οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ, ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ tweets ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ, AΛΛΑ...

Από το ημερολόγιό μου στο fb
προ πέντε ετών

Και το θέμα από "ΤΑ ΝΕΑ" που δεν δέχονται λογοκρισίες!


Διπλωματικό «τα παιδία παίζει» με τα τιτιβίσματα: 
Της Αριστοτελίας Πελώνη

Το καλύτερο στυλ είναι αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό. Πόσω μάλλον στα ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου τα περισσότερα πράγματα που γίνονται δεν λέγονται - ή δεν πρέπει να λέγονται. Το «καλύτερα να μη λες τίποτα, παρά να λες πολλά» δεν είναι, πάντως, μότο που ταιριάζει στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός δεν «φωνάζει» μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων. Εδώ είναι που η επικοινωνιακή φόρα και το ύφος του λόγου του συχνά τον εκθέτουν σε διπλωματικές περιπέτειες. Το τσιπρικό στυλ διαπραγμάτευσης και δημόσιου λόγου είναι ένα μείγμα θράσους, ειρωνείας και αφορισμών. Και κυρίως, πιασάρικης ατάκας. Ακριβώς δηλαδή η συνταγή της καταστροφής και το ύφος που είθισται να αποφεύγεται στη διπλωματία, όπου ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Ομως, λεπτομέρειες, όπως το να αποδίδονται οι μη καταρρίψεις τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο στο γεγονός ότι οι έλληνες πιλότοι δεν είναι νευρικοί όπως οι τούρκοι συνάδελφοί τους, είναι άκρως παρεξηγήσιμες. Για κάποιους, «θολώνουν» και τις επίσημες θέσεις της χώρας.

Ομολογουμένως, ο ειρωνικός τόνος των τιτιβισμάτων του έλληνα Πρωθυπουργού με παραλήπτη τον Αχμέτ Νταβούτογλου το βράδυ της Κυριακής δεν εκτιμήθηκε. Τα τουίτ έκαναν τον γύρο του διεθνούς Τύπου και εκλήφθηκαν ως ελληνοτουρκική εμπλοκή στο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας, παρότι οι τελικές αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων μετά τις πολλές αλλαγές που έγιναν, ειδικά κατόπιν πιέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρισκόταν στη διάθεση των ενδιαφερομένων από τις 5 το απόγευμα).

Αργά το βράδυ η ιστορία εξελίχθηκε σε διπλωματικό «τα παιδία παίζει». Κι αυτό διότι, μυστηριωδώς πώς, τα τουίτ εξαφανίστηκαν από τον ευρωπαϊκό λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα (έμειναν, όμως, στον λογαριασμό που διατηρεί στα ελληνικά με το βλέμμα στο ελληνικό ακροατήριο).

Είχε προηγηθεί, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (και ενώ είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις Τύπου των Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Αχμέτ Νταβούτογλου), η απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα από το ακάουντ του τούρκου πρωθυπουργού: «Τα σχόλια για τους πιλότους δεν συνάδουν με το κλίμα της ημέρας. Αλέξη, ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα».

Ολόκληρη η σφαίρα του τουίτερ επαναστάτησε θεωρώντας ότι τα αγγλικά τουίτ του έλληνα Πρωθυπουργού σβήστηκαν λόγω της αντίδρασης του τούρκου ομολόγου του. Εκτός αν μπερδεύτηκε ο χειριστής του λογαριασμού, πράγμα μάλλον αδύνατο, αφού τα τουίτ παρέμειναν στα ελληνικά.

Η επικρατέστερη εκδοχή επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ και από το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι σε ένδειξη καλής θέλησης τα τουίτ κατέβηκαν για να μη δημιουργηθεί ένταση με την Τουρκία. Τη θέση τους, εξάλλου, πήραν τουίτ στα οποία ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι με την Τουρκία «είμαστε γείτονες και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο έλληνας Πρωθυπουργός εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της Συνόδου για να θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι είχε προηγηθεί ένα δεκάλεπτο λογύδριο του Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τη σωρεία παραβιάσεων που έχει υποστεί ο τουρκικός εναέριος χώρος από τα ρωσικά αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν απάντησε εντός της Συνόδου. Προφανώς δεν ήθελε να χαλάσει την καλή μέρα για την Τουρκία.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, πήρε τα τουίτ τοις μετρητοίς. Ο συντονιστής Εξωτερικών και Αμυνας του κόμματος Κώστας Τασούλας έψεξε τον Πρωθυπουργό για άγνοια, υπενθυμίζοντας ότι οι έλληνες πιλότοι της ΠΑ εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής και τις οδηγίες της κυβέρνησης στις περιπτώσεις παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (και, πάντως, δεν ενεργούν με βάση τα νεύρα τους).

Θύμισε δε μια άλλη ελληνοτουρκική γκάφα του Πρωθυπουργού, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε μπροστά του στην Αγκυρα για αμοιβαίες παραβιάσεις στο Αιγαίο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν του απάντησε, προφανώς για να μη χαλάσει την ατμόσφαιρα.

Ούτως ή άλλως, η πρωθυπουργική επίσκεψη στην Αγκυρα κινδύνευσε να χαθεί στη μετάφραση! Ενώ λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τη Λευκωσία. Αφορμή η απάντηση του Τσίπρα σε ερώτηση - παγίδα τούρκου δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα θα ήταν θετική στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 17, 23 και 24 (τα δύο τελευταία είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία).

Η large και μάλλον χαλαρή απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός εκλήφθηκε από τη Λευκωσία ως ρήγμα στην κοινή γραμμή περί μη ξεπαγώματος νέων ενταξιακών κεφαλαίων για την Αγκυρα αν προηγουμένως αυτή δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τελικά οι δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού εστάλησαν «διορθωμένες» την επόμενη ημέρα, με τη διευκρίνιση ότι δεν εννοούσε ξεπάγωμα κεφαλαίων «στο πόδι». Και βέβαια με την επισήμανση ότι την ευθύνη για το αλαλούμ είχε η μετάφραση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα!

Τελευταίο κρούσμα που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου ήταν η αφιέρωση του έλληνα Πρωθυπουργού στο βιβλίο επισκεπτών του ισραηλινού προέδρου, τον οποίο συνάντησε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ιστορική πρωτεύουσα» των Ισραηλινών, την Ιερουσαλήμ, θέση που δεν αναγνωρίζει καμία ευρωπαϊκή και όχι μόνο κυβέρνηση (οι διπλωματικές αντιπροσωπείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ). Λίγες ώρες μετά δήλωνε από τα παλαιστινιακά εδάφη ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ! Κάπου εκεί πάγωσαν τα χαμόγελα των Ισραηλινών που είχαν αναθαρρήσει με τη «γενναιοδωρία» του έλληνα Πρωθυπουργού.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου