οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Γιά τρία συναπτά έτη ο Στόλος είχε ένα γενναίο, στιβαρό και χαρισματικό ηγέτη στο τιμὀνι του, που αντιμετώπισε επιτυχώς -όπως και αθορύβως- διαδοχικές θύελλες, με την αποφασιστική συμβολή, σε βαθμό αυτοθυσίας, του σύμπαντος Προσωπικού που είχε υπό τις διαταγές του, της καρδιάς του ΠΝ. Δεν επεδίωξε ποτέ καμία δημοσιότητα ο απερχόμενος Στόλαρχος, πλην όμως κέρδισε με το σπαθί του αμετακίνητη θέση στην καρδιά όσων είχε διοικήσει κι αυτό είναι που θα τού(ς) μείνει γιά πάντα....

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ 
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ

Τέταρτο χρόνο θητείας γιά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο, απεφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό. Aνεμἐνετο από πολλούς η παραμονή του, σε συνέχεια της ήδη τριετούς θητείας του, ως απάντηση και στην ανοικτή προσπάθεια υπονόμευσης της θέσης του, ακόμη σε επίπεδο κορυφής στο ΣΥΡΙΖΑ σε ανώτατο τελικώς επίπεδο, εκ χειλέων ακόμη της κ. Τσαπανίδου και βεβαίως ττα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωσης  γιά πρώτη φορ'άβεασυρττα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωσης  γιά πρώτη φορ'άβεασυρ"μέσων ενημέρωσης"  που είχαν αναλάβει εργολαβικώς την σφοδρή εναντίον του πολεμική, γιά πρώτη φορά εναντίον του επικεφαλής στην ηγεσία των ΕΔ από την αντιπολίτευση και μετά. Και προφανώς θα πρέπει να λήξει και θέμα του εικαζόμενου  χαμηλού επιπέδου «συνεργασίας» του Α/ΓΕΕΘΑ με τον ΥΕΘΑ με βάση όσα τού αποδίδονται στο πρόσωπο τού τελευταίου, που πρέπει να αποτελεί την κορυφή της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, με τους λοιπούς της Πολιτικής ηγεσίας και βεβαίως συμπάσης της Στρατιωτικής Ηγεσίας υπό τις διαταγές του. Εκτιμώ ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η δήλωση του Στρατηγού Φλώρου, σε συνέχεια της απόφασης του ΚΥΣΕΑ.

 Πράγματι ποιός μπορεί να μην εύχεται εις τον  Α/ΓΕΕΘΑ καλή δύναμη στην εκπλήρωση της αποστολής του. Αλλά και πώς αυτό μπορεί να θεωρείται μονόδρομος, με την αποστρατεία του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Παν Λυμπέρη ΠΝ, γιά τον οποίο, όπως έγραψε ένας εκ των πλέον έγκριτων στρατιωτικών συντακτών, ο καλός συνάδελφος Λεων, Μπλαβέρης, «ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο».

Επανερχόμενοι λοιπόν εις το σημερινό ΚΥΣΕΑ και εναμη. ﷽﷽﷽﷽τους- απώςώς ώς ις ό,τι αφορά τον ΠΝ και με ττα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωσης  γιά πρώτη φορ'άβεασυρβέβαιη την αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλ. Πετράκη, που είχε συμπληρώσει το μέγιστο χρόνο παραμονής του επικεφαλής του ΠΝ (τριετία) ήταν εύλογο να αναμένεται η επιλογή του διαδόχου του από το σημερινό ΚΥΣΕΑ. Ο "καπνός" ανέδειξε ως επόμενο Α/ΓΕΝ τον Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση, μέχρι σήμερα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, γεγονός που προκαλεί την αποστρατεία του νυν Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Παν. Λυμπέρη ΠΝ, δεύτερου στην ιεραρχία του ΠΝ, συμπαρασυρόμενου από την επιλογή νεωτέρου του ως Α/ΓΕΝ.

Σεβαστή βεβαίως καθ' όλα η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η ζωή άλλωστε συνεχίζεται και βεβαίως η μακρά πορεἰα του ΠΝ. Γεγονός είναι πάντως, ότι γιά τρία συναπτά έτη ο Στόλος είχε ένα γενναίο, στιβαρό και χαρισματικό ηγέτη στο τιμὀνι του, που αντιμετώπισε επιτυχώς -όπως και αθορύβως- διαδοχικές θύελλες, με την αποφασιστική συμβολή, σε βαθμό αυτοθυσίας, του σ του ﷽﷽﷽﷽﷽ο σπαθόλαρχος, πλην λόβεασυρύμπαντος Προσωπικού που είχε υπό τις διαταγές του, της καρδιάς του ΠΝ.  Δεν επεδίωξε ποτέ καμία δημοσιότητα ο απερχόμενος Στόλαρχος, πλην όμως κέρδισε με το σπαθί του αμετακίνητη θέση στην καρδιά όσων είχε διοικήσει κι αυτό είναι που  θα τού(ς) μείνει γιά πάντα. Κι’ όλα αυτα κερδίζοντας με τη δύναμη του προσωπικου προτύπου που τον συνόδευε από Αρχηγό στην τάξη 1986 της ΣΝΔ και στη συνέχεια διαπρέψαντα σε όλα τα Σχολεία του ΠΝ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταπτυχιακούς τίτλους κλπ, πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων του Στόλου και ποτέ σε υπηρεσίες μεταθέσεων κ.ο.κ

Έναν τέτοιον Αξιωματικό, δεν τον αποστρατεύεις στην κορυφή των ηγετικών του ικανοτήτων που έχει ξεδιπλώσει, ως Αρχηγός Στόλου, τις οποίες ακριβώς ως Αρχηγός ΓΕΝ θα υπηρετούσε ακόμη περισσότερο, ως  εγνωσμένος γνώστης της ναυτοσύνης σήμερα και αποδεδειγμένος ενάρετος ως ηγέτης. Δεν αποστρατεύεις το Αρχηγό Στόλου, ο οποίος, με τη δύναμη του φιλότιμου, αν και με γηρασμένες μάλλον ναυτικές μονάδες στη διάθεσή του, ανέβασε θεαματικά τη διαθεσιμότητά τους και την επιχειρησιακή ετοιομότητα του Προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά, σε επίπεδα που μάλλον ποτέ δεν είχε ξαναδεί στο παρελθόν το ΠΝ. Κάποιοι μάλιστα φέρονται να έλεγαν, εμπνευσμένοι από το φωτεινό πρότυπο του Λυμπέρη, «με αυτόν πέφτουμε στον πόλεμο» (αυτόπτυς μάρτυς ο υπογράφων σε ανύποπτο χρόνο και στιγμή, σε έκθεση βιβλίου).

Ο ίδιος δεν «οικειοποιήθηκε» ποτέ αυτό το έργο, εάν και κάλλιστα θα το μπορούσε. Είχε κάνει τα πλοία και τα υποβρύχια του Στόλου δεύτερο σπίτι και δεν έχανε ευκαιρία να αφορμή να επιβιβασθεί σε κάποιο από αυτό, αφήνοντας το γραφείο του στο Ναύσταθμο, ώστε να βρεθεί μαζύ με το Προσωπικό του Στόλου, συμμαχητής μαζύ τους και φίλος στις αγωνίες του.

Και πέραν αυτού, ήταν άριστη-όπως πανθομολογείται-η διαρκής και ειλικρινής συνύπαρξη και συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στ. Πετράκη ΠΝ.

Από το σύντομο βιογραφικό του νέου Α/ΓΕΝ δεν προκύπτει προσώρας τόσο πλούσια προσωπικότητα σε εμπειρίες και δεξιότητες. Μακάρι βεβαίως να τις εκδηλώσει και να αναμετρηθεί με αυτές του απερχομένου Αρχηγού Στόλου που δεν θα συνεχίσει πλέον στο ΠΝ, σε μία πορεία συνεχούς βελτίωσης των πραγμάτων.

Για το πλήρες, πάντως, του θέματος να επισημανθεί ότι η επιλογή του Ναυάρχου Λυμπέρη ως επόμενου Αρχηγού Στόλου, από την Κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020, από τη θέση-ψυγείο του Υποδιοικητή ΣΕΘΑ όπου είχε τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είχε τύχει ευρύτατης στήριξης και αποδοχής και αυτό είχε πιστωθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ως ασφαλής ένδειξη πολιτικού του θάρρους. Τον Ιανουάριο του  2022, με τη συμπλήρωση δύο ετών ως Αρχηγός Στόλου, εκρίθη επιτυχώς προς παραμονή και τρίτου χρόνου, με κάποια από τα θετικά στα οποία συνέβαλε να έχουν σκιαγραφηθεί προηγουμένως, όπως ελπίζω.

Και σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2023, ο Ναύαρχος Λυμπέρης εκρίθη από το ΚΥΣΕΑ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ως Α/ΓΕΝ. Ήταν μία ΛΑΘΟΣ εισήγηση και μία ΑΔΙΚΗ απόφαση.

Αποτελεί κακή στιγμή να στερείται το ΠΝ ενός τέτοιου Λυμπέρη, την ίδια στιγμή που ενισχύεται θεαματικά από την παρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ, με τις υπό πρόσκτηση φρεγάτες Belharra, τα Ε/Π Romeo, τις νέες κορβέτες  προσεχώς, τον μελετώμενο εκσυγχρονισμό των Φ/Γ κ.ο.κ.

Δεν επιτρέπεται γιά τις ΕΔ να στερούνται των υπηρεσιών τόσο άξιων στελεχών τους σε στιγμές τόσο κρίσιμες όπως οι σημερινές, έναντι της προκλητικότητος και επιθετικότητος της εξ Ανατολών γείτονος, με νωπές και τις σχετικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη από την Θράκη...

Προσωπικώς αποχαιρετώ το Ναύαρχο Παναγιώτη Χρ. Λυμπέρη από την ενεργό υπηρεσία εις το ΠΝ, με τιμή και εκτίμηση. Έχω επίγνωση, ότι τέτοια....συρροή καλών λόγων δεν θα αρέσει του ίδιου, αλλά δεν πειράζει, δεν ήθελα να τον αδικήσω! Αλήθειες παρέθεσα...

 Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης




Από την παράδοση-παραλαβή καθηκόντων ΑΣ τον Ιανουάριο
του 2020 (επάνω φωτογραφία) και από την ίδια τελετή ο Α/ΓΕΕΘΑ,
ο Α/ΓΕΝ και ο ΑΣ και ο Ναύαρχος ε.α. Χρ.Λυμπέρης ΠΝ, πατέρας του ΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου