οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Τί ήταν ο κ. Λυμπέρης; Παραπάνω από εξαιρετικός. Και να σάς πώ ένα παράδειγμα από το πρότυπό του: Στα Ψαρά, με τους άνδρες του Τμήματος Αποδόσεως Τιμών στον ήλιο με 45 βαθμούς, ο κ. Λυμπέρης έφυγε από την σκιά γιά να βρεθεί κοντά τους. Αυτό είναι παράδειγμα γιά όλους τους νεωτέρους. Κι όταν ήλθε η ώρα να τούς φέρουν νερό, ζήτησε να πιούν πρώτα νερό οι άνδρες του Τμήματος Αποδόσεων Τιμών και μετά ο ίδιος. Ένα πρότυπο ηγεσίας καταπληκτικό...









ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΙΜΗΣ

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΛΚ. ΣΤΕΦΑΝΗ

ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ-1

Γιά το πρόσωπο του απελθόντος Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Παν. Λυμπέρη ΠΝ, έγραψα από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η αποστρατεία του, εάν και δεν ανακοινώθηκε ακόμη τύποις, με την επίκληση προφανώς της συμπλήρωσης του μέγιστου χρόνου παραμονής του ως Στόλαρχου γιά τρία έτη, ως αυτονόητη τελικώς... Αλήθεια δεν πρόκειται να λάβει τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Στόλου; Δεν ήταν θέμα τιμής προς το πρόσωπο η τυπική ανακοίνωση της αποστρατείας του; Είναι ερωτήσεις που χρήζουν απαντήσεων...

Επιθυμώ, όμως, από τιμή προς το πρόσωπό του, να παραθέσω όσα είπε από την Εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΤ-1, χθες Τετάρτη 18/01/23, ο πρώτος ΥΦΕΘΑ στην Κυβέρνηση της ΝΔ και Επίτιμος Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Αλκ. Στεφανής, σύμβουλος σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, γιά αυτές τις έκτακτες κρίσεις στις ΕΔ.Είναι η εκπομπή των καλών συναδέλφων Χριστίνας Βίδας και Κώστα Παπαχλιμίντζου.

Στην αρχή της συνέντευξής του, με τη μορφή σχολίου, ο Στρατηγός Στεφανής, ανέφερε  τα εξής:

Το προσωπικό είναι το σημαντικότερο οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι ΕΔ, αυτό που την κρίσιμη στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά, που θα κάνει ακόμη και ένα μέτριο οπλικό σύστημα εξαιρετικό. Κυρίαρχο στοιχείο γιά το Προσωπικό των ΕΔ είναι το ηθικό του, η εκπαίδευσή του και η πειθαρχία του. Πολύ σημαντικός παράγων του ηθικού είναι οι κρίσεις και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη διάσταση της Δικαιοσύνης, του μηνύματος "ο εξαιρετικός Αξιωματικός που είχατε Διοικητή κρίθηκε σωστά και προχωρεί στο μέλλον", με κρίσεις ετήσιες που βγαίνουν από μία πληθώρα πολυπαραγοντικών στοιχείων, που συνεκτιμώνται. Όπως και οι τρέχουσες κρίσεις.

Μιλώντας λοιπόν γιά το ηθικό, και επειδή υπήρξαν σχόλια για την αποστρατεία του εξαιρετικού Ναυάρχου κ. Λυμπέρη από τη θέση του Στολάρχου, τί ήταν ο κ. Λυμπέρης; Παραπάνω από εξαιρετικός.  Είχα παρέμβει προ μηνών, όταν υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα εις βάρος του. Οι ΕΔ, όπως και τα ΣΑ, είναι ένα ιερό κομμάτι που πρέπει να το πιστεύουμε και να το προφυλάξουμε, ώστε να πορευθεί η χώρα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, να τις απομονώσουμε από φωνές, από σχόλια,από  λοιδωρίες κ.ο.κ. 

Και να σάς πώ ένα παράδειγμα από το πρότυπο του κ.Λυμπέρη: Στα Ψαρά, με τους άνδρες του Τμήματος Αποδόσεως Τιμών στον ήλιο με 45 βαθμούς, ο κ. Λυμπέρης έφυγε από την σκιά γιά να βρεθεί κοντά τους. Αυτό είναι παράδειγμα γιά όλους τους νεωτέρους. Κι όταν ήλθε η ώρα να τούς φέρουν νερό, ζήτησε να πιούν πρώτα νερό οι άνδρες του Τμήματος Αποδόσεων Τιμών και μετά ο ίδιος. Ένα πρότυπο ηγεσίας καταπληκτικό.

Γράφτηκε χθες, ότι δεν άφησαν τον κ. Λυμπέρη να αποχωρήσει τον κόσμο. Τούς μίλησε, δεν έφερε μπροστά το εγώ του, ένα "εγώ φεύγω", τούς ευχαρίστησε γιά τη δουλειά τους, τούς συνεχάρη και τούς είπε να είναι πιστοί και αφοσιωμένοι στο νέο τους Αρχηγό Στόλου. Αυτό είναι το Προσωπικό των ΕΔ, βάζει τον εαυτό του, το εγώ κάτω από το εμείς. Και ο νέος Στόλαρχος, ο κ. Κατάρας, είναι ένας εξαιρετικός Αξιωματικός.

Αλλά και στον Στρατό Ξηράς, από όπου και προέρχομαι εδώ και 44 χρόνια, όσοι έχουν φθάσει στο ανώτατο επίπεδο και έγιναν Αντιστράτηγοι, έχουν περάσει χίλιες κρίσεις και είναι οι καλύτεροι από τις Τάξεις τους. Όποιοι κι αν επιλεγούν είναι εξαιρετικοί.

Πρέπει να προφυλάξουμε τις ΕΔ και να τίς στηρίξουμε. Οι ΕΔ είναι το εργαλείο, ώστε η πατρίδα μας να είναι ασφαλής. Πάντοτε πράττουν το καλύτερο δυνατό γιά την Πατρίδα. Χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας στην εκδήλωση γιά τα τρία χρόνια του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό των ΕΔ, του ΛΣ και των ΣΑ γιά το έργο τους. Αυτό δηλώνει την εμπιστοσύνη του πολιτικού κόσμου. Κι εμείς οι πολίτες οφείλουμε να τούς το ανταποδίδουμε.

Θερμά συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία των ΕΔ. Ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, όλα τα στελέχη που ολοκλήρωσαν την πορεία τους.

Προσωπικώς συγχαίρω τον Στρατηγό Στεφανή γιά όσα είπε, λόγια ευθύτητας, τιμής και αξιοσύνης γιά τον άξιο Στόλαρχο που απήλθε της ενεργού υπηρεσίας, αφήνοντας ο τελευταίος υποθήκη υποδειγματικού ηγήτορα γιά τα στελέχη του ΠΝ  του σήμερα και του αύριο, με το ισχυρό πρότυπο ναυτοσύνης και ανθρωπιάς με το οποίο και διοίκησε. 

Εύχομαι κι εγώ κάθε επιτυχίά στη νέα ηγεσία του ΠΝ, Αρχηγό ΓΕΝ και Αρχηγό Στόλου, στο δύσκολο έργο που έχουν να σηκώσουν στους ώμους τους, στα μέλη του ΑΝΣ συνολικώς, με πολύτιμο κεφάλαιο γιά την επίτευξη της αποστολής το μοναδικό Προσωπικό που διοικούν, σε όλους τις θέσεις και βαθμούς, ειδικότητες κ.ο.κ.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου