οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ο αποκλεισμός όμως από την εκδήλωση μνήμης, με εξαίρεση μια σύντομη υπενθύμιση από έμπειρο κοινοβουλευτικό ομιλητή και πρώην υπουργό, για τον ιστορικό Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, και ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΣΥ αείμνηστο Δημήτρη Γκλαβά μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί...

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ
 ΣΤΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΤΩΝ ΔΣ
ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ- ΕΔΟΕΑΠ

Έκοψαν από εκδήλωση μνήμης στην ΠΟΕΣΥ τον ιδρυτή-πρόεδρο αείμνηστο  Δημ. Γκλαβά. Πραγματοποιήθηκε στην ΠΟΕΣΥ εκδήλωση μνήμης για αποθανόντες προέδρους της ομοσπονδίας από την οποία όμως οι διοργανωτές δεν περιέλαβαν τον αείμνηστο πρόεδρο Δημ. Γκλαβά

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του π. Προέδρου της ΠΟΕΣΥ Δημ. Ι Τσαλαπάτη  που επισημαίνει ότι  ΜΟΝΟ τυχαίο δεν είναι το γεγονός. 

Προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                                                                                                         23/01/23
  
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορήθηκα την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, για την εκδήλωση μνήμης των αποθανόντων Προέδρων της ΠΟΕΣΥ.

Η επιλεκτική μνήμη ωστόσο των διοργανωτών, θέλησε να διατηρήσει την εκδήλωση σε στενό πολιτικό κύκλο, με την επιλογή των τιμωμένων αλλά και των ομιλητών  φίλων  τους. 

Η αναφορά κατά την έναρξη σε σχετική απόφαση του Συνεδρίου, ώστε η εκδήλωση να περιοριστεί μόνο   σε δύο Προέδρους, υπήρξε αποκαλυπτική των προθέσεων και του σχεδιασμού που προηγήθηκε.

Ο αποκλεισμός όμως  από την εκδήλωση μνήμης,  με εξαίρεση μια σύντομη υπενθύμιση από έμπειρο κοινοβουλευτικό ομιλητή και πρώην υπουργό,  για τον ιστορικό Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, και ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΣΥ αείμνηστο Δημήτρη Γκλαβά μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί.

 Η πολιτική σύμπραξη που έχει διαμορφωθεί ως πλατφόρμα για τις εργοδοτικές πλειοψηφίες στις  διοικήσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων κυρίως όμως στην ΕΣΗΕΑ , στην ΠΟΕΣΥ και το καθεστώς του  ΕΔΟΕΑΠ δεν πείθει πλέον και αναζητεί άλλοθι.

Προφανώς χρειάσθηκε μια ελεγχόμενη  εκδήλωση μήπως και αλλάξει η ατζέντα, μέσα στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα με τις υποκλοπές και την χλιαρή στάση των προθύμων συνδικαλιστών της σύμπραξης  για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και τον πρόσφατο νόμο με  την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος.

Η Επιτροπή Λογοκρισίας που καθιέρωσε με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση  πέρασε εύκολα με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΣΗΕΑ- ΠΟΕΣΥ και παρά την διαφωνία της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και τις πρόσφατες καταγγελίες διεθνών οργανώσεων Τύπου το ίδιο και η μείωση του αριθμού των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια, όπως και η νέα παράταση για τις τηλεοπτικές άδειες. 
  
Συνεπώς ήταν αναμενόμενες και οι προγραφές από τον κατάλογο  των προσκεκλημένων στην εκδήλωση, ώστε να μην παραστούν μέλη προηγουμένων διοικήσεων της ΠΟΕΣΥ και των ενώσεων από το κέντρο και την περιφέρεια, προφανώς λόγω της έντονης διαφωνίας τους στα εργασιακά και  ασφαλιστικά και την πλήρη εγκατάλειψη των εργαζομένων και των  συνταξιούχων στην εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία.

 Αντιθέτως υπήρξε παρουσία πολιτικών ( πχ της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας) που πρωτοστάτησαν στην αποδόμηση του ΕΔΟΕΑΠ με την συμμετοχή εργοδοτών με βέτο στη διοίκηση του Ταμείου και την μεταφορά των εκατομμυρίων ευρώ από τους  πόρους του αγγελιοσήμου ως έσοδο  κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι πολιτικοί αυτοί  ήταν προσκεκλημένοι ως τιμώμενα πρόσωπα!.. 

Κάποιοι  ομιλητές της εκδήλωσης βρήκαν με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία και παρουσιάσθηκαν ως δήθεν τιμητές για το κούρεμα-ληστεία των αποθεματικών των δημοσιογραφικών ταμείων, όταν στην ουσία ήταν υπέρμαχοι.

Υποστήριξαν επίσης ,αν δεν προκάλεσαν, την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ με περισσότερους ασφαλισμένους  με ταυτόχρονη  όμως  μείωση του πόρου-εργοδοτικής εισφοράς από 20%  σε 2% !.. 

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι οι μειώσεις στο εφάπαξ μέχρι  πλήρους κατάργησης του  και οι δραστικές περικοπές σε φάρμακα και περίθαλψη μέσα από τα πρωτόκολλα ΗΔΙΚΑ που άρχισαν και συνεχίζονται.

Ευτυχώς όμως η ιστορία ΔΕΝ ξαναγράφεται διότι, εκτός των άλλων , είναι αρκετά πρόσφατη και βεβαίως  οι ευθύνες ΔΕΝ παραγράφονται.

Δημ. Ι Τσαλαπάτης
π. Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ - πρ. Α' Αντιπρόεδρος  ΕΣΗΕΑ
      


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου