλιστα εκείνη την απόφαση, και ιδίως ένα απόσπασμά της, που προσπαθούσε να απαξιώσει την όποια κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. «Κάθε δικαστική απόφαση υπόκειται και πρέπει να υπόκειται σε επιστημονική και λογική κριτική, αλλά όχι σε μη επιστημονική αποδοκιμασία», έλεγε το κείμενο του βουλεύματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αμφισβήτησε συλλήβδην, με μια οργισμένη αποστροφή: «Προβαίνω με το κείμενο αυτό σε επιστημονική και λογική κριτική και σε επιστημονική αποδοκιμασία του συγκεκριμένου βουλεύματος για τους λόγους που εξήγησα και οι οποίοι το καθιστούν λογικά ασύντακτο, αντιφατικό και αναιτιολόγητο».
Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων. Η «σκευωρία Νοβάρτις» ήταν κυρίαρχη ρητορική επιλογή των τελευταίων χρόνων. Τι εμπόδισε τους δέκα πολιτικούς που διασύρθηκαν να είναι κορυφαίοι στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στη στήριξη του κατηγορητηρίου; Γιατί κατέρρευσε; Υπήρξε ανικανότητα ή ήταν επιλογή; Πρόκειται για λογικά ασύντακτες, αντιφατικές και αναιτιολόγητες εξελίξεις ή υπήρξε μεθόδευση; Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν - διότι οι πολίτες δεν δίνουν συγχωροχάρτια σε όσους φαλκιδεύουν τη δημοκρατία. Ούτε σε όσους για οποιουσδήποτε λόγους τούς ανέχονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου