Ενδεικτικό, δε, αντιπολιτευτικής προχειρότητος, είναι ότι δεν εξηγούν καν, σε τί παραπέμπει το παρατιθέμενο ακρωνύμιο ΕΛΙΒ ως μελετώμενου/προτεινόμενου νέου διάδοχου σχήματος εις το χώρο του βιβλίου. Το υπάρχον κενό του ΕΚΕΒΙ πρέπει βεβαίως να καλυφθεί, σε αυτήν προφανώς την κατεύθυνση προτείνεται διάδοχο σχήμα, πλην όμως η φερώνυμη συνδικαλιστική παράταξη σπεύδει να τοποθετηθεί αρνητικώς, πριν μελετήσουν καν, στοιχειωδώς έστω, τί προτείνεται. Αυτό δεν συνιστά προσέγγιση ευθύνης, οπωσδήποτε όμως διεκδικεί αντιπολιτευτικές περγαμηνές, στις οποίες προδήλως αποβλέπουν. Γιά να μην αγνοήσουμε, βεβαίως, τη μεσολαβήσασα έκτοτε απραξ΄ία μέχρι σήμερα από τη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, περιλαμβανομένων και των ημερών της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ουδέν είχε γιά τη θεραπεία του υπάρχοντος, όντως, προβλήματος.
Πέραν αυτών, γιά να μην καλλιεργείται αδίκως αίσθηση κενού πολιτικής στον κρίσιμο αυτό τομέα του πολιτισμού, είναι γεγονός ότι το ΕΙΠ, διά του νυν Προέδρου του Νίκου Α. Κούκη, επιτελεί σημαντικό έργο και γιά το βιβλίο, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων του ιδρυτικού του Νόμου, πράγμα εις το οποίο δεν έστερξαν προηγούμενες Διοικήσεις του ΕΙΠ. Και τώρα που κ΄άτι πάει να γίνει, κάποιοι στέκονται εξ αρχής απέναντι, πράγμα διόλου τυχαίο.
Γιά να μην τον/τούς αδικήσω παραθέτω αυτούσια την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, στην οποία οι ηρωϊκοί τόνοι κυριαρχούν, ενώ η παραγωγική αντιμετώπιση απουσιάζει. Και βεβαίως κρίνονται...
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Η Ενωτική Κίνηση Εκδοτών τάσσεται απερίφραστα αλληλέγγυα στον αγώνα των καλλιτεχνών και συνυπογράφει την ανακοίνωση του “Δικτύου Συγγραφέων” το οποίο τονίζει “...γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα πολλαπλά και περίπλοκα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η καλλιτεχνική κοινότητα στην Ελλάδα δεδομένης της απουσίας κρατικής μέριμνας για τον σύγχρονο πολιτισμό, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες σε όλη την χώρα. Δηλώνει την έμπρακτη υποστήριξή του στις ήδη οκτώ καταλήψεις θεάτρων και Καλλιτεχνικών Σχολών, στις πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις και στις δεκάδες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται εδώ και έναν μήνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Το ΠΔ85 αποδεικνύει την απουσία θεσμικής στρατηγικής για την επιβίωση των καλλιτεχνών στη χώρα μας, υποβαθμίζοντας ανεπανόρθωτα τις καλλιτεχνικές σπουδές και φέροντας στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα στην εκπαιδευτική αλλά και επαγγελματική πορεία των δημιουργών. Ο πολύπαθος κλάδος του βιβλίου και συγκεκριμένα των συγγραφέων για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως καμία συστηματική κρατική φροντίδα, δεν θα μπορούσε παρά να συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο και μέσο στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών για πτυχία με αξία, ίδρυση νέων Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών ικανά στελεχωμένων με όλες τις απαραίτητες φοιτητικές παροχές, και σχεδιασμό μιας κρατικής πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό με όραμα, συμπερίληψη, επενδύσεις για δημόσια και δωρεάν Καλλιτεχνική Παιδεία, και το βλέμμα στραμμένο σταθερά στην πολιτισμική δημοκρατία...”
Να προσθέσουμε την πλήρη αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης για το χώρο του βιβλίου οι άνθρωποι του οποίου σκεπτόμενοι μικροπολιτικά και εν όψει των εκλογών κατέθεσαν στο υπουργικό συμβούλιο στις 2.2.2023 ένα νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση νέου φορέα για το βιβλίο, που συνάντησε την άρνηση όλων των φορέων του βιβλίου οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως “...χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με φορείς των εκδοτών αλλά και όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του βιβλίου (συγγραφείς, βιβλιοπώλες, μεταφραστές κ.ο.κ.), κάτι που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση αν θέλουμε να μιλάμε για συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τον πνευματικό κόσμο της χώρας.
Ενημερωθήκαμε με ένα αόριστο και γενικόλογο περίγραμμα για τον ΕΛΙΒ -τον νέο φορέα- 3 μόλις ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη στην οποία κληθήκαμε να τοποθετηθούμε, και μόνο αφού εμείς σας ζητήσαμε να μας το κοινοποιήσετε. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόσκληση σε διάλογο είναι προσχηματική και δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα ουσίας. Η πρώτη ανάγνωση του βασικού περιγράμματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αναθέσει τη διαχείριση της πολιτικής βιβλίου σε ένα ίδρυμα που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θέματα του κρίσιμου αυτού τομέα για τον πολιτισμό. Τέλος, η δομή και η χρηματοδότηση ενός τόσο κρίσιμου φορέα οφείλουν να διασφαλίζουν τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες του χώρου του βιβλίου (βιβλιοθήκες, εξωστρέφεια, εκθέσεις, στήριξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής) και όχι να αντιμετωπίσει με γενικολογίες τα προβλήματα....”
Η Ενωτική Κίνηση Εκδοτών ενώνει τις δυνάμεις της με το πολύμορφο κίνημα των καλλιτεχνών και καλεί όλους τους φορείς και τους ανθρώπους του βιβλίου να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους.
Ο πολιτισμός ενώνει και δημιουργεί.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΔΟΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου